Maxell Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Marca 2013 Potato Sausage 140 calories per 100 g serving Materials: boiled potatoes 400 g (US) 0.88 Ib. textured vegetable protein 100 g (US) 0.22 Ib. (water for TVP) 300 g (US) 0.66 Ib. vital wheat gluten 80 g (US) 3 oz. oil emulsion* 100 g (US) 0.22 Ib. water 20 g (US) 1 Tbsp. Ingredients per 1 kg (1000 g) of materials salt 10 g (US) 1 1/2 tsp. white pepper 4 g (US) 2 tsp. allspice, ground 2 g (US) 1 tsp. carrageenan 10 g (US) 2 tsp. Instructions 1. Mix boiled potatoes, rehydrated TVP, carrageenan, spices and oil emulsion. Add wheat gluten and remix. Add as much water as necessary for the right texture. 2. Stuff into desired casings (32-36 mm). 3. Cook sausages in water at 176° F (80° C), about 30 minutes. 4. Cool in cold water. 5. Storę in refrigerator. Notes: * oil emulsion: soy protein isolate/oil/water at 1:4:5 Autor: Seminole Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Marca 2013 aaahh Maxell... przypomniałeś mi tym przepisem "kartoflankę" mojej teściówki :) nie wiem dokładnie jak ona ją robi (swoją drogą muszę podpatrzeć :wink: ) ale do nadzienia dodaje skwareczki z boczku i cebulkę podsmażoną !! normalnie niebo w gębie, a z grila albo odsmażona z patelni jest jeszcze lepsza !! no chyba będzie musiała zrobić kilka pętek dla zięciunia :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Marca 2013 Dobra, a teraz łapki w górę kto to z pogańskiego na nasze przełoży? :grin:Bo o ile lengłydż jako tako to te ichnie miary straszliwe są :rolleyes: a już za diabła tego TVP nie skumałem bo to mi się jedynie z nasza upaństwowioną tiwi kojarzy :grin: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Marca 2013 Kiełbasa ziemniaczana140 kalorii na 100 g porcja Materiały: ziemniaki gotowane 400 g (USA) 0,88 Ib. teksturowane białko roślinne 100 g (USA) 0,22 Ib. (woda do rozcieńczenia TVP**) 300 g (USA) 0,66 Ib. witalny gluten pszenny 80 g (US) 3 uncje emulsja olejowa * 100 g (USA) 0,22 Ib. wody 20 g (US) 1 łyżki. Składniki na 1 kg (1000 g) materiałów sól 10 g (US) 1 1/2 łyżeczki. biały pieprz 4 g (US) 2 łyżeczki. ziele angielskie, masa 2 g (US) 1 łyżeczka. karagen 10 g (US) 2 łyżeczki. Instrukcje: 1. Wymieszać ugotowane ziemniaki, nawodniony TVP, karagen, przyprawy i emulsję olejową. Dodać gluten pszenny i przemieszać. Dodać tyle wody, do uzyskania odpowiedniej tekstury. 2. Nadziać w wymagane osłonki (32-36 mm). 3. Parzyć kiełbaski w wodzie w temp. 176 ° F (80 ° C), przez 30 minut. 4. Po wyjęciu ochłodzić w zimnej wodzie. 5. Przechowywać w lodówce. Uwagi: * Emulsja oleju: białka sojowego / olej / woda w stosunku 1:4:5,** TVP - teksturowane białko roślinne (Textured Vegetable Protein) Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Marca 2013 te ichnie miary straszliwe sątusiaczku przecież masz podane w gramach wszystko ! :wink: no a TVP to i ja nie kaman, choć easy wnhglish u mnie na pożądnym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Marca 2013 te ichnie miary straszliwe sątusiaczku przecież masz podane w gramach wszystko ! :wink: no a TVP to i ja nie kaman, choć easy wnhglish u mnie na pożądnym poziomie Wiem wiem, bardziej mi o owe TVP czy inny karagen chodziło bo coponiektórzy piszą że ów wytwór z czerwonych wodorostów o wdzięcznym kodzie E407 jest rakotwórczy Vide http://supernowosci24.pl/rakotworczy-karagen-w-jedzeniu/ Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Marca 2013 Z tego co wiem (sporo rozmawialiśmy na ten temat z Seminole kiedy był ostatnio w Polsce), w USA bardzo rygorystycznie sprawdzają ostatnio wszystkie dodatki roślinne, m.in. wodorosty. Sa dopuszczone do użytku. Tutaj w grę wchodzi głownie miejsce pochodzenia tych wodorostów. W niektórych akwenach zawartośc trucizn jest wielokrotnie przekraczana, stąd pewnie wnioski autora artykułu.Dodam, iż przepis wrzuciłem dla Koleżanki AnnyM, co zostało wcześniej uzgodnione. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Marca 2013 Ja tam osobiście nie mam nic przeciw tym bardziej że tego keragenu świadomie na pewno sam nie użyję :grin: Ale zdradź proszę co za diabeł to TVP? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Marca 2013 I bardzo dziekuje. Zrobie je bo musze dzieci czyms nakarmic w czasie swat. [ Dodano: Czw 21 Mar, 2013 13:43 ]tusiaczek, TVP jest to substancja zastepujaca mieso wysoko proteinowa.Zrobiona z sojowej maki.Kiedy jest ugotowane wyglademvponoc przypomina mielone mieso. Sa tego produktu rozne rodzaje. