gatita Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Marca 2013 Po raz pierwszy ciasto marchewkowe upiekłam 2 lata temu, bez przekonania, szczerze powiedziawszy... Ale to była miłość od pierwszego wejrzenia :-). Piekę je teraz często, upominają się o nie moi goście, a poza tym robi się je szybko, łatwo i przyjemnie ! Przepis znalazłam w Wysokich obcasach, jest autorstwa Marty Gessler. Ja dodaję jeszcze kardamon i zmniejszyłam trochę ilość cukru. Do ciasta dodaję też rodzynki. Uwaga ! dla przeciwników zakalca: gdy trafi się nam soczysta marchew, albo dodamy jej trochę więcej niż jest w przepisie, może się zdarzyć, że na samym dole upieczone ciasto będzie bardziej mokre i ciężkie. Mnie to zupełnie nie przeszkadza i powiem nawet, że baaardzo smakuje, ale uprzedzam komentarze. Składniki: 2 szklanki mąki 1 3/4 szklanki cukru 2 szklanki drobno utartej marchewki 4 jaja 1 i 1/4 szklanki oleju 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: Jaja dokładnie utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Powoli dodawać marchew, mąkę i olej. Następnie wszystkie przyprawy, delikatnie wymieszać. Piec w natłuszczonej formie w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. http://img831.imageshack.us/img831/3669/dsc09296a.jpg http://img812.imageshack.us/img812/5237/dsc09746g.jpg Fotki są z różnych dni i widać na nich różnicę w wilgotności ciasta. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Marca 2013 :clap: No i tak trzymaj a ciasto według Twojego przepisu zrobię po świętach pierwsze ciasto marchewkowe niestety przepisu nie mam jadłem ale marchewka były to trociny takie suche z sokowirówki było bardzo dobre .Ja gdy się boję o mokrość posypuję blachę tartą bułką ,zapewne jest to Ci znane. Jak upiekę według Twojego przepisu dam znać jak wyszło jeżeli pozwolisz ...pozdrawiam główka w górę :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Marca 2013 gatita, potwierdzam że smakuje bardzo dobrze, moja córka kiedyś poczęstowała mnie takim i byłem bardzo mile zaskoczony że z marchewek można upiec takie dobre ciasto :thumbsup: Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Marca 2013 baca, trzymam Cię za słowo :lol:. boob, mnie też zaskoczył pozytywnie smak tego ciasta. Mam jeszcze w zanadrzu przepis na ... burakowe :shock:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Marca 2013 boob, :shock: :shock: :rolleyes: [ Dodano: Pon 25 Mar, 2013 16:51 ]gatita, sorki :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Marca 2013 Ciasto marchewkowe nigdy nie jadłem, a często o nim słyszę i widzę w przepisach pierwsze ciasto po świętach jakie upiekę to właśnie marchewkowe dzięki za inspirację :grin: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Marca 2013 gatita, ciasto marchewkowe nie powinno nigdy wyjsc zakalcowate, jakakolwiek marchew bedzie. MAm przepis na to ciasto z orzechami, postaram sie zrobic aby pokazac. Konsystencja ciasta jest bardziej miekka( w moim). NA drugim zdjeciu widac,jakby troche bardziej wilgotne tylko w srodkowej czesci. Postaraj sie odrobine zmniejszyc temp. a dluzej potrzymac w piekareniku. Ale ciasto samo w sobie jest smaczne. :clap: Musze poczytac troche przepisow PAni Marty Gessler, :???: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Marca 2013 Mam jeszcze w zanadrzu przepis na ... burakowe .gatito a może masz na jakieś smaczne dyniowe - bo dynie mam jeszcze w nadmiarze . :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena59 Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Marca 2013 Witam wszystkich serdecznie. Jestem na forum po raz pierwszy i mam prośbę. Mój mąż Marek był uczestnikiem ostatniego kursu serowarstwa. Poza pysznymi serami i wiedzą oraz wspomnieniami fantastycznej atmosfery na kursie, pochwalił się że jedna z uczestniczek mówiła mu o nadzieniu do ciasta marchewkowego, sporządzonego na bazie kaszy manny, miodu i jajek. Oczywiście przepisu zapomniał. Czy mogę liczyć że ktoś poda ten przepis na forum. Z góry dziękuję i wszystkich pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Marca 2013 Bena59, do ciasta marchewkowego robię często taką masę krem: 1/4 kostki masła 1 i 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kaszy manny rum lub zapach rumowy kaszę ugotowac na mleku wystudzić , masło ubić z cukrem i stopniowo dodawać kaszę mannę Chudziak z powodzeniem możesz dodać dynię zamiast marchewki myślę że z dynią jest nawet lepsze Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Marca 2013 Chudziaku, a mogą być muffiny ? Reniu, ale fajny pomysł z tą masą ! Następnym razem wypróbuję. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Marca 2013 No właśnie ..masa na wierzchu . Ja będę robiła takie ciacho na święta (pierwszy raz będę piekła ciasto marchewkowe) Mam pytanie do Reni..czy to jest takie "tradycyjne" angielskie?Mam kilka przepisów i od kostka i od ANNAM .. Czy dodaje się także do masy (kremu) serek mascarpone? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Marca 2013 Małgoś, nie to nie jest tradycyjna angielska masa Angielskie ciasto marchewkowe jest przełożone lub posmarowane bardzo słodkim kremem jak dla mnie za słodkim o nazwie Frosting Cream Cheese i robi się go z kremowego serka czyli może być mascarpone i cukru mozna dodać olejek rumowy A w środku w cieście są rodzynki , migdały i orzechy Jeśli będziesz robić to ciast to moja rada jest daj mniej cukru do kremu ciast samo w sobie jest słodkie ale bardzo smaczne Jest ono jedynym angielskim ciastem które lubię Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Marca 2013 Dzięki za poradę Reniu. Jako,że dzisiaj wybywam na Wyspy ..a syn mnie prosił,żebym koniecznie to ciacho upiekła..( im do firmy catering dowozi ten wypiek) więc zbieram informacje. :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Marca 2013 Na jaką blaszkę te proporcje? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Marca 2013 Chudziaku, a mogą być muffiny ?Proszę daj :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Marca 2013 Rav, to zależy jakie ciasto lubisz... Jeśli raczej cienkie to piekę w szklanej formie 39x24, Jeśli ma być grubsze, np. do przełożenia, to jak piekę w kwaratowej szklanej formie 24x24. Może też być tortownica 25 cm. W oryginalnym przepisie jest podana polewa z serka maskarpone, ja jej nie robię, bo dla nas jest za słodkie. [ Dodano: Sro 27 Mar, 2013 11:13 ]Chudziaku, a mogą być muffiny ?Proszę daj :grin:Ale wieczorkiem, bo teraz nie pamietam :smile: Przypomnialaś mi, że mam zamrożoną dynię... :grin: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Marca 2013 Angielskie ciasto marchewkowe jest przełożone lub posmarowane bardzo słodkim kremem jak dla mnie za słodkim o nazwie Frosting Cream Cheese Renesi nie lubie tej angielskiej wesji kremu, dla mnie on niszczy smak ciasta marchewkowego, wlasnie swoja slodycza. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Marca 2013 Zawsze można dać mniej cukru :wink: dlatego zazwyczaj robię go w formie babki bez kremu albo przekładam go kremem z kaszy manny Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Marca 2013 renesi, mi chodzilo o oryginalny przepis. Krem z kaszy manny lubie za to do kruchych ciast,daje duzo wilgoci i ciasto wychodzi palce lizac. Czy pieczesz hot cross buns? Teraz zeson bedzie, u nas w sklepach juz sa, nawet czekoladowe oboktradycyjnych Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Marca 2013 Nie nie piekę nie lubię W grudni w Anglii pieką mince pie a na wielkanoc hot cross buns to tak jak u nas mazurki i baby są swiątecznymi ciastami Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Marca 2013 Kobitki... (renesi i Małgoś) myślę że jak jesteście tk blisko siebie to może wspólnie to ciacho upieczecie ku chwale WB Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Marca 2013 hehe... do Reni mam 2 godziny jazdy Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Marca 2013 Pewnie że możemy razem upiec jak bedziesz tak blisko :lol: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-277913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarka Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Marca 2013 A ja do ciasta marchewkowego robię krem z kwasnego mleka i uważam że on najlepiej pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8021-ciasto-ciasto-marchewkowe/#findComment-278026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.