szuirad Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #676 Opublikowano 27 Marca 2011 10 min. ja trzymałem minutę i tylko dwa razy woda była gorąca na pewno miała 50 stopni. [ Dodano: Nie 27 Mar, 2011 21:43 ] Acha jak wkładałem do wody to bałem się żeby sie nie rozleciał wkładasz luzem czy np w sitku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #677 Opublikowano 27 Marca 2011 Pierwsza rzecz, to ser musi dobrze odciec, ja 3-mam go na sitach całą noc, a rano przewracam na druga stronę i sprawdzam, czy jest już ok.Nieraz odcieka całą dobę. Potem kroję na kawałki zbliżone wagowo do włożenia w oscypiarkę. Do b.ciepłej wody wkładam "luźno" taki kawał sera, a następnie jw. Sam musisz drogą prób i błędów dojść do tego abyś uzyskał sprężysty serek.Nie załamuj się, czytaj posty wstecz, tu jest kopalnia wiedzy, dasz radę. :wink: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #678 Opublikowano 27 Marca 2011 Biotit, dzięki już wiem co sknociłem ja formowałem zaraz po wyciśnieciu serwatki i ser nie chciał mi się sklejać i jeszcze krótko trzymałem ciepłej wodzie i pewnie to było przyczyną.Oscypiarki nie mam mam zamiar włożyć w siatkę wędzarniczą tylko nie wiem czy się nie rozpadną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #679 Opublikowano 27 Marca 2011 Noc w solance spowoduje, ze będą twarde i się nie rozpadną. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #680 Opublikowano 27 Marca 2011 Jeszcze raz dziekiBiotit, szkoda było by zmarnować 15 litrów mleka wyszło coś ponad 1.5 kg sera na oscypki.Nastepnym razem będzie lepiej mam nadzieję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #681 Opublikowano 27 Marca 2011 Dzisiejszy urobek , z 50l mleka w solance :smile: Jutro wędzenie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #682 Opublikowano 27 Marca 2011 andrzej k, napisz jak wyciskasz serwatkę i ile moczysz w ciepłej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #683 Opublikowano 27 Marca 2011 andrzej k, napisz jak wyciskasz serwatkę i ile moczysz w ciepłej wodzie. Serwatki nie wyciskam , ocieka w foremkach samoistnie około godziny , w ciepłej wodzie nie moczę , nie mam takiej potrzeby . Z foremek formuję , ser jeszcze ciepły , wręcz schładzam w około 1/2godz w zimnej wodzie przed zapakowaniem do siatki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #684 Opublikowano 27 Marca 2011 No to terz już nie wiem czy mam wkładać do ciepłej wody do formowania czy nie?W siatkę wkładasz serki przed włożeniem do solanki?Oscypki masz andrzej k, sliczne ,aż dziwbierze że nie masz problemu z formowaniem oscypków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #685 Opublikowano 27 Marca 2011 W siatkę wkładasz serki przed włożeniem do solanki? Kiedyś robiłem inaczej , teraz w siatkę i do solanki . Jeżeli serki robisz w siatkach to nie ma problemu z formowaniem , siatka zrobi to w większości za Ciebie . Jak będziesz robił dużo serków , to dojdziesz do wprawy . Super się robi w tych małych miseczkach - foremkach . Co do ciepłej wody to ja kiedyś też wkładałem . Musisz samemu wypraktykować . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #686 Opublikowano 28 Marca 2011 No to teraz już nie wiem czy mam wkładać do ciepłej wody do formowania czy nie?Ponieważ robimy serki z mleka krowiego więc nie są to "oscyplki" tylko serki na wzór... Skrzep oryginalnych oscypków parzy się w goracej wodzie; taka jest technologia. Jednak już dodatek mleka krowiego (a tym bardziej skrzep wyłącznie z tego mleka) wymaga obniżenia temp. parzenia do 55st.C ponieważ serki byłyby łykowate. Po co parzymy? Aby uplastycznić skrzep, łatwiej go skleić i odprowadzić nadmiar serwatki. Uplastycznieniu skrzepu sprzyja jego lekkie nadkwaszenie. Jednak krowie serki przeznaczone do wędzenia niekoniecznie muszą być podgrzewane. Przy pewnej wprawie i odpowiedniej kwasowości skrzepu można uformować serek zaraz w trakcie wyciskania serwatki zwłaszcza, gdy zrobiony jest z dojrzałego mleka. Słabsze odciśnięcie serwatki może sprzyjać powstawaniu dziurek w serze za co odpowiedzialne są pewne bakterie. Jednak stopień odciśnięcia serwatki ma wpływ na smak sera pozostawionego do dojrzewania. Jeżeli nie masz wprawy w formowaniu serków to podgrzej skrzep. Jak długo? Aż zmięknie i da się formować. Uważaj jednak na temperaturę wody. