ANNAM Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Października 2013 Ostatnio rosnie zaintersowanie wlasnie tematem chutney. Wczesniej juz wstawialam przepis na chutney z chilli, teraz czas na dynie, teraz macie jej pod dostatkiem. Jako pierwszy wpisuje sklad jaki podaje oryginalny przepis, jednak okazalo sie, ze ocet i cukier bardzo przejmuja smak chutney , wiec bylam zmuszona zmienic je drobine ,jakna moj i moich domownikow gust. Skladniki:1,25 kg dyni,obranej i oczyszconej z nasion, pokrojonej a kawalki 2,5 cm750g jablek, obranych, oczyszczonych i pokrojonych na kawalki75g swiezego imbiru, startego na tarce lub ,jesli ktos lubi pokrojonego w bardzo cieniutkie paseczki3-4 czerwone chillie, oczyszcone z nasion i pokrojone na paseczki2 lyzki nasion gorczycy bialej2 lyzki nasion gorczycy czarnej1 litr octu jablkowego500g cukru brazowego1 lyzka soli. Tu uwaga: zaznaczylam ocet i cukier na czerwono bo wlasnie te jednostki wg mnie sa zaduze. Jednak kiedy robilam po raz pierwszy, robilam wszystko wg przepisu i dlatego bylam zmuszona dolozyc pozniej jeszcze kolejna podcje dyni, jablek ,imbiru i chillie.Wiec jesli ktos robi po raz pierwszy proponuje od razu zmniejszenie cukru i octu przynajmniej o poloweWszystkie skladniki oprocz cukru i soli wsadzic do garnak i wymieszac dokladnie. Doprowadzic do zagotowania, zmniejszyc ogien i na wolnym ogniu gotowac okolo 20-25 minut, do czasu az dynia bedzie miekka. Dodac cukier i sol,powrotnie doprowadzic do zagotowania i mieszac az cukier sie rozpusci.Zmniejszyc ogien i mieszajac co jakis czas gotowac okolo godziny, az mieszanka zrobi sie gesta.Przelozyc do goracych sloikow.Na zdjeciu widac gestosc, do jakiej nalezy dazyc. Chutny powinno dojrzewac okolo 6ciu tygodni, aby prawidlowy smak uzyskac.Moze byc w sloikach do 2ch lat. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Października 2013 Thanks! Ładny przepis, na pewno zrobimy próbę. Właśnie u nas sezon na dynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Października 2013 U mnie tez dzis chutney tylko ze z jablek :-) z rodzynkami i curry..zapach w calym mieszkaniu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Października 2013 Elektra a gdzie przepis i zdjecia ? Jak masz sprawdzony przepis to daj go na forum, chetnie tez zrobie takie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Października 2013 raz wczesniej robilam no i zniknal :-)a teraz robie drugi raz postaram sie zaraz jakas fotke strzelic i przetlumacze przepis z ktorego robilam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Października 2013 fotka i przepis w moim temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page-3?do=findComment&comment=305562 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3kuba Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Października 2013 ANNAM dzięki za ten przepis chutney już zrobiony zrobiłem z dyni pomarańczowej i tej bardziej białej fajnie wyszło bo biała się rozgotowała a pomarańczowa nie więc są kwadraciki widoczne ładnie to wyszło. No i zmniejszyłem Chilli bo nie lubię bardzo ostrego jedzenia. Na ciepło nie zza dobre na zimno już lepsze zobaczymy jak troszkę postoi. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Października 2013 3kuba ja wlasnie dzisiaj zjadlam pierwszy raz po odpoczynku( chatney ,nie moim )smaczne, a chilli nie czuc bardzo. Smak sie rozchodzi lagodnie. Mialamna kanapce z serem i kanapce z kielbasa . Teraz czas zrobic nastepne. Pogrzevbie w tej ksiazce z ktorej jest ten przepis moze znowu cos wygrzebie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3kuba Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Października 2013 Super chętnie wypróbuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Października 2013 Witam ANNAM fajny przepis ,chętnie go zrobię pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.