Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowar


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
127 odpowiedzi w tym temacie

#1 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1956 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 23 maj 2013 - 05:49

Zamierzam kupić tą praskę wygląda solidnie,co szanowna brać na to a może ktoś już zakupił proszę o opinie :cool:
http://www.tradismak...emnosci-900-g/2
Pozdrawiam

#2 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 23 maj 2013 - 06:08

wg mnie blacha z której to jest wykonane to taka sama grubość jak w pojemnikach gastronomicznych

#3 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1956 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 23 maj 2013 - 06:21

Zico, Też tak myślę a co sądzisz o całości

#4 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4163 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 23 maj 2013 - 06:28

hej baca, praska wygląda całkiem zgrabnie, patent z tą sprężyną z góry to dobre rozwiązanie i cena wg mnie bardzo przystępna. Jak dla mnie jeden mankament... za mała pojemność... ale jak Tobie pasuje... Ale niech się więksi fachowcy wypowiedzą w temacie. Pozdro

#5 Misiekk85

Misiekk85

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 377 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 23 maj 2013 - 07:01

Zico - dodaj jeszcze jeden fakt, odnośnie takich prasek. Sam posiadam mandolinkę (30x15(20)x20) i prostokątną (30x20x20cm)praskę kupioną w DE. Prostokątną musiałem na dzień dobry przerabiać, gdyż mając 6 kg boczku spręzyna ledwo co dociskała mięso. Tak szacuję, że w prostokątnej mieści się około 10kg mięsa, a w sercówce szacuję na 8 kg.

#6 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 23 maj 2013 - 07:08

Misiekk85, potem zrobię zdjęcie swojej i wstawię , wydaje mi sie iz moja jest mniejsza :grin:

#7 Misiekk85

Misiekk85

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 377 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 23 maj 2013 - 07:30

Jedyny dodatkowy plus tej prostokątnej po przeróbce jest taki, że mieszczą się w niej 3 napełnione osłonki barierowe i wygląda to tak:
Dołączona grafika

#8 nerd

nerd

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćGliwice

Napisano 23 maj 2013 - 07:48

jak dla mnie jeden mankament... za mała pojemność...


Ja tam widzę jeszcze większe pojemności. Maksymalna to 3,5 kg. Ja akurat wolę mniejsze gabaryty :) http://www.tradismak....-8100-gram/231

Dołączona grafika

#9 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27369 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 maj 2013 - 09:17

Zdaje się, że ostatnio w reklamach na forum były takie komplety. Daj jeszcze zdjęcia pokrywek i docisków.

#10 nerd

nerd

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćGliwice

Napisano 23 maj 2013 - 10:07

Daj jeszcze zdjęcia pokrywek i docisków.


Pokrywka i docisk wyglądają tak (dla największego szynkowaru):
Dołączona grafika

A po złożeniu tak:
Dołączona grafika

Można też mieć wersję z termometrem:
Dołączona grafika

A efekt użycia jest chyba całkiem fajny. Wygląda apetycznie:
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Fotki pobrałem z opisu produktu:
http://www.tradismak...i-3600-gram/230

#11 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1956 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 23 maj 2013 - 10:56

nerd, Zrobiłeś za mnie kawał dobrej roboty dziękuję :lol: ,dalej nie znam waszego zdania może być czy nie?

[size=9][ Dodano: Czw 23 Maj, 2013 12:00 ][/size]
Zico, dzięki mnie interesują takie małe do kilograma :cool:

#12 Misiekk85

Misiekk85

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 377 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 23 maj 2013 - 11:09

Baca jedna sprężyna dociskowa to nie jest dobre rozwiązanie. Musiałbyś zastosować przynajmniej 2.
Ogólnie jeśli coś to zawsze można polecić Miro i jego praskę do 3kg i ta od Miro jest sprawdzona.

#13 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1956 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 23 maj 2013 - 12:20

Misiekk85, Wiem jakie praski ma Miro byłem widziałem są spoko,ale dla mnie za duże :rolleyes: :cool: pozdrówka

#14 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 23 maj 2013 - 12:31

proszę o opinie


baca 48, zakupić tego nie zakupiłem ale wydaje mi się że te praski są przeznaczone na konkretną ilość wsadu mięsa. Znaczy że w tej samej prasce nie możesz zrobić raz 1,5kg a drugim razem 1kg.
Dla mnie to niezbyt wygodne rozwiązanie.

#15 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 23 maj 2013 - 13:50

Praska ma dwie wady:
- konieczność dokładnego dawkowania wsadu - jak coś zostanie to trzeba dodatkowo upychać np. w słoiki
- problem z wyciąganiem - można się ewentualnie wspomóc tasiemkami podkładanymi pod spód wsadu

... i jedną zaletę:
- niewygórowana cena

Praska Miro nie ma obu tych wad. W tej mniejszej, wsadu może być od 1,0 do 1,5 kg, regulacja sprężyny załatwi resztę. Do wyciągania jest patent z ruchomym dnem, wystarczy przejechać dookoła nożem i zawartość niemal sama wychodzi.

#16 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 23 maj 2013 - 15:23

Praska ma dwie wady:
- konieczność dokładnego dawkowania wsadu - jak coś zostanie to trzeba dodatkowo upychać np. w słoiki
- problem z wyciąganiem - można się ewentualnie wspomóc tasiemkami podkładanymi pod spód wsadu

Te wady to chyba na siłę wymysliłeś :rolleyes:

Pozdrawiam :wink:

#17 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 23 maj 2013 - 17:54

Gonzo, Arkadiusz - dziękuję, widzę że na Was zawsze mogę liczyć - jesteście silni zwarci i gotowi ;)
czuwaj! wróg nie śpi :grin: :grin: :grin:

#18 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1956 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 23 maj 2013 - 19:41

konieczność dokładnego dawkowania wsadu - jak coś zostanie to trzeba dodatkowo upychać np. w słoiki
- problem z wyciąganiem - można się ewentualnie wspomóc tasiemkami podkładanymi pod spód wsadu

Ja myślę,że do każdej praski tak jak i do szynkowara wsad musi być dawkowany oczywiście jest pewna tolerancja ,ale bez przesady to znaczy ,że do 1,5 kilowego szynkowara nie pasuje 80 lub 90 dkg wsadu chociaż jak się ktoś uprze :!: :lol:
A co do wyciągania myślę,że w tym przypadku praski małej problem nie będzie aż tak istotny
wyciągałem z szynkowara czeskiego wsad 0.8 kg i dawałem radę więc myślę ,że i w tym przypadku dałbym radę,niemniej bardzo Ci dziękuję za rady pozdrawiam i spokojnej nocy życzę :lol:

#19 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5166 postów

Napisano 23 maj 2013 - 20:18

Znaczy że w tej samej prasce nie możesz zrobić raz 1,5kg a drugim razem 1kg.


Można zrobić mniejszą ilość w tej samej prasce.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 23 maj 2013 - 20:29

Można zrobić mniejszą ilość w tej samej prasce.

oczywiście że można ale jak kolega zauważył są granice tych rozbieżności i to pod warunkiem że praska umożliwia regulację... a ta akurat jej nie ma - pozostają w pewnym zakresie jakieś podkłądki...




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    Bing (1)