doutsch Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zaczne od początku wiedze zdobywałem na początku od seniora rodu czyli dziadka , jak się potem okazało dziadek niby tyle lat wędził ale prawdopodobnie z wiekiem zatracił te umiejętnośc bo jego wędzonki to dlamnie ni chol..y niekojażyły mi się z wędzonkami. Potem era wójka niby masarz i zna sie na wędzeniu ale po jego radzie i przybliżeniu wędzarni do paleniska na odległośc 1metra i po spaleniu i okopceniu wszystkiego co w beczce sie znalazło podziękowałem człekowi i zaczełem iść w strone światła czyli WEDLINY DOMOWE. A tak to wygląda po przesunięciu beczki na odległość 3 metrów oczywiście. Takwięc kupiłem schabik zapeklowany według przepisu z tym tylko że został ów schabik podzielony bo w przepisie niebyło mowy o przyprawach a martwiłem sie że niebędzie smaku więc jednom część zrobiłem orginalnie a drugą potraktowałem zalewą z przyprawami oczywiście z Wedliny domowe, a oto wynik I tu mała zagwostka obie wyszły piknie ale jedna była bardziej czerwieńsza a druga szarsza w smaku prawie identyczne ale szarsza znikła szybciej, ale czy to ta z przyprawami czy bez. Acha mam jeszcze pare pytań mianowicie: 1.Co daje szmata na gurze beczki, bo wcześniej używałem orginalnego dekla od beczki z małym otworem.Czy szmata ma przepuścić ciepło a dym przytrzymać? 2.W jaki sposób w końcowej fazie pięczenia podnieść temperature ale niedymić poniewarz po otsunięciu beczki na odległość 3m ciężko utrzymać 85C 3.Jaki powinien być kąt rury od paleniska do beczki bo umnie na 3m wys to około 30cm 4.CZY KARKÓWKE moge tak samo zrobić jat ten schab tzn 1dzień peklowanie z nastrzykami 1 dzień suszenie i wedzenie Zgury dziękuje za pomoc jurz otrzymaną którą zdobyłem kopiąc na stronce i forum jak również za tą którą mam nadzieje otrzymam i POZDRO DLA CAŁEJ BRACI ZADYMIACZY ELO. NARKA Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/824-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-kilka-pyta%C5%84-do-mistrz%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Czerwca 2007 WitamW zasadzie długość kanału nie ma znaczenia, bo temperaturę regulujesz ilością drewna dokładanego do paleniska odnosząc się do pytania szmaty szmata bardzo łatwo przepuszczaParę, którą oddają wędzonki w trakcie wędzenia.Co do koloru wędzonek to mięsień jest wadliwy z fotki wynika, że mięsień był odbity, dlatego taki kolor Pozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/824-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-kilka-pyta%C5%84-do-mistrz%C3%B3w/#findComment-13527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Żaden ze mnie mistrz, ale coś niecoś mogę podpowiedzieć.Jak masz możliwość to pekluj troszkę dłużej, będzie lepszy efekt.Proponuje skorzystać z tabli dziadkahttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=7876#7876A wędzonek nie musisz piec w wędzarni chyba że tak jest zaznaczone w przepisie, jeśli nie to sparz w wodzie albo upiecz w piekarniki, jeśli nie wiesz jak to zrobić znajdziesz to w akademii dziadka na stronie głównej.Mam nadzieje, że rozwiałem Twoje wątpliwości! Na resztę pytań na pewno odpowie ktoś bardziej doświadczony.P.S. I nie rób takich byków bo aż dysortografików w oczy rażą :wink:, a Abratek na Ciebie nakrzyczy :grin: Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/824-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-kilka-pyta%C5%84-do-mistrz%C3%B3w/#findComment-13528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Co do długości kanału dymowego: teoretycznie nie ma znaczenia, ale w praktyce okazuje się, że przy dłuższym kanale łatwiej jest utrzymać niższą temperaturę do tzw. wedzenia zimnego. Dalej, jeśli chodzi o pochylenie kanału to też nie ma wielkiego znaczenia, ważne jest jego średnica żeby otrzymać tzw. ciąg. Jeśli jest dobry ciąg to wtedy lepiej się pali w palenisku i łatwiej jest regulowac temp. poprzez właśnie zasłanianie/odsłanianie góry beczki szmatą przy jednoczesnym regulowaniu powietrza wpływajacego do paleniska.Jeśli potrzebujesz podnieść temp. do pieczenia to już sam dałeś sobie odpowiedź, przy długim kanale jest to ciężkie do wykonania. Ale jeśli już, to po prostu dajesz większy ciąg w palenisku po dołożeniu suchego drewna. Pali się wtedy szybciej, bez dymowo ale musisz uważnie regulować temp. aby nie przesadzić.Ja mam obudowaną beczkę, średnicę kanału dymowego 40x40 cm o długości ok. 1,5m.Beczka jest ocieplona, nie mam problemu z pieczeniem i wędzeniem zimnym. Temp. reguluję zakrywając baczkę wieczkiem z blachy i zasłaniajć wlot do paleniska. Jestem w stanie nie siedząc przy wędzarni non stop utrzymywac temp. z dokładnością do kilku stopni. Kwestia wprawy.A mieso do wędzenia pekluj tradycyjnie 14 dni. Nie ma problemu z kolorkiem.Powodzenia. