wosiu Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Października 2013 Radku czy szynki peklowane na sucho przez 14 dni następnie wędzisz i parzysz czy tylko wędzisz i spożywane są na surowo ???? Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-309538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Października 2013 Radku czy szynki peklowane na sucho przez 14 dni następnie wędzisz po 14 dniach sznuruję je w celu nadania im kształtu, następnie dokładnie je obsuszam i wkładam do wędzarni. Tam wisząc dojrzewają będąc wędzone rzadkim dymem oczywiście z przerwami. i parzysz nie parzę ich czy tylko wędzisz i spożywane są na surowo ???? wędzę je z przerwami w celu wysuszenia ponieważ zależy mi na osiągnięciu szynki coś w stylu ala parmeńska . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-309543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Października 2013 Jeśli można zapytać, to gdzie w WejheLOVEie mieści się Twój punkt sprzedaży ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-309546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) a do sklepu w Wejherowie zapraszam na ul. Wałowa 24 ps. Kolega Rzeźnik zaprosił mnie już do siebie i nie odstąpię. Spotkamy się na pewno. poco masz jechać do Wejherowa jak możesz mnie odwiedzić w Darzlubiu A tak na marginesie firma jest taty a ja po prostu lubię to co robię i chcę się uczyć od najlepszych czyli od WAS wszystkich którzy jesteście na forum i do tego forum swoje uwagi i spostrzeżenia czyli cząstkę siebie wnosicie . Edytowane 29 Października 2013 przez rzeznik Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-309550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Października 2013 Chciałem ją polecic rodzinie i znajomym. NIe ma to nic wspólnego z kryptoreklamą. W wakacjach i nie tylko kursuję między Władkiem i WejheLOVEm. W tych się nie udało, ale spotkamy się na pewno.Dodano: 29 październik 2013 - 12:23Nawet nie zajechałem na golonkę do Pana Golonki. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-309552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Października 2013 w zakładzie stosujemy Azotynową Sól Peklującą (stąd skrócona nazwa "peklówka") do peklowania mięsa w postaci mieszanki z sola kuchenną jako "peklosól". W Polsce peklosól może zawierać 0,5 - 0,6 % Azotynu, a resztę do 100 % stanowi wyłącznie sól kuchenna. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-309569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Października 2013 Marko, dnia 28 Paź 2013 - 20:51, napisał: A jaką ilość peklosoli dajesz na kg mięsa? Przymierzam się do zapeklowania wędzonek na sucho. według tabeli Dziadka czyli 4 kg peklosoli na 100 kg. mięsa (wcieram z ziołami w mięśnie szynki) i do lodówki na 14 dni Dziękuję za odpowiedź. Dodano: 29 październik 2013 - 13:55 Radku czy szynki peklowane na sucho przez 14 dni następnie wędziszpo 14 dniach sznuruję je w celu nadania im kształtu, następnie dokładnie je obsuszam i wkładam do wędzarni. Tam wisząc dojrzewają będąc wędzone rzadkim dymem oczywiście z przerwami. i parzysznie parzę ich czy tylko wędzisz i spożywane są na surowo ???? wędzę je z przerwami w celu wysuszenia ponieważ zależy mi na osiągnięciu szynki coś w stylu ala parmeńska . To jeszcze mam pytanie jak długo (ile dni) trwa takie wędzenie i w jakiej temperaturze? Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-309583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Listopada 2013 To jeszcze mam pytanie jak długo (ile dni) trwa takie wędzenie i w jakiej temperaturze? wędzę na zimno a czas wędzenia uzależniony jest od wielkości mięśni (ale nie krócej niż 14 dni oczywiście z przerwami.) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 3 Listopada 2013 Radek a mógłbyś proszę rozpisać po kolei Twój "proces technologiczny"? Od początku do końca z podaniem czasów peklowania, wędzenia, dawek solenia, przypraw itp.. Bardzo mnie zainteresowałeś ..... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 3 Listopada 2013 wędzę na zimno a czas wędzenia uzależniony jest od wielkości mięśni (ale nie krócej niż 14 dni oczywiście z przerwami.) Wędzisz 14 dni Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) wędzę na zimno a czas wędzenia uzależniony jest od wielkości mięśni (ale nie krócej niż 14 dni oczywiście z przerwami.)Wędzisz 14 dni zastanawia mnie dlaczego ktoś kto ma napisane tyle postów nie wie jak je czytać a przecież napisałem 14 dni oczywiście z przerwami to znaczy że na przykład jednego dnia wędzę w rzadkim dymie przez 16 h następnie jest przerwa, następnego dnia 12 h znowu przerwa, kolejnego dnia jest przerwa w wędzeniu potem znowu przez kilka lub kilkanaście h - godzin i tak dalej. Wszystko uzależnione jest od temperatury i wilgotności na zewnątrz oraz od wielkości i ciężaru mięśni i od efektu końcowego jaki chce się uzyskać. Mi chodzi o uzyskanie szynki coś w stylu ala parmeńska a ten efekt potrzebuje czasu bo mięśnie mają nasiąknąć dymem. Edytowane 3 Listopada 2013 przez rzeznik Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Listopada 2013 Wyobraź sobie ,że przeczytałam , że 14 dni z przerwami co nie zmienia mojego . Komentarz zastanawia mnie dlaczego ktoś kto ma napisane tyle postów nie wie jak je czytać jest zbyteczny. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Listopada 2013 Rzeźniku, 14 dni peklujesz szynki na sucho ??? Tylko wcierając w surowiec mieszanke peklosoli z przyprawami ? Wow...Jak to się ma do słonosci wdzonek już na koniec ? Ja na sucho szybkie boczki najdłuzej peklowałem jakieś 3 dni... ale 14 ? ...jak by nie było, mięso pusci soki...Opisz jeszcze raz proszę proces peklowania w tak długim czasie... Ile pekosoli na kg, w jakiej temperaturze, czy przekładasz szynki? Odlewasz soki? Zawsze mi sie wydawało, że 14 dni to tylko na mokro mozna peklować ...Ot mozna się jeszcze duuuzo nauczyc, dowiedzieć...Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zawsze mi sie wydawało, że 14 dni to tylko na mokro mozna peklować Witaj widziałem jak mój kolega rolnik starej daty tak peklował właśnie dwa tygodnie bliższych szczegółów niestety nie potrafię podać jadłem szyneczkę po uwędzeniu pychota Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Listopada 2013 100 kg. mięśnie szynki najlepiej z górnej zrazowej 4 kg peklówka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) to znaczy że na przykład jednego dnia wędzę w rzadkim dymie przez 16 h następnie jest przerwa, następnego dnia 12 h znowu przerwa, kolejnego dnia jest przerwa w wędzeniu potem znowu przez kilka lub kilkanaście h - godzin i tak dalej. Wszystko uzależnione jest od temperatury i wilgotności na zewnątrz oraz od wielkości i ciężaru mięśni i od efektu końcowego jaki chce się uzyskać. Mi chodzi o uzyskanie szynki coś w stylu ala parmeńska a ten efekt potrzebuje czasu bo mięśnie mają nasiąknąć dymem. I ludzie kupują te mięśnie? Wyobraź sobie ,że przeczytałam , że 14 dni z przerwami co nie zmienia mojego . A tak dla ciekawości, ile te mięśnie średnio ważą? Edytowane 4 Listopada 2013 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Listopada 2013 mięśnie szynki najlepiej z górnej zrazowej - 100 kg mieszanka soli peklującej - 4 kgzioła, dawkowanie w zależności od upodobania (ja daję):- czosnek- pieprz- ziele