Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

Kilka fotek z kolejnej produkcji przetwórstwa mlecznego.

Jak zapowiadałem w zeszłym tygodniu w planach było pierwsze podejście do serów twardych. We wtorek dzięki uprzejmości kolegi ziezielonego w jego Macicy popełniłem ser gouda zwanym :)

post-45680-0-36760400-1410092821_thumb.jpgpost-45680-0-59330700-1410092837_thumb.jpgpost-45680-0-92542000-1410092857_thumb.jpgpost-45680-0-73522200-1410092880_thumb.jpg

po 5 dniach ser wygląda na prawie wysuszony - jutro/pojutrze pokrywam go woskiem i pójdzie do ziezielonego na dojrzewanie (on ma warunki 12stopni i wilgotność większa). El Gregor w rozmowie telefonicznej stwierdził że ser mi trochę za szybko wysechł, ale podobno wosk i zapakowanie w Vaccum ma ten proces spowolnić.

post-45680-0-10039500-1410093065_thumb.jpgpost-45680-0-00248600-1410093081_thumb.jpg

Pod prasą teraz dociska się cheddar który robiłem w piątek - nie do końca jestem z niego zadowolony, nie zmieliłem ziarna, bo stwierdziłem że ziarno zbyt drobno rozdrobniłem, ziarno posoliłem tak jak w przepisie, dałem do odciskania, mimo to ser wyszedł bardzo wysoki i odnoszę wrażenie że jest trochę jak gąbka. No ale to pierwszy ser tego typu, kolejne będą lepsze.

Tak jak korbacze które w piątek razem z oscypkami zawędziłem i mogę powiedzieć że to chyba najlepsza produkcja korbaczy jaką do tej pory zrobiłem.

Wędzi się...

post-45680-0-52159500-1410093278_thumb.jpgpost-45680-0-14069900-1410093441_thumb.jpgpost-45680-0-74994900-1410093506_thumb.jpg

 

 

 

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-369526
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 864
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Tak jak korbacze które w piątek razem z oscypkami zawędziłem i mogę powiedzieć że to chyba najlepsza produkcja korbaczy jaką do tej pory zrobiłem.

 

Pierwszy raz jadłem  korbacze i powiem że smak rewelacja :clap: 

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-369528
Udostępnij na innych stronach

Kurp, podziwiam te twoje serki, a te korbacze bardzo mnie intrygują.  Przyjadę kiedyś do Ciebie ze skrzynką wina na degustacje!  Czas także pochodzić sobie po Warszawie.  Ostatni raz bylem w tym burgu w 1977.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-369533
Udostępnij na innych stronach

Redzed ZAPRASZAM!!! Napisz wcześniej cobym smakowitości miał przygotowane na przyjęcie tak zacnego gościa (bo te moje wyroby wiadomo - topnieją w mgnienia oku) .;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-369547
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj dostałem od Sylwka oscypka i korbacze.

 

post-51707-0-03237500-1410108686_thumb.jpg

 

Korbacze takie dobre że dzisiaj w czasie meczu Polska-Argentyna 3:0 do pifka większośc zjadłem :D Zostało jeszcze trochę na mecz Gibraltar-Polska wieczorem.

Sylwek wielkie dzięki ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-369553
Udostępnij na innych stronach

tier tym razem podszedłem do robienia serków na zupełnym luzie, tak jak radził mi EL GREGOR - luźna guma.

Kiedyś te serki wyciskałem, wyciskałem aby była gładka struktura - teraz trochę odciskam i serek od razu ląduje w solance - nie mam dzikiej fermentacji (jak kiedyś serki zrobiły się jak gąbka). Myślę że to jest loteria - jak zajdzie fermentacja, to zajdzie i nic jej nie powstrzyma (nawet lodowata woda).

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-369560
Udostępnij na innych stronach

Krótka fotorelacja z produkcji sera Cheddar. Ser został wyprodukowany 5 września, dziś został zapakowany, oznakowany i pójdzie do lodówki, a jak nastaną warunki w piwnicy +12 stopni to wyląduje tam na dojrzewanie.

 

Ważenie sera 9 września czyli 3 dni po wyprodukowaniu:

post-45680-0-27125900-1410690852_thumb.jpgpost-45680-0-64584000-1410690862_thumb.jpg

Pokusiłem się o zrobienie zdjęcia porównującego: ser po lewej to gouda która 9 września została zapakowana i obok po prawej Cheddar - bardzo wysoki na tle niskiej goudy.

post-45680-0-97011900-1410690874_thumb.jpgpost-45680-0-39074700-1410690887_thumb.jpg

Minęło jednak 9 dni od produkcji i ser stracił 400g od początkowej wagi, trochę przysiadł i dał się zapakować w Vaccum Proficook'a

post-45680-0-73225100-1410690900_thumb.jpgpost-45680-0-46804600-1410690910_thumb.jpg

 

Od razu stwierdzam że sery do Vaccum Proficook'a o wymiarach 28cmx40cm optymalnie powinny mieć wagę między 2300-2500kg ten miał 2750 i ledwo go wcisnąłem w ten woreczek. :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-370861
Udostępnij na innych stronach

Straszysz mnie tymi serami;))mniam,minam...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-370862
Udostępnij na innych stronach

Jakie straszysz, jakie straszysz - produkuję bo a nóż widelec zechcesz w paczkę na Boże narodzenie po kawałku? ;) HEHE

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-370874
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś następny się już zapisał też na paczkę świąteczną ? Jeśli nie to ja drugi.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-370897
Udostępnij na innych stronach

 

 

produkuję bo a nóż widelec zechcesz w paczkę na Boże narodzenie po kawałku? ;) HEHE

 

 

Ja też bym chciał :D .  Tylko wpierw bym musiał wiedzieć ile ten gwiazdorek ma kosztować .  :facepalm:  :):D .

