Zico Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Maja 2013 a puknij tak jak byś wino otwierał , musi puścić , korek przynajmniej zawsze puszczał :grin: :grin: :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Maja 2013 jakoś nie widzi mi się podgrzewanie dopiero co wystudzonego bloku i co z galaretką? nie popłynie?To nie podgrzewanie w dosłownym tego słowa znaczeniu wystarczy polać wrzątkiem i wychodzi :lol: a puknij tak jak byś wino otwierał , musi puścić , korek przynajmniej zawsze puszczał Oj tak tak masz rację jak nic ,na otwierało się oj na otwierało :rolleyes: :lol: pozdrówko Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Maja 2013 Znaczy że w tej samej prasce nie możesz zrobić raz 1,5kg a drugim razem 1kg. Można zrobić mniejszą ilość w tej samej prasce. chudziak chodzi mi o to że w tej prasce jak dobrze widzę na pewnej wysokości jest rant co może uniemożliwić niższe ułożenie pokrywy. A z drugiej strony sprężyna jest krótka i raczej w prasce na 1,5kg wsadu nie zrobisz 1kg gdyż sprężyna może nie sięgać wkładu albo będzie bardzo słaby docisk :smile: . Też raczej ilość wsadu powinna być zazwyczaj taka sama :smile: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezio Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Maja 2013 Po co kombinować i "głowić" się na temat tej praski-szynkowara należałoby zapytać naszego kolegę który tę praskę kupił cyt https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=332892&lofi=1&lofi=0 . Nie wiem jak można do niego napisać bo jeszcze tego nie opanowałem. Może ktoś go zapyta. A najlepiej to zwrócić się bezpośrednio do sklepu www.tradismak.pl z zapytaniem. Myślę że odpowiedzą wyczerpująco bo to przecież w ich interesie. Cytuj Chętnie pomogę, jeżeli będę potrafił i tego samego oczekuję od innych. Hej ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tradi-konrad Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Maja 2013 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Jestem przedstawicielem sklepu www.tradismak.pl. Dziękuję za gorącą dyskusję Niedawno uruchomiliśmy sklep więc niewiele osób z forum miało okazję wypróbować nasze szynkowary. Stąd też sporo pytań i wątpliwości. Postaram się odpowiedzieć na niektóre pytania i wątpliwości, choć chyba wszystkie zostały już omówione przez to zacne i doświadczone grono Oferuję także 75% upust na zakup szynkowaru Singiel http://www.tradismak.pl/pl/p/Prasowanka-szynkowar-Singiel-o-pojemnosci-900-g/226 dla użytkownika baca48 oraz Maad Proszę o kontakt na priv. Prześlę kupony rabatowe. Liczę na opisanie swoich wrażeń w tym wątku, tak żeby nikt już nie miał wątpliwości co do tego, jak wygląda użycie naszych prasek. wg mnie blacha z której to jest wykonane to taka sama grubość jak w pojemnikach gastronomicznych Tak. Są to pojemniki gastronomiczne. Blacha jest solidna. patent z tą sprężyną z góry to dobre rozwiązanie Robię od dłuższego czasu praski w Singlu i to rozwiązanie sprawdza się znakomicie. Baca jedna sprężyna dociskowa to nie jest dobre rozwiązanie. Musiałbyś zastosować przynajmniej 2. Moja praktyka pokazuje, że jedna sprężyna jest w zupełności wystarczająca. tylko w kwestii niewielkiego sprostowania. Nie objeżdżamy nożem tylko wystarczy oblać wrzątkiem i wypchać dociskiem. Dokładnie. Oblewam praskę wrzątkiem i całość wysuwa się bez problemu. Lekkie stuknięcie pomaga. Praska ma dwie wady: - konieczność dokładnego dawkowania wsadu - jak coś zostanie to trzeba dodatkowo upychać np. w słoiki - problem z wyciąganiem - można się ewentualnie wspomóc tasiemkami podkładanymi pod spód wsadu Stawiamy na prostotę. Mamy w ofercie kilka prasek na różne ilości wsadu. Co ważne, kupując jeden szynkowar można użyć tej samej sprężyny w każdym innym. Jest uniwersalna. Wystarczy dokupić pojemniki i pokrywki. Cytuj Tradismak - sklep dla domowych masarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.b tulipan Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Maja 2013 tradi-konrad, Witam. Może pójdziesz dalej i zaproponujesz zniżki dla całego forum na swoje artykuły ? Było by to mile widziane. Cytuj Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.Pozdrawiam z Wrocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tradi-konrad Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Maja 2013 Może pójdziesz dalej i zaproponujesz zniżki dla całego forum