karolszymczak Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #826 Opublikowano 8 Grudnia 2011 andrzej k, Jak widzę te przedświąteczne kiermasze "domowego jadła"w marketach to śmiech mnie bierze Andrzejku ty to byś mógł kiermasz wystawić :clap: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #827 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Witam Mam dziś ciekawy przypadek mleczno-serowy, może ktoś z was powie co to może być Dostałam wczoraj od koleżanki z pracy mleko krowie. Nie wiem którego dnia było dojone. Jej syn je od kogoś dostaje, oddaje jej, ona przyniosła mi jak się dowiedziała, że robię sery. Mleko przed podgrzaniem spróbowałam, nie było w nim wyczuwalnej kwasowości. Podgrzałam do 37 stopni, zaprawiłam podpuszczką mikrobiologiczną (taką akurat mam i muszę wykończyć), podpuszczka w standardowej ilości z której zawsze wychodzą mi dobre sery. Ale niestety nie zrobiłam próby podpuszczki do tego konkretnego mleka. Skrzep nie powstał ani po godzinie anie po dwóch po trzech to już była pora spać. Zostało wszytko do rana. Rano około 7 (zaprawiałam o 19tej z minutami) pokroiłam 'skrzep'. O 9:30 w przerwie śniadaniowej wyłowiłam go na durszlak. Skrzep dziwnie gąbczasty porowaty. Lekko mazisty. Został do odcieknięcia. O szesnastej wyglądał na odsączony, ale pachnie i smakuje lekko kwaskowo jak twaróg, nie jest zwarty kruszy się przy przekręcaniu, jest mazisty i pozostawia na rękach dużo tłuszczu po przekręceniu. Myślicie że próbować dalej z niego robić oscypka czy dać sobie spokój. Jakoś nie wydaje mi się że da się powygniatać. Dziś dostałam od tej Pani kolejne 4,5l mleka, jedna butelka wydaje mi się minimalnie kwaskowata. Teraz się zastanawiam czy marnować na to mleko czas i podpuszczkę. Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #828 Opublikowano 8 Grudnia 2011 hmmm, a jaki to masz termometr, dobrze pokazuje ? według opisu i efektu końcowego wydaje mi się że mleko prze-grzane było. Dobrze zrobiłaś zostawiając całość aż do skrzepnięcia, pomimo tak długiego czasu da się uratować i zrobić coś z tego. Latem ja robiłem, mleko w jednym z garnków było troczę kwaśne, lecz wyszło. Jaką masz podpuszczkę i gdzie przechowujesz ją ? – to też ważne. dużo od podpuszczki zależy (ja miałem przypadek na innej podpuszczce wyszło całkiem coś innego – bardziej twaróg). Mi wychodzi na pochodzeniu roślinnym, a są to tabletki. andrzejK; widzę że ruszyła produkcja, i tak trzymaj. (ja mleka nie mam, krowa jest w stanie…). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #829 Opublikowano 8 Grudnia 2011 pachnie i smakuje lekko kwaskowo jak twarógSkoro dałaś standardową ilośc podpuszczki a w dodatku jest wyczuwalna kwasowość (co normalnie znacznie przyśpiesza krzepnięcie) to: albo podpuszczka straciła swą moc albo mleko jest z wadą, utrudniającą krzepnięcie. Może krowa jest na ocieleniu a nadal jest dojona? Takie mleko nie nadaje się na sery podpuszczkowe. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #830 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz.Podpuszczkę jak już pisałam mam mikrobiologiczną, robiłam już próbę tej podpuszczki na różnych mlekach i zawsze wychodzi mi praktycznie taki sam czas krzepnięcia. Przechowuję ją w lodówce. Zaprawiłam nią dziś 15l innego mleka i mam już piękny skrzep pokrojony gotowy do odsączania i wyrabiania. Stąd moja myśl, że to jednak wina mleka. Ser bardziej w smaku i wyglądzie przypomina twaróg niż ser podpuszczkowy. Zastanawiam się czy go spróbować wyformować i uwędzić. Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #831 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Tak, wyjdzie formowanie (trochę trudniej, więcej razy podgrzewać i wyciskać), przy wędzeniu też inaczej (wszystkie będą ładne, a te takie suche z pęknięciami), zjeść się da, może do czegoś wykorzystać, będzie to kruchy twaróg wędzony. To się pomęczysz, żmudna, taka to robota jest, (lepiej kiełbasy robić). nie poddawaj się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #832 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Dzięki Bartnik Przynajmniej wiem czego się podziewać. Będziemy wędzić serki z 15l dobrego mleka to te przy okazji też uwędzimy i się zobaczy co z tego wyjdzie. A co do kiełbas to domena mężowatego. Ja tylko wędliny dojrzewające robię i nalewki, duuuuużżżżżżżżżżooooooooo nalewek Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #833 Opublikowano 8 Grudnia 2011 będzie to kruchy twaróg wędzonyto jest chyba trafna diagnoza. Myślałam ew. o wykorzystaniu do sernika ale zbyt suchy twarogo/ser (?) w serniku też nie jest dobry. Chyba, żeby zrobić z większym dodatkiem budyniu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #834 Opublikowano 8 Grudnia 2011 EAnna, A można z takowego sera zrobić topiony :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #835 Opublikowano 8 Grudnia 2011 A można z takowego sera zrobić topionyMyslisz o takim, z dodatkiem sody? Zawsze można spróbować na kawałku. Zrobiłabym jeszcze inna próbę, w kierunku formowania do wędzenia. Próba na kawałku: dać go do solanki a dopiero w następnej kolejności podgrzać do 55st. i wyciskać z formowaniem. Sól upłynnia pewne frakcje kazeiny. Pytanie, czy one w ogóle są w omawianym serze :???: . