Wędliny Domowe
Drukuj

Produkcja serków a'la oscypki w wykonaniu Beiot'a

Produkcja wg przepisu Tiera:
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=964

Fotorelacja z produkcji:
- mleko prosto od krowy 20l nieodtłuszczone,


- akcesoria do produkcji,


- podgrzanie mleka do temp. 37stopni,


- rozrobienie podpuszczki (płynnej) w wodzie (5 kropli podpuszczki na 1 litr mleka),


- rozprowadzenie odmierzonej ilości podpuszczki w mleku o temp. 37 stopni,


- rozcinanie skrzepu po ok 1h od momentu dodania podpuszczki,


- podgrzanie rozciętego skrzepu do temp. 42-45 stopni, do momentu, aż zacznie się kleić


- odcedzenie skrzepu,


- formowanie ręcznie kul,


- odciśnięcie serowych kul, czyli wyciskamy, wyciskamy,............................ i wyciskamy,


- zamykanie kul w foremce (oscypiarce namoczonej w serwatce),


- formowanie serków (ugniatanie) w foremce,


- ciepły oscypek trafia na chwilę (ok. 1-2min) do zimnej wody (ok. 5stopni) razem z oscypiarką,


- uformowany oscypek


- następnie oscypki wkładamy do solanki na 24h, solanka powinna być taka aby serki w niej zaczynały pływać,
- kolejna faza to konsumpcja serków białych lub wędzenie jak kto woli (w temp do 30 stopni bo popłyną),


Pozdrawiam
Robert

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież