Maxell Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Marca 2013 „Człowiek musi mieć swoją świnię" - mawia się, gdy ma się na myśli, że odrobina szczęścia nie zaszkodziłaby. Świnia i szczęście już w pradawnych czasach miały wiele wspólnego. Dla człowieka epoki kamiennej upolowanie świni - oczywiście dzikiej oznaczało, że on i członkowie jego rodu przez wiele tygodni nie będą głodni. Przyjmuje się, że jako pierwszym Chińczykom udało się oswoić dziką świnię. O wielkim uznaniu, jakim zwierzę to jeszcze dzisiaj cieszy się w Chinach, świadczy fakt, że w alfabecie chińskim znak przedstawiający świnię pod dachem jest symbolem „domu". Także chłopi europejscy od bardzo dawna cenią świnię jako zwierzę domowe i walory tego zwierzęcia. Przez setki lat było ono praktycznie nie tylko jedynym źródłem mięsa dla warstw uboższych, lecz również - ze względu na swoje skromne wymagania - łatwym w hodowli. Jeśli chodzi o spożywany pokarm, świnia nigdy nie była konkurentem dla człowieka, jak to po części zdarza się w przypadku bydła. A kiedy u progu zimy karmy w gospodarstwie było coraz mniej, świnię po prostu się zabijało. Nie było problemu z przechowywaniem mięsa, bo od dawien dawna znane były w Europie metody peklowania i wędzenia mięsa. Dzięki temu współcześnie umiemy docenić pożytki płynące z hodowli. Szynka wieprzowa i boczek wędzony w wielu regionach są typowymi specjałami miejscowej kuchni. Autor: Martin Greil Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7952-wieprzowina-od-strony-kuchni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Marca 2013 Czy to "grube żebro" to nie jest po prostu mostek, czasami zwany "trójkątami"?I co to są te frykanda, skąd są pozyskiwane, nigdy takiej nazwy nie słyszałam :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7952-wieprzowina-od-strony-kuchni/#findComment-273434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Marca 2013 Frykando, to nazwa gastronomiczna, co zresztą pisze w tytule tematu. Grube żebro zaś, to przednia część łopatki (nazwa autora), choć w terminologii kulinarnej używa się nazwy grube żeberko przy łopatce. Nie chciałem zmieniać fajnej grafiki Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7952-wieprzowina-od-strony-kuchni/#findComment-273437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Marca 2013 I co to są te frykanda, skąd są pozyskiwane Jak napisał Maxell -nazwy gastronomiczne. W gastronomii mięśnie szynki wieprzowej, udźca cielęcego podzielono na części. Popatrz na ilustracje. 1. Frykando I m. półbłoniasty z m. półscięgnisty 2. Frykando II m. dwugłowy 3. Frykando III m. czterogłowy, m. "pośladowe" zwane tytuaj "szynka" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7952-wieprzowina-od-strony-kuchni/#findComment-273495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maksiu Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Marca 2013 ilustracja bardzo fajna przyda się taka ściąga w kuchni dla początkujących Cytuj Frytkownice - sprawdzają się podczas rodzinnego obiadu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7952-wieprzowina-od-strony-kuchni/#findComment-274021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.