Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Człowiek musi mieć swoją świnię" - mawia się, gdy ma się na myśli, że odrobina szczęścia nie zaszkodziłaby.

Świnia i szczęście już w pradawnych czasach miały wiele wspólnego. Dla człowieka epoki kamiennej upolowanie świni - oczywiście dzikiej oznaczało, że on i członkowie jego rodu przez wiele tygodni nie będą głodni.

Przyjmuje się, że jako pierwszym Chińczykom udało się oswoić dziką świnię. O wielkim uznaniu, jakim zwierzę to jeszcze dzisiaj cieszy się w Chinach, świadczy fakt, że w alfabecie chińskim znak przedstawiający świnię pod dachem jest symbolem „domu".

Także chłopi europejscy od bardzo dawna cenią świnię jako zwierzę domowe i walory tego zwierzęcia. Przez setki lat było ono praktycznie nie tylko jedynym źródłem mięsa dla warstw uboższych, lecz również - ze względu na swoje skromne wymagania - łatwym w hodowli. Jeśli chodzi o spożywany pokarm, świnia nigdy nie była konkurentem dla człowieka, jak to po części zdarza się w przypadku bydła.

A kiedy u progu zimy karmy w gospodarstwie było coraz mniej, świnię po prostu się zabijało. Nie było problemu z przechowywaniem mięsa, bo od dawien dawna znane były w Europie metody peklowania i wędzenia mięsa. Dzięki temu współcześnie umiemy docenić pożytki płynące z hodowli. Szynka wieprzowa i boczek wędzony w wielu regionach są typowymi specjałami miejscowej kuchni.

 

Autor: Martin Greil

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7952-wieprzowina-od-strony-kuchni/
Udostępnij na innych stronach

Frykando, to nazwa gastronomiczna, co zresztą pisze w tytule tematu. Grube żebro zaś, to przednia część łopatki (nazwa autora), choć w terminologii kulinarnej używa się nazwy grube żeberko przy łopatce. Nie chciałem zmieniać fajnej grafiki

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7952-wieprzowina-od-strony-kuchni/#findComment-273437
Udostępnij na innych stronach

I co to są te frykanda, skąd są pozyskiwane

Jak napisał Maxell -nazwy gastronomiczne. W gastronomii mięśnie szynki wieprzowej, udźca cielęcego podzielono na części.

Popatrz na ilustracje.

1. Frykando I m. półbłoniasty z m. półscięgnisty

2. Frykando II m. dwugłowy

3. Frykando III m. czterogłowy, m. "pośladowe" zwane tytuaj "szynka"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7952-wieprzowina-od-strony-kuchni/#findComment-273495
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.