Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 5 miesięcy temu...

Witajcie

 

dołączę do tematu. Jestem 3 pokoleniem produkującym wędliny i ryby na tzw potrzeby własne ;). Nigdy nie legalizowaliśmy działalności i wreszcie przyszedł czas na to aby rozpatrzyć owa możliwość. Moje pytanie dotyczy legalizacji tworzenia produktu z zakupionego / przebadanego mięsa - czyli powstawałyby kiełbasy, szynki boczki - oczywiście wraz z wędzeniem. Sprzedaż około 70 - 100 kg tygodniowo. Pomieszczenia do adaptacji to część domu jednorodzinnego - parter wraz z garażem przynależącym do domu. Czy są jakieś uproszczone procedury otwarcia takiego małego zakładu (bez rozbierania mięsa) - pomóżcie!

 

I jeszcze jedno - bo to mnie nie przestaje dziwić - zapewne wiecie, że na placach targowych jak chociażby krakowski Kleparz, handluje się mięsem i wędlinami często bez jakichkolwiek pozwoleń - i dobrze - tylko jak to się dzieje, że Panowie Staś i Zdziś stoją od lat i nikt ich nie rusza - czy jest jakaś luka w przepisach, która umożliwia sprzedaz na placach handlowych? Mam nadzieję ŻE TAK :)

 

Pozdrawiam,

Andrzej

 

amator dobrych smaków i dj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8022-fachowa-pomoc-1-zaczynamy-od-podstaw/page/2/#findComment-390081
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

ffffff, to jeszcze i ja. podobnie chcę otworzyć masarnię MLO. Co prawda obok jest hałaśliwa firma i 1 dom jednorodzinny -tutaj sąsiedzi raczej nie będą protestować. 100m2 -wystarczy??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8022-fachowa-pomoc-1-zaczynamy-od-podstaw/page/2/#findComment-478096
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam, 

czy ktos mógłby mi pomóc i wyjaśnić jak to jest z produkcją, np. rozbiorem mięsa w dzierżawionych pomieszczeniach działającego zakładu? czy trzeba wnosić o nadanie nowego numeru wetarynaryjnego, ponowne zatwierdzenia wynajętych pomieszczeń,itp.? gdzi można znaleźć przepisy regulujące te sprawy? z góry dziękuję za pomoc:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8022-fachowa-pomoc-1-zaczynamy-od-podstaw/page/2/#findComment-493423
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy ktos mógłby mi pomóc i wyjaśnić jak to jest z produkcją, np. rozbiorem mięsa w dzierżawionych pomieszczeniach działającego zakładu? czy trzeba wnosić o nadanie nowego numeru wetarynaryjnego, ponowne zatwierdzenia wynajętych pomieszczeń,itp.? 
  Nie lepiej i prościej  wziąć fakturę na usługę rozbioru. 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8022-fachowa-pomoc-1-zaczynamy-od-podstaw/page/2/#findComment-493460
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za odpowiedź; może ktoś zna  podjety przeze mnie temat, miał styczność albo słyszał, jak by można to poprowadzić w PIW tak aby taka działalność mogła być prowadzona jako, np.filia zakładu, gdzie można ew. dostawić swoje urzadzenie, wysłać własnych pracowników? czy to zależy tylko od formy prawnej firmy, czy PIW ma dowolność w w takich kwestiach, instrukcja GLW zawiera co prawda zalecenia ale PIW ma problem, gdzie szukać wskazówek czy lepiej dać sobie spokój, jak myślicie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8022-fachowa-pomoc-1-zaczynamy-od-podstaw/page/2/#findComment-493560
Udostępnij na innych stronach

gdzie szukać wskazówek czy lepiej dać sobie spokój, jak myślicie?

Raczej  wśród instytucji dedykowanych tym tematom + u ludzi z branży (przetwórstwa zawodowego). To forum jak by nie był ma trochę inną specyfikę a wiedzy jakiej poszukujesz jest specjalistyczna

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8022-fachowa-pomoc-1-zaczynamy-od-podstaw/page/2/#findComment-493566
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.