Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny salceson tym razem z połówką głowy wp.

 

post-45290-0-65470400-1464515993_thumb.jpg

 

post-45290-0-00555500-1464516066_thumb.jpg

 

Doprawiony w punkt, smak prawdziwego wiejskiego salcesonu.

Edytowane przez SIVON

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-498381
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

 

 

Doprawiony w punkt, smak prawdziwego wiejskiego salcesonu.

Bardzo ładny :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-498388
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej będzie jak podasz je tutaj.  :)  Prezentuje się bardzo ładnie  :tongue:  :clap:

Edytowane przez JaGra

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-498395
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Afrykańskie upały we wrześniu, więc na ryby tylko w nocy. Leszcze takie 50-60cm skusiły się na pelet o smaku - uwaga - pikantnej kiełbasy :)

 

post-45290-0-24178200-1473519114_thumb.jpg

 

Oraz jego koledzy

 

post-45290-0-22996700-1473519163_thumb.jpg

 

Już oprawione powędrowały do solanki. Jutro wędzenie ale jeszcze nie mam pomysłu jak je powiesić żeby pod swoim ciężarem nie pospadały.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-515575
Udostępnij na innych stronach

 

 

utro wędzenie ale jeszcze nie mam pomysłu jak je powiesić żeby pod swoim ciężarem nie pospadały.

 

Potrójne haczyki by były najlepsze !   Te wokół kręgosłupa też są niezawodne .

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-515584
Udostępnij na innych stronach

Sebek. Jak na szybko to polecam mojego pomysla. Czyli metalowe szpadki do np. Rolad. Wstawilem fotki gdzies na forum jak to wyglada ale przy pomocy telefonu nie möge znalesc.

Gwarantuje ze nic CI nie spadnie.

 

Moze Modkowie pomoga w szukaniu.?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-515589
Udostępnij na innych stronach

Sebastian, podesłałeś przepis na mielonkę, to ja podsyłam branżowe receptury na wędzenie leszcza. Smacznego. :D

 

post-39694-0-45736600-1473524730_thumb.jpg

post-39694-0-27452700-1473524737_thumb.jpg

post-39694-0-98931900-1473524743_thumb.jpg

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-515594
Udostępnij na innych stronach

Sęk w tym że haków u mnie brak :(, gregtom szpadek też nie mam. Może zrobię haki na szybko jutro. Bo na kratce wędzić te leszcze to słaba opcja.

 

Dzięki Mirek za recepturę, właśnie się zastanawiałem jak się wędzi leszcze a tu gotowiec :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-515646
Udostępnij na innych stronach

A tutaj znajdziesz ogólne zasady poszczególnych etapów technologicznych, które w podanych wyżej recepturach są tylko wypunktowane: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12341-branżowe-instrukcje-technologiczne-wędzenia-ryb-i-kilka-receptur/?p=459275

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-515657
Udostępnij na innych stronach

Sivon leszcze po obcięciu głowy podziel na dzwonka o szerokości ok 10 cm i nadziej na proste druty o gr 3 mm .Druty wbijaj w środek dzwonka od strony bocznej ryby na wysokości kręgosłupa z tym że drut musi przejść przy samym kręgosłupie od strony grzbietu .Druty z dzwonkami połóż na dwóch kijach w wędzarni prostopadle do nich i wszystko.To jest najprostszy sposób,tylko pamiętaj o dobrym obsuszeniu .

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-515678
Udostępnij na innych stronach

Leszcze uwędzone. Ponieważ tuszki z głową ważyły ponad 1,5kg, postanowiłem za radą kostka61 oraz instrukcji branżowej wędzić leszcza w kawałkach, duże dzwonka nabite na pręty.

 

Leszcze były 24h w solance o mocy 8-10stopni w całości (tuszka z głową), następnie płukanie, pocięcie na dzwonka i godzinne moczenie w zimnej wodzie.

 

Wstępne osuszanie na stojaku. Następnie 1,5h podsuszania w wędzarni w temp 50 stopni, po tym czasie temp poszła do 90 stopni przez 50 minut i po obróbce cieplnej w końcu można było puścić dym, dymienie w temp 60 stopni przez godzinę.

 

Leszcz w smaku bardzo przyzwoity, efekt zadowalający :)

 

post-45290-0-02401600-1473759624_thumb.jpg

 

post-45290-0-62115700-1473759646_thumb.jpg

 

post-45290-0-56138500-1473759663_thumb.jpg

 

Mięsko ładnie odchodzi od skóry i ości.

 

post-45290-0-88249700-1473759694_thumb.jpg

 

O dziwo ryba nie jest zbytnio przesuszona, smakiem bije karpia wędzonego. Całkiem smaczna choć to tylko leszcz :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-516225
Udostępnij na innych stronach

 

 

Całkiem smaczna choć to tylko leszcz
Super Ci wyszły :thumbsup: Leszcz wędzony to jest cymes,jeden warunek musi być duży .

