Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzwonią , ale nie wiem w jakim kościele - coś słyszał i "pierdzieli" głupoty . 

 

 

 

Jak dla mnie to jest dobre   zaraz  po  włożeniu do wody  ścina się  wierzchnia warstwa  a całe soki  zostają w środku 

 

 

bynajmniej tak mi się wydaje  

 

Poczytaj w jakiej temperaturze się ścina białko , tak robimy z  wędzonkami zaraz po wędzeniu i wkładamy do ukropu by to zrobić i obniżamy temp. do 80 C i parzymy do uzyskania 75C w środku .



Dodano: 27 październik 2013 - 13:27

 

 

kiełbasą  a nie hartowaną 

Hartowanie to szybkie studzenie  i po jaką "taką " jeszcze raz do wędzarni . 

Pewnie po to by "zakwas" zrobić . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-309176
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy jest to dobre  , czy nie   

 

Są dwie szkoły.Jedna co mówi żeby hartować w zimnej wodzie przez 3-5 min a druga ,która tego nie poleca i zaleca studzenie do temp. 6o C w stanie rozwieszonym lub z braku warunków studzenie do temp. 12o C również w stanie rozwieszonym.Podobno ,zaznaczam podobno bo ja nie widzę różnicy hartowane są bardziej soczyste .Hartowanie  nie ścinanie białka.To zupełnie dwie różne rzeczy a już ponowne osuszanie wędzonek po hartowaniu w wędzarni to dla mnie jest zupełnie niezrozumiałe.

Tak jak Ty zrobiłeś to studzi się szynkę gotowaną prasowaną pod prysznicem zimnej wody przez 25min, ale nie szynkę wędzoną i parzoną

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-309193
Udostępnij na innych stronach

I teraz wiem   , celowo  napisałem ten temat   aby  się dowiedzieć . Jak napisałem  wcześniej   po osiągnięciu  temperatury  np.: batonu  kiełbasy  72 stopni   wyjąłem z wędzarni  i włożyłem do zimnej wody  na jakieś  10 min  , potem wyjąłem  z wody   poczekałem trochę  aż  obcieknie  i wsadziłem  powrotem  do wędzarni   aby  obsuszyć  dokładnie z wody   temperatura  była  nie większa  niż  40 – 45 stopni  i tak  osuszałem  jakieś  15 do 25 min i na tym koniec   . Pierwszym razem  osuszałem  krócej  i po kilku dniach  zrobił mi się nalot pleśni  na  kiełbasie , szynce  boczku  , dlatego drugim razem  osuszałem  dłużej  i teraz  tego nie ma .

Poleciał mi to  Pan  co pracuje  w masarni  ponad 20 lat  posłuchałem go  i zrobiłem tak dwa razy  z cienką kiełbasą  , grubą  i szynkami  , odniosłem  wrażenie   ,że wędlina  była bardzie soczysta w środku  albo mi się tylko tak wydawało   i nie wiem czy  tak robić dalej  czy zaniechać .

Pierwszym  razem napisałem  , że  : ścina się białko :  po prostu się pomyliłem 

Proszę  jeszcze o poradę  fachową    . Dziękuje  bardzo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-309418
Udostępnij na innych stronach

Do Geronimo

Słuchaj chłopie, to jest strona dla początkującyvch jesli zauważyłeś. O eureko, dałem za dużo soli do peklowania, sam do tego doszedłeś?Zadałem pytanie i czakałem na odpowiedź a nie jakieś durne uwagi od starego wyżeracza. A jak masz problemy z odpornością to są od tego lekarze specjaliści...Po co wogóle pisałeś jak nie potrafisz pomóc.

Gamzur- masz rację.Przepraszam Cię.Nieusprawiedliwiona chwila słabości.

 

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-309696
Udostępnij na innych stronach

kangur00. Po, co robić coś dwa razy. Wędzimy w  wędzarni, w końcowej fazie wędzenia pieczemy a później studzimy powietrzem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-309866
Udostępnij na innych stronach

 

 

: batonu kiełbasy 72 stopni wyjąłem z wędzarni i włożyłem do zimnej wody na jakieś 10 min , potem wyjąłem z wody poczekałem trochę aż obcieknie i wsadziłem powrotem do wędzarni aby obsuszyć dokładnie z wody temperatura była nie większa niż 40 – 45 stopni i tak osuszałem jakieś 15 do 25 min i na tym koniec . Pierwszym razem osuszałem krócej i po kilku dniach zrobił mi się nalot pleśni na kiełbasie , szynce boczku , dlatego drugim razem osuszałem dłużej i teraz tego nie ma .

 

 

 

Poleciał mi to Pan co pracuje w masarni ponad 20 lat posłuchałem go i zrobiłem tak dwa razy z cienką kiełbasą , grubą i szynkami , odniosłem wrażenie ,że wędlina była bardzie soczysta w środku albo mi się tylko tak wydawało i nie wiem czy tak robić dalej czy zaniechać .

 

Odnośnie krótkiego ponownego wędzenia, a soczystością wyrobu - nie ma to nic do rzeczy. A ten pan z masarni miał pewien cel w tym, że polecił Ci wędzić po parzeniu - jaki? Już pisałem o tym kilka razy.  :cool: 

 

 

 

 

 

 

Wędzimy w wędzarni, w końcowej fazie wędzenia pieczemy a później studzimy powietrzem.

 

Andrzeju, chyba chodzi o wyroby parzone. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-309869
Udostępnij na innych stronach

Czy po uwedzeniu i stwierdzeniu, że jest za słono, można taką np. szynkę wymoczyć?

Pozdro...

 

Zamiast o hartowaniach i innych wymysłach wystarczyło napisać.

 

 

Dobrym i sprawdzonym sposobem na "odsolenie" przesolonych wędzonek jest moczenie ich w słodkim mleku.

Czas moczenia uzależniony będzie od stopnia przesolenia i wielkości wędzonki.

 

Maxell

Pozdrawiam :thumbsup:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-309894
Udostępnij na innych stronach

ok w Sobotę  wędze   ale  już  nie będe moczył  niczego  ,  po  osiągnięciu  temperatury  zostawie  do wystygnięcja    zrobię jak kiedyś robiłem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-309977
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bagno, dnia 30 Paź 2013 - 21:18, napisał: Wędzimy w wędzarni, w końcowej fazie wędzenia pieczemy a później studzimy powietrzem. Andrzeju, chyba chodzi o wyroby parzone.
pis67 -porada dotyczy wyrobów upieczonych w wędzarni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-309979
Udostępnij na innych stronach

i po wędzeniu  , wędlina  wygląda dobrze  jutro zrobię kilka  fotek  i postaram się  wstawić  , teraz juz nie moczyłem  tylko  po podpieczeniu  wyjąłem  i powiesiłem  na kijach  aby  wystygła . Dziś rano oglądałem  w przekroju  może za chuda   ale smakuje

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-310526
Udostępnij na innych stronach

może za chuda

 

Sądzę ,że chciałeś napisać za mało soczysta i to by się zgadzało .Może za mocno podpiekłeś i stąd ten efekt choć wędliny pieczone są moim zdaniem  mniej soczyste niż parzone

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-310529
Udostępnij na innych stronach

I tu niestety  masz rację  , kiedyś  parzyłem  po wędzeniu   teraz  mi się nie chce  , trochę  wygoda i lenistwo    ale tamte były lepsze  i to zdecydowanie  . Będę  musiał  wrócić   do tego  i zakupić jakiś większy gar  .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-310563
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.