Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ale brak sprzętu zmusi mnie do wylania tego skarbu do kanalizacji

Uuu... Szkoda.

 

Też zawsze ją wylewałem aż do momentu, kiedy dowiedziałem się, że bardzo łatwo z niej można zrobić delikatny serek typu Ricotta, który świetnie smakuje np. w "pierogach ruskich"

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23117
Udostępnij na innych stronach

Żentyca może być wykorzystana jako baza zacieru (głównie jako pożywka) natomiast z samej to raczej niewiele wyjdzie - ani tam za wile cukru ani drożdży...

poza tym u górali jest to doskonały środek na "Zespół Dnia Następnego" czyli kaca

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23129
Udostępnij na innych stronach

bardzo łatwo z niej można zrobić delikatny serek typu Ricotta, który świetnie smakuje np. w "pierogach ruskich"

Jest gdzieś przepis?, bo jeszcze nie wylałem :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23135
Udostępnij na innych stronach

Jest gdzieś przepis?, bo jeszcze nie wylałem

JEST!

I to z obrazkamy! ;-)

 

http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Cheese/Ricotta/RICOTTA_00.HTM

 

W skrócie chodzi o to, aby taką serwatkę (żyntycę) podgrzać prawie do wrzenia (95st.C), wystudzić (nie mieszać) i tak scięty serek odcedzić.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23141
Udostępnij na innych stronach

Dzięki !

Już działam ! :cool:

..... a co zrobić z tego co zostanie ........chi,chi :blush:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23143
Udostępnij na innych stronach

..... a co zrobić z tego co zostanie ........chi,chi

Wypić!

 

[jak zwierzęta, jak zwierzęta..] ;)

 

PS. Ten ricotta, to wyjdzie taki lekki serek typu twarogowego.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23144
Udostępnij na innych stronach

Łooo!

 

Jak zwykle polska wikipedia stoi na wysokim poziomie!

 

Cytuję:

 

Ricotta - miękki, niedojrzewający ser zwarowy, produkowany we Włoszech z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mleka koziego, krowiego lub owczego) poprzez drugie gotowanie (wł. ricotta), przypominający twaróg, niesolony. Zawiera 20-30% tłuszczu. Spożywany jest na świeżo lub jako składnik potraw: ciast i innych słodyczy, farszów, klusek itp.

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ricotta

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23145
Udostępnij na innych stronach

Witam

Z nocnej produkcji oscypków zostało mi ok.15 l serwatki.

Moja druga lepsza połowa rozbi z serwati polewkę, a mianowicie podgrzewa się i zaprawia mąka, soli do smaku a nastepnie zaprawia kwasną śmietaną (jogurtem - wersja lekka). podawać z ziemniakami ugotowanymi i okrasić kawałkiem masła.

Moje dzieciaki też bardzo polubiły polewkę

:grin: Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23219
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Z serwatki można zrobić polewkę , ale u nas w domu rodzinnym polewkę gotowano z maślanki no i do tego pyrki w mundurkach .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23221
Udostępnij na innych stronach

Z nocnej produkcji oscypków zostało mi ok.15 l serwatki.

Fentel pij do bólu , ponoć serwatka jest dobra przy intensywnych treningach, no kulturystą polecaja suszoną serwatka może to nie ma różnicy.

A polewka dobra rzecz zaprawiona majerankiem i smażoną cebulką super ,serwatka w lodówce może stać kilka dobry dni, można też dodać trochę przecieru pomidorowego pieprzu, pietruszki zielonej i jest ok napój pomidorowy, :grin:

Działaj , bo szkoda wylać bo ponoć ma dużą wartośc odżywczą :grin:

Aha najwazniejsze to daj swojej Ewci do umycia twarzy albo i całej :grin: super działa, wymoczone rączki w serwatce są delikatne.

Uff możliwości full z tej wody

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23222
Udostępnij na innych stronach

Z serwatki można zrobić polewkę , ale u nas w domu rodzinnym polewkę gotowano z maślanki no i do tego pyrki w mundurkach .

A polewka dobra rzecz zaprawiona majerankiem i smażoną cebulką super ,serwatka w lodówce może stać kilka dobry dni, można też dodać trochę przecieru pomidorowego pieprzu, pietruszki zielonej

A ja się pytam, gdzie są jeszcze skwareczki z wędzonego boczku. U nas mówią na to zalewajka, a dla wczasowiczów goszczących w Beskidach to się nazywa "Zalewajka Beskidzka" No i robi się z maślanki lub zsiadłego mleka :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23223
Udostępnij na innych stronach

serwatka jest dobra przy intensywnych treningach, no kulturystą polecaja suszoną serwatka może to nie ma różnicy.

