Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jak ładnie obwędzone

Właśnie, czy podczas wędzenia serów obowiązują te same zasady jak przy wędzonkach? Chodzi mi o obsuszanie, czy muszą być suche przed rozpoczęciem samego procesu wędzenia?

 

andrzej k, jak to mówi mój syn... szacun stary!!

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74293
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

czy podczas wędzenia serów obowiązują te same zasady jak przy wędzonkach? Chodzi mi o obsuszanie, czy muszą być suche przed rozpoczęciem samego procesu wędzenia?

Co prawda pytanie było nie do mnie ale odpowiem. Sery muszą być suche przed rozpoczęciem procesu wędzenia.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74294
Udostępnij na innych stronach

jak to mówi mój syn... szacun stary!!

 

radzio Dzięki . Moje serki wisiały w siateczkach 24 godziny w chłodnym miejscu i się suszyły . jeszcze pewnie na słoneczku przy wędzarni godzinkę .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74295
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju k, przyjmij moje gratulacje.

Serki wyglądają świetnie. Bardzo ładnie obwędzone. Jak długo i w jakiej temperaturze wędziłeś?

Na przekroju widać, że konsystencja jest delikatna. Robiłeś z zupełnie świeżego mleka dlatego zastanawia mnie, skąd te dziurki w serze?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74297
Udostępnij na innych stronach

Jak długo i w jakiej temperaturze wędziłeś?

 

 

Serdeczne dzięki za pochwały . Wędziłem olszyną około 4godz temperatura około 40 stopni właściwie rzadkim dymem . Mleko tak jak mówiłem zresztą dzisiaj też , cieplutkie jak przywiozłem to miało już prawie dobrą temperaturę do podpuszczki 33stopnie .

 

skąd te dziurki w serze?

Naprawdę nie wiem , może zostało w tym miejscu trochę serwatki i odparowało :question: :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74299
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Wczoraj było wędzenie następnej porcji oscypków .

 

Oto efekt mojej pracy i oczywiście nauki :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74356
Udostępnij na innych stronach

Tutaj są fajne filmiki o robieniu oscypków można podpatrzeć trochę techniki.

 

 

Pzdr.Wosiu

Witajcie;)

Fajna ta bacówka i fajnie w takiej bacówce jest;)

Kiedyś nocowałem w takiej bacówce z góralami.Górale uprzedzili żeby plecaki powiesić na kołkach bo w nocy harcują szczury;)

Szczury faktycznie harcowały, biegały pod podłogą i nawet za skrzynią obok k. spałem.

Byłem bardzo zmęczony i tylko pomyślałem ,,żeby te szczury tylko po mnie nie biegały"

Były przyjazne - nie biegały :grin:

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74362
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś nocowałem w takiej bacówce z góralami.Górale uprzedzili żeby plecaki powiesić na kołkach bo w nocy harcują szczury;

 

Na szczęście w mojej " bacówce " nie nie harcują . :shock:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74365
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Wczoraj było wędzenie następnej porcji oscypków .

 

Oto efekt mojej pracy i oczywiście nauki :smile:

Pozdrawiam

Przepiekny efekt. Pozazdraszczam troszke :) Kiedys tez sie tak nauczę :)

Pozdrawiam

Maciachowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74377
Udostępnij na innych stronach

:) Kiedys tez sie tak nauczę :)

 

Na pewno przyjdzie taki czas . Ja na to czekałem pewnie dwa lata :blush: . Życzę oby udało się Tobie o wiele prędzej :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74383
Udostępnij na innych stronach

Witam

BonAir, widzę że robiłeś oscypki w oscypiarce (masło maślane). Właśnie zakupiłem taki sprzęt i zamierzam zrobić oscypki z drewnianej foremki.

Proszę powiedz czy do formy wciskałeś skrzep z gara, czy odsączony przez gazę. Robiłem już ser a'la oscypek w siatkach, a teraz chcę zmienić formę.

Jak długo w takiej formie musi stac ser. Może opisałbyś sposób napełniania foremki i dalsze postępowanie, jeśli można.

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74939
Udostępnij na innych stronach

Może opisałbyś sposób napełniania foremki i dalsze postępowanie, jeśli można.

Cześć

Już ktoś kiedyś podawał ale ja przypomnę, myślę że Ci trochę ułatwi sprawę.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74943
Udostępnij na innych stronach

Witam

Papla, dzięki. Może i gdzieś było, tylko nie znalazłem.

To co podałeś też się przyda. W weekend próba generalna!

Zobaczymy jak się uda.

