Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

andrzej k, Jak widzę te przedświąteczne kiermasze "domowego jadła"w marketach to śmiech mnie bierze Andrzejku ty to byś mógł kiermasz wystawić :clap:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189516
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam :)

Mam dziś ciekawy przypadek mleczno-serowy, może ktoś z was powie co to może być ;)

Dostałam wczoraj od koleżanki z pracy mleko krowie. Nie wiem którego dnia było dojone. Jej syn je od kogoś dostaje, oddaje jej, ona przyniosła mi jak się dowiedziała, że robię sery.

 

Mleko przed podgrzaniem spróbowałam, nie było w nim wyczuwalnej kwasowości. Podgrzałam do 37 stopni, zaprawiłam podpuszczką mikrobiologiczną (taką akurat mam i muszę wykończyć), podpuszczka w standardowej ilości z której zawsze wychodzą mi dobre sery. Ale niestety nie zrobiłam próby podpuszczki do tego konkretnego mleka. Skrzep nie powstał ani po godzinie anie po dwóch po trzech to już była pora spać. Zostało wszytko do rana. Rano około 7 (zaprawiałam o 19tej z minutami) pokroiłam 'skrzep'. O 9:30 w przerwie śniadaniowej wyłowiłam go na durszlak. Skrzep dziwnie gąbczasty porowaty. Lekko mazisty. Został do odcieknięcia. O szesnastej wyglądał na odsączony, ale pachnie i smakuje lekko kwaskowo jak twaróg, nie jest zwarty kruszy się przy przekręcaniu, jest mazisty i pozostawia na rękach dużo tłuszczu po przekręceniu.

 

Myślicie że próbować dalej z niego robić oscypka czy dać sobie spokój. Jakoś nie wydaje mi się że da się powygniatać.

 

Dziś dostałam od tej Pani kolejne 4,5l mleka, jedna butelka wydaje mi się minimalnie kwaskowata. Teraz się zastanawiam czy marnować na to mleko czas i podpuszczkę.

www.ruszczynska.fotogalerie.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189530
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

hmmm, a jaki to masz termometr, dobrze pokazuje ? według opisu i efektu końcowego wydaje mi się że mleko prze-grzane było. Dobrze zrobiłaś zostawiając całość aż do skrzepnięcia, pomimo tak długiego czasu da się uratować i zrobić coś z tego. Latem ja robiłem, mleko w jednym z garnków było troczę kwaśne, lecz wyszło.

 

Jaką masz podpuszczkę i gdzie przechowujesz ją ? – to też ważne.

 

dużo od podpuszczki zależy (ja miałem przypadek na innej podpuszczce wyszło całkiem coś innego – bardziej twaróg). Mi wychodzi na pochodzeniu roślinnym, a są to tabletki.

 

 

 

andrzejK; widzę że ruszyła produkcja, i tak trzymaj. (ja mleka nie mam, krowa jest w stanie…).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189540
Udostępnij na innych stronach

pachnie i smakuje lekko kwaskowo jak twaróg

Skoro dałaś standardową ilośc podpuszczki a w dodatku jest wyczuwalna kwasowość (co normalnie znacznie przyśpiesza krzepnięcie) to:

albo podpuszczka straciła swą moc

albo mleko jest z wadą, utrudniającą krzepnięcie.

Może krowa jest na ocieleniu a nadal jest dojona?

Takie mleko nie nadaje się na sery podpuszczkowe.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189560
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz.

Podpuszczkę jak już pisałam mam mikrobiologiczną, robiłam już próbę tej podpuszczki na różnych mlekach i zawsze wychodzi mi praktycznie taki sam czas krzepnięcia. Przechowuję ją w lodówce. Zaprawiłam nią dziś 15l innego mleka i mam już piękny skrzep pokrojony gotowy do odsączania i wyrabiania. Stąd moja myśl, że to jednak wina mleka.

 

Ser bardziej w smaku i wyglądzie przypomina twaróg niż ser podpuszczkowy. Zastanawiam się czy go spróbować wyformować i uwędzić.

www.ruszczynska.fotogalerie.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189576
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Tak, wyjdzie formowanie (trochę trudniej, więcej razy podgrzewać i wyciskać), przy wędzeniu też inaczej (wszystkie będą ładne, a te takie suche z pęknięciami), zjeść się da, może do czegoś wykorzystać, będzie to kruchy twaróg wędzony. To się pomęczysz, żmudna, taka to robota jest, (lepiej kiełbasy robić). nie poddawaj się.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189581
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Bartnik :) Przynajmniej wiem czego się podziewać. Będziemy wędzić serki z 15l dobrego mleka to te przy okazji też uwędzimy i się zobaczy co z tego wyjdzie.

 

A co do kiełbas to domena mężowatego. Ja tylko wędliny dojrzewające robię i nalewki, duuuuużżżżżżżżżżooooooooo nalewek ;)

www.ruszczynska.fotogalerie.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189585
Udostępnij na innych stronach

będzie to kruchy twaróg wędzony

to jest chyba trafna diagnoza.

Myślałam ew. o wykorzystaniu do sernika ale zbyt suchy twarogo/ser (?) w serniku też nie jest dobry. Chyba, żeby zrobić z większym dodatkiem budyniu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189592
Udostępnij na innych stronach

A można z takowego sera zrobić topiony

Myslisz o takim, z dodatkiem sody?

