Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mleko od krowy co była karmiona kiszonką - różne komponęty dają, nie jest to jakiś standard (ostano bardzo popularna pasza) jest całkiem inne o posmaku gorzkawe

I nie nadaje się do robienia serów podpuszczkowych.

Nie do końca się zgodzę. Nie chodzi tu bowiem o samą kiszonkę, ale sposób jej wykonania. Moi rodzice prowadzą hodowlę krów mlecznych (niestety mieszkam 200 km od nich). Jeśli kiszonka jest kukurydziana, nie zawiera sztucznych zakiszaczy i nie stanowi 100% paszy to mleko nie jest gorzkawe i nadaje się na sery podpuszczkowe. Wszytko zależy od jakości kiszonki ;). Z mleka od rodziców sery wychodzą zawsze.

 

To mleko które miałam musiało być po prostu jakieś trefne.

 

Tak z innej beczki, czy ktoś próbował robić oscypki z pasteryzowanego mleka, takiego od krowy prosto tylko spasteryzowanego wcześniej.

www.ruszczynska.fotogalerie.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-190088
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:grin: Też potwierdzam,że teraz mleko nie nadaje się na sery,ostatnio robiłem dwa razy i wyszły kiepsko :sad: po pierwszym razie zmieniłem dostawcę :grin: jednak to nie pomogło.Trzeba czekać do wiosny aż krówki pójdą na łąkę :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-190093
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Witam, o mleku kupowanym w sklepie w woreczkach czy kartonach było pisane w tym temacie dużo wcześniej. Trzeba szukać gospodarza małego co ma np. 2 krówki a w około gospodarstwa nie widać silosów / balotów kiszonki. Jeszcze oni najprawdopodobniej karmią krowy po staremu – sianem. Ja gadam z gospodarzami (przy naprawie ich traktorów – elektryka) to wszyscy próbują (kupią np. 1 balot) czy to zjedzą, ponieważ taką paszę wyprodukować jest znacznie taniej, niż siano. Zaś na skupie mleka, czy trzody chlewnej żaden kupujący nie zapłaci więcej za to że został surowiec wyprodukowany tzw. tradycyjnie, nie ma takiego czegoś. Koszty w rolnictwie rosną z roku na rok górę mocno. Więc nie dziwcie się że ceny mleka, mięsa rosną. Może mało kto wie ciągnik 80KM na 1mh pali 12L ON minimum, nawozy sztuczne (50kg polifoska) ten sam gatunek od tego samego producenta 80zł -2010r, 100zł-2011r. u mnie tak to wygląda. Zaś ceny skupu płodów, mięsa, mleka nieznacznie wzrosły. Dlatego jak każdy producent (obojętnie jakiej branży) szuka oszczędności, szybciej, więcej, taniej. Mamy efekty. (na małych gospodarstwach na słabych glebach opłacalność jest żadna – tak to u mnie wygląda, jedynie że ja mam dla siebie lepsze jedzenie, czy ktoś z Was wyda 2 000zł na nawozy sztuczne? – pieniądze te nie pochodzą z płodów z gospodarstwa, ani dotacji).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-190101
Udostępnij na innych stronach

Trzeba czekać do wiosny aż krówki pójdą na łąkę :grin:

Jak na razie " moje krówki " dają super mleko . Z tego się bardzo cieszę . :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-190115
Udostępnij na innych stronach

Nie posiadam wędzarni

A masz jakiś balkon?

Wystarczy dymogenerator Rogera i pudło takie, jak po starym telewizorze.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-191309
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Gdie najlepiej polecacie kupic podpusczke i kultury bakterii do produkcji sera??

Niedawno odszukalem tutaj strone (cos zwiazana z piwem) gdzie mozna bylo to zakupic.

Czy ktos tak na szybko moze podac link bez zbednego szperania po stronach

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-196837
Udostępnij na innych stronach

Pisz po "naszemu".

Tutaj link: http://www.zdrowodomowo.pl

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-196838
Udostępnij na innych stronach

www.piwodziej.pl udalo mi sie w koncu dotrzec do tej stronki ale dziekuje za poprzedni link :) przyda sie

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-196888
Udostępnij na innych stronach

udalo mi sie w koncu dotrzec do tej stronki

Ja kupuję prawie od początku u tego gościa :

 

 

http://allegro.pl/podpuszczka-15-x-1g-chlorek-chusta-przepisy-i2031925685.html

 

[ Dodano: Nie 15 Sty, 2012 17:32 ]

W piątek uwędziłem parę sztuk na śniadanko . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-196896
Udostępnij na innych stronach

Andrzej z jakiej ilości mleka zrobiłeś ten serek, że tyle jego wyszło ??

