Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jest jeszcze serowar. Też mają wszystko co potrzebne i ceny porównywalne. Z mojego doświadczenia najlepsze rezultaty się uzyskuje na mleku 3,2% z Piątnicy. Trochę chlorku wapna dodasz i całkiem ładny skrzep uzyskasz. Tylko wydajność mniejsza niż mleka świeżego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467866
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Łoj to chyba nie mają chwilowo. Albo nie mogę znaleźć :facepalm: . Poszukam na Ale...

 

Mam jeszcze jedno pytanie, jeżeli używacie mleka sklepowego, to jakie jest najlepsze? Mieszkam na wsi ale ostatnią krowę widziałem 3 lata temu :laugh:  muszę rekonesans po okolicy zrobić.

Najlepsze to by było Eko z Piątnicy ale cena... ogólnie Piątnica robi dobre mleko (rozlewane u nas na Wsi).

Słyszałem że ludzie sery robili z mleka mlekovity - to z kolei Wysokie Mazowieckie (chyba zakład ma też w Ostrowi Mazowieckiej).

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467868
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam Wszystkim za pomoc.

Kurcze tak to prosto wygląda na Waszych fotkach że pomyślałem że spróbuje. A co mi tam :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467869
Udostępnij na innych stronach

Powodzenia. To nie jest trudne jak się podstawy załapie. Najgorszy jest brak mleka. Niektórzy mają go w nadmiarze a niektórzy (mła) muszą kombinować żeby zdobyć 10 - 20 litrów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467870
Udostępnij na innych stronach

A twarde sery żółte ( te dojrzewające) też uda się zrobić z tego mleka, czy tylko do oscypka czy białego sera?


Na pewno polatam po okolicy może coś znajdę (krowę i mleko) :D

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467871
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że się uda - żółte. Ser biały ? nie próbowałem ze sklepowego.

Ale popatrz na to z tej perspektywy. Wczoraj robiłem z 9,5 litra mleka od krówki Goudę - przed soleniem 1400 gram. Po soleniu i dojrzewaniu zakładam 1100.

Czyli dobra wydajność bo zakłada się 1 kg sera z 10 litrów mleka.

A jak kupisz Piątnicę za 2,6-2,8 to masz 26-28 zł za ser poniżej 1 kg - bo będzie mniejsza wydajność.

Zabawa jest - to fakt. Ale cena za 1 litr sklepowego wysoka. Szukaj krowy i targuj na 1,5-2,0 zł/litr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467876
Udostępnij na innych stronach

Warto trochę poszukać. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady i na pewno pochwalę się wyrobami :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467878
Udostępnij na innych stronach

Warto trochę poszukać. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady i na pewno pochwalę się wyrobami :)

Na pewno warto, co swój ser, to swój ser (nie sklepowy), radość nieporównywalna.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467880
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy jak ser. Jeżeli robimy korycina to wyjdzie nawet 1,5 kg z 10 litrów mleka. Żółty jest prasowany więc wychodzi mniej. Znacznie mniej. Jeżeli robimy oscypiorki z masy ukwaszonej parzonej to także nam mniej wyjdzie niż jeżeli będziemy robić metodą szybszą.

Wszystko zależy od gatunku sera. I od procesu dogrzewania itp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467888
Udostępnij na innych stronach

U mnie z 20 litrów wychodzi

10-12% uzysku to książkowy wynik :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467892
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Inna siatka ;-)

tak też myślałem :)

byłem w 2 sklepach i innej niż ja mam (tej dolnej) nie posiadają...

 

i kolejne pytanie:

czy oscypki można przetrzymać do późniejszego wędzenia ?

mrozić, pakować w próżnię, solone - niesolone

jutro dostawa mleka (oraz produkcja salcesonu :) ) a nie mam czasu na wędzenie w tym tygodniu

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-470485
Udostępnij na innych stronach

 

 

Daj kawałek salcesa:)

Jak teść mi nie zje wszystkiego to nie ma sprawy a obiecał, że przyjedzie i pomoże :facepalm:

W palach był camembert ale "zarazki" nie dotarły... jakiś prosty ser jeszcze można zrobić bez kultur ?

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-470511
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

kolejne pytanie:

jak uzyskać superekstragładziutkiwymuskany osypiak ?

sprawa wygląd tak:

po podgrzaniu i ugniataniu załóżmy, że wychodzi mniej więcej coś takiego:

 

post-53382-0-19528000-1454366766_thumb.jpg

(zdjęcie poglądowe Markusa)

 

a chcemy uzyskać jak na prawdziwych górali przystało coś takiego:

 

post-53382-0-60221800-1454366774_thumb.jpg

(zdjęcie poglądowe Bartnika)

 

sprawa wielokrotnego ugniatania i wygrzewania ?

wielkość ziaren skrzepu ?

ręce które leczą  (50 lat praktyki) ?

czy po prostu oscypiarka ładnie ugniata ?

 

po wędzeniu w siatce "marmurkowa" struktura skórki prawie znika ale jak robić to porządnie :D

post-53382-0-55959800-1454367613_thumb.jpg

(i tu już zdjęcie moje...)

 

 

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-472740
Udostępnij na innych stronach

Jak masa dobrze ukwaszona to się pięknie ciągnie, prawie jak mozarella. I wtedy mamy gładką strukturę. Ale co z tego jak potem wędzimy ciepłym dymem i struktura zaczyna płynąć ? To nie bacówka w której oscypki stoją na półkach 2 dni i się okopcają.

No chyba, że polecimy na DYMO i wtedy nie stracimy kształtu.

post-67697-0-27011200-1454368547_thumb.jpgpost-67697-0-26378900-1454368555_thumb.jpg


Czyli na powyższe pytania odpowiem tak - odpowiednie pH przy którym masa robi się zaje...ście plastyczna. Albo ukwaszasz z godzinę mleko bakteriami do mozarelli albo zostawiasz na całą noc ociekający ser w klinku a rano może już sam się na tyle ukwasi żeby miał bodajże pH5,5. Nigdy nie mierzyłem :)


Dodatkowa uwaga - nie wsadzamy serów na świeżo do solanki. Bo wierzchnia warstwa się zrobi "mamlata". Zahartować można w zimnej wodzie po ugniataniu ale potem przed wrzuceniem do solanki niech sobie chwilę odsapną :)

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-472742
Udostępnij na innych stronach

Najpierw jest wysokie pH jak masz masę serową. Potem pH się obniża. Albo to uzyskasz przez zadanie bakterii przed podaniem podpuszczki albo przez trzymanie masy serowej przez mniej więcej nockę. na drugi dzień kroisz i parzysz i wyciskasz. Oglądnij na youtube co się dzieje z taką masą jak robią mozarellę to zakumasz o co biega.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-472757
Udostępnij na innych stronach

jak powiedziałem, że chcę odciekać przez nockę to uslyszałem

 

Jak dla mnie troszkę dziwna technologia ... :facepalm:

 

i w tym problem, że dużo sprzecznych informacji...

po prostu zobaczę raz tak raz siak i się zobaczy :)

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-472952
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.