Skocz do zawartości

Karczek pieczony (duszony) przez ok. 8 godz.


Rekomendowane odpowiedzi

Na najbliższe święte postanowiłem zapeklować karczek, schab i szynkę ze słoninką i podać ich obróbce cieplnej w piekarniku w temperaturze ok. 90 stopni ( jeszcze dokładnie nie wiem- liczę na Wasze podpowiedzi) ma to być coś podobnego do pieczenia w wolnowarze. Cel jaki chcę osiągnąć to rozpływające się mięsko , soczyste i to ma być coś super ( coś podobnego w smaku jak prosiak w Napoleonowie). Zaznaczam ,że jeszcze tego nigdy nie robiłem , a robię to z ciekawości i dlatego ,że mam dużo czasu. Robię to w piekarniku , gdyż nie chcę kupować jeszcze jednego więcej garnka ( wolnowar)

Wykonanie:

1.W sobotę 23 marca pekluję na mokro . W piątek 29 marca rano planuję dodać zioła i do piekarnika.

2. Piekę w rękawie lub w naczyniu żaroodpornym w piekarniku wygrzanym do 150 st.C a z chwilą włożenia mięsa obniżam temperaturę do 90 st.C.

3. Po 4 godzinach lub więcej zaczynam mierzyć temperaturę wewnątrz mięsa i piec aż do osiągnięcia temperatury ok. 65 st.C. wewnątrz.

Moje pytanie dotyczy temperatury w jakiej mam piec . Jeżeli obniżyć to do jakiej. Czas pieczenia chciałbym aby trwał do 10 godz. max.

www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8008-karczek-pieczony-duszony-przez-ok-8-godz/
Udostępnij na innych stronach

Kaziu, pod tym linkiem, w drugim poście znajdziesz film do pobrania, który może Ci sie przydać. Wyjaśnia pare kwestii obróbki mięsa w niskich temperaturach.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8008-karczek-pieczony-duszony-przez-ok-8-godz/#findComment-276112
Udostępnij na innych stronach

Kyzimol, a masz pakowaczkę próżniową ?

Jeżeli tak , to obejrzyj ten film .Jeżeli nie to też go obejrzyj !!!! hehe

http://newsgastro.pl/kuchnia-molekularna/136/81147-gotowanie-w-proni-sous-vide.html?catid=136

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8008-karczek-pieczony-duszony-przez-ok-8-godz/#findComment-276121
Udostępnij na innych stronach

Kaziu, pod tym linkiem, w drugim poście znajdziesz film do pobrania, który może Ci sie przydać. Wyjaśnia pare kwestii obróbki mięsa w niskich temperaturach.

Maxell pod jakim linkiem :question:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8008-karczek-pieczony-duszony-przez-ok-8-godz/#findComment-276130
Udostępnij na innych stronach

Coś mi sie nie wkleiło. ;) Pod tym: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7834

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8008-karczek-pieczony-duszony-przez-ok-8-godz/#findComment-276131
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja dziś piekę karczek właśnie na niskiej temp. 85* Mięso ma 3kg piecze się już 3h ale przewiduję ok 10 h Wiem że Kaziu już jest po robocie i że jego duszone mięsko wyszło bardzo dobre No ale może on sam się wypowie.

 

Planuję do tego mięska zrobić z pozostałej po pieczeniu cebuli zrobić sos cebulowy :grin:

 

może ktoś ma jakiś przepisik

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8008-karczek-pieczony-duszony-przez-ok-8-godz/#findComment-278422
Udostępnij na innych stronach

Ja dziś piekę karczek właśnie na niskiej temp. 85*

A ja właśnie po pożyczeniu od Tomka odpowiedniego gara też upiekłem wczoraj i karczek i boczek.Pytanie czy upiekłem.Moim zdaniem raczej udusiłem, ale to mało ważne.Wyszło w smaku jak pieczone i jest przepyszne.Mięciutkie, ale się nie rozpada i co najważniejsze soczyste.Piekłem 7h kawałki po ok. 2kg w tem 85C.Teraz piekę polędwicę bo garnek muszę dzisiaj oddać, ale zastanawiam się poważnie nad kupnem tego urządzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8008-karczek-pieczony-duszony-przez-ok-8-godz/#findComment-278424
Udostępnij na innych stronach

W tej chwili wygląda tak

i pięknieje z minuty na minutę :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8008-karczek-pieczony-duszony-przez-ok-8-godz/#findComment-278446
Udostępnij na innych stronach

Prośba do wszystkich. Chciałbym, żebyście byli bardziej skromni i nie licytujmy się wielkościami towarowymi wytworzonymi w domowych warunkach.

Przeczytajcie parokrotnie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=330224#330224

a później piszcie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8008-karczek-pieczony-duszony-przez-ok-8-godz/#findComment-278452
Udostępnij na innych stronach

No nareszcie koniec 8,5h :grin: miałem czekać ze smakowaniem do jutra ale nie dało się :wink: :grin:

 

Pod koniec karkówka wyjęta z naczynia przełożona na blaszkę i po 5 min z obu stron w 200* termoobieg. Cebulę i sos z karkówki na palnik gazowy i pod przykryciem duszona ok 25 min następnie blender doprawianie pieprzem i łyżka masła i troszkę śmietanki....sosik cebulowy palce lizać POLECAM.

 

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8008-karczek-pieczony-duszony-przez-ok-8-godz/#findComment-278467
Udostępnij na innych stronach

Skoro już smakowałeś, czy mógłbyś porównać teraz sztukę mięsa pieczoną w ten sposób, a w sposób tradycyjny, czyli powiedzmy 180-200 stopni przez 2 godziny... Jakie są różnice? Warto tak długo obrabiać termicznie sztukę mięsa?
Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8008-karczek-pieczony-duszony-przez-ok-8-godz/#findComment-278468
Udostępnij na innych stronach

Pulek,

tak upieczona karkówka jest bardzo soczysta a przy tym mięciutka rozpływa się w ustach i jest bardzo aromatyczna.Nie kruszy się i kroi jak dobrze wyrobiona plastelina.Smakuje naprawdę inaczej dużo lepiej niż taka jak napisałeś.Dodam jeszcze że karkówka była nastrzyknięta solanką (nie peklosolą) i leżała przez noc w zalewie następnie osuszona i natarta ziołami i czosnkiem i znowu przez noc w lodówce, dopiero później do piekarnika

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8008-karczek-pieczony-duszony-przez-ok-8-godz/#findComment-278477
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.