na swoje artykuły ? Niewykluczone Oczywiście nie mogą to być zniżki 75% bo poszlibyśmy z torbami, ale coś by można było wykroić na początku naszej działalności Z jakim poziomem rabatów w sklepach internetowych najczęściej spotykają się forumowicze wedlinydomowe.pl? Cytuj Tradismak - sklep dla domowych masarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezio Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Maja 2013 Myślę, że warto by ocenić wasze przyprawy bo się chwalicie że : cyt: "oferujemy mieszanki naturalnych przypraw a nie jak inne sklepy mieszanki oparte na koncentratach i aromatach (o połowę tańsze w produkcji niż naturalne)" pokosztujemy :thumbsup: . zobaczymy ... :question: Cytuj Chętnie pomogę, jeżeli będę potrafił i tego samego oczekuję od innych. Hej ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Maja 2013 tradi-konrad, czy wasze mieszanki przypraw zawierają glutaminian sodu lub inne "wzmacniacze smaku i zapachu"? czy wasze mieszanki przypraw zawierają gluten? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Maja 2013 ja mam ich przyprawe "szeherezada s" zawiera E-621 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Maja 2013 ja mam ich przyprawe "szeherezada s" zawiera E-621Glutaminian Sodu - chyba teraz każda mieszanka przypraw zawiera ten "wzmacniacz smaku". Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 24 Maja 2013 ja mam ich przyprawe "szeherezada s" zawiera E-621Glutaminian Sodu - chyba teraz każda mieszanka przypraw zawiera ten "wzmacniacz smaku".mozliwe ja glownie uzywam osobno ziol ale ta przyprawa bardzo mi smakuje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tradi-konrad Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 24 Maja 2013 czy wasze mieszanki przypraw zawierają glutaminian sodu lub inne "wzmacniacze smaku i zapachu"? czy wasze mieszanki przypraw zawierają gluten? Większość naszych mieszanek przypraw zawiera hydrolizat białka. Przyprawy z dodatkiem glutaminianu sodu to: "Smaczuś" http://www.tradismak.pl/pl/p/PdP-Smaczus-a-40-g/178 "Krupnioki" z grupy http://www.tradismak.pl/pl/c/Przyprawy-kiszki%2Ckaszanki/74 Przyprawy ze śladowymi ilościami glutenu to: "Kogutek" http://www.tradismak.pl/pl/p/Pasztet-kogutek-Turbo-Smak-FN-a-70-g/201 "Mefisto S" http://www.tradismak.pl/pl/p/Natura-Smak-Mefisto-S-a-40-g/156 "Art-Grill" http://www.tradismak.pl/pl/p/Natura-Smak-Art-Grill-a-40-g/169 "Pasztet Francuski" z grupy http://www.tradismak.pl/pl/c/Przyprawy-pasztety/73 ja mam ich przyprawe "szeherezada s" zawiera E-621 Aktualna wersja "Sherezada S" http://www.tradismak.pl/pl/p/Natura-Smak-Szeherezada-S-a-40-g/151 nie zawiera E-621 czyli Glutaminianu Sodu oferujemy mieszanki naturalnych przypraw a nie jak inne sklepy mieszanki oparte na koncentratach i aromatach Jak najbardziej. Nie dodajemy koncentratów i aromatów, choć na pewno byłoby to tańsze rozwiązanie Cytuj Tradismak - sklep dla domowych masarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 24 Maja 2013 Oferuję także 75% upust na zakup szynkowaru Singiel http://www.tradismak.pl/p...nosci-900-g/226 dla użytkownika baca48Ale mi się fartło :lol: zakupię popracuję i zobaczymy,a swoimi spostrzeżeniami podzielę sie na forum Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 24 Maja 2013 Aktualna wersja "Sherezada S" http://www.tradismak.pl/p...da-S-a-40-g/151 nie zawiera E-621 czyli Glutaminianu Sodu no moja juz dosc dawno otrzymana a tak apropotradi-konrad, to pozdrawiam :-) i pozdrowienia dla Marioli:-P Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 24 Maja 2013 Moja praktyka pokazuje, że jedna sprężyna jest w zupełności wystarczająca. A moja nie :sad: Stawiamy na prostotę To widać i na oszczędności.Konia z rzędem temu kto w tym sprasuje szynkę z całych mięśni i mu po parzeniu się nie rozleci. Jak ktoś chce mieć dobrą profesjonalną praskę na lata to niech sobie kupi mandolinę. P.S Coś podobnego na dwóch sprężynach kiedyś w młodości :grin: miałem sobie zrobić ,ale po przeanalizowaniu za i przeciw kupiłem mandolinę i jestem bardzo zadowolony :grin:. