Maxell Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Marca 2013 Kiełbasa a’la żywiecka z koguta w kurzej skórze. Pogoda sie zrobiła bardzo przyjazna do wędzenia, więc zaczęłam pomalutku dzisiaj. Przygotowałam sobie wszystko aby wykonać Kiełbasę a'la żywiecką z koguta (wg Beiot’a). Nie mając odpowiedniej osłonki, wymyśliłam sobie, że zrobię tę kiełbasę w drobiowej (kurzej) skórze. W końcu dlaczego nie. Robiłam już pieczone kiełbaski w skórze z szyjek kaczych, więc co mi zależy spróbować. Jeszcze jedno; postanowiłam dla wzmocnienia dodać jeszcze siatkę, abym przypadkiem przy pęknięciu nie musiała zbierać wszystkiego w wędzarni. A to przepis, wg którego robiłam: Kiełbasa a'la żywiecka z koguta Składniki: - mięso z koguta kl. I – 3 kg (białe i ciemne), - mięso tłuste wieprzowe, np. boczek - 1 kg, - mięso z koguta kl. III - 1 kg (błony i ścięgna), - pieprz naturalny - 1g/kg, - czosnek - 2-3g/kg - peklosól - 17g/kg - osłonki białkowe – 65 mm - cała skóra zdjęta z kurzej tuszki. Wykonanie: Po pokrojeniu w kostkę mięso peklujemy na sucho przez 3 dni. Mięso kl. I rozdrabniamy na szarpaku, wieprzowe na sitku 6 mm, a kl. III na sitku 3 mm i kutrujemy lub rozdrabniamy blenderem z dodatkiem przypraw. Dokładnie mieszamy. W tym czasie, kiedy farsz „się przegryza”, przygotowuję skórę z kurzej tuszki: Skórę trzeba delikatnie zdejmować, aby nie robić niepotrzebnych dziur. Naciąć przy nogach (przy samych dolnych kostkach) i ściągnąć z skórę po kolei z każdej (całej) nogi. Następnie końcówki zawiązujemy. Skrzydełka nacinałam po pierwszym członie (za tym takim mięsnym kawałkiem skrzydełka - drumettes). Zatem po odrzuceniu lotek i zdjęciu skóry, końcówki jej także zawiązujemy. Następnie zaszyłam dół, a do napełniania pozostawiłam tylko otwór po szyi. Kiedy już napełniłam skórę, lekko ja przemasowałam i zawiazałam. Teraz wszytko włożyłam do siatki. Zostało mi trochę farszu, więc napełniłam nimi osłonki białkowe wcześniej namoczone w zimnej wodzie (ok 20 min). Osłonki napełniamy ściśle, formujemy batony długości ok. 35cm. Osadzamy ok. 2 h. Wędzimy dymem o temp ok. 70-80 stopni ok. 2, 2,5 h. Parzymy w wodzie o temp ok. 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70 stopni. Studzimy. Następnego dnia wędzimy dymem zimnym ok. 4 h. Podsuszamy 1-2 tygodnie w temp ok. 10 stopni. Ja jednak stwierdziłam, że nie będą podsuszać aż tak długo, gdyż obawiam sie, że skóra może nie wytrzymać. Tym razem tylko następnego dnia jeszcze raz trochę podwędziłam. Następnym razem zrobię mniejsze porcje i wtedy poczekam tydzień. Już po wystudzeniu, kiełbasa w skórze wygląda bardzo ładnie. Oto przekrój. Smak bardzo dobry. Kiełbasę polecam głównie osobom cierpliwym. Smacznego. Autor innowacji i zdjęć: ANNAM Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Marca 2013 Gratulacje Annam, pięknie to wygląda :clap: Mam tylko jedno "ale", jeżeli wędziłaś w temp. 70 - 80 st to wyrób powinien już być upieczony i bez sensu było go parzyć. Szkoda smaku :wink: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-275239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Marca 2013 ANNAM !!! Ale wspaniały pomysł :clap: :clap: :clap: Super wyrób - GRATULACJE :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-275240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Marca 2013 Mam tylko jedno "ale", jeżeli wędziłaś w temp. 70 - 80 st to wyrób powinien już być upieczony i bez sensu było go parzyć. Szkoda smaku Pamietaj PePe ze to kurczak, a nie wieprzowina, i dlatego bylo parzone. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-275253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Marca 2013 Pamietaj PePe ze to kurczak, a nie wieprzowina, i dlatego bylo parzone A jak długo był pieczony.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-275258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Marca 2013 arkadiuszdokladnie nie powiem, ale wiecej niz 2 godziny , napewno krocej niz 3.An parzenie ,to robie wg temperatury a nie czasu. Sama sobie nie wierze. Nastepnego dnia bylo bardzo krotko wedzone, bo u nas straszliwie zaczelo lac ,wiec nie bylo tych czterech godzin. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-275264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Marca 2013 to robie wg temperatury a nie czasu I bardzo dobrze.I dlatego mogłaś sprawdzić temperaturę w środku wyrobu po pieczeniu i zdecydować czy parzenie jest konieczne .72C w środku dla drobiu wystarczy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-275270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Marca 2013 I bardzo dobrze.I dlatego mogłaś sprawdzić temperaturę w środku wyrobu i zdecydować czy parzenie jest konieczne. NAstepny razem zobacze. Jesli po wedzeniu( bedzie osiagnieta temp. 70 stopni, to zostawie bez parzenia i sprawdze jaki bedzie efekt koncowy. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-275271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Marca 2013 70 stopni, to zostawie bez parzenia Raczej 72C. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-275272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Marca 2013 arkadiusz, poprawie u siebie w notatkach ,temp. na 72. Dziekuje Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-275273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Pokusiłam się i skorzystałam z pomysłu z tym że ja mięska nie mieliłam pokroiłam na kawałki cześć mięsa z podudzi potraktowałam blenderem Dziękuję za pomysł na stałe zagości u mnie w domu :grin: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-286940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Raszyn Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Czerwca 2013 pomimo najedzenia ślinotok jest nie unikniony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7990-kie%C5%82basa-%C5%BCywiecka-drobiowa-w-kurzej-sk%C3%B3rce/#findComment-288350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.