Maxell Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Polecam Państwu wyroby tradycyjne z firmy rodzinnej Kolegi rzeźnika. Odnaleźliśmy sklep firmowy na ryneczku we Władysławowie ("Wyroby z Darzlubia")i dokonaliśmy kontrolowanych zakupów. Polecam z całą odpowiedzialnością produkty firmy, a szczególnie wyroby regionalne:- metka kaszubska,- metka tradycyjna,- kiełbasa surowa polska,- polędwiczki wieprzowe wędzone,- krupnioki,- zylc (ciekawostka: galaretka jest już odpowiednio doprawiona octem),- pasztetowa kaszubska,oraz:- kiełbasa szynkowa,- parówki,- wędzonki surowe.Kupiliśmy oczywiście po kawałeczku, ale to wszystko co podałem. Po degustacji jestem zaskoczony jakościa i smakiem wędlin oraz wędzonek.Polecam wyroby, a dla ułatwienia podam, że sklep znajduje się po przeciwnej stronie budynku dworca kolejowego.Po przeciwnej stronie ryneczku, jest sklep rybny, bardzo dobrze zaopatrzony. Tam kupiłem tuszki śledziowe (małe, trochę większe od szprotek, ale patroszone i bez łbów) wędzone. Pycha. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Fantastyczna informacja dla stałych bywalców Władysławowa. Takich jak ja. ps. Kolega Rzeźnik zaprosił mnie już do siebie i nieodstąpię. Spotkamy się na pewno. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-287319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Polecam Państwu wyroby tradycyjne z firmy rodzinnej Kolegi rzeźnika.Na zlocie mieliśmy okazję posmakować niektórych wyrobów z rodzinnej masarni Radka jak krupniok i wędlinę na grilla... przepyszne.. :thumbsup: Radek również przywiózł swoich wyrobów... :thumbsup: ze swojej wędzarni, na ten temat coś więcej może powiedzieć ten kto miał okazję kosztować. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-287320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Ja miałem okazję posmakować jałowcową Radka. Do dzisiaj się oblizuję :thumbsup: Pigwówki przez grzeczność nie wspomnę Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-287330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Mnie również smakowały wyroby, zwłaszcza kiełbaska z grilla z majerankiem. Eh... żeby wszędzie były takie wyroby a nie tylko chemia. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-287335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Mi szczególnie smakowała pierś wędzona z gęsi :thumbsup: :clap: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-287348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Czerwca 2013 dziękuję wam :grin: :grin: :grin:. I gratuluję, bo i wasze wyroby są pyszne :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: i niepowtarzalne, brawo :clap: :clap: :clap: . Pozdrawiam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-287359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Czerwca 2013 kolega ze zlotu przysłał mi wiadomość. mam do ciebie pytanko jakbys mial okazje porobic fotki tych wyrobow bylbym wdzieczny - metka kaszubska, - metka tradycyjna, - kiełbasa surowa polska, Zdjęcia (przepraszam za jakość zdjęć) robiłem w trakcie suszenia i po wędzeniu. Przedstawiają naszą polską, metkę kaszubską (żółta) i metka łososiowa (czetwona). w trakcie suszenia po uwędzeniu poza tym pozwoliłem sobie jeszcze zrobić zdjęcia zwyczajnej pachwina wędzona szynkowa, krakowska, żywiecka parówki, serdelki, krupnioki pozdrawiam ze słonecznych Kaszub Marka z Bielska i pozostałych :grin: :grin: :grin: http://images46.fotosik.pl/2084/e3009cbf2f1b6c8d.jpg http://images38.fotosik.pl/2076/2df493b2606ffbef.jpg Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-288407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Czerwca 2013 FANTASTICO !!!!! Jak to mówi Kol. AndrzejK, trzeba coś zjeść na śniadanko. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-288408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Czerwca 2013 No ładnie to wszystko wygląda, kurcze byłem trzy lata temu we Władysławowie szkoda że się nie zwiedziałem że macie tam sklep. Ale nic straconego trzeba się znów tam wybrać. :grin: Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-288413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Czerwca 2013 przepraszam że nie zachowałem kolejności zdjęć ale tak to już jest jak się w pracy bawimy a w między czasie ktoś mnie o coś pyta lub mnie wołają a minuty mijają no i wychodzi bałagan :grin: :grin: :grin: Zdjęcia z suszenia to te dwa z końca galerii :wink: . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-288416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Ja też próbowałem wyrobów Rzeźnika pycha polecam :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-288421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Czerwca 2013 wosiu, wosiu strzałeczka :arrow: :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-288422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Czerwca 2013 mam do ciebie pytanko jakbys mial okazje porobic fotki tych wyrobowSzkoda że tak daleko mam by znowu posmakować Twoich wyrobów Radku... ale kto wie ,może w lipcu uda mi się tam zawitać. :wink: pozdrawiam ze słonecznych Kaszub Marka z Bielska i pozostałych :grin: :grin: :grin: Jako część pozostałych czuję się pozdrowiona , dziękuję i z wzajemnością. :wink: :lol: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-288425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Czerwca 2013 @halusia@, oczywiście Halinko i ciebie to się tyczy - równie gorąco pozdrawiam :grin: . