Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Potato Sausage

140 calories per

100 g serving

 

Materials:

 

boiled potatoes 400 g (US) 0.88 Ib.

textured vegetable protein 100 g (US) 0.22 Ib.

(water for TVP) 300 g (US) 0.66 Ib.

vital wheat gluten 80 g (US) 3 oz.

oil emulsion* 100 g (US) 0.22 Ib.

water 20 g (US) 1 Tbsp.

 

Ingredients per 1 kg (1000 g) of materials

 

salt 10 g (US) 1 1/2 tsp.

white pepper 4 g (US) 2 tsp.

allspice, ground 2 g (US) 1 tsp.

carrageenan 10 g (US) 2 tsp.

 

Instructions

 

1. Mix boiled potatoes, rehydrated TVP, carrageenan, spices and oil emulsion. Add wheat gluten and remix. Add as much water as necessary for the right texture.

2. Stuff into desired casings (32-36 mm).

3. Cook sausages in water at 176° F (80° C), about 30 minutes.

4. Cool in cold water.

5. Storę in refrigerator.

 

Notes:

 

* oil emulsion: soy protein isolate/oil/water at 1:4:5

 

Autor: Seminole

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/
Udostępnij na innych stronach

aaahh Maxell... przypomniałeś mi tym przepisem "kartoflankę" mojej teściówki :):):) nie wiem dokładnie jak ona ją robi (swoją drogą muszę podpatrzeć :wink: ) ale do nadzienia dodaje skwareczki z boczku i cebulkę podsmażoną !! normalnie niebo w gębie, a z grila albo odsmażona z patelni jest jeszcze lepsza !! no chyba będzie musiała zrobić kilka pętek dla zięciunia :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276113
Udostępnij na innych stronach

Dobra, a teraz łapki w górę kto to z pogańskiego na nasze przełoży? :grin:

Bo o ile lengłydż jako tako to te ichnie miary straszliwe są :rolleyes: a już za diabła tego TVP nie skumałem bo to mi się jedynie z nasza upaństwowioną tiwi kojarzy :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276115
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa ziemniaczana

140 kalorii na 100 g porcja

 

Materiały:

 

ziemniaki gotowane 400 g (USA) 0,88 Ib. 

teksturowane białko roślinne 100 g (USA) 0,22 Ib. 

(woda do rozcieńczenia TVP**) 300 g (USA) 0,66 Ib. 

witalny gluten pszenny 80 g (US) 3 uncje 

emulsja olejowa * 100 g (USA) 0,22 Ib. 

wody 20 g (US) 1 łyżki.

 

Składniki na 1 kg (1000 g) materiałów

 

sól 10 g (US) 1 1/2 łyżeczki. 

biały pieprz 4 g (US) 2 łyżeczki. 

ziele angielskie, masa 2 g (US) 1 łyżeczka. 

karagen 10 g (US) 2 łyżeczki.

 

Instrukcje: 

 

1. Wymieszać ugotowane ziemniaki, nawodniony TVP, karagen, przyprawy i emulsję olejową. Dodać gluten pszenny i przemieszać. Dodać tyle wody, do uzyskania odpowiedniej tekstury. 

2. Nadziać w wymagane osłonki (32-36 mm). 

3. Parzyć kiełbaski w wodzie w temp. 176 ° F (80 ° C), przez 30 minut. 

4. Po wyjęciu ochłodzić w zimnej wodzie. 

5. Przechowywać w lodówce.

 

Uwagi:

 

* Emulsja oleju: białka sojowego / olej / woda w stosunku 1:4:5,

** TVP - teksturowane białko roślinne (Textured Vegetable Protein)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276117
Udostępnij na innych stronach

te ichnie miary straszliwe są

tusiaczku przecież masz podane w gramach wszystko ! :wink:

no a TVP to i ja nie kaman, choć easy wnhglish u mnie na pożądnym poziomie :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276118
Udostępnij na innych stronach

te ichnie miary straszliwe są

tusiaczku przecież masz podane w gramach wszystko ! :wink:

no a TVP to i ja nie kaman, choć easy wnhglish u mnie na pożądnym poziomie :(

Wiem wiem, bardziej mi o owe TVP czy inny karagen chodziło bo coponiektórzy piszą że ów wytwór z czerwonych wodorostów o wdzięcznym kodzie E407 jest rakotwórczy :cool:

Vide http://supernowosci24.pl/rakotworczy-karagen-w-jedzeniu/

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276120
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem (sporo rozmawialiśmy na ten temat z Seminole kiedy był ostatnio w Polsce), w USA bardzo rygorystycznie sprawdzają ostatnio wszystkie dodatki roślinne, m.in. wodorosty. Sa dopuszczone do użytku. Tutaj w grę wchodzi głownie miejsce pochodzenia tych wodorostów. W niektórych akwenach zawartośc trucizn jest wielokrotnie przekraczana, stąd pewnie wnioski autora artykułu.

Dodam, iż przepis wrzuciłem dla Koleżanki AnnyM, co zostało wcześniej uzgodnione.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276122
Udostępnij na innych stronach

Ja tam osobiście nie mam nic przeciw tym bardziej że tego keragenu świadomie na pewno sam nie użyję :grin: Ale zdradź proszę co za diabeł to TVP?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276123
Udostępnij na innych stronach

I bardzo dziekuje. Zrobie je bo musze dzieci czyms nakarmic w czasie swat.

