Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

10 min. ja trzymałem minutę i tylko dwa razy woda była gorąca na pewno miała 50 stopni.

 

[ Dodano: Nie 27 Mar, 2011 21:43 ]

Acha jak wkładałem do wody to bałem się żeby sie nie rozleciał wkładasz luzem czy np w sitku?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154332
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pierwsza rzecz, to ser musi dobrze odciec, ja 3-mam go na sitach całą noc, a rano przewracam na druga stronę i sprawdzam, czy jest już ok.Nieraz odcieka całą dobę.

 

Potem kroję na kawałki zbliżone wagowo do włożenia w oscypiarkę. Do b.ciepłej wody wkładam "luźno" taki kawał sera, a następnie jw.

 

Sam musisz drogą prób i błędów dojść do tego abyś uzyskał sprężysty serek.

Nie załamuj się, czytaj posty wstecz, tu jest kopalnia wiedzy, dasz radę. :wink:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154337
Udostępnij na innych stronach

Biotit, dzięki już wiem co sknociłem ja formowałem zaraz po wyciśnieciu serwatki i ser nie chciał mi się sklejać i jeszcze krótko trzymałem ciepłej wodzie i pewnie to było przyczyną.Oscypiarki nie mam mam zamiar włożyć w siatkę wędzarniczą tylko nie wiem czy się nie rozpadną.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154340
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, napisz jak wyciskasz serwatkę i ile moczysz w ciepłej wodzie.

Serwatki nie wyciskam , ocieka w foremkach samoistnie około godziny , w ciepłej wodzie nie moczę , nie mam takiej potrzeby . Z foremek formuję , ser jeszcze ciepły , wręcz schładzam w około 1/2godz w zimnej wodzie przed zapakowaniem do siatki .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154360
Udostępnij na innych stronach

No to terz już nie wiem czy mam wkładać do ciepłej wody do formowania czy nie?W siatkę wkładasz serki przed włożeniem do solanki?Oscypki masz andrzej k, sliczne ,aż dziwbierze że nie masz problemu z formowaniem oscypków.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154367
Udostępnij na innych stronach

W siatkę wkładasz serki przed włożeniem do solanki?

 

Kiedyś robiłem inaczej , teraz w siatkę i do solanki . Jeżeli serki robisz w siatkach to nie ma problemu z formowaniem , siatka zrobi to w większości za Ciebie . Jak będziesz robił dużo serków , to dojdziesz do wprawy . Super się robi w tych małych miseczkach - foremkach .

 

Co do ciepłej wody to ja kiedyś też wkładałem . Musisz samemu wypraktykować .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154371
Udostępnij na innych stronach

No to teraz już nie wiem czy mam wkładać do ciepłej wody do formowania czy nie?

Ponieważ robimy serki z mleka krowiego więc nie są to "oscyplki" tylko serki na wzór...

Skrzep oryginalnych oscypków parzy się w goracej wodzie; taka jest technologia. Jednak już dodatek mleka krowiego (a tym bardziej skrzep wyłącznie z tego mleka) wymaga obniżenia temp. parzenia do 55st.C ponieważ serki byłyby łykowate.

Po co parzymy?

Aby uplastycznić skrzep, łatwiej go skleić i odprowadzić nadmiar serwatki. Uplastycznieniu skrzepu sprzyja jego lekkie nadkwaszenie.

Jednak krowie serki przeznaczone do wędzenia niekoniecznie muszą być podgrzewane. Przy pewnej wprawie i odpowiedniej kwasowości skrzepu można uformować serek zaraz w trakcie wyciskania serwatki zwłaszcza, gdy zrobiony jest z dojrzałego mleka.

Słabsze odciśnięcie serwatki może sprzyjać powstawaniu dziurek w serze za co odpowiedzialne są pewne bakterie. Jednak stopień odciśnięcia serwatki ma wpływ na smak sera pozostawionego do dojrzewania.

