Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Komin , żeby zaczął ciągnąć, musi być nagrzany. Nieraz trzeba komin przepalić gazetą, żeby chwyciło. Następna sprawa to dopływ powietrza do piwnicy, może pomieszczenie jest tak szczelne, że niemożliwy jest przepływ powietrza - wystarczy uchylić okienko, drzwi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/838-w%C4%99dzarnia-w-piwinicy/page/2/#findComment-32474
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czy jest to mozliwe ze przez zbyt maly komin (srednica) przy zamknietych drzwiach ( w kturych na dole mam wywierconych 17 otworow kazdy o srednicy okolo 3.5 cm ) zagasa mi ogien !!! Oczywiscie ja mysle ze mam zbyt maly doplyw powietrza, poza tymi otworami wedzarnia jest bardzo szczelna.

czytam ten post i chce Cie ostrzec,abys sprawdzil czy masz dostep swiezego

powietrza do tej wedzarni w przeciwnym razie mozesz slodko zasnac na wieki wiekow amen ,jak wielu masarzy,ktorzy zatruli sie tlenkiem wegla.przykladem moze byc

moj byly majster produkcji,ktory wlasnie taka mial smierc :cry:

pamietaj o dostepie swiezego powietrza,dla dobrego wedzenia i zdrowia

slonecznie pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/838-w%C4%99dzarnia-w-piwinicy/page/2/#findComment-32961
Udostępnij na innych stronach

hmmm Marku a były majster wędził węglem? że zasnął przez tlenek węgla?

przy wędzeniu nie potrzeba tyle tlenu co przy piecu po to ograniczamy (zamykamy) palenisko by dostęp tlenu był jak najmniejszy i drewno się tliło i wydawało jak najwięcej dymu a nie płonęło "żywym ogniem"

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/838-w%C4%99dzarnia-w-piwinicy/page/2/#findComment-32964
Udostępnij na innych stronach

Nie można podchodzić do wędzenia tak, że tylko i wyłącznie dym z paleniska (lub dymogeneratora) trafia do komory wędzarniczej i nic więcej

Jeżeli tak by się podchodziło do sprawy trzeba by było wytwarzać tego ogromne ilości.

Razem z dymem, dla zachowania ruch w wędzarni należy w przypadku dymogeneratora wtłaczać powietrze, lub wymusić w obiegu zamkniętym ruch dymu, ale wtedy należy zastosować coś do skraplania wilgoci, może to być „zimny palec’ umieszczony w odpowiednim miejscu z możliwością odbioru skroplin poza wędzarnie.

Dodatkowo potrzebne jest powietrze do oddychania no i do wentylacji pomieszczenia.

Osobiście zastosował bym kratkę wyrównawczą tak jak do pieca, czyli min 150 x 150 mm lub nawet 200 x 200 mm.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/838-w%C4%99dzarnia-w-piwinicy/page/2/#findComment-32978
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.