Skocz do zawartości

Wyroby z Darzlubia. Firma Kol. rzeźnika


Rekomendowane odpowiedzi

Radku czy szynki peklowane na sucho przez 14 dni następnie wędzisz i parzysz czy tylko wędzisz i spożywane są na surowo ????

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-309538
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 164
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Radku czy szynki peklowane na sucho przez 14 dni następnie wędzisz

po 14 dniach sznuruję je w celu nadania im kształtu, następnie dokładnie je obsuszam i wkładam do wędzarni. Tam wisząc dojrzewają będąc wędzone rzadkim dymem oczywiście z  przerwami. 

 

 

i parzysz

nie parzę ich  

 

 

czy tylko wędzisz i spożywane są na surowo ????
 

wędzę je z przerwami w celu wysuszenia ponieważ zależy mi na osiągnięciu szynki coś w stylu ala parmeńska :D .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-309543
Udostępnij na innych stronach

Jeśli można zapytać, to gdzie w WejheLOVEie mieści się Twój punkt sprzedaży ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-309546
Udostępnij na innych stronach

a do sklepu w Wejherowie zapraszam na ul. Wałowa 24

 

ps. Kolega Rzeźnik zaprosił mnie już do siebie i nie odstąpię. Spotkamy się na pewno.

 poco masz jechać do Wejherowa jak możesz mnie odwiedzić w Darzlubiu  :)

 

A tak na marginesie firma jest taty a ja po prostu lubię to co robię i chcę się uczyć od najlepszych czyli od WAS wszystkich którzy jesteście na forum i do tego forum swoje uwagi i spostrzeżenia czyli cząstkę siebie wnosicie  :).

Edytowane przez rzeznik

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-309550
Udostępnij na innych stronach

Chciałem ją polecic rodzinie i znajomym. NIe ma to nic wspólnego z kryptoreklamą. W wakacjach i nie tylko kursuję między Władkiem i WejheLOVEm. W tych się nie udało, ale spotkamy się na pewno.



Dodano: 29 październik 2013 - 12:23

Nawet nie zajechałem na golonkę do Pana Golonki.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-309552
Udostępnij na innych stronach

w zakładzie stosujemy Azotynową Sól Peklującą (stąd skrócona nazwa "peklówka") do peklowania mięsa w postaci mieszanki z sola kuchenną jako "peklosól". W Polsce peklosól może zawierać 0,5 - 0,6 % Azotynu, a resztę do 100 % stanowi wyłącznie sól kuchenna.

 

post-42975-0-17469700-1383047892_thumb.jpg post-42975-0-36874300-1383047910_thumb.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-309569
Udostępnij na innych stronach

Marko, dnia 28 Paź 2013 - 20:51, napisał: A jaką ilość peklosoli dajesz na kg mięsa? Przymierzam się do zapeklowania wędzonek na sucho. według tabeli Dziadka czyli 4 kg peklosoli na 100 kg. mięsa (wcieram z ziołami w mięśnie szynki) i do lodówki na 14 dni

 

Dziękuję za odpowiedź.

 

Dodano: 29 październik 2013 - 13:55

 

Radku czy szynki peklowane na sucho przez 14 dni następnie wędzisz

po 14 dniach sznuruję je w celu nadania im kształtu, następnie dokładnie je obsuszam i wkładam do wędzarni. Tam wisząc dojrzewają będąc wędzone rzadkim dymem oczywiście z  przerwami. 

 

 

i parzysz

nie parzę ich  

 

 

czy tylko wędzisz i spożywane są na surowo ????
 

wędzę je z przerwami w celu wysuszenia ponieważ zależy mi na osiągnięciu szynki coś w stylu ala parmeńska :D .

 

To jeszcze mam pytanie jak długo (ile dni) trwa takie wędzenie i w jakiej temperaturze?

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-309583
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jeszcze mam pytanie jak długo (ile dni) trwa takie wędzenie i w jakiej temperaturze?

 

wędzę na zimno a czas wędzenia uzależniony jest od wielkości mięśni (ale nie krócej niż 14 dni oczywiście z przerwami.) 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310713
Udostępnij na innych stronach

Radek a mógłbyś proszę rozpisać po kolei Twój "proces technologiczny"? Od początku do końca z podaniem czasów peklowania, wędzenia, dawek solenia, przypraw itp.. Bardzo mnie zainteresowałeś .....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310716
Udostępnij na innych stronach

 

 

wędzę na zimno a czas wędzenia uzależniony jest od wielkości mięśni (ale nie krócej niż 14 dni oczywiście z przerwami.)