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-516301
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Tak na szybko chlebek upiekłem, pszenny z mąką razową.

 

post-45290-0-53620400-1480880328_thumb.jpg

 

post-45290-0-55974100-1480880385_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-529570
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Przepis na bułki pszenne ala kajzerki.

 

1 kg maki pszennej 650

750 ml mleka

45 gr świeżych drożdży

10 gr cukru

15 gr soli

mak

 

Zaczynamy od zaczynu :) , mleko 300ml podgrzewamy do temp 30-35 stopni dodajemy cukier, drożdże oraz troszkę mąki. Rozcieramy składniki i czekamy jakieś 10-15 minut aż drożdże ruszą. Do dużej miski wsypujemy 500gr mąki i wlewamy zaczyn, dobrze mieszamy wszystko łyżką. Zostawiamy pod przykryciem jakieś 30min niech troszkę ciasto podrośnie. Następnie dodajemy sól, pozostałą część mąki i podlewamy ciepłym mlekiem 450ml. Zaczynamy wyrabiać ciasto, dość długo, podsypujemy mąka w razie potrzeby. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i w ciepłe miejsce na 40min. Ja wkładam do piekarnika temp 30-35 stopni. Następnie wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie i dzielimy na równe kęsy o wadze 75 gr. Czemu akurat tyle? Bo po upieczeniu bułki będa wtedy ważyć około 50gr czyli tyle co typowa kajzerka. Formujemy kule, przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Nacinamy na krzyż lub jak kto woli. Posypujemy makiem lub maczamy w misce z ciepłą wodą bułkę od strony nacięć i do miseczki z makiem. Czekamy aż wyrosną.

 

post-45290-0-56244700-1494323118_thumb.jpg

 

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 30min, co jakiś czas spryskujemy wodą bułki i wnętrze piekarnika.

 

post-45290-0-15890500-1494323242_thumb.jpg

 

Z tej ilości wychodzi ok 20-24 bułek. Jeżeli chcecie jedną blaszkę składniki podzielić na pół :)

Jeszcze muszę popracować nad kształtem bułek i będzie git majonez.

 

Ja lubie takie chrupiące ciepłe bułki z pastą awanturka czyli pastą z twarogu, wędzonej makreli i podsmażanej na maśle cebulki.

 

post-45290-0-42785800-1494323364_thumb.jpg

 

 

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-550902
Udostępnij na innych stronach

Musze zrobic koniecznie wedlug twojego przepisu ..moze bedzie to strzal w 10 jak z chlebem ktory do dzis jest u nas nr 1  :)

Jak sie chce uzyskac takie naciecia kajzerkowe a ma byc ich 5 to mozna to zrobic przy uzyciu lyzki  :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-550904
Udostępnij na innych stronach

Przepis nie jest do końca mój, jadłem przepięknej urody domowe kajzerki i chciałem dokładny przepis a dostałem mniej więcej takie informacje :

 

mąka, ciepłe mleko ilość 3/4 wagi mąki, drożdże, sól, kęsy o wadze 75g i piecz 30min heh. Resztę procesu dorobiłem sam.

 

 

Jak sie chce uzyskac takie naciecia kajzerkowe a ma byc ich 5 to mozna to zrobic przy uzyciu lyzki  :)

 

No i wszystko jasne :) dzięki!

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-550906
Udostępnij na innych stronach

no jak sie ma w piekarni 20 uczniow to sobie mozna pozwolic na taka "zabawe"  w domowym trybie wystarczy ciac lyzka , wyglad znosny a tu chodzi o smak :-)

ale popatrze moze sie naumiem i pochwale ..jak na razie moje kajzerki wygladaly podobnie, smak jednak nie ten 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-550910
Udostępnij na innych stronach

To i ja następnym razem zwinę kajzerki, tylko trzeba je zwinięciem na spód do wyrośnięcia położyć a przed pieczeniem odwrócić, hmm ciekawe czy będą się ładniej prezentowały :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-550912
Udostępnij na innych stronach

sadze ze musi ciasto byc dosc luzne bo inaczej sie nam rozwina,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-550914
Udostępnij na innych stronach

Wskazałem ten filmik, bo można dokładnie kilka razy popatrzyć. Można poszukać innych - profi robi bułkę w kilka sekund. Jak zauważyłem są dwie metody składania: do środka lub przez całą średnicę. Masówka jest robiona oczywiście prze nacięcie, a raczej wygniecenie wzoru.
 
Nie ma też zgodności co do ilości nacięć cztery czy pięć: http://krakow.naszemiasto.pl/archiwum/ile-naciec-ma-kajzerka-kwestia-procesowa,59047,art,t,id,tm.html
 
Co do gęstości ciasta, to prawda trzeba jakoś dobrać. Ja raz miałem trochę zacięcia, ale szybko się poddałem - kończyłem wygniatając tępą stroną noża krzyż: post-48118-0-68532100-1494334079_thumb.jpg

Edytowane przez mikami
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-550928
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.