No i rozumiem, że instrukcję jak zrobić taki serek znajdę na forum w twoich tematach?

Pozdrawiam

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-197005
Udostępnij na innych stronach

Andrzej z jakiej ilości mleka zrobiłeś ten serek, że tyle jego wyszło ??

 

No trochę tego było - 54 litry :grin:

 

 

No i rozumiem, że instrukcję jak zrobić taki serek znajdę na forum w twoich tematach?

Na forum na pewno znajdziesz , na stronie głównej jest przepis nawet ze zdjęciami .jednak mojej konkretnej receptury nie ma . Jak będziesz potrzebował pomocy śmiało pytaj .

 

Gorąco pozdrawiaj

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-197011
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Niektórzy robią dość pokaźne ilości oscypków, więc i ja się pokusiłem na zrobienie z 30 l mleka prosto od krowy.

Ser wyszedł ale okazał się za mało słony więc po wędzeniu go natarłem solą i pozostawiłem na 12 godzin. Po dosoleniu jest OK.

Teraz zastanawiam się jak przechowywać taki ser by nie wysechł, bo po dwóch dniach przechowywania w chłodnym pomieszczeniu ( 8°C) ser zrobił się bardzo twardy i suchy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-201991
Udostępnij na innych stronach

Zapakuj do woreczka foliowego z odrobiną roztworu wody i soli. :wink:

Dzięki za poradę.

Zrobiłem według Twojej instrukcji.

Czy dłuższe przechowywanie w takich warunkach nie zaszkodzi serkowi? i jak długo można go przechowywać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-202010
Udostępnij na innych stronach

Ja przechowuję w lodówce, zawinięte w płócienną ściereczkę, skórka trochę obsycha ale nie wysychają tak mocno jak te które zostawiłam wiszące w zimnej spiżarni. W lodówce trzymam je tak około miesiąca.
www.ruszczynska.fotogalerie.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-202022
Udostępnij na innych stronach

A jaki skrzep miałeś mocny :question:

I bardzo ważne podgrzać owy skrzep do 45C

Nie wiem jak był mocny dawałem 2 krople podpuszczki na litr mleka (to mój drugi ser wcześniej robiłem koryciński), nie podgrzewałem skrzepu. Czy może też byc przyczyną że ser był mocno suchy, skrzep wyciskałem przez ścierkę i 20 h leżał w durszlaku. I jeszcze jedna sprawa. Po dodaniu podpuszczki wieczorem po 12 poszedłem spac i robiłem dalej rano.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-202760
Udostępnij na innych stronach

dok

nie podgrzewałem skrzepu. Czy może też byc przyczyną że ser był mocno suchy, skrzep wyciskałem przez ścierkę i 20 h leżał w durszlaku.

 

Tak suchy był bo go za mocno wyciskałeś

Wyciskałeś bo się nie kleił podgrzanie go do tep 45C daje mu kleistość

Ja osobiście wyciskam go bez" ścierki " lecz gołymi rękoma w serwatce skrzep mój ma 45C Formuje tak by wciskać go w siatki i do solanki na ok 12-14godz potem wieszam

Podpuszczkę zapodaje w płynie 5kropli na 1litr mleka Tep. mleka 35C po zapodaniu podpuszczki i wymieszaniu odstawiam na 1godz staram się by tep nie spadała mleka

Po tej godzinie kroję drobno skrzep I postępuje jak wyżej napisałem

 

A tak prywatnie lubię go robić :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-202763
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Ja robiłem, za jednym razem wszystko (teraz brak mleka). Wydaje mi się że po odciśnięciu (twój durszlak – noc), należało by ponownie ogrzewać w wodzie, aż zrobi się lekko plastyczny, i powoli wyciskać i znów podgrzewać (nie przegrzać max 60*C) o temp. +55*C jest bardo plastyczny, co pozwala na odciśnięcie całej wody. Przed włożeniem do oscypiorki musi być jeszcze cieplejszy do +60*C wtedy wchodzi w wszystkie zagłębienia i bardzo dobrze odbija się wzór. Bardzo ważne jest porządnie odciskanie wody (serwatki) z sera, w przeciwnym razie podczas wędzenia sery „płaczą” i się deformują.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-202768
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za rady. Na błędach człowiek się uczy, następny będzie podgrzany do 45C. Mam nadzieje że chociaż smaczny wyjdzie. To będzie moje pierwsze wędzenie, żeby nie było że zrobiłem wędzarnie do sera to kupiłem 350 g białej surowej.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/35/#findComment-202769
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.