EAnna Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Maja 2008 instrukcja jest nie po naszemu.Spróbuj poszukać polskiej wersji w necie. Nie piszesz, jakiej firmy i jaki model kupiłeś. Może jest instrukcja obrazkowa? Na ogół to nie są trudne rzeczy. Główna funkcja, to ustawienie mocy i czasu grzania. Mniej wiecej 1 min. na pełnej mocy wystarcza do zagotowania szklanki wody. Inna funkcja, to rozmrażanie. Jest to też grzanie tylko wolniejsze; przystosowane do wagi rozmrażanego produktu i jego rodzaju. Poza tym, możesz mieć opiekacz oporowy w środku. Jest tez klawisz dodawania czasu, np. +1min. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/853-mikrofal%C3%B3wka/page/2/#findComment-33729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Maja 2008 EAnna, Bardzo mnie zainteresowal twoj sposob robienia konfitur i marmolady w mikrofali.Prosze oswiec mnie jak to robisz :question: Moze jakis maly przyklad odnosnie owocow i proporcji cukru.Bede bardzo wdzieczna. :wink: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/853-mikrofal%C3%B3wka/page/2/#findComment-33734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Maja 2008 cześć Bardzo mnie zainteresowal twoj sposob robienia konfitur i marmolady w mikrofali.Prosze oswiec mnie jak to robisz :? a mnie by bardziej interesowały parametry ustawień mikrofalówki jakie stosujesz przy robieniu powideł śliwkowych Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/853-mikrofal%C3%B3wka/page/2/#findComment-33735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sepiko Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Maja 2008 Też czekam na przepis na mikrofalkowe powidełka :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/853-mikrofal%C3%B3wka/page/2/#findComment-33746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Maja 2008 Witam A ja pozostaję na razie przy tradycyjnym smażeniu powidełek ze śliwek . Jeszcze nie posiadam mikrofali :blush: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/853-mikrofal%C3%B3wka/page/2/#findComment-33751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Maja 2008 Cześć A ja pozostaję na razie przy tradycyjnym smażeniu powidełek ze śliwek . Jeszcze nie posiadam mikrofali Niczym sie nie przejmuj ja mam i tez smażę tradycyjnie Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/853-mikrofal%C3%B3wka/page/2/#findComment-33759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 9 Maja 2008 Nie wiem czy zdecyduje się walnąć mikrofalą po powidłach :smile: , Może nie tak szybko, ale równie wygodnie robi się powidła w maszynie do pieczenia chleba. Jest tam specjalny program do powideł. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/853-mikrofal%C3%B3wka/page/2/#findComment-33761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Maja 2008 a mnie by bardziej interesowały parametry ustawień mikrofalówki jakie stosujesz przy robieniu powideł śliwkowychBardzo mnie zainteresowal twoj sposob robienia konfitur i marmolady w mikrofali.Prosze oswiec mnie jak to robiszPrzepraszam Wszystkich, że tak długo nie odpowiadałam. Dopiero dzisiaj wróciłam do domu po dłuższej nieobecności. Przepis na powidła jest taki, jaki robi się metodą tradycyjną. Kuchnia mikrofalowa służy jedynie do odparowania owoców. Ponieważ dysponuję 30 litrową kuchenką, wstawiam do niej 3 litrowe naczynie ze szkła żaroodpornego i zapełniam prawie do pełna wypestkowanymi śliwkami ubijając całość tak, aby się jak najwięcej zmieściło. Podlewam 1/2 szklanki wody. Przy tej ilości owoców ustawiam 30 minut na max. mocy. Po tym czasie mieszam całość i ponownie na ok. 20 min, następne mieszanie itd, do pożądanego odparowania. Przy tej metodzie nie ma pryskania ani przypalania wsadu. Im bardziej wysmażone powidła tym czas pomiedzy przemieszaniem powinien być krótszy. Nie musimy robić wszystkiego w tym samym dniu. Należy jednak otworzyć drzwiczki aby parowanie mogło się nadal odbywać. Na powidła najlepsze są tradycyjne, małe górskie wegierki. Powinny być dojrzałe w takim stopniu aby były słodkie a skórka lekko pomarszczona. Można je jeszcze kupić na targu (oczywiście we wrześniu) lub bezpośrednio u górali np. na Cieńkowie w Wiśle. Powidła z takich śliwek nie wymagają dosładzania, a dobrze wysmażone są słodkie z lekką nutką goryczki. Dzięki temu nadają sie również do mięsa lub do bigosu (mniam, mniam). Powidła smażę od 40 lat, z czego 15 lat w mikrofalówce. Proszę mi wierzyć, takie odparowywanie owoców ma zdecydowaną przewagę nad tradycyjnym i nigdy bym do smażenia na płycie lub gazie nie powróciła. Tego samego zdania są osoby, które zapoznałam z ta metodą. Zachęcam posiadaczy mikrofalówek do wypróbowania na małaj ilości owoców i dokonania własnej oceny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/853-mikrofal%C3%B3wka/page/2/#findComment-34035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Maja 2008 Dzięki EAnna za przepis, przy najbliższym śliwkobraniu napewno go wypróbuję, tylko jeszcze małe pytanie - czy śliwek nie przykrywasz? a co z tak zwanym pryskaniem? Fakt, że muszą odparować, ale jak to pogodzić? :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/853-mikrofal%C3%B3wka/page/2/#findComment-34040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 20 Maja 2008 czy śliwek nie przykrywasz? a co z tak zwanym pryskaniem?Główną zaletą odparowywania w mikrofalówce jest właśnie to, że masa owocowa nia pryska. Ogrzewanie odbywa sie w całej objętości a nie od dna i prawdopodobnie to jest przyczyną. Naczynia nie należy w ogóle przykrywać! Im naczynie jest szersze, tym lepiej. Masa owocowa szybciej odparuje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/853-mikrofal%C3%B3wka/page/2/#findComment-34086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 20 Maja 2008 EAnna, EAnna bardzo dziekuje.Tu gdzie mieszkam nie ma sliwek wegierek.Sa podobne w smaku i pestka odchodzi,ale mnie sie wydaje,ze to sliwka kalifornijska.Bardzo duzo jest natomiast moreli i brzoskwini.Jak myslisz moge je robic Twoim sposobem w mikrofali.Pozdrawiam goraco :smile: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/853-mikrofal%C3%B3wka/page/2/#findComment-34096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Maja 2008 duzo jest natomiast moreli i brzoskwini.Jak myslisz moge je robic Twoim sposobem w mikrofaliMożesz, jak najbardziej. Mój mąż ma w domu ścisłą specjalizację w robieniu dżemów na bazie moreli. Robi je same lub z dodatkiem mandarynek, ananasa i truskawek. Jednak ze względu na intensywność smaku i zapachu nie odparowuje ich do końca tylko zageszcza żelfiksem i dodaje cukru. Sa wspaniałe. Oczywiscie robione są w mikrofalówce. Takie dżemy są ozdobą każdego śniadania, nadają się do naleśników a dżem morelowy (szczególnie z dojrzałych na drzewie krajowych moreli) jest doskonały do przełożenia torta orzechowego. Możesz robić powidła również ze śliwek innych gatunków, jednak musisz dodać cukru i dłużej odparowywać bo są bardziej soczyste (wodniste). Smak tego dżemu będzie jednak różnił się od typowo wegierkowego. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/853-mikrofal%C3%B3wka/page/2/#findComment-34111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Maja 2008 Witam. EAnno serdecznie dziękuję za podpowiedź w sposobie uzycia mikrofalówki do wykonywania powideł śliwkowych Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/853-mikrofal%C3%B3wka/page/2/#findComment-34154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Maja 2008 Przy okazji jeszcze pytanie, czy mikrofalówkę można wykorzystać do suszenia ziół, owoców itp.? :grin: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/853-mikrofal%C3%B3wka/page/2/#findComment-34157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Maja 2008 czy mikrofalówkę można wykorzystać do suszenia ziół, owoców itp.?Absolutnie nie. Wprawdzie w pierwszej fazie suszenie byłoby efektywne (do czasu odparowania wiekszej części wody), ale w ostatniej - z punktu widzenia urządzenia, komora byłaby "pusta" i lampa generacyjna uległaby uszkodzeniu. Generalnie nie wolno włączać mikrofalówki bez wsadu stratnego w polu wysokiej częstotliwości czyli takiego, który się nie grzeje. W praktyce uchwycenie tego punktu jest niemożliwe. Poza tym, na skutek działania wentylatora cała komora byłaby zapylona. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/853-mikrofal%C3%B3wka/page/2/#findComment-34160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.