Jump to content

Recommended Posts

moi nie chcą jeść ni kaszaneczki ni salsesonu i czekam aż dziadek coś podrzuci

 

I tu widać, że dziadkowie się na coś przydają sądzę jednak, że w Twoim wykonaniu byłaby superowa zwłaszcza jak patrzę na Twoje dokonania :thumbsup:

Napisałem

Wziołem pod uwagę uwagi kolegi Arkadiusza no i dałem drobniejszą kaszę  kaszanka nie jest taka kostropata

 a prawda jest taka, że wpis kolegi Arka zdopingował mnie do szukania przyczyny.Arek napisał "Nie to żebym się czepiał ,ale czemu ona taka grutkowata po wystygnięciu" 

 

Wniosek dla mnie jest jeden trzeba bardziej uważać na to co się pisze a raczej jak w moim przypadku jak się pisze  :facepalm: . Sorki Arku jak sobie przypominam ty robisz z kasza gryczaną . Pozdrawiam  :D 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/page/2/#findComment-329648
Share on other sites

 

 

tu widać, że dziadkowie się na coś przydają
często mu pomagam bo staruszek już ma 89lat,ale pamięć jego i wyroby są niezawodne.Jednym słowem kiedyś musi być ten pierwszy raz :)
Moją pasją jest kuchnia:)
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/page/2/#findComment-329660
Share on other sites

                                    Obiecałem więc zapodaję fotki

 

post-51638-0-01971000-1390892741_thumb.jpgpost-51638-0-76953300-1390892753_thumb.jpg

 

A to, że ta powiem efekt naszej działalności mojej i LP po kolei salcesonik schabik i mieloneczka wieprzowa z dodatkiem piersi kurzej

 

post-51638-0-34343500-1390892765_thumb.jpg

 

Strasznie to smaczniste i tak sobie myślę dobrze jest umieć samemu coś zrobić no nie? :) Pozdrawiam :D

Edited by baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/page/2/#findComment-329861
Share on other sites

 

 

A kaszanka super, miarką mierzyłeś że wszystkie takie równe

Wiesz robię małe ilości więc tnę jelita na 70cm kawałki po nadzianiu składam na połowę potem te połówki na połowę i gotowe, a do zrobienia salcefixa namawiam  :cool:  :laugh: Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/page/2/#findComment-329894
Share on other sites

 a gdzie znajde przepis na kaszanke bo moja wychodzi troche nijaka i ciapowata.

 

Przepisów skolko ugodno a co to znaczy ciapowata. Przybliż temat bo wydaje mi się, że problem leży po stronie technologicznej. Pozdrawiam :)

Edited by baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/page/2/#findComment-331466
Share on other sites

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/page/2/#findComment-331476
Share on other sites

moja kaszanka troche sie rozlatuje przy krojeniu i jest malo wyrazna w smaku ,jak jest goraca to wydaje sie ze jest ok , a jak przestygnie to cos jej brakuje.

Troszkę jest mi trudno Ci podpowiedzieć, ale napiszę jak ja to robię, do kaszanki dodaje skórek miękkich i zmielonych na drobnym sitku w moim przypadku jest to 3. Ponadto przy dosmaczaniu robimy, z moją LP kaszankę dość mocno słoną i pieprzną, 

pamiętając, ze smaki na ciepło są intensywniej odczuwane, jak wystygnie jest ok. Kwestia ilości soli, pieprzu jest rzeczą względną oczywiście w pewnym wymiarze, gdyż każdy z nas odczuwa to inaczej. Zawsze wychodzimy z założenia, że lepiej jest nie dosolić niż przesolić. Pozdrawiam  :)

I jeszcze co w moim mniemaniu jest ważne ja do kaszanki biorę ryj , nie tylko, tylko, że mięsko z ryja ma w sobie dużo kleju, no bo dużo skóry itp i to jest chyba recepta na to żeby kaszanka się nie rozpadała.

Edited by baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/page/2/#findComment-331542
Share on other sites

"Najłatwiej będzie Ci solić w ten sposób.Sumujesz cały surowiec mięsny po ugotowaniu + wagę rosołu do gotowania kaszy + waga kaszy przed gotowaniem +waga krwi i solisz 17g/kg".[cytat]

Przepis ten jest sprawdzony a podesłał mi go kolega Arkadiusz, dzięki brachu miło mi, że zawsze mogę liczyć na Twoją pomoc. Dzięki  :thumbsup:  :) 

Edited by baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8119-baca-kombinuje/page/2/#findComment-331611
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.