PePe Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Lipca 2013 Ja to już chyba się starzeję. Przyjechała do nas na krótki odpoczynek nasza córka ze swoją córką i jej chłopakiem Holendrem. Oprócz przygotowanych wcześniej wędlin (szynki,polędwice, boczki ,kiełbasy krakowskie i Dziadka) postanowiłem jeszcze zrobić kiełbasę biała. Miałem w lodówce 5kg dość tłustej łopatki i kilogram podgardla. Sklasyfikowałem mięso - I puściłem na sito 13 a II i podgardle na 4, przygotowałem sobie przyprawy - tj. sól kamienną, pieprz czarny, czosnek,majeranek. Przyprawiłem, wymieszałem, aż puściło klej i z pomocą żony nadziałem w kiełbaśnicę. Żona zajęła się okręcaniem batonów a ja myciem "statków"- (regionalizm). I wtedy to właśnie uzmysłowiłem sobie że do farszu nie dodałem... majeranku! Powiedziałem o tym żonie - konsternacja - to co? wywalamy farsz z jelit? No nie! Przypomniałem sobie, że na Kielecczyźnie do "białej" nie dodają majeranku- to nasza będzie, "kiełbasa biała kielecka" i już :grin: . Kiełbasa trafiła do lodówki. Nazajutrz holenderska "szarańcza" wróciła z wypadu po Sudetach i powiedzieli, że marzą o ognisku. Jak ognisko to musi być kiełbasa. Kiełbasa Dziadka nie nadaje się raczej na ognisko, (robię pieczoną w wędzarni), zostaje "biała", ale surowa nie pasi. Postanowiłem ją lekko podwędzić, po dwugodzinnym osadzaniu uwędziłem ją do koloru takiego jak k. śląska, wędziłem dymem gorącym. Po wyjęci z wędzarni "szarańcza" rzuciła się próbować - chórem stwierdzili, że b. smaczna. Powiesiłem w ganku, aby ostygła. W międzyczasie dojechał syn z rodziną, i po chwili zauważyłem, że około kilograma kiełbasy zniknęło... Ściągnąłem z drążków i przeniosłem do lodówki, tam żonka rządzi i nikt nie odważy się podjadać, kiełbasa w spokoju może łapać swoje pH i czekać na wieczorne ognisko.Wieczorem ognisko i pieczenie kiełbasek. "Ochom" i "Achom" nie było końca- kiełbasa naprawdę była smaczna. Tak smaczna, że (jak się później przyznał) chłopak wnuczki zjadł ich 9szt :grin: czym wprawił mnie w zdumienie bo wygląda jak szczypior, a takiej porcji to nawet ja bym nie dał rady. Ja zjadłem dwie. I tak przez moje gapiostwo wyszła kiełbaska prima sort, nawet różowa w środku :wink: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8323-roztargnienie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Lipca 2013 chłopak wnuczki zjadł ich 9szt to mówi samo za siebie :clap: dla producenta jak jeszcze powiesz, że ten chłopak jest wegetarianinem .... :tongue: :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8323-roztargnienie/#findComment-293091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Lipca 2013 Przecież to tylko kiełbasa PePerędka Fajnie, że smakowała... już se notuję Proceduro-Recepturę....Dzięki PePe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8323-roztargnienie/#findComment-293126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Lipca 2013 A mnie w tej historii urzekło: kiełbasa w spokoju może łapać swoje pH- też jakoś nie bardzo podchodzi mi kiełbasa bezpośrednio z wędzarni.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8323-roztargnienie/#findComment-293204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Lipca 2013 dziwne .... u mnie potrafi 2kg zniknąć zanim zdąży ostygnąć Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8323-roztargnienie/#findComment-293206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Lipca 2013 Maad, Też jadam ciepłą wydaje mi się ......że kiełbaska po leżakowaniu czytaj odwiszeniu ma zdecydowanie większą powiedzmy to głębię smaku :thumbsup: :lol: pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8323-roztargnienie/#findComment-293216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Lipca 2013 Baca, wcale Ci się nie wydaje. Po prostu nie ma żadnego porównania. To smakowo dwa różne światy, i zależy co kto lubi. Jest tak samo jak z młodym niedojrzałym winem które też ma wielkie rzesze zdeklarowanych zwolenników, ale z dojrzałym po odpowiednim okresie leżakowania nie ma przecież czego szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8323-roztargnienie/#findComment-293226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.