Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z praktyki powiem że w większości używam paleniska "bezpośredniego" a pośrednie wykorzystuję do wędzenia na zimno.

Arek.Przyjrzałem się Twojej wędzarni i moim zdaniem masz hybrydę wędzarni pośredniej z kanałową .Do tego masz dwa paleniska.To pod komorą to nie jest bezpośrednie tylko pośrednie bo masz strop z otworem między komorą a paleniskiem.Natomiast ten drugi system to jest typowa wędzarnia kanałowa i ona służy Ci do zimnego wędzenia.Jak się mylę to możesz mnie sprostować, ale wydaje mi się , ze mam rację. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gość ArkoGdynia

Dokładnie Arku :) dla tego moje "bezpośrednie" palenisko piszę w cudzysłowiu bo to jest dokładnie to co piszesz ;)

Z Dymnym pozdrowieniem...

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Jako nowicjusz chciałem się podpytać, która wędzarnia jest łatwiejsza w obsłudze. Na zdrowy rozsądek łatwiej jest utrzymać oczekiwaną temperaturę w wędzarniach z paleniskami pośrednimi, gdzie spaliny są dodatkowo chłodzone przez kanał, ale może zle myślę.

Poza tym u mnie potrafi nieźle wiać wiatr i czasem ciężko będzie się od niego opędzić. 

Który typ wędzarni będzie lepszy?

Jako nowicjusz chciałem się podpytać, która wędzarnia jest łatwiejsza w obsłudze.

Jak się nauczysz obsługi to obydwie są dobre, ale na początek to proponował bym z pośrednim. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Witam,

Jako nowicjusz chciałem się podpytać, która wędzarnia jest łatwiejsza w obsłudze. Na zdrowy rozsądek łatwiej jest utrzymać oczekiwaną temperaturę w wędzarniach z paleniskami pośrednimi, gdzie spaliny są dodatkowo chłodzone przez kanał, ale może zle myślę.

Poza tym u mnie potrafi nieźle wiać wiatr i czasem ciężko będzie się od niego opędzić. 

Który typ wędzarni będzie lepszy?

ja też jestem nowicjuszem. Mam wędzarnie z paleniskiem pod komorą. Strop stalowy, wyciągany. Nie mam nawet szybra w tym stropie. Opanowanie temperatury jest proste. Taka budowla jest mniejsza, tańsza w budowie i obsłudze. Wędzarnia stoi u mnie w dużym przeciągu, w miejscu gdzie wiatr wieje od zachodu i mija budynki trafiając w wędzarnie. Przy huraganie jeszcze nie wędziłem, ale ostatnio solidnie wiało. Nie było problemów z regulacją temperatury. Ściany mam grube na 8cm, jest w nich pustka powietrzna 2cm, nie ma izolacji, jest tylko drewno a we wnętrzu blacha. Fotki znajdziesz w moim temacie w odpowiednim dziale.

Zapraszam na naszego bloga   http://www.nacamping.pl/ http://www.nacamping.pl/wp-content/gallery/bamboo/logo-adres.png

...dość trochę musisz spalić , aby wygrzać wędzarnię , no ale to co jest napisane,mówi, abyś miał

tym bardziej asumpt ku temu, , poza wcześniejszymi  myślami kolegóf -  coś pomyślał....

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Dzięki maarec. Będę budował taką właśnie

wędzarnia, jutro start.

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka