Kruszynka Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Jest to smaczne ale mojego serca nie podbiło możne dawali tam "coś od siebie" kucharze może były jakieś tajne składnikiNo i nigdy tego smaku dokładnie nie odtworzymy.Kręconka jak wcześniej napisałem zniknęła z menu z końcem lat 60-tych.Potem te smarówki to już były robione z innego wsadu zapewne .Kiełbasa wojskowa była produkowana tylko dla wojska i można ją było kupić w kantynach.Smak był niesamowity i jak Ojciec przynióśł ją do domu to było święto :lol: Boczki też zapewne były inne.Myślę ,że żadnych "tajnych" dodatków nie było.Sół,pieprz,cebula,/może wcześniej podduszona/.No i jeszcze trzeba pamiętać,że to co się jadało wtedy to był całkiem inny zestaw :lol: Tak powszechny dzisiaj kurczak na marynarskich stołach gościł niezmernie rzadko i to z okazji wielkich świąt.Z tąd duża popularność takich smarowideł,które dało się podzielić na kilka kromek chleba :thumbsup: zresztą też z własnej wojskowej piekarni.Na Oksywiu taka piekarnia funkcjonowała przez długie lata. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-281823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 robiłem to etapami ... najpierw bez musztardy, papryki i cebuli potem dodawałem i dosmaczałem pod siebie ... boczek był mocno wędzony kiełbasa też ... aha majeranek oczywiście dodałem w sporej ilości ... Kombinowałem etapami bo nie ma jednego sprawdzonego przepisu ale żadna z wersji nie wygra u mnie i więcej nie bedę tego robił Tak jak napisałem nie powaliło mnie na kolana Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-281824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Tak jak napisałem nie powaliło mnie na kolana Dlatego że nie dodałeś słoniny wędzonej. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-281829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Haha dobre jakbym dodał to pewnie nie przy pełni księżyca a jak przy pełni to nie na łonie natury Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-281830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demco11 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Witam. W mojej jednostce nazywalo sie to" Pasta Miesna".W sklad wchodzil wedzony boczek,kielbasa wedzona,surowa slonina.Przyprawy to sol czarny pieprz I odrobina musztardy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-439943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Składu nie znam, ale smak był wyśmienity. W wojsku wszystko smakowało,jak się człowiek pogimnstykował i po poligonie polatał to nie było takiej potrawy, która by nie smakowała. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-439949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Witam, W CSSMW w Ustce nazywało sie to omasta tłuszczowo-mięsna.Świeża, chrupiąca bułka z własnej wojskowej piekarni posmarowana omastą- mniam mniam do dziś pamietam ten smak. Było to na jesieni 80 /kurs radiotelegrafistów.Skład boczek wędzony, słonina, pieprz ziołowy, sól, być może o czymś zapomniałem. "Nie zna życia ten co nie służył w Marynarce" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-439952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1869-smarowka-smarowidlo-pomasta/?do=findComment&comment=42862 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-439985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinakl Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Września 2015 witamPrzepis na pastę wojskową z ośrodka wypoczynkowego DWL Kiekrz pod Poznaniem około 1987r którą miałem okazję kosztować1/2 kg boczek wędzony1/2 kg kiełbasa wojskowa lub zwyczajna, śląska1/2 słoika przecieru pomidorowego1 łyżeczka pieprzu1 łyżka majeranek lub więcej1 ząbek czosnku lub więcej ilość przypraw indywidualny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-444381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Września 2015 I co dalej Gotować, mielić, wystrzelić w kosmos..... Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-444386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinakl Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Września 2015 zmielić na sitku 5 wymieszać i gotowe najlepsze na drugi dzień Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-444392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinakl Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Września 2015 Przepis na pastę wojskową z ośrodka wypoczynkowego DWL Kiekrz pod Poznaniem około 1987r którą miałem okazję kosztowaćwersja podkręcona1/2 kg boczek wędzony1/2 kg kiełbasa wojskowa lub zwyczajna, śląska1/2 słoika przecieru pomidorowego1 łyżeczka pieprzu1 łyżka majeranek lub więcej1 ząbek czosnku lub więcejkilka kropel sosu rybnego1-1/2 filet anchois zmielić na sitku 5 wymieszać i gotowe najlepsze na drugi dzień ilość przypraw indywidualny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-444398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 13 Września 2015 A skąd w `87 w woju mieli anchois czy sos rybny ? Ja wtedy o takich wynalazkach nawet nie słyszałem... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-444400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 13 Września 2015 to wersja " podkrecona " Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-444401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinakl Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 13 Września 2015 podkręcenie to już pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-444402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.