Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

CHUTNEY

Chutney z dyni

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5029 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 07 paź 2013 - 02:54

 Ostatnio rosnie zaintersowanie wlasnie tematem chutney. Wczesniej juz wstawialam  przepis na chutney z chilli, teraz czas na dynie, teraz macie jej pod dostatkiem.  Jako pierwszy wpisuje sklad jaki podaje oryginalny przepis, jednak okazalo sie, ze ocet  i cukier bardzo przejmuja smak chutney , wiec bylam zmuszona zmienic je drobine ,jakna moj i moich domownikow gust.

 

Skladniki:

1,25 kg dyni,obranej i oczyszconej z nasion, pokrojonej a kawalki 2,5 cm

750g jablek, obranych, oczyszczonych  i pokrojonych na kawalki

75g swiezego imbiru, startego na tarce lub ,jesli ktos lubi pokrojonego w bardzo cieniutkie paseczki

3-4 czerwone chillie, oczyszcone z nasion i pokrojone na paseczki

2 lyzki nasion gorczycy bialej

2 lyzki nasion gorczycy czarnej

1 litr octu jablkowego

500g cukru brazowego

1 lyzka soli.

 

Tu uwaga: zaznaczylam ocet i cukier na czerwono bo wlasnie te jednostki wg mnie sa zaduze. Jednak kiedy robilam po raz pierwszy, robilam wszystko wg przepisu i dlatego bylam zmuszona dolozyc pozniej jeszcze kolejna podcje dyni, jablek ,imbiru i chillie.Wiec jesli ktos robi po raz pierwszy proponuje od razu zmniejszenie cukru i octu przynajmniej o polowe

Załączony plik  skladniki chutney.JPG   152,95 KB   6 Ilość pobrań

Wszystkie skladniki oprocz cukru i soli wsadzic do garnak i wymieszac dokladnie. 

Załączony plik  20131001_165759.jpg   73,34 KB   3 Ilość pobrań

Doprowadzic do zagotowania, zmniejszyc ogien i na wolnym ogniu gotowac okolo 20-25 minut, do czasu az dynia bedzie miekka.

 Dodac cukier i sol,Załączony plik  20131001_175346.jpg   259,64 KB   3 Ilość pobrań

powrotnie doprowadzic do zagotowania i mieszac az cukier sie rozpusci.

Załączony plik  20131001_175503.jpg   244,45 KB   3 Ilość pobrań

Zmniejszyc ogien i mieszajac co jakis czas gotowac okolo godziny, az mieszanka zrobi sie gesta.

Przelozyc do goracych sloikow.

Na zdjeciu widac gestosc, do jakiej nalezy dazyc.

Załączony plik  20131007_123523.jpg   108,76 KB   3 Ilość pobrań

 Chutny powinno dojrzewac okolo 6ciu tygodni, aby prawidlowy smak uzyskac.

Moze byc w sloikach do 2ch lat.



#2 redzed

redzed

    Weteran

  • ***SUPER VIP***
  • 1014 postów

Napisano 07 paź 2013 - 04:16

Thanks!  Ładny przepis, na pewno zrobimy próbę.  :clap: Właśnie u nas sezon na dynie.



#3 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5585 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 paź 2013 - 11:31

U mnie tez dzis chutney tylko ze z jablek :-) z rodzynkami i curry..zapach w calym mieszkaniu 



#4 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5029 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 07 paź 2013 - 11:34

Elektra a gdzie przepis i zdjecia ?  ;)  Jak masz sprawdzony przepis to daj go na forum, chetnie tez zrobie takie.



#5 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5585 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 paź 2013 - 12:05

raz wczesniej robilam no i zniknal :-)

a teraz robie drugi raz 

postaram sie zaraz jakas fotke strzelic i przetlumacze przepis  z ktorego robilam 



#6 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5585 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 paź 2013 - 13:12

fotka i przepis w moim temacie 

https://wedlinydomow...e-3#entry305562



#7 3kuba

3kuba

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćTomaszów Maz

Napisano 21 paź 2013 - 09:13

ANNAM dzięki za ten przepis chutney już zrobiony zrobiłem z dyni pomarańczowej i tej bardziej białej fajnie wyszło bo biała się rozgotowała a pomarańczowa nie więc są kwadraciki widoczne ładnie to wyszło. No i zmniejszyłem Chilli bo nie lubię bardzo ostrego jedzenia. Na ciepło nie zza dobre na zimno już lepsze zobaczymy jak troszkę postoi. Dzięki



#8 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5029 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 21 paź 2013 - 09:19

3kuba ja wlasnie dzisiaj zjadlam pierwszy raz po odpoczynku( chatney ,nie moim  :D )smaczne, a chilli nie czuc bardzo. Smak sie rozchodzi lagodnie. Mialamna kanapce z serem i kanapce z kielbasa .

 Teraz czas zrobic nastepne. Pogrzevbie w tej ksiazce z ktorej jest ten przepis moze znowu cos wygrzebie ;)



#9 3kuba

3kuba

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćTomaszów Maz

Napisano 21 paź 2013 - 12:21

Super chętnie wypróbuje Pozdrawiam



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1695 postów

Napisano 21 paź 2013 - 12:36

Witam ANNAM  :) fajny przepis ,chętnie go zrobię   :) pozdrawiam  






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych