Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to smaczne ale mojego serca nie podbiło możne dawali tam "coś od siebie" kucharze może były jakieś tajne składniki

No i nigdy tego smaku dokładnie nie odtworzymy.Kręconka jak wcześniej napisałem zniknęła z menu z końcem lat 60-tych.Potem te smarówki to już były robione z innego wsadu zapewne .Kiełbasa wojskowa była produkowana tylko dla wojska i można ją było kupić w kantynach.Smak był niesamowity i jak Ojciec przynióśł ją do domu to było święto :lol: Boczki też zapewne były inne.Myślę ,że żadnych "tajnych" dodatków nie było.Sół,pieprz,cebula,/może wcześniej podduszona/.No i jeszcze trzeba pamiętać,że to co się jadało wtedy to był całkiem inny zestaw :lol: Tak powszechny dzisiaj kurczak na marynarskich stołach gościł niezmernie rzadko i to z okazji wielkich świąt.Z tąd duża popularność takich smarowideł,które dało się podzielić na kilka kromek chleba :thumbsup: zresztą też z własnej wojskowej piekarni.Na Oksywiu taka piekarnia funkcjonowała przez długie lata.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-281823
Udostępnij na innych stronach

robiłem to etapami ... najpierw bez musztardy, papryki i cebuli potem dodawałem i dosmaczałem pod siebie ... ;) boczek był mocno wędzony kiełbasa też ... aha majeranek oczywiście dodałem w sporej ilości ... Kombinowałem etapami bo nie ma jednego sprawdzonego przepisu ale żadna z wersji nie wygra u mnie i więcej nie bedę tego robił ;)

Tak jak napisałem nie powaliło mnie na kolana :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-281824
Udostępnij na innych stronach

Tak jak napisałem nie powaliło mnie na kolana :(

Dlatego że nie dodałeś słoniny wędzonej.

:cool:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-281829
Udostępnij na innych stronach

Haha ;) dobre jakbym dodał to pewnie nie przy pełni księżyca a jak przy pełni to nie na łonie natury ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-281830
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam. W mojej jednostce nazywalo sie to" Pasta Miesna".W sklad wchodzil wedzony boczek,kielbasa wedzona,surowa slonina.Przyprawy to sol czarny pieprz I odrobina musztardy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-439943
Udostępnij na innych stronach

Składu nie znam, ale smak był wyśmienity. W wojsku wszystko smakowało,jak się człowiek pogimnstykował i po poligonie polatał to nie było takiej potrawy, która by nie smakowała.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-439949
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

W CSSMW w Ustce nazywało sie to omasta tłuszczowo-mięsna.

Świeża, chrupiąca bułka z własnej wojskowej  piekarni posmarowana omastą

- mniam mniam do dziś pamietam ten smak. Było to na jesieni 80 /kurs radiotelegrafistów.

Skład boczek wędzony, słonina, pieprz ziołowy, sól, być może o czymś zapomniałem.

 

 

 

"Nie zna życia ten co nie służył w Marynarce"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-439952
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-439985
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

witam

Przepis na pastę wojskową z ośrodka wypoczynkowego DWL Kiekrz pod Poznaniem około 1987r którą miałem okazję kosztować

1/2 kg boczek wędzony

1/2 kg kiełbasa wojskowa lub zwyczajna, śląska

1/2 słoika przecieru pomidorowego

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżka majeranek lub więcej

1 ząbek czosnku lub więcej  

                       

ilość przypraw indywidualny

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-444381
Udostępnij na innych stronach

 I co dalej   :question:  Gotować, mielić, wystrzelić w kosmos.....   :excl:  :facepalm:  :(

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-444386
Udostępnij na innych stronach

Przepis na pastę wojskową z ośrodka wypoczynkowego DWL Kiekrz pod Poznaniem około 1987r którą miałem okazję kosztować


wersja podkręcona


1/2 kg boczek wędzony


1/2 kg kiełbasa wojskowa lub zwyczajna, śląska


1/2 słoika przecieru pomidorowego


1 łyżeczka pieprzu


1 łyżka majeranek lub więcej


1 ząbek czosnku lub więcej


kilka kropel sosu rybnego


1-1/2 filet anchois 


 


zmielić na sitku 5 wymieszać i gotowe najlepsze na drugi dzień


                       


ilość przypraw indywidualny


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-444398
Udostępnij na innych stronach

A skąd w `87 w woju mieli anchois czy sos rybny ? Ja wtedy o takich wynalazkach nawet nie słyszałem...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7923-wojskowa-smar%C3%B3wka-na-w%C4%99dzonym-boczku/page/2/#findComment-444400
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.