Jeżeli nie masz wprawy w formowaniu serków to podgrzej skrzep. Jak długo? Aż zmięknie i da się formować. Uważaj jednak na temperaturę wody.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-154503
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Witam, (wczoraj cały dzień czytam o serach), mam do Was pytanie odnośnie sera, SOLANKA – do mięsa to jest peklosól lub tańsze rozwiązanie z saletrą – ja używam. Jak to jest do serów la oscypek? (pisze solanka, lecz nic o zmiękczających substancjach). Widzę że super robicie, pytanie SIATKI do mięsa, (ja nie używam siatek i nie mam ich, mięso wisi na hakach). Muszę kupić, pytanie: jaki rodzaj siarki do oscypek się nada? W tej dziedzinie to pojęcia żadnego nie mam, a jest to też skomplikowane jak kiełbasa, wcale nie takie proste.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157101
Udostępnij na innych stronach

Witaj

solanka do serów, to sama sól. Ja robię 2,5% r-r. Siatek nie używam, tylko drewnianą formę do formowania oscypka, wcześniej kilka stron jest podany kontakt z Sprzedawcą. Przeczytaj jeszcze raz od 1 strony , to jest pełne kompendium wiedzy, jak zrobić oscypek z krowiego mleka. To naprawdę nie jest trudne. :cool: Dziś wieczorem jadę po mleko, więc zamieszczę zdjęcia swoich zrobionych serków.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157105
Udostępnij na innych stronach

Może to Ci pomoże. Na stronie głównej jest więcej przepisów naszych Kolegów. Powodzenia. Ja używam siatki wędliniarskiej bo nie mam oscypiorki i jestem zadowolona a szerokość sam wybierz. Ja mam węższą niż na szynki. p://wedlinydomowe.pl/old/articles.php?id=1314&page=4
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157107
Udostępnij na innych stronach

Witam, temat bardzo obszerny, czytam ciągle. Dziękuję już wiem że solanka to woda z solą i nic więcej. Ciągle jednak nie wiem SIATKI węższe niż na szynki, może ktoś poda kaliber / rozmiar. Ja z siatkami jak dotąd nie miałem styczności. Widzę że w tani sposób super efekt wychodzi i nie ma problemu przy wędzeniu – się zawiesza i nie (osiada) jak z formy przy wedzeniu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157111
Udostępnij na innych stronach

nie wiem SIATKI węższe niż na szynki,

 

bartnik , siatka wędliniarska złożona ma 5,5 cm . Właśnie mniej problemu , jednak temperatury wędzenia musisz pilnować po ser wypłynie z siatki . Max 40 stopni C .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157114
Udostępnij na innych stronach

bo nawet górale w Zakopanem nie słyszeli o czymś takim

Gonzo

 

Górale wiedzą , tylko praktycznie nie sprzedają oscypiorek na Krupówkach , boją się konkurencji . Najlepiej kupić na targu w Nowym Targu :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157116
Udostępnij na innych stronach

andrzejuK; widzę siatka wędliniarska rozmiar 10. Dalej pisze: Siatka przeznaczona na wędzonki o małym przekroju max ok 10 cm. Czyli że to jest średnica siatki jaki kawałek duży wejdzie do środka. A OCZKA w siatce dobre będą? Czy są różne oczka w siatkach. Daj mi konkretny przykład / namiar / kup ten i będzie dobrze dla sera. A jak się nazywa ta forma na ten ser? Na Allegro wpisywałem: oscypiarka – nie ma. Jak by była cena przystępna to bym kupił. Lecz i w takich siatkach super wychodzi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157120
Udostępnij na innych stronach

andrzejuK; widzę siatka wędliniarska rozmiar 10. Dalej pisze: Siatka przeznaczona na wędzonki o małym przekroju max ok 10 cm.

 

 

Ja używam takiej :

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157126
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie, Biotit; dałeś mi dobry namiar, kupiłem taką formę, (nawet się dogadałem tj. bez podpuszczki o 10 taniej :) Podpuszczkę wcześniej kupiłem w formie tabletek, nie trzeba trzymać w lodówce, i nie ma obawy że się zepsuje, 1tabl. na 50L (oczywiście można pokroić na pół i jeszcze raz na pół). andrzej k; o to mi chodziło, lecz tak sobie myślałem że do każdego serka trzeba siatkę, lecz samo zawieszenie lepsze i wygląd super. Zaś z formą fachowo wygląda i myślę że na długo posłuży, muszę siatkę do wędzarni z grilla skąd wziąć. Dziękuję wszystkim. Za niedługi czas będę robił, dlaczego? bo krowa się ocieliła, ja miałem ze 15 lat temu, ceny masła poszły w górę a to tańsze to jakiś azjatycki wynalazek, które nawet na babkę się nie nadaje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157157
Udostępnij na innych stronach

Zaś z formą fachowo wygląda i myślę że na długo posłuży,

 

Też mam formę średnią z drewna jaworowego i jedną na dwa małe . W chwili obecnej wykonuję w siatkach bo łatwiej mnie się wędzi . Jak przebuduję wędzarnię i dorobię się dymogeneratora , to będę robił w formach .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/28/#findComment-157159
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.