swistak180 Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Października 2013 Witam wszystkich Mam parę pytań dotyczących budowy drewnianej wędzarni - problem w tym że użytkuje działkę razem ze szwagrem a ten zaczął budowę wędzarni od skrzyni jest ona całkowicie drewniana o wym 60x80x140 i teraz zaczynają się pytania 1 czy lepszy bedzie komin czy opcja https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_10_2013/post-39694-0-43890700-1381078308.jpg2 jak uważacie do takiej skrzyni lepszy jest wariant z kanałem dymnym (moje zdanie) czy palenisko bezpośrednie (zdanie szwagra)Odpowiadając na moje pytania proszę o argumenty ponieważ ciężko będzie bez nich go do czegoś namówićZ góry dziękuje za pomoc na pewno jeszcze trochę pytań zadam w dalszej części budowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Października 2013 Najpierw odpowiedz sobie na pytanie zadawane tysiące razy.1. Do jakich celów potrzebny Ci będzie kanał ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swistak180 Opublikowano 7 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Października 2013 Najpierw odpowiedz sobie na pytanie zadawane tysiące razy.1. Do jakich celów potrzebny Ci będzie kanał ?Jako nowicjusz w temacie wedzarni wydaje mi się ze jest to bezpieczniejszy wariant wzgledem zaparzenia mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Października 2013 Jako nowicjusz w temacie wedzarni wydaje mi się ze jest to bezpieczniejszy wariant wzgledem zaparzenia mięsa Gdybyś zadał sobie trud czytania forumowych wiadomości, taka odpowiedź nie miała by tu miejsca. O czym Ty piszesz ??? O jakim zaparzaniu ??? Najpierw poczytaj forum i zdobądź nieco wiedzy, bo jest się czego uczyć, zanim rozpoczniesz kolejny temat i równie ważne pytania, kto jest lepszy, tatuś, mamusia czy może wujek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swistak180 Opublikowano 7 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Października 2013 chodziło mi dokładnie oto iż w wariancie bezpośrednim jest większa możliwość by w komorze pojawił się ogień i kiełbasa się upiecze a nie uwędzi aco do forum studiuje je już od 3 dni ale jest tak duży ogrom wiadomości , a poza tym większość wariantów ma swoich zwolenników i przeciwników a mi dokładnie chodzi o wędzarnie drewniana w pełni w internecie znalazłem taki wątek lecz tam jest ona obita od wewnątrz blacha Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Października 2013 kolego swistak 180 , mam nadzieje ze kolega svergie 2 nie zraził Cie do forum swoim postem , ma racje o tyle ze te pytania ciagle sie przewijaja w naszych forumowych dyskusjach , ale to nie upowaznia do pokazania koledze miejsca w kozie .Proponuje oswoic się z tematem , przeczytaj temat : 1, 2, 3 wędzarniatam kolega starykot publikuje zdjecia swojej wedzarni kanałowej ze szkrzynia drewniana . Na poczatku tematu tez zadaje podobne pytania wiec czytajac sie oswoisz sie z terminologia oraz opanujesz wzrokowo z fotografii cykl przygotowanie wedzonek , ociekanie osuszanie i wedzenie i parzenie .Sposob wykonczenia skrzyni tez jest opisany na forum , proponuje powoli po nitce do kłebka :1.zadaj sobie pytanie jakie ilości bedziesz wedził jednorazowa i jak często ,2.czy wedzarnia znajduje sie blisko domu , czy musisz do niej dojechac , juz ten fakt okresli Ci ile czasu mozesz poswiecic wedzeniu . 3. Czy zbudowana komora -skrzynia z drewna wymaga ocieplenia czy nie - decyduje o tym grubośc desek ,4.slusznie zauważyłeś ,z e komora z paleniskiem bezposrednim ma wnetrze wyłozone blacha ,5.czy bedziesz robił komi czy bedzie uchylny dach.6.Jaka bedzie zbudowane palenisko- pomysłów tyle ilu forumowiczów .Pozdrawiam głowa do góry wujek svergie 2 tylko tak groznie wygląda ., ale doswiadczenie ma też i ladna wedzarnie z paleniskiem bezposrednim.Ty wybieraj to co Ci pasuje. Dodano: 07 październik 2013 - 12:21przejrzyj temat weedzarnia Bijacza. Decyduj sam , ja mam wedzarnie kanalowa , wiec nie moge być obiektywny bo nigdy nie wedziłem w wedzarni z paleniskiem bezpośrednim.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) Kolego,zadaj sobie to pytanie po raz kolejny o którym Ci pisałem.1. Celowość i potrzeba budowy kanału.Bo to co piszesz że Ci się wydaje, to jest dokładnie tak jak piszesz. Tylko Ci się wydaje, bo wątpliwości jakie podajesz nie mają pokrycia w rzeczywistościi można zastosować cytat z "Pana Tadeusza". "A wszystkim się zdawało, że Wojski wciąż gra jeszcze, a to echo grało".Najlepiej posłuchaj rady szwagra, a kanał możesz sobie zawsze dobudować jako dodatkowy element., i sam sprawdzisz jak lepiej. Poczytaj wypowiedzi starych doświadczonych i kompetentnych wyjadaczy, jak Arkadiusz, czy Henio.Na ich poradach na pewno się nie zawiedziesz. Edytowane 7 Października 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swistak180 Opublikowano 7 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Października 2013 Dzięki panowie za wskazówki siadam i czytam , do forum się nie zrażę ponieważ każde zdanie jest dla mnie ważne. Pewnie nie jedno pytanie jeszcze zadam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) Należy również zadać sobie pytanie - czy w związku z : temperatura spalania:optymalna: 200-450°C,niższa = kwaśne wędzonki,wyższa = mało aromatyczne wędzonki i wysokie stężenie rakotwórczych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (max. w 800-900°C) w palenisku bezpośrednim jest możliwe wędzenie zimne 1. WĘDZENIE ZIMNE:Prowadzi się je w temperaturze 16-22 stopnie C, przy różnej gęstości dymu, wilgotności względnej od 90 do 95% i przy szybkości przepływu powietrza od 7 do 15 m/min.Czas wędzenia waha się od kilku godzin do 14 dni. Edytowane 7 Października 2013 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Października 2013 (edytowane) Wędzenie zimne, najlepiej jest według mojej opinii prowadzić z zastosowaniem DG. Skontaktuj się z kol. Arkadiuszem. On ma zarówno DG jak również taką wędzarnie z kanałem, i Ci dokładnie opowie jak osiągać najlepsze rezultaty, On na pewno nie wpuści Cię w tzw. "maliny" bo ja mogę być mało wiarygodny, ponieważ ja kanału nie mam, i ze względu na masę kłopotów jakie on przynosi, nigdy mieć nie będę. Edytowane 7 Października 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swistak180 Opublikowano 7 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Października 2013 Powiem wam szczerze ze myślałem iż budowa jest łatwiejsza. Co do miejsca budowy to jest to ogród przy domu gdzie mieszkam , jak często będę wędził pewnie tak często jak szybko będą znikały smakołyki (o ile takie wyjdą ) Ściany komory zbił z desek o grubości 2cm wzdłuż plus 1cm w poprzek poprawiając szczelność ponieważ deski nie są piórowane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Października 2013 AndyandyWeteranUżytkownicy2658 postówMiejscowośćGdańskNapisano 14 minut temu Wirus, dnia 07 Paź 2013 - 12:57, napisał:Cytat1. WĘDZENIE ZIMNE:Prowadzi się je w temperaturze 16-22 stopnie C, przy różnej gęstości dymu, wilgotności względnej od 90 do 95% i przy szybkości przepływu powietrza od 7 do 15 m/min. Czas wędzenia waha się od kilku godzin do 14 dni. To jest przeciąg, a w palenisku będzie jak w kuźni. Na jakiej podstawie była badana wilgotność powietrza , czy w komorze była mgła? Gdzie są ci co szukają dziury w całym. Moderatorzy i fachowcy. Następny wpuszczony w " kanał " Każdy robi błędy, których sam nie dostrzega.791179433 Play A co się stało z tym postem? Jestem ciekaw gdzie leży racja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Października 2013 Post właśnie usunąłem z uwagi na jego zaczepny ton. Nadarza się właśnie okazja bym publicznie Cię ostrzegł Andyandy, że mimo mojej sympatii, w przypadku napisania przez Ciebie jeszcze jednego posta, który będzie zawierał w swej treści znamiona zaczepno-obraźliwe, będę zmuszony wysłać Cię na Twoje aktualne macierzyste forum. Pamiętaj. Dosyć już zadymek i podpuszczania na forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Października 2013 No teraz Maxellu zdecydowanie musisz mi rozjaśnić w głowie, bo pogubiłem się całkowicie. Czy ten przystojniak Bandollini z buźką świni (w awatarze oczywiście), to nasz forumowy kolega AndyAndy, czy też źle koncypuję, bo to prawdziwy rebus teraz z jedną niewiadomą?. A dobrze byłoby wiedzieć, kto jest kim ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Października 2013 Jeśli ktoś czyta uważnie i ze zrozumieniem potrafi dostrzec słowo "Cytat" - nie neguję zasadności "walki" o prawidłowe spalanie drewna w wędzarni w celu "CZĘŚCIOWEGO ZMNIEJSZENIA" jego "szkodliwości" , ale ciągłe czytanie mentorskich wywodów na podstawie ..... "wikiwiedzy" .... staje się męczące.Kiedy do niektórych dotrze, że jeśli chodzi o WWA to "nałykacie" się ich dużo więcej np. grillując czy ....... paląc papierosy.Oczywiście ważne jest żeby minimalizować każde ryzyko, ale ciągłe "demonizowanie" tylko jednego (i to wcale nie najważniejszego ) ich źródła zaczyna być irytujące.Każda obróbka cieplna zwiększa ilość WWA (i nie tylko) w przetwarzanej żywności - czy to znaczy, że mamy jeść surowe mięso P.S. Samo spożywanie mięsa (nie biorąc pod uwagę obróbki) jest kancerogenne. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Października 2013 Sverige i Ty także chcesz dołączyć do "obserwowanych"? Przecież swego posta wyraźnie kieruję do konkretnego adresata. Poza tym, znowu całkowicie odbiegamy od tematu. Jeśli są jakieś niejasności, proponuję poczytać regulamin forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Października 2013 Uważam że należy ustalić pewne definicje w zakresie nazewnictwa i ustalić zasady cytowania wyrwanych z kontekstu zdań które wprowadzają wyjątkowy mętlik. I tak Bandolini wstawił dane, z których wynikają różne wiadomości. Np. 7m/ minutę = 11 cm na sekundę lub 15 metrów / minutę = 25 cm na sekundę przepływ powietrza i nic dziwnego by nie było gdyby określił miejsce pomiaru. Jest to bardzo ważne ponieważ określając jako powietrze przepływające w komorze, to przy zwężeniu np. na kanale spowoduje wielokrotność przepływu. np. do 375 m/min. Więc należy pomiar stosować w najwęższym miejscu - kanale. Drugi temat, który należy określić to nazwę dotyczącej zjawiska pirolizy. Ponieważ jest to nazwa zapożyczona możemy śmiało uzupełnić pewien proces występujący tylko na potrzeby wędzenia. Nie ma takiego czegoś jak lepsza i gorsza piroliza, a jeżeli jest to należy uznać większą połowę i mniejszą połowę. Spalanie to jest utlenianie się materiału stałego, gazowego i płynnego. Wiadomo, że wszystko co się spala potrzebuje tlenu więc paliwo musi ulec odgazowaniu - ulec rozkładowi najlepiej w wysokiej temperaturze. Każda substancja posiada inny współczynnik odgazowania. Spalanie to jest łączenie się z tlenem lub substancją utleniającą np chlor, a piroliza jest rozkładem bez tlenu lub innej substancji łączących się z wydzielonymi produktami. Ponieważ w palenisku jednak zachodzi "mała - częściowa piroliza" odgazowanie drewna w warunkach odizolowanie od tlenu przez inne gazy płomienie żar, popiół i i przyduszenie innym opałem lub drewnem - powstaje dym którego cześć składników nie jest utleniona - spalana. Ogólnie proces z dostępem tlenu nazywamy spalaniem. Ponieważ występują podziały na temperatury od których, w zależności od wysokości powstaje więcej lub mniej składników niepożądanych, a trudnych do nazwania w procesie wędzenia, musimy ustalić nazewnictwo. W literaturze nie ma typowego określenia. Nazywane jest dymem wędzarniczym, substancjami konserwującymi, pożądanymi. Zostawmy definicję pirolizy jako tą czystą chemiczną beztlenową w całym zakresie temperatur i bez tlenu. Bez dzielenia dobra i zła piroliza, bo uwierzę w dobre i złe morderstwo. Nazwijmy właściwym dymem wędzarniczym, ( WDW) który jest pozyskany przez oddziaływanie temperatury w zakresie 230 do 480 st w sposób określony ............ i tu należy wstawić definicje i sposoby pozyskania dymu przez wyżarzanie, tarcie mechaniczne itd. z numeracją która dołączona do opisu np. WDW 3 będzie oznaczać dymogenerator Borniaka, a WDW4 dymogenerator Rogera. I wszyscy wiedzą co i jak. Posługiwanie się zdefiniowaną nazwą pozwoli na jednoznaczne określenie procesu wędzenia w ścisłych parametrach pozyskanego dymu. Ponieważ żadna literatura tego nie określa i nie precyzuje możemy jako pierwsi sprecyzować na nasze potrzeby w wytwarzania dymu WDW. Może to nie jest propozycja na tą stronę i do tego postu, ale pozwoli wiele wyjaśnić problemów. Uważam, że dalsza dyskusja powinna odbyć się na PW,a wypracowany model umieszczony w "słowniku technicznym" na stronie, który będzie określał również dużo innych pojęć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Października 2013 Andyandy , czego dotyczy ten ostatni Twoj post ? ,kolega swistak 180 prosił o wskazowki przy wyborze rodzaju wedzarni , pomijąc mertoryczna część opisujaca spalanie i predkośc przeplywu powietrza w cm/s - robisz koledze metlik w głowie.By zrozumieć ten skomplikowany wywód trzeba miec potęzna wiedze z zakresu termodynamiki i fizyki , z przykrościa musze stwierdzic , ze bazując na szczatkowej juz wiedzy z zakresu nauk , ktore wymieniłem , chyba mój wykladowca nie dopusciłby Cie do egzaminu , mnie jak sie nie przygotowałem -- mówił kolego Wojtku to jest bełkot , prosze przyjśc nastepnym razem , co czyniłem marząc o dyplomie , na szczęście zdarzyło sie to tylko raz. Jeśli zdystansujesz sie do wpisu i przeczytasz swój post ze zrozumieniem , moze napiszesz go nam w bardziej uporzadkowany sposob , zgodny zobowiazujaca nauką . Pozdrawiam P.S. nie pisze tych słów złosliwie , proiszę jedynie o logiczne wypowiedzi. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Października 2013 Widzę że jednak na każdym forum i zawsze eksperci będą się spierać o to kto ma dłuższą kiełbasę . sorry za off topic ale nie mogłem sobie odmówić Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 8 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Października 2013 (edytowane) starykocie , koty chodza wlasnymi drogami - rozumie, kielbasy w tym wieku jedza mniej i nie juz nie mierzą zawartosci spiżarni. Mlode koty zastanawiaja sie czy im w spizarni wystarczy czesciej wiec rozumiem stad ten wpis pod adresem ekspertów, my nie rywalizujemy porzadkujemy stanowiska .Pozdrawiam Edytowane 8 Października 2013 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8610-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pytania-podczas-budowy/#findComment-305769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.