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #836 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Witam Przed chwilką z siatek wyjęty . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #837 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Witam Przed chwilką z siatek wyjęty . Ja po prostu wymiękam widząc Twoje serki Andrzejku :wink: Teraz przed świętami odpuszczę , ale czuję że nadchodzi ten czas by w końcu spróbować swoich sił... :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #838 Opublikowano 8 Grudnia 2011 ale czuję że nadchodzi ten czas by w końcu spróbować swoich sił... :grin: Wiem że jesteś bardzo zdolną kobietą ale w razie czego z pokazem wyrobu serka mogę przyjechać do Ino :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #839 Opublikowano 8 Grudnia 2011 UwędzonePrzed chwilką z siatek wyjętyCzapki z głów że tak powiem... andrzeju, sery po prostu "rasowe". :clap: Swoją drogą to chyba wszystkie krowy w okolicy juz Cię znają Pozdrawiam i nie moge sie doczekać kiedy znowu będę miał przyjemność skosztować kawałeczka twojego serka Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #840 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Przepraszam za wcinke, ale ktoś mi kiedyś podawał namiar na człowieka sprzedającego formy do oscypków, ale zgubiłem... Przypomnicie mi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #841 Opublikowano 8 Grudnia 2011 namiar na człowieka sprzedającego formy do oscypkówFirma GORSKI z Murzasichli. Ma stronę internetową. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #842 Opublikowano 8 Grudnia 2011 namiar na człowieka sprzedającego formy do oscypkówFirma GORSKI z Murzasichli. Ma stronę internetową. No zabij, po słowach kluczowych "Górski, Murzasichle, formy, oscypki" nie wyguglałem. Podasz bezpośredni namiar na stronę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #843 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Tebe: 38 strona: Sprzedawca wysyła pocztą. Dla zainteresowanych podaję nr. tel. (18) 20 74 276 Wymiary oscypiorek z drugiego zdjęcia : wysokość jednej i drugiej 8 cm , szerokość u góry większej to 9 cm , a mniejszej 7,5 cm. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #844 Opublikowano 8 Grudnia 2011 No zabij, po słowach kluczowych "Górski, Murzasichle, formy, oscypki" nie wyguglałem. Bo to jest GORSKY www.gorsky.pl Musisz zadzwonić i zapytać, bo forem do oscypków chyba nie reklamuje na stronie :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #845 Opublikowano 8 Grudnia 2011 http://gorsky.pl.yellowpages.pl/wyroby_drewniane/k11161.htmlNie mogę namierzyć sklepu internetowego a był.O formy musisz się dopytać. Na pewno mają bo kupowałam u nich na warsztaty serowarskie. Również foremki do masła. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #846 Opublikowano 8 Grudnia 2011 EAnna, zadzwonię jutro i zapytam. Dziekuję za namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #847 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Tebe: 38 strona: Sprzedawca wysyła pocztą. Dla zainteresowanych podaję nr. tel. (18) 20 74 276 Wymiary oscypiorek z drugiego zdjęcia : wysokość jednej i drugiej 8 cm , szerokość u góry większej to 9 cm , a mniejszej 7,5 cm. Jeszcze raz dziękuję, skontaktowałem się, zamówiłem formy i podpuszczkę :-) Bardzo miły sprzedawca :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #848 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Dalsza relacja z moim "dziwnym serem".Więc ten niby twaróg formować się nie dał. Chciałam z niego zrobić topiony ale jakoś mnie powstrzymała obecność podpuszczki. W solance się go nie da nasolić bo się rozpuszcza, zatem zapakowany w gazę i siatkę wędliniarską nasala się przez wcieranie i będzie wędzony. Z drugiej partii tego mleka z trudem ulepiliśmy oscypki, ale skrzep był dziwnie słaby, po wyformowaniu serki sprawiają wrażenie twardych i gumowatych. Są w osobnej solance, 'brudzą" wodę. Dodam że mleko, w konsekwencji ser miało dość dziwny zapach. Stawiam na mleko krowy cielnej albo jeszcze z resztkami siary. Podsumowując podziękowałam Pani z pracy za te podarunki Pozostanę przy mleku zakupowanym samodzielnie od sprawdzonych dostawców. Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #849 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Witam, mleko krowie, co jadła krowa siano lub trawę lub koniczynę jest dobre słodkawe zawsze, tak samo i ku końcu okresu dojenia. Zaś mleko od krowy co była karmiona kiszonką - różne komponęty dają, nie jest to jakiś standard (ostano bardzo popularna pasza) jest całkiem inne o posmaku gorzkawe, (ja to tak odczuwam) i kto wie czym jeszcze się różni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #850 Opublikowano 9 Grudnia 2011 mleko od krowy co była karmiona kiszonką - różne komponęty dają, nie jest to jakiś standard (ostano bardzo popularna pasza) jest całkiem inne o posmaku gorzkaweI nie nadaje się do robienia serów podpuszczkowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/34/#findComment-189810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.