Potwierdzam. Od znajomej rolniczki odbierana jest cała serwatka przez jedną z krakowskich siłowni.

W Krakowie, we włoskiej restauracji Sophrano, podają coś w rodzaju naleśniczków z nadzieniem z ricotty i szpinaku. Nadzienie przyprawione jest czosnkiem, całość podana z sosem pomidorowo/bazyliowym. Pycha.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23225
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przy okazji wędzenia szynek uwędziłem parę oscypków, zrobionych w dniu wczorajszym. Część wędzona w osłonce białkowej, a część w siatce. Te w osłonkach puściły "soki", które usunąłem po wędzeniu poprzez przekłucie osłonki. Po wystudzeniu są twarde, można je kroić na cienkie plasterki. Natomiast ten wędzony w siatce trochę się skurczył, siatka wbiła się w jego powierzchnię. Nie muszę chyba dodawać, że jedne i drugie są bardzo smaczne :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23338
Udostępnij na innych stronach

PEDRO, teraz to dopiero podniosłeś poprzeczkę... :grin:

Właśnie nad uchem usłyszałem okrzyk: "JA CHCĘ ZJEEŚĆ OSCYPKAAAAA!!!"

 

Zarówno oscypki, jak i zdjęcia (z dodatkiem zielonego i czerwonego ;) ) są imponujące!

I tyle dziurek! :-)

 

Napisałeś, że wędziłeś je razem z szynką, to aż dziwne, że w temp. 50st.C. siatka tylko tyle wtopiła się w ser. Ja czasami wręcz nie mogę jej wyjąć, jeśli przecholuję z temperaturą powyżej 40st.C.

 

GRATULACJE!

PETARDA!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23346
Udostępnij na innych stronach

Zarówno oscypki, jak i zdjęcia (z dodatkiem zielonego i czerwonego ;) ) są imponujące!

I tyle dziurek! :-)

 

Jeśli chodzi o aranżację to zasługa Gabi, ja tylko pstrykałem zdjęcia. Jeśli chodzi o produkcję oscypków to nasze wspólne dzieło. A wędzenie to już moja robota. Powiem szczerze że miałem obawy, że podczas wędzenia w siatce oscypki "popłyną" i dlatego zrobiłem tylko jednego. Ma bardzo ładny kolor, natomiast te z osłonek są łaciate, a to dlatego, że w niektórych miejscach osłonka i solanka do nich przylegała. Następnym razem zrobię doświadczenie. Przed wędzeniem ponakłuwam osłonkę igłą tak żeby solanka spłynęła. Jest jeszcze jedna rzecz. W czasie obracanie kijów dotknąłem osłonek i stwierdziłem, że oscypki są dość miękkie, ale po wypuszczeniu solanki i wystudzeniu są ok. Ufff, ale się rozpisałem. Idę na kolację (do oscypków wytrawne winko :tongue: ).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23350
Udostępnij na innych stronach

Przed wędzeniem ponakłuwam osłonkę igłą tak żeby solanka spłynęła.

użyj czegoś grubszego, np. gwoździa - na pewno nie zaszkodzi, przy igle dziurki będą malutkie i szybko się zasklepią.

Poza tym, dobrze jest gdy serki odleżą ze dwa dni przed wędzeniem

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23354
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

pedro . Ze zdjęć super serek i myślę że w smaku również .

 

Serdecznie gratuluję .

 

Ps . Ja posiadam wszystko do zrobienia oscypka oprócz mleka no i chyba chęci ,jakoś nie mogę się zabrać . Może przyjdzie taki dzień ?

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23357
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o aranżację to zasługa Gabi

Nie musiałeś tego pisać, to rzecz oczywista :lol:

Ja też jestem tylko od pstrykania. ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23359
Udostępnij na innych stronach

Moje pierwsze oscypki z produkcji sobotniej wyszły super smaczne. :grin:

Fotek nie będę zapodawał, bo są " niekuniecznie fotogeniczne" ( miałem kłopoty z formowaniem) :???: . Następne zrobię w siatkach. :wink:

Z 20 litrów mleka wyszło 2,60kg oscypków.( śmietany nie zbierałem.)

pzdr

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23374
Udostępnij na innych stronach

Aha najwazniejsze to daj swojej Ewci do umycia twarzy albo i całej :grin: super działa, wymoczone rączki w serwatce są delikatne.

A ja sobie nogi wymoczę :rolleyes:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/9/#findComment-23376
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.