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #687 Opublikowano 28 Marca 2011 Na jutrzejsze śniadanko :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #688 Opublikowano 29 Marca 2011 To tak parę sztuk żeby nie zabrakło :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #689 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Witam, (wczoraj cały dzień czytam o serach), mam do Was pytanie odnośnie sera, SOLANKA – do mięsa to jest peklosól lub tańsze rozwiązanie z saletrą – ja używam. Jak to jest do serów la oscypek? (pisze solanka, lecz nic o zmiękczających substancjach). Widzę że super robicie, pytanie SIATKI do mięsa, (ja nie używam siatek i nie mam ich, mięso wisi na hakach). Muszę kupić, pytanie: jaki rodzaj siarki do oscypek się nada? W tej dziedzinie to pojęcia żadnego nie mam, a jest to też skomplikowane jak kiełbasa, wcale nie takie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #690 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Witajsolanka do serów, to sama sól. Ja robię 2,5% r-r. Siatek nie używam, tylko drewnianą formę do formowania oscypka, wcześniej kilka stron jest podany kontakt z Sprzedawcą. Przeczytaj jeszcze raz od 1 strony , to jest pełne kompendium wiedzy, jak zrobić oscypek z krowiego mleka. To naprawdę nie jest trudne. Dziś wieczorem jadę po mleko, więc zamieszczę zdjęcia swoich zrobionych serków. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #691 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Może to Ci pomoże. Na stronie głównej jest więcej przepisów naszych Kolegów. Powodzenia. Ja używam siatki wędliniarskiej bo nie mam oscypiorki i jestem zadowolona a szerokość sam wybierz. Ja mam węższą niż na szynki. p://wedlinydomowe.pl/old/articles.php?id=1314&page=4 Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #692 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Witam, temat bardzo obszerny, czytam ciągle. Dziękuję już wiem że solanka to woda z solą i nic więcej. Ciągle jednak nie wiem SIATKI węższe niż na szynki, może ktoś poda kaliber / rozmiar. Ja z siatkami jak dotąd nie miałem styczności. Widzę że w tani sposób super efekt wychodzi i nie ma problemu przy wędzeniu – się zawiesza i nie (osiada) jak z formy przy wedzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #693 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 nie wiem SIATKI węższe niż na szynki, bartnik , siatka wędliniarska złożona ma 5,5 cm . Właśnie mniej problemu , jednak temperatury wędzenia musisz pilnować po ser wypłynie z siatki . Max 40 stopni C . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #694 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 może ktoś poda kaliber / rozmiar.Rozmiary siatek http://www.wyroby-domowe.pl/siatka-wedliniarska-c-24.html Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #695 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 bo nawet górale w Zakopanem nie słyszeli o czymś takim Gonzo Górale wiedzą , tylko praktycznie nie sprzedają oscypiorek na Krupówkach , boją się konkurencji . Najlepiej kupić na targu w Nowym Targu :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #696 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 andrzejuK; widzę siatka wędliniarska rozmiar 10. Dalej pisze: Siatka przeznaczona na wędzonki o małym przekroju max ok 10 cm. Czyli że to jest średnica siatki jaki kawałek duży wejdzie do środka. A OCZKA w siatce dobre będą? Czy są różne oczka w siatkach. Daj mi konkretny przykład / namiar / kup ten i będzie dobrze dla sera. A jak się nazywa ta forma na ten ser? Na Allegro wpisywałem: oscypiarka – nie ma. Jak by była cena przystępna to bym kupił. Lecz i w takich siatkach super wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #697 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zobacz tutaj Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #698 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 andrzejuK; widzę siatka wędliniarska rozmiar 10. Dalej pisze: Siatka przeznaczona na wędzonki o małym przekroju max ok 10 cm. Ja używam takiej : Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #699 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Witam ponownie, Biotit; dałeś mi dobry namiar, kupiłem taką formę, (nawet się dogadałem tj. bez podpuszczki o 10 taniej Podpuszczkę wcześniej kupiłem w formie tabletek, nie trzeba trzymać w lodówce, i nie ma obawy że się zepsuje, 1tabl. na 50L (oczywiście można pokroić na pół i jeszcze raz na pół). andrzej k; o to mi chodziło, lecz tak sobie myślałem że do każdego serka trzeba siatkę, lecz samo zawieszenie lepsze i wygląd super. Zaś z formą fachowo wygląda i myślę że na długo posłuży, muszę siatkę do wędzarni z grilla skąd wziąć. Dziękuję wszystkim. Za niedługi czas będę robił, dlaczego? bo krowa się ocieliła, ja miałem ze 15 lat temu, ceny masła poszły w górę a to tańsze to jakiś azjatycki wynalazek, które nawet na babkę się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #700 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zaś z formą fachowo wygląda i myślę że na długo posłuży, Też mam formę średnią z drewna jaworowego i jedną na dwa małe . W chwili obecnej wykonuję w siatkach bo łatwiej mnie się wędzi . Jak przebuduję wędzarnię i dorobię się dymogeneratora , to będę robił w formach . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.