 

[ Dodano: Czw 21 Mar, 2013 13:43 ]

tusiaczek, TVP jest to substancja zastepujaca mieso wysoko proteinowa.Zrobiona z sojowej maki.Kiedy jest ugotowane wyglademvponoc przypomina mielone mieso. Sa tego produktu rozne rodzaje.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276125
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczku, dopisałem na dole pod tłumaczeniem. Jeśli będzie za mało - dopiszemy. ;)

 

Przepis pochodzi z książki:

 

 

Później wrzuce spis treści.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276129
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Maxell, ja ślepy nie dopatrzyłem :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276132
Udostępnij na innych stronach

Dorzucę jeszcze aby było ciekawiej, raceptkę na kiełbasę ziemniaczaną po niemiecku..

 

Kartoffelwurst

Zutaten:

 

2 kg Kartoffeln; roh

500 g Zwiebeln

500 g Schweinebauch

300 g Suppenfleisch; (Rind)

250 g Dörrfleisch

-Pfeffer, Salz, Muskat

Majoran

Thymian

Bohnenkraut

Zubereitung

Die geschälten Kartoffeln und Zwiebeln durch den Fleischwolf drehen, ebenso den Schweinebauch sowie das gekochte Suppen und Dörrfleisch.

Die weiteren Gewürze zu der Masse geben und in Kunst- oder (beim Metzger gekauften) Naturdarm füllen. Die Kartoffelwurst zwei Stunden in heissem( ca. 80 - 90 Grad C.) Wasser sieden.

 

Może się komuś przyda.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276141
Udostępnij na innych stronach

500 g Schweinebauch

300 g Suppenfleisch; (Rind

TRylko ze ta twoja nie jest vegetarianska

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276202
Udostępnij na innych stronach

500 g Schweinebauch

300 g Suppenfleisch; (Rind

TRylko ze ta twoja nie jest vegetarianska

Pewno że nie jest vegetarianska, ale Maxell wcale nie podał w temacie, że rozchodzi się o tego typu wędliny..

 

A tak nawiasem, można by otworzyć dział o takiej tematyce.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276205
Udostępnij na innych stronach

Ten przepis był wrzucony specjalnie dla Anny, co zostało wcześniej omówione w innym temacie i na SB.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276207
Udostępnij na innych stronach

O, ja pierdziu. :shock: A ja głupi pomyślałem, że to jest normalna kiszka ziemniaczana. :grin:

http://lakomykasek.blogspot.com/2011/05/kiszka-ziemniaczana.html

A, tu jakiś kosmos. :shock:

teksturowane białko roślinne

I sam nie wiem co jeszcze. :shock:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276208
Udostępnij na innych stronach

Ten przepis był wrzucony specjalnie dla Anny, co zostało wcześniej omówione w innym temacie i na SB.

No to tylko za miotłe "cza" chwycić i pozamiatać.. :grin:

 

p.s. Mam znajomych Veganów i pomogę coś tam dorzucić do tematu... :wink:

 

Sorki za zamięszanie.. :smile:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276211
Udostępnij na innych stronach

Ta hamerykańska is bad a niemiecka alles ist gut! :)

Jak wszystko co niemieckie :wink: . Na potwierdzenie, klasyk: "Pamiętaj, że nawet spalona niemiecka żarówka jest lepsza od działającej polskiej" :grin:

 

Edit: Racja Maxell, sorki :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276212
Udostępnij na innych stronach

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276215
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze raz. Przepis został wrzucony specjalnie dla Anny, co było wcześniej uzgodnione. Nie róbmy znowu przetargów. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276223
Udostępnij na innych stronach

A czy bardzo by stracila na smaku niormalna kiszka ziemniaczana, jesli zrobilabym ja wiadomo bez boczku i w kolagenowej oslonce?Wiadomo dodalabym wiecej cebulki i smazylabym lub piekla ta kielbaske. Przeciez ona jest taka smaczna.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276225
Udostępnij na innych stronach

Dorzucę jeszcze aby było ciekawiej, raceptkę na kiełbasę ziemniaczaną po niemiecku..

 

Kartoffelwurst

Zutaten:

 

2 kg Kartoffeln; roh

500 g Zwiebeln

500 g Schweinebauch

300 g Suppenfleisch; (Rind)

250 g Dörrfleisch

-Pfeffer, Salz, Muskat

Majoran

Thymian

Bohnenkraut

Zubereitung

Die geschälten Kartoffeln und Zwiebeln durch den Fleischwolf drehen, ebenso den Schweinebauch sowie das gekochte Suppen und Dörrfleisch.

Die weiteren Gewürze zu der Masse geben und in Kunst- oder (beim Metzger gekauften) Naturdarm füllen. Die Kartoffelwurst zwei Stunden in heissem( ca. 80 - 90 Grad C.) Wasser sieden.

Może się komuś przyda.. :wink:

A, czy ktoś może to przełożyć na polski? :question: :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276228
Udostępnij na innych stronach

Pewno że można, i to bardzo chętnie. Tylko Mirek musi te tematy odpowiednio rozdzielić. :wink:
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276235
Udostępnij na innych stronach

Pewno że można, i to bardzo chętnie. Tylko Mirek musi te tematy odpowiednio rozdzielić. :wink:

Bo ja już ziemniaki obieram. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8009-potato-sausage-czyli-kie%C5%82basa-ziemniaczana/#findComment-276237
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.