Aksamit97 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 1 Lutego 2016 Ja stosuję solenie na sucho w dawce 1,5 % w stosunku do masy sera.Jest taka zasada, że solenie na sucho daje ser bardziej miękki w strukturze, elastyczny.Natomiast solenie w solance daje ser twardszy w strukturze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/4/#findComment-472491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 1 Lutego 2016 Wczoraj nasoliłem 1.5% masy podzielone na dwie strony sera. Doradźcie gdzie dojrzewać parmezan. Mam witrynę w niej ustawione 13 stopni. Czy raczej w kuchni? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/4/#findComment-472496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 1 Lutego 2016 W witrynie ale pakuj w próżnię jak już ładna sucha skórka się zrobi.Czyli za 2-3 tygodnie pewnie albo szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/4/#findComment-472497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 1 Lutego 2016 Tak, rób, jak Ci Perszing radzi. Sery super dojrzewają w próżni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/4/#findComment-472505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 1 Lutego 2016 Ale parmezan nie będzie miał takiej konsystencji jak powinien. Ale smak jest OK. I bezpiecznie można trzymać rok i dłużej tylko od czasu do czasu otwierając i przemywając. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/4/#findComment-472507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 1 Lutego 2016 No coś za coś. Ale lepiej mieć smak i brak konsystencji, niż popękany ser z zagnieżdżającą się pleśnią w załamaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/4/#findComment-472509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 1 Lutego 2016 Nie mam takiego dużego worka Może Tomek poratujesz paroma sztukami? Nie będę musiał 100 kupować. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/4/#findComment-472510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 1 Lutego 2016 (edytowane) No coś za coś. Ale lepiej mieć smak i brak konsystencji, niż popękany ser z zagnieżdżającą się pleśnią w załamaniach.W 100% się zgadzam. Ja po starciu dałem do garażu gdzie mi ładnie wiórki obeschły i przesypałem do specjalnego pojemnika TESCOMA do parmezanu. Większy kawałek poszedł do lodówki w pergamin i też obeschnie . Tak więc jest OK. Coś tam jeszcze mogę mieć z dużych worków. Zawsze możesz mniejsze porozcinać i zgrzać na większy rozmiar. Też wyjdzie. I 100 szt. nie trzeba kupować. Tutaj mają ciekawą ofertę : http://otwarte24h.com/pl/c/Worki-prozniowe-moletowane/61 Edytowane 1 Lutego 2016 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/4/#findComment-472511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 1 Lutego 2016 i przesypałem do specjalnego pojemnika TESCOMA do parmezanu. Który to pojemnik? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/4/#findComment-472512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 1 Lutego 2016 http://www.tescomapolska.pl/przechowywanie-i-pakowanie-potraw/pojemniki-i-miski/purity/891838-zdrowy-pojemnik-do-lodowki-purity-na-parmezan Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/4/#findComment-472513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Dawno mnie tu nie było Peklowane na sucho 7 dni. Wędzone 2h na ciepło plus 8h na zimno. Przez noc wisiały w wędzarni. Poezja smaku rozpływa się na języku Boczek jako jedyny parzony. Zdjęcia z kalkulatora fotogram zemnie żaden Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/4/#findComment-548324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Kolorystycznie bardzo ładne.Smakowo to wierze na słowo.Pozdrawiam świątecznie! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/4/#findComment-548325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Ale ładne sery Karol dasz przepisa ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/4/#findComment-548332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Hahaha pomyliłem tematy Proszę o przeniesienie do https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8085-nowa-beczka-karkana/page-9 Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/4/#findComment-548335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.