KURP Opublikowano 7 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 7 Września 2014 Kilka fotek z kolejnej produkcji przetwórstwa mlecznego.Jak zapowiadałem w zeszłym tygodniu w planach było pierwsze podejście do serów twardych. We wtorek dzięki uprzejmości kolegi ziezielonego w jego Macicy popełniłem ser gouda zwanym po 5 dniach ser wygląda na prawie wysuszony - jutro/pojutrze pokrywam go woskiem i pójdzie do ziezielonego na dojrzewanie (on ma warunki 12stopni i wilgotność większa). El Gregor w rozmowie telefonicznej stwierdził że ser mi trochę za szybko wysechł, ale podobno wosk i zapakowanie w Vaccum ma ten proces spowolnić.Pod prasą teraz dociska się cheddar który robiłem w piątek - nie do końca jestem z niego zadowolony, nie zmieliłem ziarna, bo stwierdziłem że ziarno zbyt drobno rozdrobniłem, ziarno posoliłem tak jak w przepisie, dałem do odciskania, mimo to ser wyszedł bardzo wysoki i odnoszę wrażenie że jest trochę jak gąbka. No ale to pierwszy ser tego typu, kolejne będą lepsze.Tak jak korbacze które w piątek razem z oscypkami zawędziłem i mogę powiedzieć że to chyba najlepsza produkcja korbaczy jaką do tej pory zrobiłem.Wędzi się... Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-369526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 7 Września 2014 Tak jak korbacze które w piątek razem z oscypkami zawędziłem i mogę powiedzieć że to chyba najlepsza produkcja korbaczy jaką do tej pory zrobiłem. Pierwszy raz jadłem korbacze i powiem że smak rewelacja Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-369528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 7 Września 2014 Kurp, podziwiam te twoje serki, a te korbacze bardzo mnie intrygują. Przyjadę kiedyś do Ciebie ze skrzynką wina na degustacje! Czas także pochodzić sobie po Warszawie. Ostatni raz bylem w tym burgu w 1977. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-369533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 7 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 7 Września 2014 Redzed ZAPRASZAM!!! Napisz wcześniej cobym smakowitości miał przygotowane na przyjęcie tak zacnego gościa (bo te moje wyroby wiadomo - topnieją w mgnienia oku) . Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-369547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 7 Września 2014 Wczoraj dostałem od Sylwka oscypka i korbacze. Korbacze takie dobre że dzisiaj w czasie meczu Polska-Argentyna 3:0 do pifka większośc zjadłem Zostało jeszcze trochę na mecz Gibraltar-Polska wieczorem.Sylwek wielkie dzięki Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-369553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 7 Września 2014 Piękne dziurki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-369556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 7 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 7 Września 2014 tier tym razem podszedłem do robienia serków na zupełnym luzie, tak jak radził mi EL GREGOR - luźna guma.Kiedyś te serki wyciskałem, wyciskałem aby była gładka struktura - teraz trochę odciskam i serek od razu ląduje w solance - nie mam dzikiej fermentacji (jak kiedyś serki zrobiły się jak gąbka). Myślę że to jest loteria - jak zajdzie fermentacja, to zajdzie i nic jej nie powstrzyma (nawet lodowata woda). Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-369560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 7 Września 2014 Ja robię podobnie wstępnie odcieka na sitku i nabiera kształtu a w wodzie nadaje ostateczny format też za mocno nie wyciskam bo wolę dziurki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-369562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 14 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 14 Września 2014 Krótka fotorelacja z produkcji sera Cheddar. Ser został wyprodukowany 5 września, dziś został zapakowany, oznakowany i pójdzie do lodówki, a jak nastaną warunki w piwnicy +12 stopni to wyląduje tam na dojrzewanie. Ważenie sera 9 września czyli 3 dni po wyprodukowaniu:Pokusiłem się o zrobienie zdjęcia porównującego: ser po lewej to gouda która 9 września została zapakowana i obok po prawej Cheddar - bardzo wysoki na tle niskiej goudy.Minęło jednak 9 dni od produkcji i ser stracił 400g od początkowej wagi, trochę przysiadł i dał się zapakować w Vaccum Proficook'a Od razu stwierdzam że sery do Vaccum Proficook'a o wymiarach 28cmx40cm optymalnie powinny mieć wagę między 2300-2500kg ten miał 2750 i ledwo go wcisnąłem w ten woreczek. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-370861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 14 Września 2014 Straszysz mnie tymi serami;))mniam,minam... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-370862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 14 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 14 Września 2014 Jakie straszysz, jakie straszysz - produkuję bo a nóż widelec zechcesz w paczkę na Boże narodzenie po kawałku? HEHE Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-370874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 14 Września 2014 Czy ktoś następny się już zapisał też na paczkę świąteczną ? Jeśli nie to ja drugi. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-370897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 14 Września 2014 produkuję bo a nóż widelec zechcesz w paczkę na Boże narodzenie po kawałku? HEHE Ja też bym chciał . Tylko wpierw bym musiał wiedzieć ile ten gwiazdorek ma kosztować . . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-370899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 14 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 14 Września 2014 produkuję bo a nóż widelec zechcesz w paczkę na Boże narodzenie po kawałku? HEHE Ja też bym chciał . Tylko wpierw bym musiał wiedzieć ile ten gwiazdorek ma kosztować . . Gorąco pozdrawiam Andrzeju na pewno nie będzie drogi jak przypuszczasz - myślę że będzie w podobnej cenie jak Twoje oscypki za kg Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-370954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 14 Września 2014 Jakie straszysz, jakie straszysz - produkuję bo a nóż widelec zechcesz w paczkę na Boże narodzenie po kawałku? HEHETo mosz na bank!!) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-370957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 14 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 14 Września 2014 piękny torcik Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-370958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 17 Września 2014 Kurp, super start, oby tak dalej.Wyciągaj wnioski i do przodu.Następnym razem podziel sobie ser na cząstki przed pakowaniem próżniowymWtedy gdy najdzie Cię ochota na spróbowanie, nie musisz otwierać całego krążka.A uwierz mi że kusi... i to każdego dnia. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-371617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 17 Września 2014 witaj Daniel to jest pośrednio TWOJA szkoła Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-371623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 18 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 18 Września 2014 Oj, Grzesiu droczysz się....a ja taki skromny chłopina Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-371730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 18 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 18 Września 2014 Shadow na jutro 25litrów mleka zamówione na Zlot w Gąsiorowie i wspólnie z Grzegorzem poczynimy ser Zlotowy Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-371731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 3 Października 2014 Ostatnie dni upłynęły na robieniu Nalewek Domowych. We wtorek nastawiłem jeden słój nalewki z winogron, w środę dwa słoje pigwówki z pigwy przemrożonej w zamrażalniku, dziś pigwa nie mrożona, pokrojona. Na zdjęciu też ser Grouyer wykonany w Gąsiorowie 19.09.2014 roku wspólnie z EL GregoremDziś po miesiącu dojrzewania nastąpiła próbna degustacja sera twardego Gouda. Smak, konzystencja, twardość - zadowalająca. Ser jest znacznie lepszy od sklepowej Goudy bo super się kroi, nie ciągnie się po nożu, a smak... 100% mleka bez żadnych domieszek olejów roślinnych. Po niedzieli rusza produkcja kolejnych. Myślę że znajdą się koneserzy ręcznie wytwarzanych serów, bez chemi, tylko z mleka z zielonych płuc Polski - z KURPI!!!Odbyła się też degustacja sera Cheddar - chciałem sprawdzić czy twardoś, konzystencja i smak jest w porządku. Jest!!!... jak najbardziej jest. Jako że degustacja odbyła się w gronie przyjaciół (tylko mały kawałek) wszyscy zgodnie stwierdzili że ser ten jest inny niż Gouda i od Goudy zdecydowanie smaczniejszy. Trzeba też będzie kilka zrobić. Kolejna degustacja na święta Bożego Narodzenia Popełniłem też w dniu wczorajszym Konserwę Tyrolską. Mój syn ją uwielbia - dziecku się nie odmawia. A że wybieram się na sobotę i niedzielę na męski survival (no bo temp. w nocy spada do 0, a będziemy całe dwa dni na świeżym powietrzu), to taka konserwa będzie w sam raz. Do tego przygotowana krata (20 butelek) piwa własnoręcznie ważonego - 5 gatunków (Helles (Monachijskie Jasne), Monachijskie Ciemne, OctoberFest (Marcowe), Robust Porter, Weizenbock) i 4 butelki cydru zrobionego z Polskich Jabłek Myślę że będzie i smacznie i cudownie, tym bardziej że pogoda dziś była BAJKA!!! Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-375029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 3 Października 2014 A że wybieram się na sobotę i niedzielę na męski survival Do tego przygotowana krata (20 butelek) piwa własnoręcznie ważonego - 5 gatunków (Helles (Monachijskie Jasne), Monachijskie Ciemne, OctoberFest (Marcowe), Robust Porter, Weizenbock) Sylwek jeszcze nie płyniemy, a już ten rejs mi się podoba Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-375035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 3 Października 2014 Ale, ale Arku... dla każdego po jednym z rodzaju piwqa na twarz Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-375036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 3 Października 2014 dla każdego po jednym z rodzaju piwqa na twarz Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-375039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 3 Października 2014 to i tak 5 browarków + jeden cydr Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-375042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.