rak Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Października 2013 Witam Szanowne Grono, To są moje początki z wedzeniem, wiec prosze o wyrozumiałość. Szynka w smaku po wędzeniu wg. przepisu Dziadka wyszła nieco 'za krucha', mało sprężysta i gumowata jak dla mnie. Czy to może być wina długiego parzenia (12-15 min) czy wędzenia a zwłaszcza jego początkowej fazie? Wędziłem drewnem jabłko i olcha nieokorowana. Szynki wielkościowo ok. 1,2kg. pozdrawiamR. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8647-szynka-zbyt-krucha/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Października 2013 12-15 minut parzenia to długo? Jaką miałeś temperaturę wewnątrz szynki? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8647-szynka-zbyt-krucha/#findComment-306962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Października 2013 Szynka w smaku po wędzeniu wg. przepisu Dziadka wyszła nieco 'za krucha', mało sprężysta i gumowata jak dla mnie. Czy to może być wina długiego parzenia (12-15 min) czy wędzenia a zwłaszcza jego początkowej fazie? Nie wiem, czy dobrze odczytuję proces produkcji szynki. Ale... chyba, szynkę wędziłeś w wysokiej temp. i taka chciałeś mieć uwędzoną, gotowa do spożycia. Natomiast ty, wybrałeś parzenie tylko bardzo krótkie, które powinno trwać około godz. lub więcej ( czas zależny od temp. wody ) do momentu uzyskania wewnątrz 70-72 C. Chyba, że po uwędzeniu zastosowałeś gotowanie przez 12-15 min. i w tym momencie zakończyłeś proces obróbki termicznej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8647-szynka-zbyt-krucha/#findComment-306963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Października 2013 wyszła nieco 'za krucha', mało sprężysta i gumowata jak dla mnie. Hmmm kruchość jest dla mnie zaprzeczeniem gumowatości Wędziłem drewnem jabłko i olcha nieokorowana. To akurat dobrze ale opisz dokładniej cały proces bo jak widać mamy wątpliwości jak dokładnie przebiegał . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8647-szynka-zbyt-krucha/#findComment-306966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Października 2013 Nie doczytałeś do końca:Dziadek pisze i owszem "Zalecany czas gotowania szynek, to okres do 15 min."ale pisze dalej jak postępujemy: http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Czyli czytać i czytać Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8647-szynka-zbyt-krucha/#findComment-307109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pie_tras Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Października 2013 Jestem początkujący i nie chcę bynajmniej się tu wymądrzać, ale czy szynki nie powinno gotować się ok 20 min?Jabłko - super sprawa, ale zamiast nieokorowanej olchy poleciłbym śliwę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8647-szynka-zbyt-krucha/#findComment-307150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) Jestem początkujący i nie chcę bynajmniej się tu wymądrzać, ale czy szynki nie powinno gotować się ok 20 min? Trzeba przeczytać w całości artykuł,jak alehar radzi a nie "po łebkach": Zalecany czas gotowania szynek, to okres do 15 min. Ja ten czas skracam do 10 min., ponieważ do wrzątku wkładałem szynki jeszcze gorące, prosto z wędzarni.Po 10 minutach obniżam temperaturę wody do 82 st.C., dolewając do garnka z wędzonkami zimną wodę. W tej temperaturze wędzonki przebywać będą 40 min; a więc łącznie 50 min., czyli tyle, ile zalecają normy gotowania szynek - ok.50 min na 1kg szynki. Edytowane 16 Października 2013 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8647-szynka-zbyt-krucha/#findComment-307182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) "Zalecany czas gotowania szynek, to okres do 15 min." Może wywołam burzę i nie każdy się ze mną zgodzi, ale ja nie bardzo z tym mogę się zgodzić.Te gotowanie to moim zdaniem dotyczy całych szynek ,ale jeśli robimy szynki z poszczególnych mięśni to uważam że gotowanie jest zbędne .Wystarczy samo parzenie w temp. 82-85 C. W tej temperaturze wędzonki przebywać będą 40 min; a więc łącznie 50 min., czyli tyle, ile zalecają normy gotowania szynek - ok.50 min na 1kg szynki. Tu też mam pewne obiekcje bo to zależy od tego jaką temperaturę ma szynka przed włożeniem do parzenia .Proponuje jednak używać termometr bagnetowy to nie będzie niespodzianek. Edytowane 16 Października 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8647-szynka-zbyt-krucha/#findComment-307233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rak Opublikowano 16 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Października 2013 12-15 minut parzenia to długo? Jaką miałeś temperaturę wewnątrz szynki?niecałe 70 st. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8647-szynka-zbyt-krucha/#findComment-307262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Października 2013 Najlepiej jak jest (przynajmniej ja tak robię) 68 C Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8647-szynka-zbyt-krucha/#findComment-307264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rak Opublikowano 16 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Października 2013 generalnie z tego, co czytam, to co user to metoda. może i to ma sens generalnie dziękuję za posty i uczę się dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8647-szynka-zbyt-krucha/#findComment-307265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.