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tradi-konrad Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 24 Maja 2013 a tak apropo tradi-konrad, to pozdrawiam A dziękuję Dawno nie widzieliśmy się. Dzięki za opinię o Szeherezadzie. Mam nadzieję, że przy następnej wizycie w Polsce dasz znać to podrzucę Ci coś z naszego składziku Cytuj Tradismak - sklep dla domowych masarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 24 Maja 2013 Jak ktoś chce mieć dobrą profesjonalną praskę na lata to niech sobie kupi mandolinę.Albo http://www.wyroby-domowe.pl/praska-stal-p-286.html Chociaż te praski (według mnie) z tradismak, są i tak dużo lepsze jak te okrągłe czeskie. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezio Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 24 Maja 2013 Czytając posty o tych nowych praskach - szynkowarach z tradismak.pl myślę, że można w prosty sposób zmniejszyć ich pojemność. Ale oczywiście swoim sposobem. (ktoś na forum już chyba ten pomysł delikatnie zarysował - ale nie mogę sobie przypomnieć kto - trudno "zmałpowałem") Wystarczy na dno dać jakąś grubszą podkładkę aby zmniejszyć pojemność pojemnika GN wypełnionego farszem. Cytuj Chętnie pomogę, jeżeli będę potrafił i tego samego oczekuję od innych. Hej ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 24 Maja 2013 a tak apropo tradi-konrad, to pozdrawiam A dziękuję Dawno nie widzieliśmy się. Dzięki za opinię o Szeherezadzie. Mam nadzieję, że przy następnej wizycie w Polsce dasz znać to podrzucę Ci coś z naszego składziku dzieki:-),no juz minelo toche lat Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 24 Maja 2013 Konia z rzędem temu kto w tym sprasuje szynkę z całych mięśni i mu po parzeniu się nie rozleci.Arku tak sobie myślę po co miałbym prasować cały mięsień? :shock: ,na forum mamy praskę zrobioną przez naszego Dziadka i sam widziałeś jakie śliczności z niej wychodzą,nie twierdzę,że mam rację.Obiecuję w miarę używania zdawać relację jak się ona spisuje,jak mówią nasi ze "wschodu"pażywiom uwidim. :grin: kupiłem mandolinę i jestem bardzo zadowolonybardzo kurna fest tylko po co mi tyle mięcha na raz :rolleyes: nie dyskutuję o przydatności i dzielności mandolin według opinii zasłyszanych między innymi na naszym forum są one ponad dyskusyjne ,no i ich cena ,w moim przypadku też jest nie bez znaczenia :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Maja 2013 Arku tak sobie myślę po co miałbym prasować cały mięsień A po to ,że tak przewiduje przepis.Można rozciąć na poszczególne mięśnie i do mandoliny po uprzednim uplastycznieniu a można też tak obrobić szynkę ,że będzie się składała jak książka.Po drugie czym mniejsze kawałki to więcej dziur.I jeszcze kolor na przekroju też ma swoje znaczenie i łatwiej go uzyskać składając całe mięśnie.Teraz już wiesz po co się tak prasuje. :grin: bardzo kurna fest tylko po co mi tyle mięcha na raz Są różne mandoliny.Mniejsze i większe. :wink: Dyskusja jest w zasadzie bezprzedmiotowa bo to dyskusja o wyższości Mercedesa na Syrenką. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezio Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 24 Maja 2013 Wydaje mi się, każdy rodzaj szynkowara jest do różnych celów. O dużej pojemności też się przydają jak pisze Arkadiusz do większych kawałków ale te z tradismak myślę, że są w sam raz do domowego użytku i nie są skomplikowane w obsłudze. Tym bardziej, że są gotowe receptury "na początek" a potem to już fantazja kucharza / kucharki. Cytuj Chętnie pomogę, jeżeli będę potrafił i tego samego oczekuję od innych. Hej ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 24 Maja 2013 Teraz już wiesz po co się tak prasuje. :grin:Oj tak ,ja sobie kojarzyłem mięsień około kilograma więc robiłbym go w całości,chociaż to co piszesz jest zasadne no i druga kwestia w której się z Tobą też zgadzam mandolina to mandolina i już.I tu już widać.że dyskusja jest bezprzedmiotowa niemniej dla mnie jest zawsze pożyteczna bo przy okazji jakby, znowu czegoś się nauczyłem i o to chodzi prawda? :lol:POZDRAWIAM :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 25 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 25 Maja 2013 Moja praktyka pokazuje, że jedna sprężyna jest w zupełności wystarczająca.Wszystko zależy jaki wsad mięsny będzie. Konia z kopytami do sprasowania dużej ilośći mięsa jedną sprężyną. Jak dla małych do 1-1,5 kg to może jeszcze jedna wystarczy - nie wiem, nie sprawdzałem takich małych dużo lepsze jak te okrągłe czeskie.Gonzo te czeskie to old school sprawdzają się w różnego rodzaju mielonkach. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.