Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Będzie dobrze :grin: mnie tylko raz z wiejskiegoo mleka się ser pokruszył ale i tak go uwędziłam w siatce, wtedy mleko podgrzałam za mało i za krótko czekałam jak skrzep opadnie na dno

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18257
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witaj Anetko

Widzę,że mieszkasz w Łodzi, ja też. Chciałbym się dowiedzieć gdzie kupujesz mleko i za ile?

Ja kupiłem dziś na Bałuckim Rynku ale od trzech osób bo jedna nie miała takiej ilośći jaka była mi potrzebna. Ceny też były różne od 1 zł do 1,5 zł za litr. Poza tym nie mam pewności czy to mleko nie jest "chrzczone". Skrzep powstał bardzo ładny i zwarty, serwatka oddzieliła się i idę teraz w niej ugniatać ser.

Pozdrowienia Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18261
Udostępnij na innych stronach

Nie ugniatać mocno, tylko lekko aby wycisnąć resztki serwatki.

Jeden z kawałków sera wyszedł mi grudkowaty, a reszta jest ok. nie wiem dlaczego tak się stało.

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18269
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze pytanie co do produkcji ocypek.Czy po podgrzaniu mleka do 33°C gaz wyłancza się pod garem i czeka aż zrobi się skrzep czy cały czas się podgrzewa na lekkim gazie.
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18291
Udostępnij na innych stronach

Ja mam płyte ceramiczną i wyłączam ją po dodaniu podpuszczki. Co ciekawe temperatura przez cały czas do wytworzenia skrzepu nie spada (duża bezwładność cieplna, mała różnica między temperaturą otocznia i być może w procesie powstawania skrzepu wydzielane jest ciepło (?) )

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18295
Udostępnij na innych stronach

Pytanie zadałem dlatego ponieważ we wczorajszej mojej produkcji w wytworzonym skrzepie powstało jakby gniazdo które nie było odpowiedniej konsystęcji i w rezultacie ta część skrzepu nie dała się uformować i zaczeła się kruszyć.Myślę że mogło to być spowodowane tym że tam gdzie grzał gaz skrzep poprostu za bardzo się nagrzał,osiągnął za wysoką tęperaturę. Co wy myślicie o tym.

Pzdr.Wosiu

PS.Z 10 litrów mleka wyszło mi 2.2 kg sera

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18299
Udostępnij na innych stronach

Witaj Wosiu

Powiem nieskromnie, "a nie mówiłem, że z mleka od "krowy" napewno wyjdzie" :grin: , a tak na poważnie gratuluje serka, teraz wystarczy wybrac sprzedawcę , chwilkę z nim pogadać, nawet o pogodzie (to pomaga w nawiązaniu kontaktu), jeśli kupisz 2-3 razy to przynieś sprzedawcy małego oscypka, w moim przypadku to poskutkowało tym, że zawsze mam dla siebie mleko specjalnie odstawione. :wink:

Co do podgrzewania po dodaniu podpuszczki ja nie podgrzewam, tak jak pisał BonAir - mała róznica temperatur powoduje, że mleko nie stygnie zbyt szybko, a po drugie nawet mleko w tem. domowej też się zetnie, lecz przy tem. 35 - 38 stopni proces zachodzi szybciej. Ważniejsze jest podgrzewanie po wytraceniu się serwatki, by ser mieszać, bo wtedy temperatura jest wyzsza i zawartość garka nie równomiernie się nagrzewa.

Podałeś że z 10 litrów wyszło Ci 2,20 kg sera, jest to waga po całym procesie i uwędzeniu?Ja z 6 litów po wyciśnięciu, a przed moczeniem w solance mam ok. 0,8-0,9 kg.

Dobrze jest posolić mleko ma samym poczatku.

Pozdrawiam i życze udanej produkcji :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18301
Udostępnij na innych stronach

Ja z 6 litów po wyciśnięciu, a przed moczeniem w solance mam ok. 1,8-1,9 kg.

Aż cofnąłem się do artykułu sprzed kilku miesięcy:

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1316

 

"Z 10 litrów pasteryzowanego mleka w woreczku 3,2% tłuszczu po wyjęciu z solanki uzyskałem pięć białych serków o łącznej wadze 1470g. "

 

Dodam, że moje serki po wyjęciu z solanki są zawsze cięższe, niż przed soleniem.

 

A Ty Przemo z 10 litrów uzyskałbyś 3kg sera!

Norrrrrrrrmalnie wysokowydajny jesteś! :lol:

Dosypujesz wielofosforanów ? ;-)

 

Oczywiście żartuję. Bez urazy.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18302
Udostępnij na innych stronach

A Ty Przemo z 10 litrów uzyskałbyś 3kg sera!

Norrrrrrrrmalnie wysokowydajny jesteś!

Dosypujesz wielofosforanów ?

:blush: :blush:

Post pisałem na szybko i tez teraz dopiero zajrzałem do swoich zapisków (ponad miesiąc nie robiłem sera) i poprawnie wydajnośc wacha się w granicach 0,84 - 0,94. Niewiem skąd przyszła ta jedynka z przodu.

Gratuluje BonAir za spostrzegawczość.

Pozdrawiam serdecznie :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18333
Udostępnij na innych stronach

Czy po podgrzaniu mleka do 33°C gaz wyłancza się pod garem i czeka aż zrobi się skrzep czy cały czas się podgrzewa na lekkim gazie

Mleko możesz podgrzac do temperatury 35 st., ale po dodaniu podpuszczki nie ogrzewaj go wiecej. Mleko zetnie sie na pewno mimo, ze tempetatura trochę się obniży. Ja nawet nie trzymam mleka na płycie ceramicznej, która przez dłuższy czas oddaje jeszcze ciepło, tylko odstawiam i przykrywam pokrywką. Zawsze wychodzi mi dobry, dojrzały skrzep.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18356
Udostępnij na innych stronach

w wytworzonym skrzepie powstało jakby gniazdo które nie było odpowiedniej konsystęcji i w rezultacie ta część skrzepu nie dała się uformować i zaczeła się kruszyć.Myślę że mogło to być spowodowane tym że tam gdzie grzał gaz skrzep poprostu za bardzo się nagrzał,osiągnął za wysoką tęperaturę

Wosiu, poprawnie zdiagnozowałeś przyczynę. Tak zwane "ogrzewanie" mleka na gazie jest bardzo trudne. O wiele lepsze do twgo celu są płyty ceramiczne. W przypadku produkcji zwykłego twarogu, gdzie zsiadłe mleko powinno być ogrzewane bardzo wolno, można wstawić je do piekarnika w dużych szklanych słojach i nastawić temperaturę 55st., najlepiej na termoobiegu. Po wytraceniu się serwatki przerywamy ogrzewanie i odcedzamy serwatkę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18359
Udostępnij na innych stronach

Wiele bym dała,zeby spróbowac Wasze serki

Małgoś, jeżeli wybierasz sie na południe Polski to zapraszam na degustacje.

Jezeli robisz dobre wedliny i nie tylko, z pewnością możesz poeksperymentować z serami podpuszczkowymi. Ja z reguły, wędząc kiełbaski lub inne, dobre wędzoneczki, przy okazji dorzucam kilka serków. Serki do wędzenia najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, aby sie dobrze osuszyły a ich produkcja nie kolidowała z wyrobem kiełbasy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18361
Udostępnij na innych stronach

Witam

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Jutro robię nowe, poprzednie zostały zjedzone nie wędzone. W niedzielę będę wędził kiełbasę i inne wyroby to spróbuję przy okazji uwędzić oscypki. W poprzednich postach pisałem,że z 10 litrów mleka otrzymałem 2,20 kg sera był to skrzep po odcieknięciu przed formowaniem i soleniem. Później już niestety nie ważyłem i nie mogę powiedzieć ile było gotowego wyrobu. Taki byłem zaaferowany tym ,że w końcu udało mi się zrobić oscypki,że zapomniałem je zważyć. Jeśli mi się uda to postaram się zrobić kilka fotek moich serków i innych wyrobów.

