beiot Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Orzechowa-czekoladowe ciasto Basi w wykonaniu beny Cisto czekoladowe i bez użycia mąki!!! Przepis został przywieziony gdzieś z Austrii. Polecam wszystkim wielbicielom czekolady. Basiu dzięki wielkie - bena!! Składniki: Placek: - 6 żółtek, - 0,75 szklanki cukru pudru, - 1 cukier waniliowy, - 1 starte kwaśne jabłko, - 2 łyżki oleju, -2 łyżki koniaku, - 2 łyżki gorącej wody, -200 g mielonych orzechów włoskich, - 3 łyżki kakao, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - szczypta cynamonu. - 6 białek ubitych ze szczyptą soli. Krem czekoladowy: - 600 ml śmietany 30%, - 2 łyżki mleka, - 6-7 łyżek cukru, - 6- 8 łyżek kakao. Ponadto sok z 1 pomarańczy. Najpierw należy przygotować placek. Żółtka ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki. Na końcu dodać pianę z 6 białek ubitą na sztywno i delikatnie wymieszać (łyżką). Placek piec ok. 60 min w temperaturze 200 st. C. Po upieczeniu wystudzić. Przygotować krem. Śmietanę podgrzać z cukrem i kakao. Musi być gorąca, ale nie należy jej gotować. Wystudzić. Powinna mieć temp „lodówkową”. Po wystudzeniu ubić. Placek przekroić na 2 części i skropić dokładnie sokiem z pomarańczy. Przełożyć kremem: ciasto – krem – ciasto – krem. Pozostałą część wykorzystać do dekoracji. Dodam, że ciasto jest obłędnie czekoladowe i nietypowe w smaku. Idealne na święta i uroczyste okazje! Smacznego! Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.