angielskie- jałowiec- kolendra- liść laurowyzioła mielę i mieszam z peklówką. Następnie wcieram je w mięśnie szynki i ściśle układam je w misce, pojemniku (zwał jak chciał ). Odstawiam na 14 dni w temp. ok. 3 oC. Po tym czasie osznurowuję je w celu nadania im kształtu i obsuszam je. Po obsuszeniu wieszam je w wędzarni i wędzę w rzadkim dymie z przerwami to znaczy że na przykład jednego dnia wędzę w rzadkim dymie przez 16 h następnie jest przerwa, następnego dnia 12 h znowu przerwa, kolejnego dnia jest przerwa w wędzeniu potem znowu przez kilka lub kilkanaście h - godzin i tak dalej. Wszystko uzależnione jest od temperatury i wilgotności na zewnątrz oraz od wielkości i ciężaru mięśni i od efektu końcowego jaki chce się uzyskać. Mi chodzi o uzyskanie szynki coś w stylu ala parmeńska a ten efekt potrzebuje czasu.Efekt końcowy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Listopada 2013 Efekt końcowy co tu duzo mówić... pychota... musze spróbować zrobić kilka szynek wg twojego sposobu... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) I ludzie kupują te mięśnie? sami zżeramy A tak dla ciekawości, ile te mięśnie średnio ważą? miałem 45 kg i wyszło tyle Dodano: 04 listopad 2013 - 23:17 Efekt końcowyco tu duzo mówić... pychota... musze spróbować zrobić kilka szynek wg twojego sposobu... powodzenia tylko proszę pamiętaj - szyneczki mają delikatnie nasiąkać dymem a w czasie przerwy od dymu mają powoli obsychać w wędzarni a osiągniesz efekt coś w stylu parmeńskiej Edytowane 4 Listopada 2013 przez rzeznik Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Listopada 2013 w czasie przerwy od dymu mają powoli obsychać w wędzarni a osiągniesz efekt coś w stylu parmeńskiej parmeńską "nastawiam" w przyszłym tygodniu temperatury są juz znakomite a szyneczkę wg twojego sposobu spróbuję zrobić na próbę...pozdro Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 5 Listopada 2013 Mi chodzi o uzyskanie szynki coś w stylu ala parmeńska a ten efekt potrzebuje czasu. Kolego rzeznik, twoj sposobi przygotowania szynki ma na pewno wspaniały i smaczny efekt, ale proszę nie w wprowadzać forumowiczów w błąd. Szynka kolegi wcale nie ma nic wspólnego z szynką parmeńską. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 5 Listopada 2013 ale proszę nie w wprowadzać forumowiczów w błąd. Szynka kolegi wcale nie ma nic wspólnego z szynką parmeńską. osiągniesz efekt coś w stylu parmeńskiej Osobiscie nie widze wprowadzania kogos w blad . (wyrob wlasny ) Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 5 Listopada 2013 Nikt nikogo nie wprowadza w błąd. Pisze wszędzie "coś ala parmeńska".Wyrób pierwsza klasa gratulacje. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 5 Listopada 2013 w czasie przerwy od dymu mają powoli obsychać w wędzarni a osiągniesz efekt coś w stylu parmeńskiejparmeńską "nastawiam" w przyszłym tygodniu temperatury są juz znakomite a szyneczkę wg twojego sposobu spróbuję zrobić na próbę...pozdro gdybyś miał pytania to dzwoń 668-026-295 . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 5 Listopada 2013 mięśnie szynki najlepiej z górnej zrazowej Mam prośbę. Chciałbym, żeby wszyscy, którzy podają receptury, przepisy etc. starali się podawać nazwy właściwe dla określonego surowca.Nazwy, które będą zrozumiałe dla nas wszystkich bez znaczenia gdzie mieszkają. Rzeźniku. Pisz - peklosól i nie pisz - peklówka.Tym, bardziej, że używasz peklosoli. Nie pisz - zrazowa górna jeśli nie używasz wołowiny. Używasz mięśni szynki a konkretnie m. półbłoniastego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-311039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.