Zawsze można spróbować na kawałku.

Zrobiłabym jeszcze inna próbę, w kierunku formowania do wędzenia.

Próba na kawałku: dać go do solanki a dopiero w następnej kolejności podgrzać do 55st. i wyciskać z formowaniem.

Sól upłynnia pewne frakcje kazeiny. Pytanie, czy one w ogóle są w omawianym serze :???: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189600
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Przed chwilką z siatek wyjęty .

Ja po prostu wymiękam widząc Twoje serki Andrzejku :wink:

Teraz przed świętami odpuszczę , ale czuję że nadchodzi ten czas by w końcu spróbować swoich sił... :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189620
Udostępnij na innych stronach

ale czuję że nadchodzi ten czas by w końcu spróbować swoich sił... :grin:

 

Wiem że jesteś bardzo zdolną kobietą ale w razie czego z pokazem wyrobu serka mogę przyjechać do Ino :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189623
Udostępnij na innych stronach

Uwędzone

Przed chwilką z siatek wyjęty

Czapki z głów że tak powiem... andrzeju, sery po prostu "rasowe". :clap: Swoją drogą to chyba wszystkie krowy w okolicy juz Cię znają :) Pozdrawiam i nie moge sie doczekać kiedy znowu będę miał przyjemność skosztować kawałeczka twojego serka :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189644
Udostępnij na innych stronach

namiar na człowieka sprzedającego formy do oscypków

Firma GORSKI z Murzasichli. Ma stronę internetową.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189662
Udostępnij na innych stronach

namiar na człowieka sprzedającego formy do oscypków

Firma GORSKI z Murzasichli. Ma stronę internetową.

No zabij, po słowach kluczowych "Górski, Murzasichle, formy, oscypki" nie wyguglałem. Podasz bezpośredni namiar na stronę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189667
Udostępnij na innych stronach

Tebe:

38 strona:

Sprzedawca wysyła pocztą. Dla zainteresowanych podaję nr. tel. (18) 20 74 276

Wymiary oscypiorek z drugiego zdjęcia : wysokość jednej i drugiej 8 cm , szerokość u góry większej to 9 cm , a mniejszej 7,5 cm.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189669
Udostępnij na innych stronach

No zabij, po słowach kluczowych "Górski, Murzasichle, formy, oscypki" nie wyguglałem.

Bo to jest GORSKY

 

www.gorsky.pl

 

Musisz zadzwonić i zapytać, bo forem do oscypków chyba nie reklamuje na stronie :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189670
Udostępnij na innych stronach

http://gorsky.pl.yellowpages.pl/wyroby_drewniane/k11161.html

Nie mogę namierzyć sklepu internetowego a był.

O formy musisz się dopytać. Na pewno mają bo kupowałam u nich na warsztaty serowarskie. Również foremki do masła.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189673
Udostępnij na innych stronach

Tebe:

38 strona:

Sprzedawca wysyła pocztą. Dla zainteresowanych podaję nr. tel. (18) 20 74 276

Wymiary oscypiorek z drugiego zdjęcia : wysokość jednej i drugiej 8 cm , szerokość u góry większej to 9 cm , a mniejszej 7,5 cm.

Jeszcze raz dziękuję, skontaktowałem się, zamówiłem formy i podpuszczkę :-) Bardzo miły sprzedawca :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189694
Udostępnij na innych stronach

Dalsza relacja z moim "dziwnym serem".

Więc ten niby twaróg formować się nie dał. Chciałam z niego zrobić topiony ale jakoś mnie powstrzymała obecność podpuszczki. W solance się go nie da nasolić bo się rozpuszcza, zatem zapakowany w gazę i siatkę wędliniarską nasala się przez wcieranie i będzie wędzony.

 

Z drugiej partii tego mleka z trudem ulepiliśmy oscypki, ale skrzep był dziwnie słaby, po wyformowaniu serki sprawiają wrażenie twardych i gumowatych. Są w osobnej solance, 'brudzą" wodę. Dodam że mleko, w konsekwencji ser miało dość dziwny zapach. Stawiam na mleko krowy cielnej albo jeszcze z resztkami siary. Podsumowując podziękowałam Pani z pracy za te podarunki ;) Pozostanę przy mleku zakupowanym samodzielnie od sprawdzonych dostawców.

www.ruszczynska.fotogalerie.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189731
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Witam, mleko krowie, co jadła krowa siano lub trawę lub koniczynę jest dobre słodkawe zawsze, tak samo i ku końcu okresu dojenia. Zaś mleko od krowy co była karmiona kiszonką - różne komponęty dają, nie jest to jakiś standard (ostano bardzo popularna pasza) jest całkiem inne o posmaku gorzkawe, (ja to tak odczuwam) i kto wie czym jeszcze się różni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189804
Udostępnij na innych stronach

mleko od krowy co była karmiona kiszonką - różne komponęty dają, nie jest to jakiś standard (ostano bardzo popularna pasza) jest całkiem inne o posmaku gorzkawe

I nie nadaje się do robienia serów podpuszczkowych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189810
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.