Gość pedro Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 25 Listopada 2007 Właśnie !! Górale ( ci podhalańscy) robią z zentycy jakiś bimber, ale nie miałem jeszcze okazji. Tym bardziej nie znam przepisu, bo gdybym znał to......... :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 25 Listopada 2007 Ale brak sprzętu zmusi mnie do wylania tego skarbu do kanalizacji Uuu... Szkoda. Też zawsze ją wylewałem aż do momentu, kiedy dowiedziałem się, że bardzo łatwo z niej można zrobić delikatny serek typu Ricotta, który świetnie smakuje np. w "pierogach ruskich" Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 25 Listopada 2007 Żentyca może być wykorzystana jako baza zacieru (głównie jako pożywka) natomiast z samej to raczej niewiele wyjdzie - ani tam za wile cukru ani drożdży...poza tym u górali jest to doskonały środek na "Zespół Dnia Następnego" czyli kaca Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 25 Listopada 2007 bardzo łatwo z niej można zrobić delikatny serek typu Ricotta, który świetnie smakuje np. w "pierogach ruskich"Jest gdzieś przepis?, bo jeszcze nie wylałem :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 25 Listopada 2007 poza tym u górali jest to doskonały środek na "Zespół Dnia Następnego" czyli kaca Wydaje mi się, że jest to ZDW, czli Zespół Dnia Wczorajszego :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 25 Listopada 2007 Jest gdzieś przepis?, bo jeszcze nie wylałem JEST! I to z obrazkamy! ;-) http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Cheese/Ricotta/RICOTTA_00.HTM W skrócie chodzi o to, aby taką serwatkę (żyntycę) podgrzać prawie do wrzenia (95st.C), wystudzić (nie mieszać) i tak scięty serek odcedzić. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 25 Listopada 2007 Dzięki !Już działam ! ..... a co zrobić z tego co zostanie ........chi,chi :blush: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 25 Listopada 2007 ..... a co zrobić z tego co zostanie ........chi,chi Wypić! [jak zwierzęta, jak zwierzęta..] PS. Ten ricotta, to wyjdzie taki lekki serek typu twarogowego. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 25 Listopada 2007 Łooo! Jak zwykle polska wikipedia stoi na wysokim poziomie! Cytuję: Ricotta - miękki, niedojrzewający ser zwarowy, produkowany we Włoszech z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mleka koziego, krowiego lub owczego) poprzez drugie gotowanie (wł. ricotta), przypominający twaróg, niesolony. Zawiera 20-30% tłuszczu. Spożywany jest na świeżo lub jako składnik potraw: ciast i innych słodyczy, farszów, klusek itp. http://pl.wikipedia.org/wiki/Ricotta Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 26 Listopada 2007 Witam Z nocnej produkcji oscypków zostało mi ok.15 l serwatki.Moja druga lepsza połowa rozbi z serwati polewkę, a mianowicie podgrzewa się i zaprawia mąka, soli do smaku a nastepnie zaprawia kwasną śmietaną (jogurtem - wersja lekka). podawać z ziemniakami ugotowanymi i okrasić kawałkiem masła. Moje dzieciaki też bardzo polubiły polewkę :grin: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 26 Listopada 2007 Witam Z serwatki można zrobić polewkę , ale u nas w domu rodzinnym polewkę gotowano z maślanki no i do tego pyrki w mundurkach . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 26 Listopada 2007 Z nocnej produkcji oscypków zostało mi ok.15 l serwatki.Fentel pij do bólu , ponoć serwatka jest dobra przy intensywnych treningach, no kulturystą polecaja suszoną serwatka może to nie ma różnicy. A polewka dobra rzecz zaprawiona majerankiem i smażoną cebulką super ,serwatka w lodówce może stać kilka dobry dni, można też dodać trochę przecieru pomidorowego pieprzu, pietruszki zielonej i jest ok napój pomidorowy, :grin: Działaj , bo szkoda wylać bo ponoć ma dużą wartośc odżywczą :grin: Aha najwazniejsze to daj swojej Ewci do umycia twarzy albo i całej :grin: super działa, wymoczone rączki w serwatce są delikatne. Uff możliwości full z tej wody Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 26 Listopada 2007 Z serwatki można zrobić polewkę , ale u nas w domu rodzinnym polewkę gotowano z maślanki no i do tego pyrki w mundurkach . A polewka dobra rzecz zaprawiona majerankiem i smażoną cebulką super ,serwatka w lodówce może stać kilka dobry dni, można też dodać trochę przecieru pomidorowego pieprzu, pietruszki zielonej A ja się pytam, gdzie są jeszcze skwareczki z wędzonego boczku. U nas mówią na to zalewajka, a dla wczasowiczów goszczących w Beskidach to się nazywa "Zalewajka Beskidzka" No i robi się z maślanki lub zsiadłego mleka :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 26 Listopada 2007 serwatka jest dobra przy intensywnych treningach, no kulturystą polecaja suszoną serwatka może to nie ma różnicy.Potwierdzam. Od znajomej rolniczki odbierana jest cała serwatka przez jedną z krakowskich siłowni. W Krakowie, we włoskiej restauracji Sophrano, podają coś w rodzaju naleśniczków z nadzieniem z ricotty i szpinaku. Nadzienie przyprawione jest czosnkiem, całość podana z sosem pomidorowo/bazyliowym. Pycha. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 26 Listopada 2007 A nie mówiłem ,tylko do wanny tylko do wanny :blush: i nura :wink: Tylko ostrożnie ,żebyście nie wychlapali :grin: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 26 Listopada 2007 Dzisiaj przy okazji wędzenia szynek uwędziłem parę oscypków, zrobionych w dniu wczorajszym. Część wędzona w osłonce białkowej, a część w siatce. Te w osłonkach puściły "soki", które usunąłem po wędzeniu poprzez przekłucie osłonki. Po wystudzeniu są twarde, można je kroić na cienkie plasterki. Natomiast ten wędzony w siatce trochę się skurczył, siatka wbiła się w jego powierzchnię. Nie muszę chyba dodawać, że jedne i drugie są bardzo smaczne :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 26 Listopada 2007 Serwatkę można też dodać do ciasta na chleb. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 26 Listopada 2007 PEDRO, teraz to dopiero podniosłeś poprzeczkę... :grin: Właśnie nad uchem usłyszałem okrzyk: "JA CHCĘ ZJEEŚĆ OSCYPKAAAAA!!!" Zarówno oscypki, jak i zdjęcia (z dodatkiem zielonego i czerwonego ) są imponujące! I tyle dziurek! :-) Napisałeś, że wędziłeś je razem z szynką, to aż dziwne, że w temp. 50st.C. siatka tylko tyle wtopiła się w ser. Ja czasami wręcz nie mogę jej wyjąć, jeśli przecholuję z temperaturą powyżej 40st.C. GRATULACJE! PETARDA! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zarówno oscypki, jak i zdjęcia (z dodatkiem zielonego i czerwonego ) są imponujące! I tyle dziurek! :-) Jeśli chodzi o aranżację to zasługa Gabi, ja tylko pstrykałem zdjęcia. Jeśli chodzi o produkcję oscypków to nasze wspólne dzieło. A wędzenie to już moja robota. Powiem szczerze że miałem obawy, że podczas wędzenia w siatce oscypki "popłyną" i dlatego zrobiłem tylko jednego. Ma bardzo ładny kolor, natomiast te z osłonek są łaciate, a to dlatego, że w niektórych miejscach osłonka i solanka do nich przylegała. Następnym razem zrobię doświadczenie. Przed wędzeniem ponakłuwam osłonkę igłą tak żeby solanka spłynęła. Jest jeszcze jedna rzecz. W czasie obracanie kijów dotknąłem osłonek i stwierdziłem, że oscypki są dość miękkie, ale po wypuszczeniu solanki i wystudzeniu są ok. Ufff, ale się rozpisałem. Idę na kolację (do oscypków wytrawne winko :tongue: ). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 26 Listopada 2007 Przed wędzeniem ponakłuwam osłonkę igłą tak żeby solanka spłynęła.użyj czegoś grubszego, np. gwoździa - na pewno nie zaszkodzi, przy igle dziurki będą malutkie i szybko się zasklepią. Poza tym, dobrze jest gdy serki odleżą ze dwa dni przed wędzeniem Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 26 Listopada 2007 Witam pedro . Ze zdjęć super serek i myślę że w smaku również . Serdecznie gratuluję . Ps . Ja posiadam wszystko do zrobienia oscypka oprócz mleka no i chyba chęci ,jakoś nie mogę się zabrać . Może przyjdzie taki dzień ? Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 26 Listopada 2007 Jeśli chodzi o aranżację to zasługa Gabi Nie musiałeś tego pisać, to rzecz oczywista :lol: Ja też jestem tylko od pstrykania. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 26 Listopada 2007 Moje pierwsze oscypki z produkcji sobotniej wyszły super smaczne. :grin: Fotek nie będę zapodawał, bo są " niekuniecznie fotogeniczne" ( miałem kłopoty z formowaniem) :???: . Następne zrobię w siatkach. :wink: Z 20 litrów mleka wyszło 2,60kg oscypków.( śmietany nie zbierałem.)pzdr Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 26 Listopada 2007 Aha najwazniejsze to daj swojej Ewci do umycia twarzy albo i całej :grin: super działa, wymoczone rączki w serwatce są delikatne. A ja sobie nogi wymoczę :rolleyes: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 26 Listopada 2007 Pedro ! oscypki przesliczne !! gratulacje :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie JAsiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.