Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

PRZYSMAK MNICHA

 

Kiełbasa ta sięga bardzo starych korzeni przekazywana jest z pokolenia na pokolenia do dnia dzisiejszego, kiedy to przestrzegano fazy księżyca, które miały wpływ na trwałość mięsa.

 

PRZEPIS NA 10 KG

1Mięso z szynki lub łopatki (chude) 10 kg

PRZYPRAWY

-sól morska 0,18kg

-czosnek świeży 1 średnia główka

-zioła prowansalskie 1 łyżeczka

-ziele angielskie 5 ziarenek

- 1litr wody

KIEŁBASNICE

Kaliber 28-32

SPOSÓB WYKONANIA

Mięso kroimy w kostkę o Sr 1cm

Wodę gotujemy z przyprawami TJ; zioła prowansalskie,ziele angielskie po zagotowaniu schładzamy wodę do 18 stC i przelewamy wodę przez gazę, aby oddzielić zioła, po czym dolewamy wodę do pokrojonego mięsa i mieszamy dodając sól i pognieciony czosnek mieszając ok. 10 Mn i farsz jest gotowy

NAPEŁNIANIE KIEŁBAŚNIC

Kiełbasę napełniamy w jelita dość mocno i okręcamy o dł 25-30cm

OSADZANIE

Osadzamy ok. 2h w lekko przewiewnym miejscu

WĘDZENIE

Wędzimy bez osuszania wkładamy kiełbasę do wędzarni i zamykamy wędzimy ok. 3h w temp 50-60 stC do lekko czarnego koloru

PARZENIE

Kiełbasę parzymy 20mn w 75stC, po czym schładzamy na powietrzu do 40stC i ponownie wędzimy 2h do bardzo ciemnego koloru dosypując do ognia owoce jałowca.

Kiełbasa ta jest bardzo trwała i można ją przechowywać do 1 roku

SMACZNEGO

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/
Udostępnij na innych stronach

A ja mam jeszcze pytanie, bo przepis bardzo ciekawy, ale dręczy mnie jedno i dziwi mnie, że jeszcze nikt oto nie zapytał, albo jest coś czego jeszcze nie wiem. A mianowicie, co ma związać tą kiełbasę żadnych ścięgien w przepisie nie widzie :question:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/#findComment-14450
Udostępnij na innych stronach

Marku jak obejrzysz zdjęcie w dużym powiększeniu zobaczysz że nie jest związana tak jak inne kiełbasy.

 

http://img519.imageshack.us/img519/8510/kielbmn0.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/#findComment-14451
Udostępnij na innych stronach

Witam

Tak dobrze zauważyliście, że kiełbaska ta nie posiada masy kleistej i to jest jej zaletą

1jest to kiełbaska jedzona na zimno

2 jest krucha

3 myślę, że w latach 1600 nie mieli, czym mielić, dlatego tworzyli takie przepisy

Przepis ten pochodzi z kuchni Radziwiłłów

Osobiście nie polecam robienia masy kleistej

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/#findComment-14473
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem, adjęcie zostało zrobione zaraz po wyjeciu kiełbasy z wędzarni, kiedy była jeszcze gorąca. Szczepan uratował po prostu ten kawałek przed łakomczuchami.

Po zastosowaniu wszystkich procedur produkcji (m.in. schłodzenie i podsuszanie) zmieni się także jej przekrój.

Kiełbasa tylko dla stanowczych (trzeba wstrzymac się z konsumpcją do czasu zakończenia cyklu produkcyjnego).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/#findComment-14486
Udostępnij na innych stronach

A mianowicie, co ma związać tą kiełbasę żadnych ścięgien w przepisie nie widzie

"Wiązanie" zapewniają odpowiednie rodzaje białek a rozdzielając je bardziej - aminokwasy, które w procesie kutrowania i dalszych obróbek cieplnych tworzą odpowiednie struktury.

Marku, w którymś poście napisałeś, że w trakcie masowania miozyna jest wydobywana na powierzchnię warstwy mięsa(cytat z pamięci) a wiesz doskonale, że zreguły masowaniu poddaje się kawałki mięsa z których otrzymuje sie szynki, to wówczas: co jest masą wiążącą?

Raczej w produkcji przemysłowej do "prawdziwych" szynek nie dodaję się mięs ścięgnistych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/#findComment-14489
Udostępnij na innych stronach

Masz kolego rację, ale dziesięciominutowego mieszania nie można nazwać masowaniem, sam wiesz ile powinie trwać prawidłowy proces masowania. A i o kutrowaniu w przepisie niema mowy, dlatego to mnie zastanowiło, ale już się wszystko wyjaśniło.

