asiek Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #851 Opublikowano 11 Grudnia 2011 mleko od krowy co była karmiona kiszonką - różne komponęty dają, nie jest to jakiś standard (ostano bardzo popularna pasza) jest całkiem inne o posmaku gorzkaweI nie nadaje się do robienia serów podpuszczkowych. Nie do końca się zgodzę. Nie chodzi tu bowiem o samą kiszonkę, ale sposób jej wykonania. Moi rodzice prowadzą hodowlę krów mlecznych (niestety mieszkam 200 km od nich). Jeśli kiszonka jest kukurydziana, nie zawiera sztucznych zakiszaczy i nie stanowi 100% paszy to mleko nie jest gorzkawe i nadaje się na sery podpuszczkowe. Wszytko zależy od jakości kiszonki . Z mleka od rodziców sery wychodzą zawsze. To mleko które miałam musiało być po prostu jakieś trefne. Tak z innej beczki, czy ktoś próbował robić oscypki z pasteryzowanego mleka, takiego od krowy prosto tylko spasteryzowanego wcześniej. Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-190088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #852 Opublikowano 11 Grudnia 2011 :grin: Też potwierdzam,że teraz mleko nie nadaje się na sery,ostatnio robiłem dwa razy i wyszły kiepsko :sad: po pierwszym razie zmieniłem dostawcę :grin: jednak to nie pomogło.Trzeba czekać do wiosny aż krówki pójdą na łąkę :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-190093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #853 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Witam, o mleku kupowanym w sklepie w woreczkach czy kartonach było pisane w tym temacie dużo wcześniej. Trzeba szukać gospodarza małego co ma np. 2 krówki a w około gospodarstwa nie widać silosów / balotów kiszonki. Jeszcze oni najprawdopodobniej karmią krowy po staremu – sianem. Ja gadam z gospodarzami (przy naprawie ich traktorów – elektryka) to wszyscy próbują (kupią np. 1 balot) czy to zjedzą, ponieważ taką paszę wyprodukować jest znacznie taniej, niż siano. Zaś na skupie mleka, czy trzody chlewnej żaden kupujący nie zapłaci więcej za to że został surowiec wyprodukowany tzw. tradycyjnie, nie ma takiego czegoś. Koszty w rolnictwie rosną z roku na rok górę mocno. Więc nie dziwcie się że ceny mleka, mięsa rosną. Może mało kto wie ciągnik 80KM na 1mh pali 12L ON minimum, nawozy sztuczne (50kg polifoska) ten sam gatunek od tego samego producenta 80zł -2010r, 100zł-2011r. u mnie tak to wygląda. Zaś ceny skupu płodów, mięsa, mleka nieznacznie wzrosły. Dlatego jak każdy producent (obojętnie jakiej branży) szuka oszczędności, szybciej, więcej, taniej. Mamy efekty. (na małych gospodarstwach na słabych glebach opłacalność jest żadna – tak to u mnie wygląda, jedynie że ja mam dla siebie lepsze jedzenie, czy ktoś z Was wyda 2 000zł na nawozy sztuczne? – pieniądze te nie pochodzą z płodów z gospodarstwa, ani dotacji). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-190101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #854 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Trzeba czekać do wiosny aż krówki pójdą na łąkę :grin: Jak na razie " moje krówki " dają super mleko . Z tego się bardzo cieszę . :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-190115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #855 Opublikowano 17 Grudnia 2011 To al,a oscypki Nazwane prze zemnie Serki Dominika Na cześć mojego syna Dominika smakosza serów Nie wędzone temat dlaczego znany Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-191295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #856 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Witam, a wędzenie będzie ? Ps. oddziel [enter] zdjęcia z obu stron od tekstu przy wstawianiu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-191306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #857 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Witam, a wędzenie będzie ? Nie posiadam wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-191307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #858 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Nie posiadam wędzarniA masz jakiś balkon? Wystarczy dymogenerator Rogera i pudło takie, jak po starym telewizorze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-191309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #859 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Gdie najlepiej polecacie kupic podpusczke i kultury bakterii do produkcji sera?? Niedawno odszukalem tutaj strone (cos zwiazana z piwem) gdzie mozna bylo to zakupic.Czy ktos tak na szybko moze podac link bez zbednego szperania po stronach Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-196837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #860 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Pisz po "naszemu".Tutaj link: http://www.zdrowodomowo.pl Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-196838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #861 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Gdyby tam nie mieli a potrzebujesz na już, to allegro i wpisz podpuszczka (wybór ogromny) i dodatków. http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=podpuszczka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-196845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #862 Opublikowano 15 Stycznia 2012 www.piwodziej.pl udalo mi sie w koncu dotrzec do tej stronki ale dziekuje za poprzedni link przyda sie Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-196888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #863 Opublikowano 15 Stycznia 2012 udalo mi sie w koncu dotrzec do tej stronki Ja kupuję prawie od początku u tego gościa : http://allegro.pl/podpuszczka-15-x-1g-chlorek-chusta-przepisy-i2031925685.html [ Dodano: Nie 15 Sty, 2012 17:32 ]W piątek uwędziłem parę sztuk na śniadanko . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-196896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #864 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Andrzej z jakiej ilości mleka zrobiłeś ten serek, że tyle jego wyszło ??No i rozumiem, że instrukcję jak zrobić taki serek znajdę na forum w twoich tematach?Pozdrawiam Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-197005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #865 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Andrzej z jakiej ilości mleka zrobiłeś ten serek, że tyle jego wyszło ?? No trochę tego było - 54 litry :grin: No i rozumiem, że instrukcję jak zrobić taki serek znajdę na forum w twoich tematach? Na forum na pewno znajdziesz , na stronie głównej jest przepis nawet ze zdjęciami .jednak mojej konkretnej receptury nie ma . Jak będziesz potrzebował pomocy śmiało pytaj . Gorąco pozdrawiaj Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-197011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalisz1 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #866 Opublikowano 11 Lutego 2012 Niektórzy robią dość pokaźne ilości oscypków, więc i ja się pokusiłem na zrobienie z 30 l mleka prosto od krowy.Ser wyszedł ale okazał się za mało słony więc po wędzeniu go natarłem solą i pozostawiłem na 12 godzin. Po dosoleniu jest OK.Teraz zastanawiam się jak przechowywać taki ser by nie wysechł, bo po dwóch dniach przechowywania w chłodnym pomieszczeniu ( 8°C) ser zrobił się bardzo twardy i suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-201991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #867 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zapakuj do woreczka foliowego z odrobiną roztworu wody i soli. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-201996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalisz1 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #868 Opublikowano 11 Lutego 2012 Zapakuj do woreczka foliowego z odrobiną roztworu wody i soli. :wink: Dzięki za poradę. Zrobiłem według Twojej instrukcji. Czy dłuższe przechowywanie w takich warunkach nie zaszkodzi serkowi? i jak długo można go przechowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-202010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asiek Opublikowano 11 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #869 Opublikowano 11 Lutego 2012 Ja przechowuję w lodówce, zawinięte w płócienną ściereczkę, skórka trochę obsycha ale nie wysychają tak mocno jak te które zostawiłam wiszące w zimnej spiżarni. W lodówce trzymam je tak około miesiąca. Cytuj www.ruszczynska.fotogalerie.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-202022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #870 Opublikowano 16 Lutego 2012 Jestem w trakcie robienia oscypków i nie za bardzo chciały się formowac. Co źle zrobiłem ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-202751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #871 Opublikowano 16 Lutego 2012 A jaki skrzep miałeś mocny :question: I bardzo ważne podgrzać owy skrzep do 45C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-202757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #872 Opublikowano 16 Lutego 2012 A jaki skrzep miałeś mocny :question: I bardzo ważne podgrzać owy skrzep do 45C Nie wiem jak był mocny dawałem 2 krople podpuszczki na litr mleka (to mój drugi ser wcześniej robiłem koryciński), nie podgrzewałem skrzepu. Czy może też byc przyczyną że ser był mocno suchy, skrzep wyciskałem przez ścierkę i 20 h leżał w durszlaku. I jeszcze jedna sprawa. Po dodaniu podpuszczki wieczorem po 12 poszedłem spac i robiłem dalej rano. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-202760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #873 Opublikowano 16 Lutego 2012 dok nie podgrzewałem skrzepu. Czy może też byc przyczyną że ser był mocno suchy, skrzep wyciskałem przez ścierkę i 20 h leżał w durszlaku. Tak suchy był bo go za mocno wyciskałeś Wyciskałeś bo się nie kleił podgrzanie go do tep 45C daje mu kleistość Ja osobiście wyciskam go bez" ścierki " lecz gołymi rękoma w serwatce skrzep mój ma 45C Formuje tak by wciskać go w siatki i do solanki na ok 12-14godz potem wieszam Podpuszczkę zapodaje w płynie 5kropli na 1litr mleka Tep. mleka 35C po zapodaniu podpuszczki i wymieszaniu odstawiam na 1godz staram się by tep nie spadała mleka Po tej godzinie kroję drobno skrzep I postępuje jak wyżej napisałem A tak prywatnie lubię go robić :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-202763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #874 Opublikowano 16 Lutego 2012 Ja robiłem, za jednym razem wszystko (teraz brak mleka). Wydaje mi się że po odciśnięciu (twój durszlak – noc), należało by ponownie ogrzewać w wodzie, aż zrobi się lekko plastyczny, i powoli wyciskać i znów podgrzewać (nie przegrzać max 60*C) o temp. +55*C jest bardo plastyczny, co pozwala na odciśnięcie całej wody. Przed włożeniem do oscypiorki musi być jeszcze cieplejszy do +60*C wtedy wchodzi w wszystkie zagłębienia i bardzo dobrze odbija się wzór. Bardzo ważne jest porządnie odciskanie wody (serwatki) z sera, w przeciwnym razie podczas wędzenia sery „płaczą” i się deformują. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-202768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #875 Opublikowano 16 Lutego 2012 Dzięki za rady. Na błędach człowiek się uczy, następny będzie podgrzany do 45C. Mam nadzieje że chociaż smaczny wyjdzie. To będzie moje pierwsze wędzenie, żeby nie było że zrobiłem wędzarnie do sera to kupiłem 350 g białej surowej. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-202769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.