Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Grono,

 

To są moje początki z wedzeniem, wiec prosze o wyrozumiałość. Szynka w smaku po wędzeniu wg. przepisu Dziadka wyszła nieco 'za krucha', mało sprężysta i gumowata jak dla mnie. Czy to może być wina długiego parzenia (12-15 min) czy wędzenia a zwłaszcza jego początkowej fazie?

 

Wędziłem drewnem jabłko i olcha nieokorowana.

 

Szynki wielkościowo ok. 1,2kg.

 

pozdrawiam

R.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8647-szynka-zbyt-krucha/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szynka w smaku po wędzeniu wg. przepisu Dziadka wyszła nieco 'za krucha', mało sprężysta i gumowata jak dla mnie. Czy to może być wina długiego parzenia (12-15 min) czy wędzenia a zwłaszcza jego początkowej fazie?

Nie wiem, czy dobrze odczytuję proces produkcji szynki. Ale... chyba, szynkę wędziłeś w wysokiej temp. i taka chciałeś mieć uwędzoną, gotowa do spożycia. Natomiast ty, wybrałeś parzenie tylko bardzo krótkie, które powinno trwać około godz. lub więcej ( czas zależny od temp. wody ) do momentu uzyskania wewnątrz 70-72 C.  Chyba, że po uwędzeniu zastosowałeś gotowanie przez 12-15 min. i  w tym momencie zakończyłeś proces obróbki termicznej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8647-szynka-zbyt-krucha/#findComment-306963
Udostępnij na innych stronach

 

 

wyszła nieco 'za krucha', mało sprężysta i gumowata jak dla mnie.

Hmmm kruchość jest dla mnie zaprzeczeniem gumowatości :hmm:

 

 

Wędziłem drewnem jabłko i olcha nieokorowana.

To akurat dobrze :)  ale opisz dokładniej cały proces bo jak widać mamy wątpliwości jak dokładnie przebiegał .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8647-szynka-zbyt-krucha/#findComment-306966
Udostępnij na innych stronach

Nie doczytałeś do końca:

Dziadek pisze i owszem  "Zalecany czas gotowania szynek, to okres do 15 min."

ale pisze dalej jak postępujemy: 

 

http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie

 

Czyli czytać i czytać ;)

 

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8647-szynka-zbyt-krucha/#findComment-307109
Udostępnij na innych stronach

Jestem początkujący i nie chcę bynajmniej się tu wymądrzać, ale czy szynki nie powinno gotować się ok 20 min?

Jabłko - super sprawa, ale zamiast nieokorowanej olchy poleciłbym śliwę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8647-szynka-zbyt-krucha/#findComment-307150
Udostępnij na innych stronach

Jestem początkujący i nie chcę bynajmniej się tu wymądrzać, ale czy szynki nie powinno gotować się ok 20 min?

 

 

Trzeba przeczytać w całości artykuł,jak alehar radzi a nie "po łebkach":

 

Zalecany czas gotowania szynek, to okres do 15 min. Ja ten czas skracam do 10 min., ponieważ do wrzątku wkładałem szynki jeszcze gorące, prosto z wędzarni.

Po 10 minutach obniżam temperaturę wody do 82 st.C., dolewając do garnka z wędzonkami zimną wodę. W tej temperaturze wędzonki przebywać będą 40 min; a więc łącznie 50 min., czyli tyle, ile zalecają normy gotowania szynek - ok.50 min na 1kg szynki.

 

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8647-szynka-zbyt-krucha/#findComment-307182
Udostępnij na innych stronach

"Zalecany czas gotowania szynek, to okres do 15 min."

 

Może wywołam burzę i nie każdy się ze mną zgodzi, ale ja  nie bardzo z tym mogę się zgodzić.Te gotowanie to moim zdaniem dotyczy całych szynek ,ale jeśli robimy szynki z poszczególnych mięśni to uważam że gotowanie jest zbędne .Wystarczy samo parzenie w temp. 82-85 C.

 

 

 

W tej temperaturze wędzonki przebywać będą 40 min; a więc łącznie 50 min., czyli tyle, ile zalecają normy gotowania szynek - ok.50 min na 1kg szynki.

 

Tu też mam pewne obiekcje bo to zależy od tego jaką temperaturę ma szynka przed włożeniem do parzenia .Proponuje jednak używać termometr bagnetowy to nie będzie niespodzianek. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8647-szynka-zbyt-krucha/#findComment-307233
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.