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Marca 2013 Tusiaczku, dopisałem na dole pod tłumaczeniem. Jeśli będzie za mało - dopiszemy. Przepis pochodzi z książki: Później wrzuce spis treści. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Marca 2013 Dzięki Maxell, ja ślepy nie dopatrzyłem :grin: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Marca 2013 Dorzucę jeszcze aby było ciekawiej, raceptkę na kiełbasę ziemniaczaną po niemiecku.. Kartoffelwurst Zutaten: 2 kg Kartoffeln; roh 500 g Zwiebeln 500 g Schweinebauch 300 g Suppenfleisch; (Rind) 250 g Dörrfleisch -Pfeffer, Salz, Muskat Majoran Thymian Bohnenkraut Zubereitung Die geschälten Kartoffeln und Zwiebeln durch den Fleischwolf drehen, ebenso den Schweinebauch sowie das gekochte Suppen und Dörrfleisch. Die weiteren Gewürze zu der Masse geben und in Kunst- oder (beim Metzger gekauften) Naturdarm füllen. Die Kartoffelwurst zwei Stunden in heissem( ca. 80 - 90 Grad C.) Wasser sieden. Może się komuś przyda.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Marca 2013 Ta hamerykańska is bad a niemiecka alles ist gut! Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Marca 2013 500 g Schweinebauch 300 g Suppenfleisch; (Rind TRylko ze ta twoja nie jest vegetarianska Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Marca 2013 500 g Schweinebauch 300 g Suppenfleisch; (Rind TRylko ze ta twoja nie jest vegetarianska Pewno że nie jest vegetarianska, ale Maxell wcale nie podał w temacie, że rozchodzi się o tego typu wędliny.. A tak nawiasem, można by otworzyć dział o takiej tematyce.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Marca 2013 Ten przepis był wrzucony specjalnie dla Anny, co zostało wcześniej omówione w innym temacie i na SB. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Marca 2013 O, ja pierdziu. :shock: A ja głupi pomyślałem, że to jest normalna kiszka ziemniaczana. :grin: http://lakomykasek.blogspot.com/2011/05/kiszka-ziemniaczana.html A, tu jakiś kosmos. :shock: teksturowane białko roślinneI sam nie wiem co jeszcze. :shock: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Marca 2013 Ten przepis był wrzucony specjalnie dla Anny, co zostało wcześniej omówione w innym temacie i na SB. No to tylko za miotłe "cza" chwycić i pozamiatać.. :grin: p.s. Mam znajomych Veganów i pomogę coś tam dorzucić do tematu... :wink: Sorki za zamięszanie.. :smile: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Marca 2013 Ta hamerykańska is bad a niemiecka alles ist gut! Jak wszystko co niemieckie :wink: . Na potwierdzenie, klasyk: "Pamiętaj, że nawet spalona niemiecka żarówka jest lepsza od działającej polskiej" :grin: Edit: Racja Maxell, sorki :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Marca 2013 że to jest normalna kiszka ziemniaczana. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=408&highlight=kiszka+ziemniaczana :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Marca 2013 Jeszcze raz. Przepis został wrzucony specjalnie dla Anny, co było wcześniej uzgodnione. Nie róbmy znowu przetargów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Marca 2013 A czy bardzo by stracila na smaku niormalna kiszka ziemniaczana, jesli zrobilabym ja wiadomo bez boczku i w kolagenowej oslonce?Wiadomo dodalabym wiecej cebulki i smazylabym lub piekla ta kielbaske. Przeciez ona jest taka smaczna. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Marca 2013 Dorzucę jeszcze aby było ciekawiej, raceptkę na kiełbasę ziemniaczaną po niemiecku.. Kartoffelwurst Zutaten: 2 kg Kartoffeln; roh 500 g Zwiebeln 500 g Schweinebauch 300 g Suppenfleisch; (Rind) 250 g Dörrfleisch -Pfeffer, Salz, Muskat Majoran Thymian Bohnenkraut Zubereitung Die geschälten Kartoffeln und Zwiebeln durch den Fleischwolf drehen, ebenso den Schweinebauch sowie das gekochte Suppen und Dörrfleisch. Die weiteren Gewürze zu der Masse geben und in Kunst- oder (beim Metzger gekauften) Naturdarm füllen. Die Kartoffelwurst zwei Stunden in heissem( ca. 80 - 90 Grad C.) Wasser sieden. Może się komuś przyda.. :wink:A, czy ktoś może to przełożyć na polski? :question: :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Marca 2013 Pewno że można, i to bardzo chętnie. Tylko Mirek musi te tematy odpowiednio rozdzielić. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Marca 2013 Pewno że można, i to bardzo chętnie. Tylko Mirek musi te tematy odpowiednio rozdzielić. :wink:Bo ja już ziemniaki obieram. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.