Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa a’la żywiecka z koguta w kurzej skórze.

 

Pogoda sie zrobiła bardzo przyjazna do wędzenia, więc zaczęłam pomalutku dzisiaj.

Przygotowałam sobie wszystko aby wykonać Kiełbasę a'la żywiecką z koguta (wg Beiot’a). Nie mając odpowiedniej osłonki, wymyśliłam sobie, że zrobię tę kiełbasę w drobiowej (kurzej) skórze. W końcu dlaczego nie. Robiłam już pieczone kiełbaski w skórze z szyjek kaczych, więc co mi zależy spróbować. Jeszcze jedno; postanowiłam dla wzmocnienia dodać jeszcze siatkę, abym przypadkiem przy pęknięciu nie musiała zbierać wszystkiego w wędzarni.

A to przepis, wg którego robiłam:

 

Kiełbasa a'la żywiecka z koguta

 

Składniki:

 

- mięso z koguta kl. I – 3 kg (białe i ciemne),

- mięso tłuste wieprzowe, np. boczek - 1 kg,

- mięso z koguta kl. III - 1 kg (błony i ścięgna),

- pieprz naturalny - 1g/kg,

- czosnek - 2-3g/kg

- peklosól - 17g/kg

- osłonki białkowe – 65 mm

- cała skóra zdjęta z kurzej tuszki.

 

Wykonanie:

 

Po pokrojeniu w kostkę mięso peklujemy na sucho przez 3 dni.

Mięso kl. I rozdrabniamy na szarpaku, wieprzowe na sitku 6 mm, a kl. III na sitku 3 mm i kutrujemy lub rozdrabniamy blenderem z dodatkiem przypraw. Dokładnie mieszamy.

W tym czasie, kiedy farsz „się przegryza”, przygotowuję skórę z kurzej tuszki:

Skórę trzeba delikatnie zdejmować, aby nie robić niepotrzebnych dziur. Naciąć przy nogach (przy samych dolnych kostkach) i ściągnąć z skórę po kolei z każdej (całej) nogi. Następnie końcówki zawiązujemy. Skrzydełka nacinałam po pierwszym członie (za tym takim mięsnym kawałkiem skrzydełka - drumettes). Zatem po odrzuceniu lotek i zdjęciu skóry, końcówki jej także zawiązujemy. Następnie zaszyłam dół, a do napełniania pozostawiłam tylko otwór po szyi. Kiedy już napełniłam skórę, lekko ja przemasowałam i zawiazałam. Teraz wszytko włożyłam do siatki.

 

 

Zostało mi trochę farszu, więc napełniłam nimi osłonki białkowe wcześniej namoczone w zimnej wodzie (ok 20 min). Osłonki napełniamy ściśle, formujemy batony długości ok. 35cm. Osadzamy ok. 2 h. Wędzimy dymem o temp ok. 70-80 stopni ok. 2, 2,5 h.

Parzymy w wodzie o temp ok. 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70 stopni.

Studzimy. Następnego dnia wędzimy dymem zimnym ok. 4 h.

Podsuszamy 1-2 tygodnie w temp ok. 10 stopni.

 

Ja jednak stwierdziłam, że nie będą podsuszać aż tak długo, gdyż obawiam sie, że skóra może nie wytrzymać. Tym razem tylko następnego dnia jeszcze raz trochę podwędziłam. Następnym razem zrobię mniejsze porcje i wtedy poczekam tydzień.

 

 

Już po wystudzeniu, kiełbasa w skórze wygląda bardzo ładnie. Oto przekrój. Smak bardzo dobry. Kiełbasę polecam głównie osobom cierpliwym.

 

 

Smacznego.

 

Autor innowacji i zdjęć: ANNAM

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje Annam, pięknie to wygląda :clap:

Mam tylko jedno "ale", jeżeli wędziłaś w temp. 70 - 80 st to wyrób powinien już być upieczony i bez sensu było go parzyć. Szkoda smaku :wink:

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-275239
Udostępnij na innych stronach

ANNAM !!!

 

Ale wspaniały pomysł :clap: :clap: :clap:

Super wyrób - GRATULACJE :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Pozdrawiam Piotr !!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-275240
Udostępnij na innych stronach

Mam tylko jedno "ale", jeżeli wędziłaś w temp. 70 - 80 st to wyrób powinien już być upieczony i bez sensu było go parzyć. Szkoda smaku

Pamietaj PePe ze to kurczak, a nie wieprzowina, i dlatego bylo parzone.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-275253
Udostępnij na innych stronach

Pamietaj PePe ze to kurczak, a nie wieprzowina, i dlatego bylo parzone

A jak długo był pieczony.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-275258
Udostępnij na innych stronach

arkadiuszdokladnie nie powiem, ale wiecej niz 2 godziny , napewno krocej niz 3.An parzenie ,to robie wg temperatury a nie czasu. Sama sobie nie wierze.

Nastepnego dnia bylo bardzo krotko wedzone, bo u nas straszliwie zaczelo lac ,wiec nie bylo tych czterech godzin.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-275264
Udostępnij na innych stronach

to robie wg temperatury a nie czasu

I bardzo dobrze.I dlatego mogłaś sprawdzić temperaturę w środku wyrobu po pieczeniu i zdecydować czy parzenie jest konieczne .72C w środku dla drobiu wystarczy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-275270
Udostępnij na innych stronach

I bardzo dobrze.I dlatego mogłaś sprawdzić temperaturę w środku wyrobu i zdecydować czy parzenie jest konieczne.

NAstepny razem zobacze. Jesli po wedzeniu( bedzie osiagnieta temp. 70 stopni, to zostawie bez parzenia i sprawdze jaki bedzie efekt koncowy.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-275271
Udostępnij na innych stronach

70 stopni, to zostawie bez parzenia

Raczej 72C.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-275272
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, poprawie u siebie w notatkach ,temp. na 72. Dziekuje

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-275273
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Pokusiłam się i skorzystałam z pomysłu z tym że ja mięska nie mieliłam pokroiłam na kawałki cześć mięsa z podudzi potraktowałam blenderem

Dziękuję za pomysł na stałe zagości u mnie w domu :grin:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-286940
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.