 

Pozdrawiam

Robert

 

P.S.

Zastanawiam się, czy nie wygospodarować trochę czasu na kurs w szkole domowego masarstwa na jesieni. Musze tylko żonę przekonać, że da radę :lol:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74946
Udostępnij na innych stronach

BonAir, widzę że robiłeś oscypki w oscypiarce

beiot, robię to w ten sposób, że z gorącej wody wyciągam odpowiednią ilość skrzepu, formuję w rekach kulę i wyciskam...

... wyciskam, wyciskam, wyciskam......

i wrzucam z powrotem do gorącej wody.

 

Następnie z gorącej wody wyciągam odpowiednią ilość skrzepu, formuję w rekach kulę i wyciskam...

... wyciskam, wyciskam, wyciskam......

i wrzucam z powrotem do gorącej wody.

 

Następnie z gorącej wody wyciągam odpowiednią ilość skrzepu, formuję w rekach kulę i wyciskam...

... wyciskam, wyciskam, wyciskam......

i wrzucam z powrotem do gorącej wody.

 

Kiedy już cały skrzep mam podzielony na kule, to wyciągam pierwszą z nich i wyciskam...

... wyciskam, wyciskam, wyciskam......

 

Kiedy stwierdzam, że ser jest już dostatecznie odciśnięty to wkładam go do osypiorki (uwaga - ser musi być w tym momencie bardzo ciepły = elastyczny), zakładam na nią obręcz i ugniatam mocno z dwóch stron do nadania kształtu.

 

Taki serek razem z oscypiorką wkładam do wyjętej z zamrażarki solanki o temp. bliskiej 0st.C. i po około 1 minucie wyciągam serek z oscypiorki (bo czasu mało, serków dużo, a oscypiorka jedna ;) )

 

Powodzenia!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74949
Udostępnij na innych stronach

BonAir, dzięki

 

A górale siedzą i wyciskają oscypki!

 

Bardzo fajna i rzeczowa instrukcja.

Też będę ... wyciskać, wyciskać, wyciskać......

a potem zobaczymy co z tego wyjdzie.

Będę musiał się uwijać. Ja też mam tylko jedną oscypiarkę.

 

Potem do wędzarki na półkę i do fotografa przed konsumpcją :grin:

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74952
Udostępnij na innych stronach

Taki serek razem z oscypiorką wkładam do wyjętej z zamrażarki solanki o temp. bliskiej 0st.C. i po około 1 minucie wyciągam serek z oscypiorki (bo czasu mało, serków dużo, a oscypiorka jedna ;) )

BonAir Dzięki za podpowiedź bo moje również się deformowały po wyjęciu z oscypiorki . Ja nie zbieram śmietany i myślałem że to może być powodem . Zastanawia mnie jednak taka sprawa , na bacówkach nie ma prądu i nie ma zamrażarek . Jak będę we wrześniu w Zakopanym gdzieś na bacówce , to może się dowiem .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-74957
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

 

To że trochę wędlin na forum dzisiaj było to mam odwagę pokazać dzisiaj uwędzone oscypki .

 

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-76454
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj uwędzone oscypki

Brawo Andrzeju. Jesteś prawdziwą złotą rączką. :smile:

W jakim dymie i jak długo wędziłeś?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-76471
Udostępnij na innych stronach

Mniam. Pokaż je w przekroju. Z jakiej ilości mleka Ci tyle wyszło?

No w przekroju nie pokażę bo to robiłem dla moich dzieci i już oscypki wczoraj pojechały . Moja taka porcja to 20l mleka cieplutkiego . Oscypków było 2,1kg ricotto 1kg .

 

W jakim dymie i jak długo wędziłeś?

Na zegarek nie patrzę ale myślę że około 3-4 godzin . Drewno , wiśnia na początek i 1/3 uchylona wędzarnia . Na koniec gdzieś koło godzinki olchą i dym gęsty .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-76477
Udostępnij na innych stronach

Oscypków było 2,1kg ricotto 1kg

To podobnie i u mnie z 20 litrów wychodzi. Tylko optycznie u Ciebie więcej :grin:

Ja przeważnie mam 5-6 szt i ok 1kg ricotty (palce lizać).

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-76480
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W końcu zakupiłem oscypiorkę.

Pierwsze wyroby w niej wykonane , niestety podczas wędzenia temp. "skoczyła" do 80 st. i lekko się serki rozjechały :lol: , choć mogło być gorzej, ale i mogło być i musi być lepiej :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/15/#findComment-77917
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.