Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 864
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kruszynka , posiadacz sekstantu , Kurp on chyba nie bedzie karmił dorszy , on umie poprowadzić pewenie  Zawiszę , wiec nic nie sugeruj tylko pytaj po rejsie , bo jak sie Twoje przewidywanie nie sprawdzi to Cie przeciągną pod kilem .  :)  :D  :cry:

Kurp dorobiłeś się kutra ( do mięsa oczywiście  ) gratuluje ,Wyroby piekne  Pozdrawiam

Pacan - kuter taki stoi u Bagno, a że do niego mam aż raptem 35km to grzech nie skorzystać ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/21/#findComment-446553
Udostępnij na innych stronach

Wiesiek to na kotwicę będzie łapał taaaaaką rybę :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/21/#findComment-446554
Udostępnij na innych stronach

 

 

Będę o Wasz pamiętał przy premiach i nagrodach jubileuszowych

Na etat ich wziąłeś :cool:;)

Tylko nie pisz że jestem złośliwy bo to taki żart ma być.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/21/#findComment-446660
Udostępnij na innych stronach

post-45680-0-32955200-1443555413_thumb.jpg

Siedzę sobie teraz wieczorem przy Český Ležák warka 24 (stwierdzam z dumą że takiego piwa trudno szukać w sklepach, a sztukę warzenia opanowałem na tyle że nie ma się czego wstydzić) i podsumowuję dzień:

post-45680-0-73201700-1443555411_thumb.jpg

uwędzone 4,8kg korbaczy (z 50litrów mleka - myślę że dobra wydajność) i popakowane.

post-45680-0-26493000-1443555410_thumb.jpg

Na ostatnim zdjęciu efekt kilku dni pracy - 3 Goudy, Korbacze i Feta - w sumie przerobione 150litrów mleka  ;)Do skonsumowanie jeszcze Octoberfest warka 23  :)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/21/#findComment-447621
Udostępnij na innych stronach

Po co się tak męczysz sam. ;) Podrzuć nam trochę, pomożemy. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/21/#findComment-447622
Udostępnij na innych stronach

Po co się tak męczysz sam. ;) Podrzuć nam trochę, pomożemy. :D

Mirku  - mówisz o skrzyneczce browaru?

o k... ile mopów... :tongue::clap:

To są dredy - dosztukujemy Ci tier z Bazylem po pijaku przy najbliższej okazji ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/21/#findComment-447626
Udostępnij na innych stronach

 

o k... ile mopów... :tongue::clap:

To są dredy - dosztukujemy Ci tier z Bazylem po pijaku przy najbliższej okazji ;)

 

 

[Lubię to!] :cool:

 

Pisu się pytał czy wybierasz się na Ryte Błota i czy byś mnie po drodze nie zabrał ;) tam możemy dredów nakręcić ;)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/21/#findComment-447643
Udostępnij na innych stronach

Takie zdjęcie z serii "sentymentalnych" - pomyśleć że kiedyś zaczynałem przygodę z serami od 5litrowego garka - teraz 50litrowy bywa za mały :) Dla porównania oba 5l i 50l

post-45680-0-38778600-1443951347_thumb.jpg

 

Trzeba było popełnić jakiś wyrób z szynkowarki - Luncheon-Meat - efekt końcowy parzenia - smak rewelacja :)

DZIADEK miałeś rację że to najprostsza i najsmaczniejsza konserwa.

Miro i Chudziak dzięki za podpowiedzi odnośnie czasów parzenia. :)

post-45680-0-21472300-1443951498_thumb.jpgpost-45680-0-49704500-1443951500_thumb.jpgpost-45680-0-41334500-1443951502_thumb.jpg

 

Popełniłem też "Dżem ze świni - wg. receptury Spółdzielni Mazowszanka - zielony od dużej ilości majeranku :)

post-45680-0-34491900-1443951576_thumb.jpg

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/21/#findComment-448203
Udostępnij na innych stronach

KURP podaj przepis na Luncheon-Meat , z czasem parzenia . Piekny wyrób Ci wyszedł .Dziekuje .Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/21/#findComment-448412
Udostępnij na innych stronach

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/21/#findComment-448414
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Taka sytuacja z tygodnia (nie leniłem się) - 2 sery Gouda po solankowaniu obsychają w lodówce z czasów PRL, a 3 sery na kolejnym zdjęciu to: w solance 3'cia Gouda która trafi za chwilę do obsuszania, obok gara Grouyer któy pójdzie do solanki i w garze Grouyer który pójdzie do formy. W sumie przerobione 150l mleka. Po niedzieli jakieś korbacze, oscypki, koryciny i jak mi starczy czasu Cheddar - trzeba korzystać póki mleko dobre (tłuszcz 4,3%) ;)

 

post-45680-0-28520100-1448145717_thumb.jpgpost-45680-0-31479300-1448145718_thumb.jpg


Ser Grouyer robiony miesiąc temu wzbudził mój niepokój - w jednym miejscu pod powłoką pojawiła się ciemna plama, pomimo że był polioctan.

Ta mała plama to zielona/niebieska pleśń (spotykana w serach z przerostem pleśni). Ten kawałek z pleśnią został zjedzony, reszta popakowana w Vaacum.

Ser - pyszny :)

post-45680-0-47584200-1448146045_thumb.jpgpost-45680-0-39655700-1448146046_thumb.jpgpost-45680-0-35349800-1448146047_thumb.jpgpost-45680-0-37654700-1448146048_thumb.jpgpost-45680-0-35798300-1448146049_thumb.jpgpost-45680-0-36566300-1448146050_thumb.jpgpost-45680-0-38944500-1448146051_thumb.jpgpost-45680-0-42108500-1448146052_thumb.jpgpost-45680-0-34703200-1448146053_thumb.jpgpost-45680-0-40989700-1448146054_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/21/#findComment-457825
Udostępnij na innych stronach

 

 

(nie leniłem się)

Ty śpisz czasem?  :D

 

 

przerobione 150l mleka. Po niedzieli jakieś korbacze, oscypki, koryciny i jak mi starczy czasu Cheddar
 

Chociaż dziś odpocznij mistrzu,  :thumbsup: abyś nam nie osłabł za bardzo.  :D  Zdrówka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/21/#findComment-457852
Udostępnij na innych stronach

Sery pięknej urody i smaku również . Sylwuś tylko pamiętaj ostrożnie z krajalnicą ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/21/#findComment-457871
Udostępnij na innych stronach

Hmmm pysznie i pieknie :thumbsup:  ...sery to ja nawet za kielbache oddam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/21/#findComment-457910
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.