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/824-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-kilka-pyta%C5%84-do-mistrz%C3%B3w/#findComment-13530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Czerwca 2007 odp.dla Pana Doutsch: odp.na 1-sze pytanie super napisal ci kolega Szczepan zgadzam siez nim calkowicie. odp. na 2-gie pytanie ja bym proponowal maksymalnie palic na ostro,przy czym sciagnal bym szmate zwiekszajac zug przeplywu goracegopowietrza.jezeli masz mozliwosc skroc kanal z 3 m na 1-1,5 m,napewnoulatwi ci to przy wygrzaniu wedzarni,jak i wedzeniu zima podczasktorej mniej spalisz drzewa.nawet wedzac zima jak chcesz wedzic zimnymdymem to wygrzewasz wedzarnie osuszasz wedliny i pozniej lekko ja przewietrzysz uzyskujac niska temp.np.30'C,a potem podkladasz drewnolub zrabki na wytworzenie dymu. odp.na 3-cie pytaniekat wystarczy nawet 10'stopni,ty masz 30 cm wysoki skos takze jestdobrze,pamietaj wazny jest zug (przeplyw powietrza) lecz przy twoich3 metrach to, to powietrze musi powalczyc troche aby dojsc do wedzarnia w zimie moze sie wychladzac w tej rurze tracac zatem zug. co siemoze objawiac ze wedzonki troche osmolisz (zawsze przy tej dlugoscikanalu moze powstawac zima kwasny posmak wedzonek ,ktory jest niesmaczny) odp.na 4-te pytaniekarkowke piszesz ze peklujesz 1 dzien z nastrzykami ok ,ale jakim stezeniusolanki?ja powiem ci ,ze jak robie dla siebie to pekluje najkrocej 5-10dni poniewaz uwazam ze lepiej miesko przejdzie solanka lub mieszankapeklujaca i co najwazniejsze posmakiem dodanych przypraw,potem takjak piszsz ladnie osuszyc i wedzic. uwagaskad kolor szarypeklujac 1 dzien istnieje mozliwosc niedopeklowania miesa co pozniejwidac ze uwedzony produkt jest szary na przekroju lub ma szare oczka. uwazam ze dobor miesa juz w zakupie jest wazny,nalezy unikac tak jaknapisal Szczepan (uklony:-)) miesa z widocznymi odbiciami jak rowniezmiesa o strukturze tz.rybiego miesa (dla przyp.sa to miesnie zaparzonei zle wychlodzone zaraz po uboju,ktore zreguly ida do kielbas szynkowych).jest rowniez mozliwosc, zaznaczam sa to moje podejrzenia ze byl to kawalekmiesnia ktory byl na samej gorze garnka z peklowaniem ,ktory nie zostalprzykryty zawsze staje sie ciemniejszy,przy mocnej dawce soli wreczbrunatne zabarwienie ma. jezeli moge czyms pomoc prosze smialo pisac,prosze rowniez piszacposty zwracac uwage na ortografie poniewaz strone ta czytaja ludziena calym swiecie,a po co narazac swoja osobe na smiesznosc bez urazy slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/824-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-kilka-pyta%C5%84-do-mistrz%C3%B3w/#findComment-13543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Czerwca 2007 doutsch - od siebie dodam że te 3 metry to jednak może być troszkę za dużo, powinieneś pomyśleć o "obudowaniu" tego dolotowego kanału może to być nawet zasypanie ziemią - w ten sposób uzyskasz korzystny bilans cieplny no i te błędy :devil: - popraw się Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/824-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-kilka-pyta%C5%84-do-mistrz%C3%B3w/#findComment-13550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Czerwca 2007 a zapomnialem dodacprzeciez te rure 3m mozesz w polowie uciac choc by gumowka i beczkezainstalowac blizej a zyskasz na temp.nie naruszajac paleniska z tegoco widze ze zdjecia.no i rure ociepl chocby glina z ogrodka.slonecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/824-pierwsze-w%C4%99dzenie-i-kilka-pyta%C5%84-do-mistrz%C3%B3w/#findComment-13553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.