Wędzisz 14 dni :w00t:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310717
Udostępnij na innych stronach

 

wędzę na zimno a czas wędzenia uzależniony jest od wielkości mięśni (ale nie krócej niż 14 dni oczywiście z przerwami.)

Wędzisz 14 dni :w00t:

 

 

zastanawia mnie dlaczego ktoś kto ma napisane tyle postów nie wie jak je czytać  :( a przecież napisałem 

 

14 dni oczywiście z przerwami

 

to znaczy że na przykład jednego dnia wędzę w rzadkim dymie przez  16 h następnie jest przerwa, następnego dnia 12 h znowu przerwa, kolejnego dnia jest przerwa w wędzeniu potem znowu przez kilka lub kilkanaście h - godzin i tak dalej. Wszystko uzależnione jest od temperatury i wilgotności na zewnątrz oraz od wielkości i ciężaru mięśni i od efektu końcowego jaki chce się uzyskać. Mi chodzi o uzyskanie szynki coś w stylu ala parmeńska a ten efekt potrzebuje czasu bo mięśnie mają nasiąknąć dymem. 

Edytowane przez rzeznik

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310736
Udostępnij na innych stronach

Wyobraź sobie ,że przeczytałam , że 14 dni  z przerwami  co nie zmienia mojego :w00t:  .

 

Komentarz

 

zastanawia mnie dlaczego ktoś kto ma napisane tyle postów nie wie jak je czytać :(
  jest zbyteczny.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310741
Udostępnij na innych stronach

Rzeźniku, 14 dni peklujesz szynki na sucho ??? Tylko wcierając w surowiec mieszanke peklosoli z przyprawami ? Wow...

Jak to się ma do słonosci wdzonek już na koniec ? Ja na sucho szybkie boczki najdłuzej peklowałem jakieś 3 dni... ale 14 ? ...

jak by nie było, mięso pusci soki...

Opisz jeszcze raz proszę proces peklowania w tak długim czasie... Ile pekosoli na kg, w jakiej temperaturze, czy przekładasz szynki? Odlewasz soki? Zawsze mi sie wydawało, że 14 dni to tylko na mokro mozna peklować ...

Ot mozna się jeszcze duuuzo nauczyc, dowiedzieć...

Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310745
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zawsze mi sie wydawało, że 14 dni to tylko na mokro mozna peklować

Witaj widziałem jak mój kolega rolnik starej daty tak peklował właśnie dwa tygodnie bliższych szczegółów niestety nie potrafię podać jadłem szyneczkę po uwędzeniu pychota :tongue: Pozdrawiam :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310751
Udostępnij na innych stronach

100 kg. mięśnie szynki najlepiej z górnej zrazowej  

4 kg peklówka

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310916
Udostępnij na innych stronach

to znaczy że na przykład jednego dnia wędzę w rzadkim dymie przez 16 h następnie jest przerwa, następnego dnia 12 h znowu przerwa, kolejnego dnia jest przerwa w wędzeniu potem znowu przez kilka lub kilkanaście h - godzin i tak dalej. Wszystko uzależnione jest od temperatury i wilgotności na zewnątrz oraz od wielkości i ciężaru mięśni i od efektu końcowego jaki chce się uzyskać. Mi chodzi o uzyskanie szynki coś w stylu ala parmeńska a ten efekt potrzebuje czasu bo mięśnie mają nasiąknąć dymem.

 

I ludzie kupują  te mięśnie? :cool:

 

 

 

Wyobraź sobie ,że przeczytałam , że 14 dni z przerwami co nie zmienia mojego :w00t: .

