Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się czy warto, przed zamrożeniem, świeże grzyby zapakować próżniowo?

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej. Albert Einstein
www.multiplikator.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8526-mro%C5%BCenie-grzyb%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się czy warto, przed zamrożeniem, świeże grzyby zapakować próżniowo?

nie wiem czy jest taka potrzeba... bo ja od wielu lat pakuję surowe grzyby w torebki przeznaczone do zamrażania i w takich przechowuję. Przed mrożeniem obgotowuję tylko maślaki, gąski i opieńki... pozostałe oczyszczam i zamrażam w stanie surowym.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8526-mro%C5%BCenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-302830
Udostępnij na innych stronach

Aniu, zapomniałaś o kurkach, kurka zamrożona bez blanszowania robi się gorzkawa .

oj tak... :blush: zapomniałam.... kurki też się blanszuje...

A po rozmrożeniu nie robią Ci się tzw. kapcie?

nie robią... ponieważ po wyjęciu z zamrażalnika od razu wrzucam je na gorącą osoloną wodę... zarówno te które są w całości (całe kapelusze) jak i te które kroję na drobno np. w paseczki. nikomu jeszcze moje grzyby mrożone w ten sposób nie zaszkodziły....

Ogonki prawie wszystkich grzybów... obgotowuję drobno kroję lub przekręcam przez maszynkę o grubych oczkach i wtedy zamrażam.... bo one często po zamrożeniu w całości są ''gumowate'' :wink:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8526-mro%C5%BCenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-302842
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.