Perszing37 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1076 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Jest jeszcze serowar. Też mają wszystko co potrzebne i ceny porównywalne. Z mojego doświadczenia najlepsze rezultaty się uzyskuje na mleku 3,2% z Piątnicy. Trochę chlorku wapna dodasz i całkiem ładny skrzep uzyskasz. Tylko wydajność mniejsza niż mleka świeżego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1077 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Łoj to chyba nie mają chwilowo. Albo nie mogę znaleźć . Poszukam na Ale... Mam jeszcze jedno pytanie, jeżeli używacie mleka sklepowego, to jakie jest najlepsze? Mieszkam na wsi ale ostatnią krowę widziałem 3 lata temu muszę rekonesans po okolicy zrobić.Najlepsze to by było Eko z Piątnicy ale cena... ogólnie Piątnica robi dobre mleko (rozlewane u nas na Wsi).Słyszałem że ludzie sery robili z mleka mlekovity - to z kolei Wysokie Mazowieckie (chyba zakład ma też w Ostrowi Mazowieckiej). Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1078 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Dziękuję Wam Wszystkim za pomoc.Kurcze tak to prosto wygląda na Waszych fotkach że pomyślałem że spróbuje. A co mi tam Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1079 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Powodzenia. To nie jest trudne jak się podstawy załapie. Najgorszy jest brak mleka. Niektórzy mają go w nadmiarze a niektórzy (mła) muszą kombinować żeby zdobyć 10 - 20 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1080 Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) A twarde sery żółte ( te dojrzewające) też uda się zrobić z tego mleka, czy tylko do oscypka czy białego sera?Na pewno polatam po okolicy może coś znajdę (krowę i mleko) Edytowane 11 Stycznia 2016 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1081 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Oczywiście że się uda - żółte. Ser biały ? nie próbowałem ze sklepowego.Ale popatrz na to z tej perspektywy. Wczoraj robiłem z 9,5 litra mleka od krówki Goudę - przed soleniem 1400 gram. Po soleniu i dojrzewaniu zakładam 1100.Czyli dobra wydajność bo zakłada się 1 kg sera z 10 litrów mleka.A jak kupisz Piątnicę za 2,6-2,8 to masz 26-28 zł za ser poniżej 1 kg - bo będzie mniejsza wydajność.Zabawa jest - to fakt. Ale cena za 1 litr sklepowego wysoka. Szukaj krowy i targuj na 1,5-2,0 zł/litr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1082 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Warto trochę poszukać. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady i na pewno pochwalę się wyrobami Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1083 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Warto trochę poszukać. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady i na pewno pochwalę się wyrobami Na pewno warto, co swój ser, to swój ser (nie sklepowy), radość nieporównywalna. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1084 Opublikowano 11 Stycznia 2016 U mnie z 20 litrów wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1085 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Wszystko zależy jak ser. Jeżeli robimy korycina to wyjdzie nawet 1,5 kg z 10 litrów mleka. Żółty jest prasowany więc wychodzi mniej. Znacznie mniej. Jeżeli robimy oscypiorki z masy ukwaszonej parzonej to także nam mniej wyjdzie niż jeżeli będziemy robić metodą szybszą.Wszystko zależy od gatunku sera. I od procesu dogrzewania itp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1086 Opublikowano 11 Stycznia 2016 U mnie z 20 litrów wychodzi10-12% uzysku to książkowy wynik Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1087 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Prawda. Chyba, że mleko jest od lepiej żywionych krów, albo rasy Jersey. Wtedy mamy podwójną wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-467970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1088 Opublikowano 20 Stycznia 2016 pytanie amatora:siatka na oscypku górnym i dolnym to ta sama tylko inaczej nałożona ? bo te górne fajniej wyglądają Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-470007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1089 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Na dole są szersze oczka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-470009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1090 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Na dole są szersze oczka. Inna siatka ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-470029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1091 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Inna siatka ;-) tak też myślałem byłem w 2 sklepach i innej niż ja mam (tej dolnej) nie posiadają... i kolejne pytanie:czy oscypki można przetrzymać do późniejszego wędzenia ?mrozić, pakować w próżnię, solone - niesolonejutro dostawa mleka (oraz produkcja salcesonu ) a nie mam czasu na wędzenie w tym tygodniu Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-470485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1092 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Ano można. Solankujesz, potem obsuszasz nieco i do próżni. Ja tak przetrzymalem okolo tygodnia. Różnic nie stwierdzono. Daj kawałek salcesa:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-470509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1093 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Daj kawałek salcesa:) Jak teść mi nie zje wszystkiego to nie ma sprawy a obiecał, że przyjedzie i pomoże W palach był camembert ale "zarazki" nie dotarły... jakiś prosty ser jeszcze można zrobić bez kultur ? Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-470511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1094 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Nasz poczciwy Korycin... Można go nawet wedzic i całkiem niezły jest po tym.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-470512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1095 Opublikowano 1 Lutego 2016 kolejne pytanie:jak uzyskać superekstragładziutkiwymuskany osypiak ?sprawa wygląd tak:po podgrzaniu i ugniataniu załóżmy, że wychodzi mniej więcej coś takiego: (zdjęcie poglądowe Markusa) a chcemy uzyskać jak na prawdziwych górali przystało coś takiego: (zdjęcie poglądowe Bartnika) sprawa wielokrotnego ugniatania i wygrzewania ?wielkość ziaren skrzepu ?ręce które leczą (50 lat praktyki) ?czy po prostu oscypiarka ładnie ugniata ? po wędzeniu w siatce "marmurkowa" struktura skórki prawie znika ale jak robić to porządnie (i tu już zdjęcie moje...) Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-472740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1096 Opublikowano 1 Lutego 2016 Ja niestety nie podpowiem, ponieważ Gołek nie umiem robić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-472741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1097 Opublikowano 1 Lutego 2016 (edytowane) Jak masa dobrze ukwaszona to się pięknie ciągnie, prawie jak mozarella. I wtedy mamy gładką strukturę. Ale co z tego jak potem wędzimy ciepłym dymem i struktura zaczyna płynąć ? To nie bacówka w której oscypki stoją na półkach 2 dni i się okopcają.No chyba, że polecimy na DYMO i wtedy nie stracimy kształtu.Czyli na powyższe pytania odpowiem tak - odpowiednie pH przy którym masa robi się zaje...ście plastyczna. Albo ukwaszasz z godzinę mleko bakteriami do mozarelli albo zostawiasz na całą noc ociekający ser w klinku a rano może już sam się na tyle ukwasi żeby miał bodajże pH5,5. Nigdy nie mierzyłem Dodatkowa uwaga - nie wsadzamy serów na świeżo do solanki. Bo wierzchnia warstwa się zrobi "mamlata". Zahartować można w zimnej wodzie po ugniataniu ale potem przed wrzuceniem do solanki niech sobie chwilę odsapną Edytowane 1 Lutego 2016 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-472742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1098 Opublikowano 1 Lutego 2016 Jak masa dobrze ukwaszona długie ociekanie w temp. pokojowej zamiast szybkiego wyciskania ? Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-472743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1099 Opublikowano 2 Lutego 2016 Najpierw jest wysokie pH jak masz masę serową. Potem pH się obniża. Albo to uzyskasz przez zadanie bakterii przed podaniem podpuszczki albo przez trzymanie masy serowej przez mniej więcej nockę. na drugi dzień kroisz i parzysz i wyciskasz. Oglądnij na youtube co się dzieje z taką masą jak robią mozarellę to zakumasz o co biega. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-472757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1100 Opublikowano 2 Lutego 2016 jak powiedziałem, że chcę odciekać przez nockę to uslyszałem Jak dla mnie troszkę dziwna technologia ... i w tym problem, że dużo sprzecznych informacji...po prostu zobaczę raz tak raz siak i się zobaczy Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/44/#findComment-472952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.