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-370899
Udostępnij na innych stronach

 

produkuję bo a nóż widelec zechcesz w paczkę na Boże narodzenie po kawałku? ;) HEHE

 

 

Ja też bym chciał :D .  Tylko wpierw bym musiał wiedzieć ile ten gwiazdorek ma kosztować .  :facepalm:  :):D .

 

 

 Gorąco pozdrawiam

 

Andrzeju na pewno nie będzie drogi jak przypuszczasz - myślę że będzie w podobnej cenie jak Twoje oscypki za kg :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-370954
Udostępnij na innych stronach

Jakie straszysz, jakie straszysz - produkuję bo a nóż widelec zechcesz w paczkę na Boże narodzenie po kawałku? ;) HEHE

To mosz na bank!!;))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-370957
Udostępnij na innych stronach

piękny torcik  :clap:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-370958
Udostępnij na innych stronach

Kurp,

 

super start, oby tak dalej.

Wyciągaj wnioski i do przodu.

Następnym razem podziel sobie ser na cząstki przed pakowaniem próżniowym

Wtedy gdy najdzie Cię ochota na spróbowanie, nie musisz otwierać całego krążka.

A uwierz mi że kusi... i to każdego dnia.

 

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-371617
Udostępnij na innych stronach

Shadow na jutro 25litrów mleka zamówione na Zlot w Gąsiorowie i wspólnie z Grzegorzem poczynimy ser Zlotowy :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-371731
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Ostatnie dni upłynęły na robieniu Nalewek Domowych. We wtorek nastawiłem jeden słój nalewki z winogron, w środę dwa słoje pigwówki z pigwy przemrożonej w zamrażalniku, dziś pigwa nie mrożona, pokrojona. Na zdjęciu też ser Grouyer wykonany w Gąsiorowie 19.09.2014 roku wspólnie z EL Gregorem

post-45680-0-30608700-1412368436_thumb.jpgpost-45680-0-40620700-1412368418_thumb.jpgpost-45680-0-74448500-1412368404_thumb.jpgpost-45680-0-76130900-1412368385_thumb.jpg

Dziś po miesiącu dojrzewania nastąpiła próbna degustacja sera twardego Gouda. Smak, konzystencja, twardość - zadowalająca. Ser jest znacznie lepszy od sklepowej Goudy bo super się kroi, nie ciągnie się po nożu, a smak... 100% mleka bez żadnych domieszek olejów roślinnych. Po niedzieli rusza produkcja kolejnych. Myślę że znajdą się koneserzy ręcznie wytwarzanych serów, bez chemi, tylko z mleka z zielonych płuc Polski - z KURPI!!!

post-45680-0-12627300-1412368176_thumb.jpgpost-45680-0-18652800-1412368200_thumb.jpgpost-45680-0-93584500-1412368243_thumb.jpgpost-45680-0-44229600-1412368291_thumb.jpgpost-45680-0-33736200-1412368315_thumb.jpg

Odbyła się też degustacja sera Cheddar - chciałem sprawdzić czy twardoś, konzystencja i smak jest w porządku. Jest!!!... jak najbardziej jest. Jako że degustacja odbyła się w gronie przyjaciół (tylko mały kawałek) wszyscy zgodnie stwierdzili że ser ten jest inny niż Gouda i od Goudy zdecydowanie smaczniejszy. Trzeba też będzie kilka zrobić. Kolejna degustacja na święta Bożego Narodzenia 

post-45680-0-29740300-1412368496_thumb.jpgpost-45680-0-56901300-1412368512_thumb.jpg

Popełniłem też w dniu wczorajszym Konserwę Tyrolską. Mój syn ją uwielbia - dziecku się nie odmawia.  A że wybieram się na sobotę i niedzielę na męski survival (no bo temp. w nocy spada do 0, a będziemy całe dwa dni na świeżym powietrzu), to taka konserwa będzie w sam raz. Do tego przygotowana krata (20 butelek) piwa własnoręcznie ważonego - 5 gatunków (Helles (Monachijskie Jasne), Monachijskie Ciemne, OctoberFest (Marcowe), Robust Porter, Weizenbock) i 4 butelki cydru zrobionego z Polskich Jabłek Myślę że będzie i smacznie i cudownie, tym bardziej że pogoda dziś była BAJKA!!!

post-45680-0-24157100-1412368554_thumb.jpgpost-45680-0-54020200-1412368566_thumb.jpgpost-45680-0-35034100-1412368578_thumb.jpg

post-45680-0-90439400-1412368269_thumb.jpg

post-45680-0-79782600-1412368323_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-375029
Udostępnij na innych stronach

 

 

A że wybieram się na sobotę i niedzielę na męski survival

 

Do tego przygotowana krata (20 butelek) piwa własnoręcznie ważonego - 5 gatunków (Helles (Monachijskie Jasne), Monachijskie Ciemne, OctoberFest (Marcowe), Robust Porter, Weizenbock)

 

Sylwek jeszcze nie płyniemy, a już ten rejs mi się podoba :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-375035
Udostępnij na innych stronach

Ale, ale Arku... dla każdego po jednym z rodzaju piwqa na twarz :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-375036
Udostępnij na innych stronach

to i tak 5 browarków + jeden cydr ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/14/#findComment-375042
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.