Skocz do zawartości

Nadziewarka vs Alfa 22-32


Pulek

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że cały czas głowię się nad wyborem nadziewarki, pojawił się w głowie kolejny dylemat. Posiadam Alfę 22 z napędem + kołnierzem ochronnym od Miro. Czy nadziewanie jelit takim zestawem nie byłoby nawet lepsze, wygodniejsze od nadziewania nadziewarką? Za używaniem tego zestawu są na pewno koszta. Musiałbym dokupić jedynie 3-4 lejki + dystans, który wstawia się zamiast noża i sitka do maszynki (bo myślę, że coś takiego można kupić?). Całość zamknęłaby się w granicach 200 zł. Natomiast nadziewarka z lejkami to koszt rzędu 650 zł.

 

Nie mam doświadczenia, więc tutaj liczę na Waszą pomoc. Jakie są według Was ZA i PRZECIW nadziewania jelit maszynką, a jakie nadziewarką. Głównie zastanawiam się, czy maszynka przy nadziewaniu niepotrzebnie nie miażdży dodatkowo farszu?

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pulek, jeśli obroty nie będą zbyt szybkie to 22 też da radę

jedno jednak musisz wiedzieć.... nie zachowasz farszu który ma grube rozdrobnienie bo zmiażdży je ślimak

no i farsze "emulgowane" - z maszynką raczej nie podchodź do parówek....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak. To wydaje mi się, że mój dylemat zniknął i bez kupna nadziewarki się nie obejdzie. Dzięki za szybkie odpowiedzi! Trzeba rozbić kolejną świnkę skarbonkę. Jednak temat Alfy jako nadziewarki tak totalnie nie zamykam, gdyż znalazłem stare, plastikowe lejki. Po dopasowaniu do Alfy spróbuję kiedyś nadziewania nią. Może do jakiejś konkretnej kiełbasy się nada. No chyba, że nadziewanie nadziewarką tak przypadnie mi do gustu, że nie będzie sensu kombinować ;)
Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czy możesz w takim układzie wyjaśnić to zdanie:?

A to kicha, bo m.in. parówki robię i dosyć dobrze wychodzą.

skoro robisz to czym nadziewasz? :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory nadziewałem niemal identycznym ustrojstwem, jak to: http://allegro.pl/duza-nadziewarka-do-kielbas-miesa-z-aluminium-i3410113180.html

 

Jednak po ostatnim nadziewaniu powiedziałem BASTA!

 

Nie da się na takim sprzęcie pracować. Tzn da się, bo nieco "to coś" usprawniłem, ale przy okazji odchodzi jakakolwiek przyjemność z produkcji własnych wyrobów. Siły, nerwów i łaciny idzie przy tym tyle, że gra nie warta świeczki. Wyroby mi wychodzą, więc nie mam zamiaru przestać robić. Jednak żeby kontynuować i dalej się uczyć, trzeba mieć porządne zaplecze, do czego powoli zaczynam dążyć.

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory nadziewałem niemal identycznym ustrojstwem, jak to:

....

Jednak po ostatnim nadziewaniu powiedziałem BASTA!

 

Nie da się na takim sprzęcie pracować....

to wyobraź sobie jak się nadziewa maszynką, skoro ja np byłem "w siódmym niebie" gdy przeskoczyłem z parówkami z zelmerka na to Chińskie " coś" :tongue:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja również nadziewałem zelmerkiem 8 na początku i to dopiero była jazda bez trzymanki :cool: Po takim nadziewaniu kupiłem to chińskie "coś". Jednak i to już nie zdaje egzaminu. Powiem szczerze, że nadziewanie zelmerem było kłopotliwe z powodu małej gardzieli, w którą wkłada się farsz. No i z powodu małego ślimaka, który bardzo miażdżył farsz. I dlatego właśnie pomyślałem, że skoro teraz mam Alfę 22 i gardziel jest kilkukrotnie szersza i ślimak dużo większy, to może będzie już ok ;) Nie pomyślałem jednak o tych nieszczęsnych parówkach, które za bardzo lubię ja i moi domownicy, aby zrezygnować z ich produkcji.

 

Ha! Przynajmniej wiem, że nie jestem osamotniony w doświadczeniach z chińskim "czymś" :lol: No i jeszcze nie wspomniałem, że do pomysłu z nadziewaniem przez Alfę przyczynił się DZIADEK, którego posty na ten temat czytałem kilka dni temu przy okazji przeglądania jeszcze raz całego tematu na temat wyboru nadziewarek. Pisał tam o niezbieraniu się powietrza w jelitach przy nadziewaniu maszynką i o tym, że głównie w ten sposób wszystko nadziewa.

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Moi Drodzy

mam taki dylemat (a dokładniej to moi rodzice)

 

chodzi o nadziewanie kiełbas- są to produkcje typu zwyczajna -chodzi o konsystencje i kaliber.

produkcja co ~3 tygodnie, powiedzmy 10-15 kg jednorazowo (dla siebie, dla bliskich)

 

do tej pory mielą i nadziewają za pomocą zelmerka 8, jednak -o ile mielenie to nie problem, to nadziewanie to trwa długo i ... maja już dość tego zelmerka (a ja najbardziej bo jakoś tak to zazwyczaj układają,że ja z moją LP zajmuję się mieleniem, przyprawianiem, nabijaniem, wędzeniem, parzeniem :P).

 

Ojcu w pobliskim sklepie z fantami do produkcji wędlin wpadła w oko Alfa 32 (nie jest to dalekowschodnia, lecz nasza, rodzima produkcja).

 

(przy takich ilościach przerobu to chyba nawet nie będzie jej chyba przerabiał na wersję elektryczną)

 

i teraz moje pytanie

 

1)Czy Alfa 32 + lejek sprawdzi się jako sprzęt do nadziewania, na ich potrzeby (opisane powyżej)??

2) przy zastosowaniu Alfy jako nadziewarka-czy jest coś takiego jak w zelmerku mam-taka obręcz do stabilizacji ślimaka?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na ich potrzeby

22 by starczyła z zapasem i rozwinięciem się na plus.Stabilizacji ślimaka nie ma ,bo nie jest potrzebny,ale jak chcesz można dorobić.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kupcie nadziewarkę.Nawet ręczna jest lepsza od nadziewania kiełbasy Alfą.Przewaga nadziewarki jest taka ,że można nadziewać samemu i nie miażdży się dodatkowo mięsa.O szybkości nadziewania już nie wspomnę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.