KURP Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1076 Opublikowano 11 Stycznia 2016 U mnie z 20 litrów wychodzi10-12% uzysku to książkowy wynik Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1077 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Prawda. Chyba, że mleko jest od lepiej żywionych krów, albo rasy Jersey. Wtedy mamy podwójną wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1078 Opublikowano 20 Stycznia 2016 pytanie amatora:siatka na oscypku górnym i dolnym to ta sama tylko inaczej nałożona ? bo te górne fajniej wyglądają Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-470007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1079 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Na dole są szersze oczka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-470009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1080 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Na dole są szersze oczka. Inna siatka ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-470029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1081 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Inna siatka ;-) tak też myślałem byłem w 2 sklepach i innej niż ja mam (tej dolnej) nie posiadają... i kolejne pytanie:czy oscypki można przetrzymać do późniejszego wędzenia ?mrozić, pakować w próżnię, solone - niesolonejutro dostawa mleka (oraz produkcja salcesonu ) a nie mam czasu na wędzenie w tym tygodniu Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-470485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1082 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Ano można. Solankujesz, potem obsuszasz nieco i do próżni. Ja tak przetrzymalem okolo tygodnia. Różnic nie stwierdzono. Daj kawałek salcesa:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-470509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1083 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Daj kawałek salcesa:) Jak teść mi nie zje wszystkiego to nie ma sprawy a obiecał, że przyjedzie i pomoże W palach był camembert ale "zarazki" nie dotarły... jakiś prosty ser jeszcze można zrobić bez kultur ? Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-470511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1084 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Nasz poczciwy Korycin... Można go nawet wedzic i całkiem niezły jest po tym.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-470512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1085 Opublikowano 1 Lutego 2016 kolejne pytanie:jak uzyskać superekstragładziutkiwymuskany osypiak ?sprawa wygląd tak:po podgrzaniu i ugniataniu załóżmy, że wychodzi mniej więcej coś takiego: (zdjęcie poglądowe Markusa) a chcemy uzyskać jak na prawdziwych górali przystało coś takiego: (zdjęcie poglądowe Bartnika) sprawa wielokrotnego ugniatania i wygrzewania ?wielkość ziaren skrzepu ?ręce które leczą (50 lat praktyki) ?czy po prostu oscypiarka ładnie ugniata ? po wędzeniu w siatce "marmurkowa" struktura skórki prawie znika ale jak robić to porządnie (i tu już zdjęcie moje...) Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-472740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1086 Opublikowano 1 Lutego 2016 Ja niestety nie podpowiem, ponieważ Gołek nie umiem robić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-472741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1087 Opublikowano 1 Lutego 2016 (edytowane) Jak masa dobrze ukwaszona to się pięknie ciągnie, prawie jak mozarella. I wtedy mamy gładką strukturę. Ale co z tego jak potem wędzimy ciepłym dymem i struktura zaczyna płynąć ? To nie bacówka w której oscypki stoją na półkach 2 dni i się okopcają.No chyba, że polecimy na DYMO i wtedy nie stracimy kształtu.Czyli na powyższe pytania odpowiem tak - odpowiednie pH przy którym masa robi się zaje...ście plastyczna. Albo ukwaszasz z godzinę mleko bakteriami do mozarelli albo zostawiasz na całą noc ociekający ser w klinku a rano może już sam się na tyle ukwasi żeby miał bodajże pH5,5. Nigdy nie mierzyłem Dodatkowa uwaga - nie wsadzamy serów na świeżo do solanki. Bo wierzchnia warstwa się zrobi "mamlata". Zahartować można w zimnej wodzie po ugniataniu ale potem przed wrzuceniem do solanki niech sobie chwilę odsapną Edytowane 1 Lutego 2016 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-472742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1088 Opublikowano 1 Lutego 2016 Jak masa dobrze ukwaszona długie ociekanie w temp. pokojowej zamiast szybkiego wyciskania ? Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-472743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1089 Opublikowano 2 Lutego 2016 Najpierw jest wysokie pH jak masz masę serową. Potem pH się obniża. Albo to uzyskasz przez zadanie bakterii przed podaniem podpuszczki albo przez trzymanie masy serowej przez mniej więcej nockę. na drugi dzień kroisz i parzysz i wyciskasz. Oglądnij na youtube co się dzieje z taką masą jak robią mozarellę to zakumasz o co biega. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-472757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1090 Opublikowano 2 Lutego 2016 jak powiedziałem, że chcę odciekać przez nockę to uslyszałem Jak dla mnie troszkę dziwna technologia ... i w tym problem, że dużo sprzecznych informacji...po prostu zobaczę raz tak raz siak i się zobaczy Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-472952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1091 Opublikowano 2 Lutego 2016 Już wiele na ten temat było i chyba wyjaśniłem dlaczego z przepisu nie pamiętam kogo bez ukwaszania bakteriami się ładnie masa parzona uplastycznia. Odpowiednie pH = odpowiednia plastyczność pod wpływem odpowiedniej temperatury. Albo się ukwasza bakteriami albo czeka aż masa się sama ukwasi. I wtedy zwiększa się plastyczność pod wpływem temperatury a co za tym idzie piękny kształt z formy oscypkowej. Jak ktoś ma inne sposoby to niech poda. Wiadomo, że można zrobić tak jak robisz i potem w wyższej temperaturze i w siatce bądź pończoszce się zrobi oscypek bardziej kształtny. Smak będzie pewnie taki sam ......ale było pytanie o kształtowanie ładnych oscypków przed soleniem.....ja innej metody nie znam............. Niech ktoś bez odpowiedniego ukwaszenia zrobi takie coś ........ raczej usłyszymy standardowe polskie k.....mać jak się wszystko będzie kruszyć..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-472953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1092 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zawsze formowałem oscypki na świeżo tzn. Ok godzinki po odcedzeniu skrzepu ( w tym czasie robię Ricotte) dziś przyjechało mleczko i spróbuję skrzep na oscypek zostawić do jutra i jutro formować, zobaczymy jaka będzie różnica Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-474195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1093 Opublikowano 9 Lutego 2016 Woda musi być dość gorąca. 55 stopni minimum. I albo wprawne zahartowane rączki albo gumowe rękawice Bo parzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-474201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1094 Opublikowano 9 Lutego 2016 Woda musi być dość gorąca. 55 stopni minimum. I albo wprawne zahartowane rączki albo gumowe rękawice Bo parzyRączki już przywykly ostatnio temp doszła do 68 i dałem radę tylko trzeba było szybciej rączkami przebierać ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-474208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1095 Opublikowano 9 Lutego 2016 hehehe ja nie dawałem rady - więc zakładałem rękawice żółte i było lepiej. Oczywiście świeżynki a nie po czyszczeniu kibla Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-474211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1096 Opublikowano 9 Lutego 2016 A może zamiast czekać, dorzucić by kubek kefiru? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-474213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1097 Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) No to dziś z 28 litrów mleka powstało :3,8 kilo skrzepu na ala osypka https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160209/4d80f30eff46388e7f47ae4e725bab3e.jpg, zostawiam do jutra zobaczymy jak jutro będą się formować ;-). A do tego w ramach eksperymentu :Ricotta sote https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160209/d20437ab92541b3eba1953b355083881.jpgI ricotta z: czosnkiem, koperkiem, suszonymi pomidorami, pieprzem, i bazylią ;-) https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160209/79d42bfb62e99b21026d1a88a62f3ed7.jpg Edytowane 9 Lutego 2016 przez wielebny67 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-474353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1098 Opublikowano 9 Lutego 2016 Ile ricotty Ci wyszło? Zrób jutro próbę z kawałkiem. Jak będzie plastelina to jedziesz z koksem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-474357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1099 Opublikowano 9 Lutego 2016 2.300 z opakowaniami myślę że takiej sote będzie z 2.100 ale oszukuje dodaje do serwatki 10 % mleka ;-) bo mnie to nie smakuje ale rodzice i kobita to tylko Ricotte, nadążyć z tymi pasożytami nie mogę :grin: tej ricotty to zawsze mi dużo wychodzi ;-) Perszing zerknij prv ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-474366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1100 Opublikowano 9 Lutego 2016 zakładałem rękawice żółte też używam tego "patentu" z forum...tym razem oscypki wędziłem razem z wędlinami, temperatura wyższa koło 50-55 (w tym krakowska by miro - super smaczna)można powiedzieć, że delikatnie się wygładziły i ładniej wyglądają muszę tylko jeszcze kupić formę lub gęstą siatkę DIY:jak by tak domontować po bokach wędzarni półki na serki formowane oscypiarka ?na wysokości deflektora ? pod sufitem ? Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-474488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.