radzio Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 20 Lipca 2009 jak ładnie obwędzone Właśnie, czy podczas wędzenia serów obowiązują te same zasady jak przy wędzonkach? Chodzi mi o obsuszanie, czy muszą być suche przed rozpoczęciem samego procesu wędzenia? andrzej k, jak to mówi mój syn... szacun stary!! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 20 Lipca 2009 czy podczas wędzenia serów obowiązują te same zasady jak przy wędzonkach? Chodzi mi o obsuszanie, czy muszą być suche przed rozpoczęciem samego procesu wędzenia?Co prawda pytanie było nie do mnie ale odpowiem. Sery muszą być suche przed rozpoczęciem procesu wędzenia. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 20 Lipca 2009 jak to mówi mój syn... szacun stary!! radzio Dzięki . Moje serki wisiały w siateczkach 24 godziny w chłodnym miejscu i się suszyły . jeszcze pewnie na słoneczku przy wędzarni godzinkę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 20 Lipca 2009 Wnuczek, dzięki za odpowiedź. Kusi mnie to serowarstwo, oj kusi!!! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 20 Lipca 2009 Andrzeju k, przyjmij moje gratulacje. Serki wyglądają świetnie. Bardzo ładnie obwędzone. Jak długo i w jakiej temperaturze wędziłeś?Na przekroju widać, że konsystencja jest delikatna. Robiłeś z zupełnie świeżego mleka dlatego zastanawia mnie, skąd te dziurki w serze? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 20 Lipca 2009 Jak długo i w jakiej temperaturze wędziłeś? Serdeczne dzięki za pochwały . Wędziłem olszyną około 4godz temperatura około 40 stopni właściwie rzadkim dymem . Mleko tak jak mówiłem zresztą dzisiaj też , cieplutkie jak przywiozłem to miało już prawie dobrą temperaturę do podpuszczki 33stopnie . skąd te dziurki w serze? Naprawdę nie wiem , może zostało w tym miejscu trochę serwatki i odparowało :question: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 23 Lipca 2009 Witam Wczoraj było wędzenie następnej porcji oscypków . Oto efekt mojej pracy i oczywiście nauki :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 23 Lipca 2009 Piękne oscypki gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 23 Lipca 2009 Tutaj są fajne filmiki o robieniu oscypków można podpatrzeć trochę techniki. Pzdr.WosiuWitajcie;) Fajna ta bacówka i fajnie w takiej bacówce jest;) Kiedyś nocowałem w takiej bacówce z góralami.Górale uprzedzili żeby plecaki powiesić na kołkach bo w nocy harcują szczury;) Szczury faktycznie harcowały, biegały pod podłogą i nawet za skrzynią obok k. spałem. Byłem bardzo zmęczony i tylko pomyślałem ,,żeby te szczury tylko po mnie nie biegały" Były przyjazne - nie biegały :grin: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 23 Lipca 2009 Kiedyś nocowałem w takiej bacówce z góralami.Górale uprzedzili żeby plecaki powiesić na kołkach bo w nocy harcują szczury; Na szczęście w mojej " bacówce " nie nie harcują . :shock: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciachowa Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 23 Lipca 2009 Witam Wczoraj było wędzenie następnej porcji oscypków . Oto efekt mojej pracy i oczywiście nauki :smile: Pozdrawiam Przepiekny efekt. Pozazdraszczam troszke Kiedys tez sie tak nauczę Cytuj PozdrawiamMaciachowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 23 Lipca 2009 Kiedys tez sie tak nauczę Na pewno przyjdzie taki czas . Ja na to czekałem pewnie dwa lata :blush: . Życzę oby udało się Tobie o wiele prędzej :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 30 Lipca 2009 Witam BonAir, widzę że robiłeś oscypki w oscypiarce (masło maślane). Właśnie zakupiłem taki sprzęt i zamierzam zrobić oscypki z drewnianej foremki. Proszę powiedz czy do formy wciskałeś skrzep z gara, czy odsączony przez gazę. Robiłem już ser a'la oscypek w siatkach, a teraz chcę zmienić formę. Jak długo w takiej formie musi stac ser. Może opisałbyś sposób napełniania foremki i dalsze postępowanie, jeśli można. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 31 Lipca 2009 Może opisałbyś sposób napełniania foremki i dalsze postępowanie, jeśli można. Cześć Już ktoś kiedyś podawał ale ja przypomnę, myślę że Ci trochę ułatwi sprawę. Pozdrawiam. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 31 Lipca 2009 WitamPapla, dzięki. Może i gdzieś było, tylko nie znalazłem. To co podałeś też się przyda. W weekend próba generalna!Zobaczymy jak się uda. PozdrawiamRobert P.S.Zastanawiam się, czy nie wygospodarować trochę czasu na kurs w szkole domowego masarstwa na jesieni. Musze tylko żonę przekonać, że da radę :lol: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 31 Lipca 2009 BonAir, widzę że robiłeś oscypki w oscypiarcebeiot, robię to w ten sposób, że z gorącej wody wyciągam odpowiednią ilość skrzepu, formuję w rekach kulę i wyciskam... ... wyciskam, wyciskam, wyciskam...... i wrzucam z powrotem do gorącej wody. Następnie z gorącej wody wyciągam odpowiednią ilość skrzepu, formuję w rekach kulę i wyciskam... ... wyciskam, wyciskam, wyciskam...... i wrzucam z powrotem do gorącej wody. Następnie z gorącej wody wyciągam odpowiednią ilość skrzepu, formuję w rekach kulę i wyciskam... ... wyciskam, wyciskam, wyciskam...... i wrzucam z powrotem do gorącej wody. Kiedy już cały skrzep mam podzielony na kule, to wyciągam pierwszą z nich i wyciskam... ... wyciskam, wyciskam, wyciskam...... Kiedy stwierdzam, że ser jest już dostatecznie odciśnięty to wkładam go do osypiorki (uwaga - ser musi być w tym momencie bardzo ciepły = elastyczny), zakładam na nią obręcz i ugniatam mocno z dwóch stron do nadania kształtu. Taki serek razem z oscypiorką wkładam do wyjętej z zamrażarki solanki o temp. bliskiej 0st.C. i po około 1 minucie wyciągam serek z oscypiorki (bo czasu mało, serków dużo, a oscypiorka jedna ) Powodzenia! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 31 Lipca 2009 BonAir, dzięki A górale siedzą i wyciskają oscypki! Bardzo fajna i rzeczowa instrukcja. Też będę ... wyciskać, wyciskać, wyciskać...... a potem zobaczymy co z tego wyjdzie. Będę musiał się uwijać. Ja też mam tylko jedną oscypiarkę. Potem do wędzarki na półkę i do fotografa przed konsumpcją :grin: Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 31 Lipca 2009 Taki serek razem z oscypiorką wkładam do wyjętej z zamrażarki solanki o temp. bliskiej 0st.C. i po około 1 minucie wyciągam serek z oscypiorki (bo czasu mało, serków dużo, a oscypiorka jedna ) BonAir Dzięki za podpowiedź bo moje również się deformowały po wyjęciu z oscypiorki . Ja nie zbieram śmietany i myślałem że to może być powodem . Zastanawia mnie jednak taka sprawa , na bacówkach nie ma prądu i nie ma zamrażarek . Jak będę we wrześniu w Zakopanym gdzieś na bacówce , to może się dowiem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Witam To że trochę wędlin na forum dzisiaj było to mam odwagę pokazać dzisiaj uwędzone oscypki . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-76454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 andrzej_k, Mniam. Pokaż je w przekroju. Z jakiej ilości mleka Ci tyle wyszło? Na oko więcej niż 20l. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-76468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 dzisiaj uwędzone oscypkiBrawo Andrzeju. Jesteś prawdziwą złotą rączką. :smile: W jakim dymie i jak długo wędziłeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-76471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Mniam. Pokaż je w przekroju. Z jakiej ilości mleka Ci tyle wyszło? No w przekroju nie pokażę bo to robiłem dla moich dzieci i już oscypki wczoraj pojechały . Moja taka porcja to 20l mleka cieplutkiego . Oscypków było 2,1kg ricotto 1kg . W jakim dymie i jak długo wędziłeś? Na zegarek nie patrzę ale myślę że około 3-4 godzin . Drewno , wiśnia na początek i 1/3 uchylona wędzarnia . Na koniec gdzieś koło godzinki olchą i dym gęsty . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-76477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Oscypków było 2,1kg ricotto 1kgTo podobnie i u mnie z 20 litrów wychodzi. Tylko optycznie u Ciebie więcej :grin: Ja przeważnie mam 5-6 szt i ok 1kg ricotty (palce lizać). Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-76480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Ładnie owędzone serki,oscypki robi się z mleka owczego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-76519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 W końcu zakupiłem oscypiorkę. Pierwsze wyroby w niej wykonane , niestety podczas wędzenia temp. "skoczyła" do 80 st. i lekko się serki rozjechały :lol: , choć mogło być gorzej, ale i mogło być i musi być lepiej :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-77917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.