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-288426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Października 2013 dziś skończyłem wędzenie moich kiełbasek z rana osznurowałem i powiesiłem szynki do obsuszenia które wcześniej przez dwa tygodnie peklowałem w solance ziołowej a jutro trafią do wędzenia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-309298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Października 2013 Radek a jakimi ziołami obsypujesz te szyneczki? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-309300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Października 2013 Radek a jakimi ziołami obsypujesz te szyneczki? czosnek suszony, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra i jałowiec. Mielę zioła przed obsypaniem i mieszam z peklówka, następnie mieszankę wcieram w mięśnie szynki i odstawiam na dwa tygodnie do lodówki w temp. 2 - 3 st.C Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-309309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Października 2013 "Zazdraszczam" lodówki - ale że jako się znamy i miałem okazję popróbować Twoich wyrobów , to mogę zareklamować z czystym sumieniem .Ps . Kiedy sklep w Gdańsku ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-309312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Października 2013 A póki co ,zanim powstanie sklep w Gdańsku /w Wejherowie jest / jak wszystko dobrze się ułoży , to coś niecoś posmakujemy na kuligu Rzeżniku liczymy na Ciebie. Niech przyjezdna , kochana "stonka" poznaje smaki Kaszub. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-309377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Października 2013 Wejherowo górą !!!! Ale pamiętajmy również, że nie ma Kaszub bez Poloni, a bez Polski Kaszub. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-309381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Października 2013 A póki co ,zanim powstanie sklep w Gdańsku /w Wejherowie jest / jak wszystko dobrze się ułoży , to coś niecoś posmakujemy na kuligu Rzeżniku liczymy na Ciebie. Niech przyjezdna , kochana "stonka" poznaje smaki Kaszub. posmakujemy, posmakujemy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-309440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Października 2013 Radek a jakimi ziołami obsypujesz te szyneczki? czosnek suszony, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra i jałowiec. Mielę zioła przed obsypaniem i mieszam z peklówka, następnie mieszankę wcieram w mięśnie szynki i odstawiam na dwa tygodnie do lodówki w temp. 2 - 3 st.C A jaką ilość peklosoli dajesz na kg mięsa? Przymierzam się do zapeklowania wędzonek na sucho. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-309451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Października 2013 Mielę zioła przed obsypaniem i mieszam z peklówka Mam prośbę. Czy możesz napisać dla wszystkich na forum, co to jest peklówka? Nie wszyscy czytający forum są związani zawodowo z przetwórstwem mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-309463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Października 2013 (edytowane) A jaką ilość peklosoli dajesz na kg mięsa? Przymierzam się do zapeklowania wędzonek na sucho. według tabeli Dziadka czyli 4 kg peklosoli na 100 kg. mięsa (wcieram z ziołami w mięśnie szynki) i do lodówki na 14 dni Mielę zioła przed obsypaniem i mieszam z peklówkaMam prośbę. Czy możesz napisać dla wszystkich na forum, co to jest peklówka? Nie wszyscy czytający forum są związani zawodowo z przetwórstwem mięsa. Peklówka jest to mieszanina soli ważonej i saletry. Ta mieszanka służy do peklowania czyli utrwalania mięsa. W tej chwili kupuje się gotowe mieszanki peklujące na bazie:1. Azotan(V) sodu i potasu (saletra sodowa E251 lub potasowa E252) bądz2. Azotyn(III) sodu (nitryt E250) Przygotowanie mieszanki peklującej:1. mieszanka peklująca do peklowania elementów wieprzowych składa się:sól warzona - 100 kgazotan sodu (saletra) - 3,0 kg2. mieszanka peklująca do peklowania elementów wołowych składa się:sól warzona - 100 kgazotan sodu (saletra) - 3,0 kgcukier - 3,0 kgSkładniki mieszanek dokładnie miesza się mechanicznie lub ręcznie. Peklowanie mięśni szynek i łopatek na wędzonki - przy użyciu solanki z dodatkiem azotynu sodowego.Solanka nastrzykowa - skład solanki nastrzykowej:Sól warzona (NaCl) - 15,00 kgAzotyn sodu tzw Nitryt (NaNo2) - 0,15 kgAzotan sodu tzw. Saletra (NaNo3) - 0,10 kgCukier - 0,28 kgWoda zdatna do picia - 84,47 kgRAZEM 100,00 kg więcej o peklowaniu w artykule Peklowanie - azotany i azotyny http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny Edytowane 28 Października 2013 przez rzeznik Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/#findComment-309482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.