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/#findComment-14499
Udostępnij na innych stronach

dziesięciominutowego mieszania nie można nazwać masowaniem

Zgoda!

Zależy czym mieszamy. Jesli przy użyciu urządzenia zwanego mieszałką- to wystarczy, a ręcznie -zależy jak kto miesza :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/#findComment-14511
Udostępnij na innych stronach

dziesięciominutowego mieszania nie można nazwać masowaniem

Zgoda!

Zależy czym mieszamy. Jesli przy użyciu urządzenia zwanego mieszałką- to wystarczy, a ręcznie -zależy jak kto miesza :grin:

Za to Cię kolego bardzo lubię i szanuje!!! :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/#findComment-14525
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Muszę odświeżyć temat gdyż ten przepis wpadł mi w oko ze względu na "łatwość" wykonania.

 

Powtórzę pytanie kolegów:

-czy bez peklosoli podana ilość soli morskiej wystarczy dla uzyskania odpowiedniego zakonserwowania wędliny?

-czy TYLKO pokrojenie mięsa (bez mielenia) da nam odpowiednią (lekko kruszącą się konsystencję?)

-czy ktoś ją wykonał oprócz autora (bo zrozumiałem że SZCZEPAN ją wykonał)?

 

Chciałbym zrobić tą kiełbasę ale odrobinę brakuje mi danych....

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/#findComment-76518
Udostępnij na innych stronach

ten przepis wpadł mi w oko ze względu na "łatwość" wykonania.

 

Na moje oko to ta łatwość jest zastanawiająca, ale w przyszłym tygodniu zrobię kilo i ni grama więcej na próbę, no chyba, że zapomnę, bo przepis, mam wątpliwości. Smak ziół prowansalskich w kiełbasach mi nie pasuje, kiedyś robiłem, rewelacji brak. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/#findComment-76541
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem i mi smakowała. Z kolorkiem osłonki mi nie wyszlo bo coś spartaczyłem (nie zapisałem i nie pamiętam już co to było, zdaje się że za słabo nabiłem), ale smak był Ok i konsystencja też.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/#findComment-76548
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Mi akurat wpadła w ręce łopatka i tylko z niej robiłem.

Nie pamiętam dokładnie efektów, bo dość dawno to już było ale w związku z tym, że nie mam zdjęć i nie napisałem nic więcej na temat kiełbaski to wnioskuję że jakaś super rewelacyjna, niesamowita, nie wyszła.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/#findComment-111225
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Jako kolejny mój wyrób zrobiłem te kiełbasę ze względu na prostotę :blush:

jednak coś mi ona w smaku nie pasuje ale to chyba zasługa tych ziół prowansalskich

lub tej soli morskiej , krojenie tego mięsa w kostkę to masakra szkoda czasu :mellow: ogólnie wygląda ona tak :

 

 

Dołączona grafika

 

jednak osobiście jej nie polecam

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

dla znawców tematu " lewa w górę "

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/#findComment-150062
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

1Mięso z szynki lub łopatki (chude) 10 kg

Twarda ta kiełbasa... :mellow: oj oj... :???:

oj tam twarda :rolleyes: krucha :wink:

ja robiłem z łopatki

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

dla znawców tematu " lewa w górę "

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/#findComment-152199
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Mięso kroimy w kostkę o Sr 1cm

witam Pana,kroić w kostkę to trochę dużo czasu zajmuje,czy mogę mięso puścić przez szarpak? chociaż wiem że to już będzie odstąpienie od przepisu,ale na krojenie brakuje mi czasu :cry:. pozdrawiam
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/#findComment-176329
Udostępnij na innych stronach

:grin: jak chce się osiągnąć oryginalny smak,to trzeba trzymać się przepisu :grin: co to jest pokroić 5 kg mięsa w kostkę.Pójście na skróty nie zawsze przynosi oczekiwane efekty. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/#findComment-176344
Udostępnij na innych stronach

Pójście na skróty nie zawsze przynosi oczekiwane efekty

:grin: dzięki :grin: na spróbowanie smaku tej kiełbasy myślałem zrobić mniej jak 5kg,tylko jak by mi i moim znajomym posmakowało,to ..... :grin: :grin: :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/#findComment-176440
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.