Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Gdzie kupić węgorze ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
175 odpowiedzi w tym temacie

#161 michal278

michal278

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 576 postów
  • MiejscowośćPodlasie, Biebrza

Napisano 22 kwi 2018 - 08:52

Hanio wg mojej wiedzy w Anglii jest zakaz zabierania ryb oprócz wyznaczonych wód. http://www.mojawyspa...acy-kradna-ryby Polaczek zawsze kombinuje..

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

#162 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3456 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 22 kwi 2018 - 16:35

czy węgorz nowozelandzki jest dobry czy dać sobie spokój.

 

Brać- bo to że jest tłusty to pewnie jego taka rasa jak te o których pisałem..Węgorz to taka światowa łajza ,  . 12 kg to trochę dużo , ale można zamrozić i wędzić po kilka przy tak zwanej okazji . Smak - troszkę inny jak nasze jeziorowe ale dobry . Co do wędzenia to nie szaleć z temperaturą bo "popłynie" ja w beczce z bezpośrednim paleniskiem (dorobiona szuflada) tylko tliłem bez ognia ok 6 godz. Nie zapomnij o wykałaczkach .

 

 

http://www.pankarpry...php?f=3&t=17136


Użytkownik Henio edytował ten post 22 kwi 2018 - 16:59


#163 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4287 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 22 kwi 2018 - 18:27

Arku, jak zamierzasz przygotowac i wedzic rybe jesli do wyboru bedziesz mial towar swiezy albo mrozony.?

#164 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11592 postów

Napisano 22 kwi 2018 - 19:15

Będę miał mrożony ,ale nie bardzo rozumiem o co pytasz.Czy świeże czy mrożone wędzi się tak samo.

#165 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4287 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 22 kwi 2018 - 20:29

Po Twoim poscie, przegladalem kilka tematow o soleniu/przygotowaniu ryb swiezych i mrozonych do wedzenia.
Z tego co pojelem, wychodza male roznice.
Oba produkty maja calkiem inna strukture. Mrozone maja wiecej wody w sowie, swieze SA wiecej zwarte. Solanka penetrujac tuszki ryb, przenika wolniej albo szybciej i do tego jeszcze roznice w ich stezeniu.
Dlatego moje zapytanie.
Aha.. Wedzilem mrozone i swieze pstragi i tam jeste wlasnie wielka roznica w koncowym produkcie..
Jestem ciekaw co tam wykombinujesz..
Pozdrawiam Arku.. ☺

#166 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11592 postów

Napisano 22 kwi 2018 - 20:42

Ja nie używam solanki tylko solę węgorze z ręki.

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 22 kwi 2018 - 20:46


#167 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4287 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 22 kwi 2018 - 21:11

Z Ciebie cos wyciagnac..
Dlaczego tak a nie w solance.?
Pisz Arku.. 😉

#168 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11592 postów

Napisano 22 kwi 2018 - 21:46

Bo mam równomiernie nasolone.Tam gdzie grubiej mięsa to więcej soli tam gdzie mniej mięsa to mniej soli.Solanką tego nie osiągniesz.Solenie z ręki poprawia też jędrność ryby co w przypadku łososia wędzonego na zimno ma też znaczenie.

#169 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4287 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 22 kwi 2018 - 22:24

Dzieki za info oraz 3mam kciuki..
Bedzie wedzone na zimno, cieplo czy goraco..?

#170 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 599 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 23 kwi 2018 - 06:48

Bo mam równomiernie nasolone.Tam gdzie grubiej mięsa to więcej soli tam gdzie mniej mięsa to mniej soli....

Arku nie wiem czy Ci to pomoże, w filmie o wędzeniu pstrągów który zakupiłem na forum, prowadzący stwierdził że używając sól jodowaną efekt będzie właśnie taki jak piszesz, dlatego należy używać sól niejodową, nasolenie będzie równomierne w całej rybie.


Użytkownik wojs40 edytował ten post 23 kwi 2018 - 06:49


#171 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11592 postów

Napisano 23 kwi 2018 - 08:10

Arku nie wiem czy Ci to pomoże, w filmie o wędzeniu pstrągów który zakupiłem na forum, prowadzący stwierdził że używając sól jodowaną efekt będzie właśnie taki jak piszesz, dlatego należy używać sól niejodową, nasolenie będzie równomierne w całej rybie.

 

Jaką byś sól nie użył to efekt będzie taki sam.Sól wyciąga wodę z wyrobu i nieważne czy jest jodowana czy nie. Ja używam do wszystkich wyrobów niejodowaną.Taki system stosuję od lat i się sprawdza.Pstrągi to inna bajka.Te moczę w solance.

 

 

 

Bedzie wedzone na zimno, cieplo czy goraco..?

 

 

Jakby to powiedzieć.Raczej na gorąco.Na początek ok. godzinka podpiekania  w ok.90 C, aż mięso na karku będzie miękkie a później zejdę do 50-55 C i będę wędził.Początek jest najgorszy bo trzeba uważać żeby skóra nie pękła i tłuszcz nie wypłynął a mięso było mięciutkie.No i zanim zacznę piec to musi być dobrze osuszony do papierowej skórki.Węgorzy na zimno nie wędzę bo nie lubię gumowatej ryby.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 23 kwi 2018 - 08:11


#172 macszl@poczta.f

macszl@poczta.f

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Miejscowośćpolska

Napisano 09 wrz 2019 - 09:35

Czy ma ktoś namiary na sprzedaż węgorza ?

#173 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7395 postów

Napisano 09 wrz 2019 - 10:04

Czy ma ktoś namiary na sprzedaż węgorza ?
Na sprzedaż ? czy na kupno ?  

#174 macszl@poczta.f

macszl@poczta.f

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Miejscowośćpolska

Napisano 09 wrz 2019 - 10:41

Chciałbym kupić ;)

#175 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 599 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 09 wrz 2019 - 13:22

Tylko wędzony:

https://rybna-kraina...ryby-wedzone,80



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#176 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11592 postów

Napisano 09 wrz 2019 - 13:24

Ma być dziki czy może być hodowlany.?Ostatnio wędziłem te hodowlane i były całkiem smaczne.

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 09 wrz 2019 - 13:26





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych