roger Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 5 Grudnia 2010 czytam powinieneś napisać tak : "czytam" ... tylko żeby Cię "oczy" koluniu nie bolały jutro ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-135524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Możesz w ciepłej wodzie, będzie może lżej. Spróbuj może tak i tak, porównaj. Odezwij się czy się udało, powinno. Trzymam kciuki. [ Dodano: Nie 05 Gru, 2010 22:53 ] I jeszcze jedno, ja do solanki wkładam serki w siatkach,oscypiarki nie mam, nie rozlatują się.Robiłem w oscypiorce tym razem spróbuję w siatce - na pewno lepiej będzie trzymać :smile: A Ty trzymaj kciuki może się uda - jutro zdam na pewno relację Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-135527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Biotit, Tą metodą robiłam np. ten serek Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-135528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Jak kroiłeś bunc przed włożeniem do b.ciepłej wody, to się nie kruszył?Nie - pełna rewelacja. Elastyczny, dobrze związany. Nie kruszył się. Tylko po ogrzaniu nie bardzo zachowywał się jak plastelina. Nie był plastyczny. Tak jakby zaczął się trochę rozwarstwiać. Może za ciepła woda? EAnna gdzieś chyba na ten temat coś pisała , ale nie mogę znaleźć. Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-135530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Dobrze jest taki ser w gorącej wodzie trochę potrzymać dłużej, około 20 min i dopiero potem wyciskać, gdy dalej nie jest plastyczny, taką czynność należy powtórzyć. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-135531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 5 Grudnia 2010 w gorącej wodzie trochę potrzymać dłużej, około 20 minI chyba tu był mój błąd - zdecydowanie krócej trzymałem :!: Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-135537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Człowiek uczy się na błędach, następnym razem będzie lepiej. Nie rezygnuj z oscypiarki, są dużo lepsze niż siatki, serki się ładnie prezentują,przynajmniej ja tak uważam. :wink: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-135539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Z oscypiorki na pewno nie zrezygnuję - wygląd oscypków zdecydowanie ładniejszy. Na razie jednak muszę opanować technologię a potem dopiero estetykę oscypka Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-135541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Nie rezygnuj z oscypiarki, są dużo lepsze niż siatki, serki się ładnie prezentująBiotit, masz rację, że ładnie się prezentują. Ja tylko chciałam pomóc Koledze uratować to co już ma. Ciekawa jestem czy się udało.Twoje serki są rewelacyjne.Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-135573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 6 Grudnia 2010 BlackOnion, Bardzo mi smutno, że nie udała Ci się pierwsza produkcja serków. W czasie wygniatania serków uplastycznionych w ciepłej wodzie powinno się je przebić patyczkiem wzdłuż, aby serwatka miała ujście. Tak robią górale przy oryginalnych oscypkach i dlatego na ich końcach widać dziurki. W wyższej temperaturze skrzep się uplastycznia (zależy to też od kwasowości) oraz obkurcza. Jeżeli serwatka nie ma ujścia to rozwarstwia skrzep. Trudno wytłumaczyć werbalnie coś, co się powinno wyczuć praktycznie. Rozsypany skrzep odcedź na sicie i jeszcze raz daj do ciepłej wody. Powoli go sklejaj rękami. Potem daj do formy lub siatki i do lodowatej solanki na pół godziny. Następny etap to długie obciekanie i obsuszanie serków przed wędzeniem. Życzę powodzenia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-135574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Ciekawa jestem czy się udało.Mam nadzieję że sie uda, dopiero wrociłem do domu i zaraz zabieram sie do roboty. Rozsypany skrzep odcedź na sicie i jeszcze raz daj do ciepłej wody. Powoli go sklejaj rękami. Potem daj do formy lub siatki i do lodowatej solanki na pół godziny. Następny etap to długie obciekanie i obsuszanie serków przed wędzeniem. Życzę powodzeniaDzięki za radę, idę szukać patyczka odpowiedniego. Wieczorem dam znać o efektach.... Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-135579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 6 Grudnia 2010 A oto i efekty. Odzyskałem "rozsypane" oscypki. Podgrzałem rozsypany skrzep do 50C i mocno i skutecznie wygniatając uzyskałem twarde, kształtne oscypki. Wygniatałem z patykiem w środku - co poprawilo wyraźnie odpływ serwatki. Niestety - straty muszą być - połowa skrzepu "rozpuściła" mi sie w gorącej wodzie. Pytanie mam - czy robiąc od razu poprawnie też tej wielkości jest strata? Czy strata taka może wynikać z niezebrania wstępnego śmietany. W tej gorącej wodzie wyraźnie widać było tłuszcz.Próbuje jeszcze w tej chwili z tej wody odzyskać choć trochę - robię z tego ricottę - zobaczymy co wyjdzie....Reasumując - wielkie dzięki Wam za pomoc w kryzysowej sytuacji. Czułem się wczoraj komletnie bezradny. Efektem mojej pierwszej próby oscypków robionych z 15 litrów mleka krowiego jest: Bunc 900 gRicotta 1200 gOscypki (po uratowaniu) 750 g Ricotta z rozpuszczonych 750 g oscypków - nie wiem jeszcze ile (o ile wogóle będzie) I najważniejsze - Wasza pomoc dająca mi świadomość , że nie jestem sam w takich problemach - bezcenna. Dziękuję :smile: Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-135625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Pytanie mam - czy robiąc od razu poprawnie też tej wielkości jest strata? Nie.Czy strata taka może wynikać z niezebrania wstępnego śmietany.Ja robię często a właściwie przeważnie z pełnego mleka, tłustego i odkąd pojęłam trochę tę sztukę, zawsze mi wychodzą. Myślę jednak , że EAnna więcej może Ci powiedzieć na ten temat. W każdym razie gratuluję, bądż nadal cierpliwy a może być już tylko lepiej. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-135626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 6 Grudnia 2010 połowa skrzepu "rozpuściła" mi sie w gorącej wodzie.W jakiej temperaturze dogrzewałeś skrzep? Przy krowim mleku nie powinna przekroczyć 55st.C. Ja nawet w takiej nie dogrzewam bo mam wrażliwe ręce. Przy umiejętnym osuszaniu i formowaniu skrzepu dogrzewanie nie musi być konieczne. Aby odzyskać tłuszcz z serwatki, po wytraceniu ricotty powinno się całość maksymalnie schłodzić a potem dopiero odcedzać. Ktoś pisał na forum, że odcedza na ciepło, zaraz po wytrąceniu białek albuminowych. Można i tak ale masło wycieknie do kanału :sad: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-135630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 6 Grudnia 2010 W jakiej temperaturze dogrzewałeś skrzep?45-50 C po wytraceniu ricotty powinno się całość maksymalnie schłodzić a potem dopiero odcedzaćTzn sładzać po tych 8-10 godzinach od zakwaszenia? bądż nadal cierpliwyBędę Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-135637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Tzn sładzać po tych 8-10 godzinach od zakwaszenia?Nie rozumiem pytania. Ricottę robisz z serwatki poprzez podgrzanie do temp. ok. 90st. i dodanie kwasu. W tej temp. powinien wytrącić się widoczny skrzep albuminowy (białko serwatkowe). W serwatce jest jeszcze sporo tłuszczu. Jeżeli przed odcedzeniem ricotty całość mocno schłodzisz, tłuszcz się scali i pozostanie na sicie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-135640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 6 Grudnia 2010 BlackOnion napisał/a: Tzn sładzać po tych 8-10 godzinach od zakwaszenia? Nie rozumiem pytania. Ja go też nie rozumiem :blush: Coś mi sie pomieszało z natłoku informacji.... Przepraszam Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-135661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
columbus73 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Poruszane były tu już chyba wszystkie "parametry'' serka na "o" a ja mam do Was pytanie o to skrzypienie jak to mówią miedzy zębami, czy wiecie jak wpłynąć na to aby serek skrzypiał więcej lub mniej .Co jest za to odpowiedzialne ? Pozdrawiam ŚwiątecznieKrzysztof Cytuj BioFARMA Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-139234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Witam!Czy przypadkiem nie ilość zastosowanej podpuszczki?Ja zauważyłem związek następujący: im więcej podpuszczki, tym bardziej "skrzypiący" ser.Nie wiem, czy to jedyna przyczyna, ale ma duży wpływ.Używam podpuszczki naturalnej aż do bólu, bo jest to kawałek żołądka cielęcego namoczony w serwatce, całość jest stale zamrożona - odłupuję kawałek lodu według potrzeby, rozpuszczam i dodaję do mleka. Jeżeli na opakowaniu podpuszczki jest podana zalecana ilość enzymu na określoną ilość mleka, to dodanie dwukrotnej ilości spowoduje zdecydowanie szybsze ścięcie mleka i powstanie bardzo zwartego skrzepu, w efekcie uzyskanie bardziej "skrzypiącego" sera, dodanie połowy ilości też spowoduje ścięcie, ale dużo wolniejsze - skrzep będzie dość delikatny i miękki, a ser wytworzony w ten sposób będzie też mniej "skrzypiący".Tak to widzę - jeśli się mylę, proszę mnie zbytnio nie dołować :grin: . Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-139291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 29 Grudnia 2010 WitamRozmawiałem dzisiaj z „krową” i okazało się, że jednorazowo może dać 3-4 l mleka. Znaczyłoby, że 10 l trzeba zbierać przez cały dzień. W związku z tym mam pytanie: czy takie zbierane mleko jest jeszcze świeże i nada się na produkcję „oscypków”? Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-139610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Rozmawiałem dzisiaj z „krową” Nakarm krowę lub wymień, to z jednego udoju wiadro Ci da - mleka. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-139612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 29 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 29 Grudnia 2010 Wymienić nie ma na co. I tak dobrze że tą jedną znalazłem. Podobno ma cielaka i z tąd te braki w mleku. Jutro jadę na wizję lokalną to się przekonam naocznie co i jak. Podobno kozy dają więcej mleka, ale jak się nie ma co się lubi Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-139617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
columbus73 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Znaczyłoby, że 10 l trzeba zbierać przez cały dzień. W związku z tym mam pytanie: czy takie zbierane mleko jest jeszcze świeże i nada się na produkcję „oscypków”? Nie ma z tym żadnego problemu wstaw mleko z pierwszego udoju do lodówki i potem dolej następne. Cytuj BioFARMA Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-139849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jan1704 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #624 Opublikowano 30 Grudnia 2010 Witam Rozmawiałem dzisiaj z „krową” i okazało się, że jednorazowo może dać 3-4 l mleka. Znaczyłoby, że 10 l trzeba zbierać przez cały dzień. W związku z tym mam pytanie: czy takie zbierane mleko jest jeszcze świeże i nada się na produkcję „oscypków”? Czy to na pewno krowa? z tego co pamiętam :idea: górska krowa daje k. 10l mleka przy dojeniu :shock:. Dobry oscypek powinien być zrobiony z mleka owczego ( tak przekazał mi mój ojciec) :idea: Cytuj Pozdrawiam :thumbsup: Janusz Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-139853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 31 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #625 Opublikowano 31 Grudnia 2010 Dobry oscypek powinien być zrobiony z mleka owczego ( tak przekazał mi mój ojciec)Co tu mówić o owcach jak ja ledwo krowę znalazłem i to jakąś komercyjną (3zł za litr) Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/25/#findComment-139862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.