 

A tak dla ciekawości, ile te mięśnie średnio ważą? :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310923
Udostępnij na innych stronach

mięśnie szynki najlepiej z górnej zrazowej - 100 kg 


mieszanka soli peklującej - 4 kg


zioła, dawkowanie w zależności od upodobania (ja daję):


- czosnek


- pieprz


- ziele angielskie


- jałowiec


- kolendra


- liść laurowy


zioła mielę i mieszam z peklówką. Następnie wcieram je w mięśnie szynki i ściśle układam je w misce, pojemniku (zwał jak chciał  :D ). Odstawiam na 14 dni w temp. ok. 3 oC. Po tym czasie osznurowuję je w celu nadania im kształtu i obsuszam je. Po obsuszeniu wieszam je w wędzarni i wędzę w rzadkim dymie z przerwami to znaczy że na przykład jednego dnia wędzę w rzadkim dymie przez  16 h następnie jest przerwa, następnego dnia 12 h znowu przerwa, kolejnego dnia jest przerwa w wędzeniu potem znowu przez kilka lub kilkanaście h - godzin i tak dalej. Wszystko uzależnione jest od temperatury i wilgotności na zewnątrz oraz od wielkości i ciężaru mięśni i od efektu końcowego jaki chce się uzyskać. Mi chodzi o uzyskanie szynki coś w stylu ala parmeńska a ten efekt potrzebuje czasu.


Efekt końcowy

post-42975-0-46530700-1383601129_thumb.jpg

post-42975-0-08958800-1383601150_thumb.jpg

post-42975-0-32379900-1383601165_thumb.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310924
Udostępnij na innych stronach

 

 

Efekt końcowy

co tu duzo mówić... pychota... musze spróbować zrobić kilka szynek wg twojego sposobu... :clap:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310926
Udostępnij na innych stronach

I ludzie kupują  te mięśnie?

 

sami zżeramy   :D

 

A tak dla ciekawości, ile te mięśnie średnio ważą? :cool:

 

miałem 45 kg i wyszło tyle

 

post-42975-0-07660200-1383602941_thumb.jpg

 

Dodano: 04 listopad 2013 - 23:17

 

Efekt końcowy

co tu duzo mówić... pychota... musze spróbować zrobić kilka szynek wg twojego sposobu... :clap:

 

powodzenia tylko proszę pamiętaj - szyneczki mają delikatnie nasiąkać dymem a w czasie przerwy od dymu mają powoli obsychać w wędzarni a osiągniesz efekt coś w stylu parmeńskiej 

Edytowane przez rzeznik

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310931
Udostępnij na innych stronach

 

 

w czasie przerwy od dymu mają powoli obsychać w wędzarni a osiągniesz efekt coś w stylu parmeńskiej

parmeńską "nastawiam" w przyszłym tygodniu :) temperatury są juz znakomite :) a szyneczkę wg twojego sposobu spróbuję zrobić na próbę...

pozdro :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310934
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mi chodzi o uzyskanie szynki coś w stylu ala parmeńska a ten efekt potrzebuje czasu.

 

Kolego rzeznik, twoj sposobi przygotowania szynki ma na pewno wspaniały i smaczny efekt, ale proszę nie w wprowadzać forumowiczów w błąd.  Szynka kolegi wcale nie ma nic wspólnego z szynką parmeńską.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310936
Udostępnij na innych stronach

ale proszę nie w wprowadzać forumowiczów w błąd. Szynka kolegi wcale nie ma nic wspólnego z szynką parmeńską.

 

 

 

osiągniesz efekt coś w stylu parmeńskiej

 

 

Osobiscie nie widze  wprowadzania kogos w blad . :cool:  (wyrob wlasny ) :clap:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310942
Udostępnij na innych stronach

 

w czasie przerwy od dymu mają powoli obsychać w wędzarni a osiągniesz efekt coś w stylu parmeńskiej

parmeńską "nastawiam" w przyszłym tygodniu :) temperatury są juz znakomite :) a szyneczkę wg twojego sposobu spróbuję zrobić na próbę...

pozdro :)

 

gdybyś miał pytania to dzwoń 668-026-295 :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-310987
Udostępnij na innych stronach

 

 

mięśnie szynki najlepiej z górnej zrazowej

 

 Mam prośbę. Chciałbym, żeby wszyscy, którzy podają receptury, przepisy etc. starali się podawać nazwy właściwe dla określonego surowca.

Nazwy, które będą zrozumiałe dla nas wszystkich bez znaczenia gdzie mieszkają.

 

Rzeźniku. Pisz - peklosól i nie pisz - peklówka.Tym, bardziej, że używasz peklosoli. Nie pisz -  zrazowa górna jeśli nie używasz wołowiny. Używasz mięśni szynki a konkretnie m. półbłoniastego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/2/#findComment-311039
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.