marcus Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #776 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zrobilem probe podpuszczki .1 g podposzczki 10 ml wody i litr mleka 38°c mieszane jedna minute .Skrzep zacza sie robic w niecyle dwie minuty lacznie z mieszaniem wychodzi 3 min.Wiec aby zrobic z 10 l mleka z 1 g podpuszczki bedzie trwalo od 20 do 30 min jesli dobrze wyliczylem ? a kiedy rozcinac skrzep odrazu czy odczekac pare minut?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-164212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #777 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Marcus... A gdzie dostales swierze krowie mleczko ?? I za ile ?? Pozdro :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-164220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #778 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zrobilem probe podpuszczki . 1 g podposzczki 10 ml wody i litr mleka 38°c mieszane jedna minute . Skrzep zacza sie robic w niecale dwie minuty lacznie z mieszaniem wychodzi 3 min.Po 5 min. pociolem skrzep i pozostawilem na nastepne 5 minut . Nastepnie wylalem delikatnie na sitko odsaczylem i wrzucilem do wody 44°c ale serek nienabral juz elastycznosci takiej jak wczesniej. Formy nieuzylem bo serka bylo zaledwie 120g ogolnie cos spartaczylem serek jest elastyczny nawet podskakuje na stole jak pileczka lecz jest popekany(niejednolity) a czeka jeszcze 5 l mleka :rolleyes: Wiec jeszcze raz aby zrobic z 10 l mleka z 1 g podpuszczki bedzie trwalo od 20 do 30 min jesli dobrze wyliczylem ? a kiedy rozcinac najlepiej skrzep ?odrazu czy odczekac pare minut? Pare fotek moze cos doradzicie :???: Gregtom jezdze do bambra 8 km bo ma najlepsze 4,8% po 0,50 e 1 l Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-164221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #779 Opublikowano 23 Czerwca 2011 czyli prost od krowki ? czy juz jakos zmodyfikowane ? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-164227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #780 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Marcus.Wg mnie 38 stopni na dodanie podpuszczki to trochę dużo. Ja dodaję w około 30.Wyrabianie oscypka dla odmiany w 44 to trochę mało. Woda lub serwatka powinna oscylować około 50. Ma parzyć w ręce (bez przesady oczywiście).A serek wygląda całkiem dobrze. Włóż go ze względu na gabaryty na 12 godzin do solanki i nie oczekuj od siebie zbyt wiele na początek. Przy wyrobie serów bardzo ważne są temperatury i praktyka oraz ciut cierpliwości.Pozdrawiam i smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-164230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #781 Opublikowano 23 Czerwca 2011 czyli prost od krowki ?Mozna tak powiedziec ale mleko leci przez schladzarke i kupuje schlodzone.Wg mnie 38 stopni na dodanie podpuszczki to trochę dużo. Ja dodaję w około 30.Chyba zaniska :rolleyes: Ach co tam zaczynam z tymi 5 l juz podgrzane 38° rozpuscilem 1 g podpuszczki w 10 ml wody ale zadalem tylko polowe wiec wychodzi 0,5 g zobaczymy co wyjdzie ? Jedno co mnie nurtuje to czy pocieciu skrzep mozemy odcedzac go tak dlugo ze bedzie zimny a po daniu go do cieplej wody znowu zrobi sie elastyczny?Wlasnie w tej pierwszej wersi testowej tak sie niestalo . Pozdrawiam 15 minut i juz sie zrobil skrzep :question: narazie pozostawie x min ? i ponacinam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-164238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #782 Opublikowano 23 Czerwca 2011 No to na razie z serkiem dam sobie spokój :devil: Wszystko jest dobrze do czasu wyciskania i formowania . Ser robi się nieelastyczny i grudkowaty z tendencja do rozpadania . Najlepszym wyjściem byłoby skrzep wyciskać i prosto do formy tak jak zrobiłem ten bielszy serek ale jest miekki i zawiera jeszcze dużo serwatki ten ciemniejszy wciskałem do zamkniętej formy po podgrzaniu do 75 ° już reki nie szlo wlożyć a i tak nie był zbyt elastyczny. Parę fotek i pozdrowienia dla serowarów :clap: Mleko powoli podgrzewane do 38° Pociety skrzep Proba formowania w goracej serwatce Cos tam udalo sie w koncu sknocić ale 0 zadowolenia Ten bielszy jak pisalem wyzej byl odrazu dawany do formy . Gdzie robie blad :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-164251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #783 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Poczytaj trochę wstecz ten temat. Z tego co piszesz to; że skrzep ma powstać 40 min do 1 godz (u mnie tak się robi), za dużo podpuszczki dajesz – TWARDE jak piszesz. Po pocięciu musi znów postać z 1 godz, aż opadnie sam na dół, (ciepłe nadal koło +30*C) przez sito i zaraz bardzo delikatnie – nie mocno, powoli wyciskasz. Serwetkę odciskasz po uformowaniu kulki, jeszcze ze 10x z patykiem w środku (ja mam 6mm chromoniklową elektrodę do spawania przeciętą na 3 części) gdy już nic nie wyciśniesz, bez w środku patyka, i znów ze 3x wyciskasz, ciągle grzejesz w wodzie do +60*C. zajmuje to dużo czasu. Twoje ostatnie sztuki dobrze wyglądają, jednak źle odciśnięte będą źle się wędzić, będą płakać ciągle. Nie poddawaj się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-164276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #784 Opublikowano 23 Czerwca 2011 jakub2001 napisał/a: Wg mnie 38 stopni na dodanie podpuszczki to trochę dużo. Ja dodaję w około 30. Chyba zaniskaBędę konsekwentny. Wg mnie na dodanie podpuszczki 38 to za dużo. Skrzep się robi w letniej a nie gorącej serwatce. Podgrzewamy dopiero gęstwę serową. Pozdrawiam. P.S. Serki wyglądają bardzo dobrze. Moje też nie idealne, ale prawdziwe i moje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-164278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #785 Opublikowano 23 Czerwca 2011 Było już pisane: mleko podgrzać do +36*C, wyłączyć piec, podać podpuszczkę rozrobioną na 10 min wcześniej, mieszać 1-2min, przykryć i zostawić na 1 godz. (ja tak robiłem i dobrze było) kroi się dopiero aż skrzep jest w kupie, odchodzi od krawędzi garnka, włożony palec, nóż, pojawia się serwetka lekko zielonkowata klarowna. Kroić, i znów zostawić na 1 godz. Nie podgrzewać, ale żeby było około +30*C. to co napisałem, to wszystko było wcześniej napisane tu na forum, ja to stąd wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-164289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #786 Opublikowano 17 Lipca 2011 Serki typu oscypek w innym kształcie , nie będą wędzone - na biało :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-167037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #787 Opublikowano 18 Lipca 2011 A moje sobotnie oscypki wyglądały tak :devil: pewnikiem nie zadziałała podpuszczka bo wszystko zrobione było w-g przepisu ale nawet po godzinie po zadaniu podpuszczki nic się z mlekiem nie działo więc dodałem jeszcze troszkę podpuszczki i wyszło to :blush: Dobrze że było tylko 15l mleka.Po odciśnięcie wyszedł serek podobny do capri :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-167050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #788 Opublikowano 18 Lipca 2011 pewnikiem nie zadziałała podpuszczkaOj Wosiu, Wosiu... Gdybyś zrobił próbę podpuszczki na 100ml mleka to nie byłoby niespodzianek. Podpuszczka ma to do siebie, że się starzeje a i mleko (nawet z tego samego żródła) się zmienia. Gdybyś skrzep, który zaprezentowałeś na zdjęciu dał do obcieknięcia a potem uplastycznił w gorącej (55st.C) wodzie, wyszedłby niezły serek (widać, że się obkurcza i wyciska serwatkę). A może tak właśnie zakończyła się ta historia? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-167070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #789 Opublikowano 18 Lipca 2011 Witajcie :wink: Wojtek podpuszczkę Marschala dostał ode mnie.Faktem jest że kupłem ją ze 6-mcy temu, ale przechowywana była w lodówce.Inna sprawa że wzięta z nowego listka z k. wcześniej nie robiliśmy z Wojtkiem oscypków.Poprzednio wspólnie robione oscypki nam wychodziły, a skrzep robił się prawidłowo.Oscypki rzucają nam nowe wyzwania :wink: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-167086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #790 Opublikowano 18 Lipca 2011 Gdybyś skrzep, który zaprezentowałeś na zdjęciu dał do obcieknięcia a potem uplastycznił w gorącej (55st.C) wodzie, wyszedłby niezły serek (widać, że się obkurcza i wyciska serwatkę). A może tak właśnie zakończyła się ta historia? Anno tak też właśnie zrobiłem,wycisnąłem i uplastyczniłem i wyszedł serek a'la capri bardzo dobry w smaku i bardzo szybko znikł ale to nie był oscypek.Ja zadawałem podpuszczę dwa razy ponieważ za pierwszym razem po dodaniu ok. połowy tabletki do 15l w tem.36* nie działo się nic przez godzinę więc dołożyłem drugą połowę i wtedy zadziałało ale skrzep nie był taki jak powinien być. Darku Ty nie miej wyrzutów to nie Twoja wina,trzeba natomiast tę podpuszczkę jeszcze raz przetestować i zrobić próbę Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-167094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #791 Opublikowano 18 Lipca 2011 Darku Ty nie miej wyrzutów to nie Twoja wina,trzeba natomiast tę podpuszczkę jeszcze raz przetestować i zrobić próbę :wink: nie mam wyrzutów, ale faktycznie próbę trzeba będzie zrobić. pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-167096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #792 Opublikowano 22 Lipca 2011 Witam, poniżej przeróbka małej oscypiorki. Dodałem płaskownik, wystający ok. 0,5 mm znad formy. Jego zadanie to obcięcie nadmiaru sera, w celu ładnego uformowania. Zamocowany skróconymi szewskimi gwozdkami przybitymi ściśle do oscypiorki. Blaszka jest po prosu wsunięta pomiędzy gwozdki, a drewno. Jest to blaszka z opaski elektrycznej ze stali kwasoodpornej. Niedługo pierwsza produkcja z tej oscypiorki. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-167641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #793 Opublikowano 22 Lipca 2011 Shadow, fachowy wykrojnik zrobiłeś :clap: Czyżbyś był narzędziowcem? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-167675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #794 Opublikowano 22 Lipca 2011 Czyżbyś był narzędziowcem? Aniu, raczej mam coś z Adama Słodowego. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-167680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #795 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Jutro wędzenie sera . Tak do piffka na wtorek . :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-171336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #796 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Witam No i uwędzone Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-171505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #797 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 No i uwędzone Mniam, mniam, mniam..już poznałam smak Twoich serków, są rewelacyjne Andrzejku :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-171524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #798 Opublikowano 12 Września 2011 No i uwędzone Pikne.Z pewnością smaczne jak zawsze. Ja też przy okazji wędzenia parówki i szynek uwędziłam serki / no, nie w takiej ilości/. Na chwilę temp. wzrosła ale są całkiem smaczne. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-175498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #799 Opublikowano 12 Września 2011 Witam, ten z lewej bardzo fajny jest, pokarz w przekroju, czy masz w środku dziurki, czy białe czy żółte ? ja jakiś czas temu, robiłem a krowa pasła się na koniczynie (trochę było na łące) od razu więcej mleka i śmietany, zaś ser w przekroju żółty, brak dziurek, inaczej się wyciskał nawet szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-175516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #800 Opublikowano 13 Września 2011 Nawet nie wiedziałam, że mają dziurki. Gołym okiem tego nie widać. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/32/#findComment-175584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.