SIVON Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) Kolejny salceson tym razem z połówką głowy wp. Doprawiony w punkt, smak prawdziwego wiejskiego salcesonu. Edytowane 29 Maja 2016 przez SIVON Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-498381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 29 Maja 2016 Doprawiony w punkt, smak prawdziwego wiejskiego salcesonu.Bardzo ładny Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-498388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 29 Maja 2016 Pamiętaj proporcje przypraw na spółdzielnię Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-498394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) Najlepiej będzie jak podasz je tutaj. Prezentuje się bardzo ładnie Edytowane 29 Maja 2016 przez JaGra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-498395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 10 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 10 Września 2016 Afrykańskie upały we wrześniu, więc na ryby tylko w nocy. Leszcze takie 50-60cm skusiły się na pelet o smaku - uwaga - pikantnej kiełbasy Oraz jego koledzy Już oprawione powędrowały do solanki. Jutro wędzenie ale jeszcze nie mam pomysłu jak je powiesić żeby pod swoim ciężarem nie pospadały. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-515575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 10 Września 2016 utro wędzenie ale jeszcze nie mam pomysłu jak je powiesić żeby pod swoim ciężarem nie pospadały. Potrójne haczyki by były najlepsze ! Te wokół kręgosłupa też są niezawodne . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-515584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz Z. Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 10 Września 2016 Potwierdzam, te potrójne są niezawodne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-515588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 10 Września 2016 Sebek. Jak na szybko to polecam mojego pomysla. Czyli metalowe szpadki do np. Rolad. Wstawilem fotki gdzies na forum jak to wyglada ale przy pomocy telefonu nie möge znalesc. Gwarantuje ze nic CI nie spadnie. Moze Modkowie pomoga w szukaniu.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-515589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 10 Września 2016 Sebastian, podesłałeś przepis na mielonkę, to ja podsyłam branżowe receptury na wędzenie leszcza. Smacznego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-515594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 10 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 10 Września 2016 Sęk w tym że haków u mnie brak , gregtom szpadek też nie mam. Może zrobię haki na szybko jutro. Bo na kratce wędzić te leszcze to słaba opcja. Dzięki Mirek za recepturę, właśnie się zastanawiałem jak się wędzi leszcze a tu gotowiec Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-515646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 10 Września 2016 A tutaj znajdziesz ogólne zasady poszczególnych etapów technologicznych, które w podanych wyżej recepturach są tylko wypunktowane: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12341-branżowe-instrukcje-technologiczne-wędzenia-ryb-i-kilka-receptur/?p=459275 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-515657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 10 Września 2016 Sivon leszcze po obcięciu głowy podziel na dzwonka o szerokości ok 10 cm i nadziej na proste druty o gr 3 mm .Druty wbijaj w środek dzwonka od strony bocznej ryby na wysokości kręgosłupa z tym że drut musi przejść przy samym kręgosłupie od strony grzbietu .Druty z dzwonkami połóż na dwóch kijach w wędzarni prostopadle do nich i wszystko.To jest najprostszy sposób,tylko pamiętaj o dobrym obsuszeniu . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-515678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 13 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 13 Września 2016 Leszcze uwędzone. Ponieważ tuszki z głową ważyły ponad 1,5kg, postanowiłem za radą kostka61 oraz instrukcji branżowej wędzić leszcza w kawałkach, duże dzwonka nabite na pręty. Leszcze były 24h w solance o mocy 8-10stopni w całości (tuszka z głową), następnie płukanie, pocięcie na dzwonka i godzinne moczenie w zimnej wodzie. Wstępne osuszanie na stojaku. Następnie 1,5h podsuszania w wędzarni w temp 50 stopni, po tym czasie temp poszła do 90 stopni przez 50 minut i po obróbce cieplnej w końcu można było puścić dym, dymienie w temp 60 stopni przez godzinę. Leszcz w smaku bardzo przyzwoity, efekt zadowalający Mięsko ładnie odchodzi od skóry i ości. O dziwo ryba nie jest zbytnio przesuszona, smakiem bije karpia wędzonego. Całkiem smaczna choć to tylko leszcz Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-516225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 13 Września 2016 Całkiem smaczna choć to tylko leszcz Super Ci wyszły Leszcz wędzony to jest cymes,jeden warunek musi być duży . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-516301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz Z. Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 13 Września 2016 Chyba trzeba w końcu wybrać się na ryby Wyszło Ci Seba super Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-516303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Tak na szybko chlebek upiekłem, pszenny z mąką razową. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-529570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Ladnie, rowno wypieczony Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-529572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 9 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 9 Maja 2017 Przepis na bułki pszenne ala kajzerki. 1 kg maki pszennej 650750 ml mleka45 gr świeżych drożdży10 gr cukru15 gr solimak Zaczynamy od zaczynu , mleko 300ml podgrzewamy do temp 30-35 stopni dodajemy cukier, drożdże oraz troszkę mąki. Rozcieramy składniki i czekamy jakieś 10-15 minut aż drożdże ruszą. Do dużej miski wsypujemy 500gr mąki i wlewamy zaczyn, dobrze mieszamy wszystko łyżką. Zostawiamy pod przykryciem jakieś 30min niech troszkę ciasto podrośnie. Następnie dodajemy sól, pozostałą część mąki i podlewamy ciepłym mlekiem 450ml. Zaczynamy wyrabiać ciasto, dość długo, podsypujemy mąka w razie potrzeby. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i w ciepłe miejsce na 40min. Ja wkładam do piekarnika temp 30-35 stopni. Następnie wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie i dzielimy na równe kęsy o wadze 75 gr. Czemu akurat tyle? Bo po upieczeniu bułki będa wtedy ważyć około 50gr czyli tyle co typowa kajzerka. Formujemy kule, przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Nacinamy na krzyż lub jak kto woli. Posypujemy makiem lub maczamy w misce z ciepłą wodą bułkę od strony nacięć i do miseczki z makiem. Czekamy aż wyrosną. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 30min, co jakiś czas spryskujemy wodą bułki i wnętrze piekarnika. Z tej ilości wychodzi ok 20-24 bułek. Jeżeli chcecie jedną blaszkę składniki podzielić na pół Jeszcze muszę popracować nad kształtem bułek i będzie git majonez. Ja lubie takie chrupiące ciepłe bułki z pastą awanturka czyli pastą z twarogu, wędzonej makreli i podsmażanej na maśle cebulki. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-550902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) Musze zrobic koniecznie wedlug twojego przepisu ..moze bedzie to strzal w 10 jak z chlebem ktory do dzis jest u nas nr 1 Jak sie chce uzyskac takie naciecia kajzerkowe a ma byc ich 5 to mozna to zrobic przy uzyciu lyzki Edytowane 9 Maja 2017 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-550904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 9 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 9 Maja 2017 Przepis nie jest do końca mój, jadłem przepięknej urody domowe kajzerki i chciałem dokładny przepis a dostałem mniej więcej takie informacje : mąka, ciepłe mleko ilość 3/4 wagi mąki, drożdże, sól, kęsy o wadze 75g i piecz 30min heh. Resztę procesu dorobiłem sam. Jak sie chce uzyskac takie naciecia kajzerkowe a ma byc ich 5 to mozna to zrobic przy uzyciu lyzki No i wszystko jasne dzięki! Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-550906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) Prawdzie kajzerki się zwija, a nie nacina bulka cesarska zwana kajzerka Edytowane 9 Maja 2017 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-550908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 9 Maja 2017 no jak sie ma w piekarni 20 uczniow to sobie mozna pozwolic na taka "zabawe" w domowym trybie wystarczy ciac lyzka , wyglad znosny a tu chodzi o smak :-)ale popatrze moze sie naumiem i pochwale ..jak na razie moje kajzerki wygladaly podobnie, smak jednak nie ten Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-550910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 9 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 9 Maja 2017 To i ja następnym razem zwinę kajzerki, tylko trzeba je zwinięciem na spód do wyrośnięcia położyć a przed pieczeniem odwrócić, hmm ciekawe czy będą się ładniej prezentowały Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-550912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 9 Maja 2017 sadze ze musi ciasto byc dosc luzne bo inaczej sie nam rozwina, Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-550914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) Wskazałem ten filmik, bo można dokładnie kilka razy popatrzyć. Można poszukać innych - profi robi bułkę w kilka sekund. Jak zauważyłem są dwie metody składania: do środka lub przez całą średnicę. Masówka jest robiona oczywiście prze nacięcie, a raczej wygniecenie wzoru. Nie ma też zgodności co do ilości nacięć cztery czy pięć: http://krakow.naszemiasto.pl/archiwum/ile-naciec-ma-kajzerka-kwestia-procesowa,59047,art,t,id,tm.html Co do gęstości ciasta, to prawda trzeba jakoś dobrać. Ja raz miałem trochę zacięcia, ale szybko się poddałem - kończyłem wygniatając tępą stroną noża krzyż: Edytowane 9 Maja 2017 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/17/#findComment-550928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.