Pozdrawiam Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18425
Udostępnij na innych stronach

Wosiu to sie postaraj dac te fotki

sam mam ochote zrobic . Bo jeszcze nie dzialalem w tym kierunku

bo ja tylko miecho i ostre ogorki :grin: :grin: :grin:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18442
Udostępnij na innych stronach

Nie wyszło mi to co chciałem :devil: .Nietety jestem nie zadowolony z tej produkcji :cry: .

Jeśli może mi ktoś podpowiedzieć co spie...łem to byłbym bardzo wdzięczny.

Ja mam swoją teorię ale może nie słuszną.

Oscypki jako białe nie wędzone był w smaku bardzo dobre,choć i one też "usiadły" troszeczkę ale nie tak jak wędzone.Myślę że błąd tkwi w za krótkim odsączeniu skrzepu w tym przypadku około 2godz.Jak zacząłem wędzenie/ a temperatura nie przekroczyła 45°/ to z serków zaczęła wydobywać się serwatka i zaczęły one siadać lecz nie topiły się.Po około 2godz. wyszło takie coś.O dziwo jest to bardzo smaczny ser typu oscypek idealnie trafiony z soleniem,po odsączeniu się serwatki wyszedł zwarty dość tawardy "oscypek" który zgrzyta w zębach nie kruszy się i nie łamie,niestety nie ma wyglądu i wszyscy śmieją się z moich plaskatych oscypków :blush: .Ja nie zrezygnuję za dwa tygodnie nowe wędzenie :tongue: .

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18760
Udostępnij na innych stronach

Wydaję mi się, że przy 45st.C. podczas wędzenia każdy ser "popłynie"...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18763
Udostępnij na innych stronach

Witaj BonAir

To jaką według Ciebie temperaturą muszę je wędzić? W jakiś postach czytałem że do 50°

Ja myślę że tu chodzi o złe odcieknięcie skrzepu bo podczas wędzenia wydzielało się go jeszcze bardzo dużo i jak się osuszył to przestał płynąć. Ale oczywiście mogę się mylić.

Pzdr Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18768
Udostępnij na innych stronach

Latem byłem w górach i podczas deszczu schroniliśmy się w bacówce, w której na górnej półce wędzone były oscypki.

Trochę się również podwędziliśmy, ale temperatura w pomieszczeniu na pewno wtedy nie przekraczała 30st.C.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18769
Udostępnij na innych stronach

W jakiś postach czytałem że do 50°

mylisz się, zapewne chodziło o temperaturę parzenia przy formowaniu - wędzenie raczej chłodniejsze, ok.30stopni
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18770
Udostępnij na innych stronach

błąd tkwi w za krótkim odsączeniu skrzepu w tym przypadku około 2godz

W powyższym stwierdzeniu zawarta jest odpowiedź na Twoje pytanie. Serki przed wędzeniem, po wyjęciu z solanki, powinny być osuszone. W praktyce polega to na wywieszeniu serków w chłodnym, przewiewnym miejscu, najlepiej z dnia na dzień. W celu lepszego osuszenia można usuwać wyciekajacą serwatkę czystą ściereczką lub gazą.

Jeżeli włożysz do wędzarni mokre serki, mogą sie okopcić, podobnie jak kiełbasy. Najważniejsze jednak, że Twoje serki sa smaczne i mają odpowiednią strukturę. Wyglądem sie nie przejmuj. Każda nastepna produkcja będzie lepsza.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/3/#findComment-18772
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.