Skocz do zawartości

CHUTNEY


ANNAM

Rekomendowane odpowiedzi

 Ostatnio rosnie zaintersowanie wlasnie tematem chutney. Wczesniej juz wstawialam  przepis na chutney z chilli, teraz czas na dynie, teraz macie jej pod dostatkiem.  Jako pierwszy wpisuje sklad jaki podaje oryginalny przepis, jednak okazalo sie, ze ocet  i cukier bardzo przejmuja smak chutney , wiec bylam zmuszona zmienic je drobine ,jakna moj i moich domownikow gust.

 

Skladniki:

1,25 kg dyni,obranej i oczyszconej z nasion, pokrojonej a kawalki 2,5 cm

750g jablek, obranych, oczyszczonych  i pokrojonych na kawalki

75g swiezego imbiru, startego na tarce lub ,jesli ktos lubi pokrojonego w bardzo cieniutkie paseczki

3-4 czerwone chillie, oczyszcone z nasion i pokrojone na paseczki

2 lyzki nasion gorczycy bialej

2 lyzki nasion gorczycy czarnej

1 litr octu jablkowego

500g cukru brazowego

1 lyzka soli.

 

Tu uwaga: zaznaczylam ocet i cukier na czerwono bo wlasnie te jednostki wg mnie sa zaduze. Jednak kiedy robilam po raz pierwszy, robilam wszystko wg przepisu i dlatego bylam zmuszona dolozyc pozniej jeszcze kolejna podcje dyni, jablek ,imbiru i chillie.Wiec jesli ktos robi po raz pierwszy proponuje od razu zmniejszenie cukru i octu przynajmniej o polowe

post-40723-0-37863800-1381110535_thumb.jpg

Wszystkie skladniki oprocz cukru i soli wsadzic do garnak i wymieszac dokladnie. 

post-40723-0-03868300-1381110583_thumb.jpg

Doprowadzic do zagotowania, zmniejszyc ogien i na wolnym ogniu gotowac okolo 20-25 minut, do czasu az dynia bedzie miekka.

 Dodac cukier i sol,post-40723-0-58472000-1381110641_thumb.jpg

powrotnie doprowadzic do zagotowania i mieszac az cukier sie rozpusci.

post-40723-0-38341500-1381110709_thumb.jpg

Zmniejszyc ogien i mieszajac co jakis czas gotowac okolo godziny, az mieszanka zrobi sie gesta.

Przelozyc do goracych sloikow.

Na zdjeciu widac gestosc, do jakiej nalezy dazyc.

post-40723-0-71291500-1381110496_thumb.jpg

 Chutny powinno dojrzewac okolo 6ciu tygodni, aby prawidlowy smak uzyskac.

Moze byc w sloikach do 2ch lat.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie tez dzis chutney tylko ze z jablek :-) z rodzynkami i curry..zapach w calym mieszkaniu 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

raz wczesniej robilam no i zniknal :-)

a teraz robie drugi raz 

postaram sie zaraz jakas fotke strzelic i przetlumacze przepis  z ktorego robilam 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

ANNAM dzięki za ten przepis chutney już zrobiony zrobiłem z dyni pomarańczowej i tej bardziej białej fajnie wyszło bo biała się rozgotowała a pomarańczowa nie więc są kwadraciki widoczne ładnie to wyszło. No i zmniejszyłem Chilli bo nie lubię bardzo ostrego jedzenia. Na ciepło nie zza dobre na zimno już lepsze zobaczymy jak troszkę postoi. Dzięki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3kuba ja wlasnie dzisiaj zjadlam pierwszy raz po odpoczynku( chatney ,nie moim  :D )smaczne, a chilli nie czuc bardzo. Smak sie rozchodzi lagodnie. Mialamna kanapce z serem i kanapce z kielbasa .

 Teraz czas zrobic nastepne. Pogrzevbie w tej ksiazce z ktorej jest ten przepis moze znowu cos wygrzebie ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.