Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=de&u=http://de.scribd.com/doc/140488738/Grillfest&prev=/search%3Fq%3Ddas%2Bnennt%2Bman%2Bgrillfest%26newwindow%3D1%26sa%3DX%26rlz%3D1G1GGLQ_ENPL374%26biw%3D1280%26bih%3D796

 

Witam.

Gdzieś mi wpadł taki temat w ręce.

Ja nie mogę upiec kawałka mięska na ognisku bo zaraz spalę, a tu takie poczynania.

Czy ktoś robił coś podobnego?

Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.

Pozdrawiam z Wrocka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8309-to-si%C4%99-nazywa-grill/
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem się głodny :tongue:

 

Kiedyś na zlocie historycznym, piekliśmy kurczaki właśnie na rozszczepionym żarzącym się pniu. Świetny sposób. Utrzymuje stałą temperaturę przez długi czas.

 

Kiedyś też, chcieliśmy upiec kaczkę, nafaszerowaną cebulką i kapustą, i grubo obłożoną gliną. (Podobno tak dawniej robiono) Jaki byłby tego efekt niestety nie wiemy. Troszkę za dużo piwa się wtedy polało, i z gliny zrobiła się przepalona cegła, a z kaczki popiołek :blush: :grin:

 

edit/ znalazłem przepis na kaczuszkę, którą próbowaliśmy zrobić. Powiem, że do ktoregoś piwa robiliśmy to idealnie.

 

"Raz w dziecinstwie widzialam, jak pieczono perliczki w glinie w ognisku.

Caly widz polega na tym, ze nie obiera sie pior, tylko patroszy ptaka,

obcina glowe, nogi i konce skrzydel, naciera od wewnatrz sola, a potem

calosc z piorami grubo obmazuje dosc lepka, miekka glina, wygladzajac w

naturalnym kierunku pior. Gdy popiol w ognisku byl taki, jak na

kartofle, to znaczy zarzy sie jeszcze w srodku, ale nie na zewnatrz,

ukladano te gomolki z gliny gleboko w zar, i dlugo, dlugo pieczono w tym

zarze. Wygladalo to po upieczeniu jak podluzna, czarna kula armatnia.

Kucharz walnal w srodek kamieniem, az sie rozlupalo i delikatnie odrywal

kawaly glinianej skorupy razem z piorami. Nie pamietam smaku, ale

pamietam, ile bylo zabawy z obracaniem, i pilnowaniem, i dokladaniem

zaru z innej czesci ogniska, a w koncu zgadnieciem na oko, kiedy gotowe,

no bo jak sprawdzic?

Wiele lat pozniej widzialam amerykanska wersje tego dania. W polnocnym

Idaho, niedaleko Yellowstone, jest magiczny maly kanion, zwany Box

Canyon. Tam kampingowalismy ze znajomymi i jeden z nich robil kurczaka w

ognisku w nastepujacy sposob:

Kurczaka natrzec przyprawami, zawinac w wielokrotne warstwy folii

aluminiowej, piec przy brzegu ogniska, blisko zaru, czesto obracajac,

okolo poltorej godziny. Mozna nadziac przed pieczeniem mieszanka

niedogotowanego ryzu, jablek, rodzynek i ziol, piec dwie godziny. Latwo

sprawdzic, czy mieso miekkie."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8309-to-si%C4%99-nazywa-grill/#findComment-292064
Udostępnij na innych stronach

Ale cudeńka. To chyba dla pułku wojska:)

No tak, dla nas wystarczyła by jedna taka sztuka.

Zastanawiam się ile musi na takie pieczenie pójść drewna.

Ja paląc same odpady owocowe nie otrzymuję żaru, spala się płomieniem na popiół.

Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.

Pozdrawiam z Wrocka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8309-to-si%C4%99-nazywa-grill/#findComment-293130
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś też, chcieliśmy upiec kaczkę, nafaszerowaną cebulką i kapustą, i grubo obłożoną gliną. (Podobno tak dawniej robiono) Jaki byłby tego efekt niestety nie wiemy. Troszkę za dużo piwa się wtedy polało, i z gliny zrobiła się przepalona cegła, a z kaczki popiołek :blush: :grin:

Jak widzę ten przepis to zawsze przypomina mi się pewna historia.

Dawno dawno temu kiedy byłem młodszy i głupszy (jeszcze w gimnazjum), na wagarach mieliśmy z kolegami pomysł żeby zastosować ten przepis. Niestety, w przepisie nie jest podane najważniejsze - skąd wziąć kaczkę? Nam udało się ją nawet zdobyć :idea: :devil: (chociaż wg mnie to co "zdobyliśmy" to była gęś :lol: ), ale uciekając przed właścicielem kaczki, musieliśmy ją jednak wypuścić, i nic z tego nie wyszło :grin: . Dzisiaj zastanawiam się kto by ją wtedy zabił i wypatroszył.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8309-to-si%C4%99-nazywa-grill/#findComment-293139
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.