Henio Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Października 2013 Dzwonią , ale nie wiem w jakim kościele - coś słyszał i "pierdzieli" głupoty . Jak dla mnie to jest dobre zaraz po włożeniu do wody ścina się wierzchnia warstwa a całe soki zostają w środku bynajmniej tak mi się wydaje Poczytaj w jakiej temperaturze się ścina białko , tak robimy z wędzonkami zaraz po wędzeniu i wkładamy do ukropu by to zrobić i obniżamy temp. do 80 C i parzymy do uzyskania 75C w środku .Dodano: 27 październik 2013 - 13:27 kiełbasą a nie hartowaną Hartowanie to szybkie studzenie i po jaką "taką " jeszcze raz do wędzarni . Pewnie po to by "zakwas" zrobić . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-309176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Października 2013 czy jest to dobre , czy nie Są dwie szkoły.Jedna co mówi żeby hartować w zimnej wodzie przez 3-5 min a druga ,która tego nie poleca i zaleca studzenie do temp. 6o C w stanie rozwieszonym lub z braku warunków studzenie do temp. 12o C również w stanie rozwieszonym.Podobno ,zaznaczam podobno bo ja nie widzę różnicy hartowane są bardziej soczyste .Hartowanie nie ścinanie białka.To zupełnie dwie różne rzeczy a już ponowne osuszanie wędzonek po hartowaniu w wędzarni to dla mnie jest zupełnie niezrozumiałe.Tak jak Ty zrobiłeś to studzi się szynkę gotowaną prasowaną pod prysznicem zimnej wody przez 25min, ale nie szynkę wędzoną i parzoną Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-309193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kangur00 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Października 2013 I teraz wiem , celowo napisałem ten temat aby się dowiedzieć . Jak napisałem wcześniej po osiągnięciu temperatury np.: batonu kiełbasy 72 stopni wyjąłem z wędzarni i włożyłem do zimnej wody na jakieś 10 min , potem wyjąłem z wody poczekałem trochę aż obcieknie i wsadziłem powrotem do wędzarni aby obsuszyć dokładnie z wody temperatura była nie większa niż 40 – 45 stopni i tak osuszałem jakieś 15 do 25 min i na tym koniec . Pierwszym razem osuszałem krócej i po kilku dniach zrobił mi się nalot pleśni na kiełbasie , szynce boczku , dlatego drugim razem osuszałem dłużej i teraz tego nie ma .Poleciał mi to Pan co pracuje w masarni ponad 20 lat posłuchałem go i zrobiłem tak dwa razy z cienką kiełbasą , grubą i szynkami , odniosłem wrażenie ,że wędlina była bardzie soczysta w środku albo mi się tylko tak wydawało i nie wiem czy tak robić dalej czy zaniechać .Pierwszym razem napisałem , że : ścina się białko : po prostu się pomyliłem Proszę jeszcze o poradę fachową . Dziękuje bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-309418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Października 2013 Do GeronimoSłuchaj chłopie, to jest strona dla początkującyvch jesli zauważyłeś. O eureko, dałem za dużo soli do peklowania, sam do tego doszedłeś?Zadałem pytanie i czakałem na odpowiedź a nie jakieś durne uwagi od starego wyżeracza. A jak masz problemy z odpornością to są od tego lekarze specjaliści...Po co wogóle pisałeś jak nie potrafisz pomóc.Gamzur- masz rację.Przepraszam Cię.Nieusprawiedliwiona chwila słabości. pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-309696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Października 2013 kangur00. Po, co robić coś dwa razy. Wędzimy w wędzarni, w końcowej fazie wędzenia pieczemy a później studzimy powietrzem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-309866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Października 2013 : batonu kiełbasy 72 stopni wyjąłem z wędzarni i włożyłem do zimnej wody na jakieś 10 min , potem wyjąłem z wody poczekałem trochę aż obcieknie i wsadziłem powrotem do wędzarni aby obsuszyć dokładnie z wody temperatura była nie większa niż 40 – 45 stopni i tak osuszałem jakieś 15 do 25 min i na tym koniec . Pierwszym razem osuszałem krócej i po kilku dniach zrobił mi się nalot pleśni na kiełbasie , szynce boczku , dlatego drugim razem osuszałem dłużej i teraz tego nie ma . Poleciał mi to Pan co pracuje w masarni ponad 20 lat posłuchałem go i zrobiłem tak dwa razy z cienką kiełbasą , grubą i szynkami , odniosłem wrażenie ,że wędlina była bardzie soczysta w środku albo mi się tylko tak wydawało i nie wiem czy tak robić dalej czy zaniechać . Odnośnie krótkiego ponownego wędzenia, a soczystością wyrobu - nie ma to nic do rzeczy. A ten pan z masarni miał pewien cel w tym, że polecił Ci wędzić po parzeniu - jaki? Już pisałem o tym kilka razy. Wędzimy w wędzarni, w końcowej fazie wędzenia pieczemy a później studzimy powietrzem. Andrzeju, chyba chodzi o wyroby parzone. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-309869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 31 Października 2013 Czy po uwedzeniu i stwierdzeniu, że jest za słono, można taką np. szynkę wymoczyć?Pozdro... Zamiast o hartowaniach i innych wymysłach wystarczyło napisać. Dobrym i sprawdzonym sposobem na "odsolenie" przesolonych wędzonek jest moczenie ich w słodkim mleku.Czas moczenia uzależniony będzie od stopnia przesolenia i wielkości wędzonki. MaxellPozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-309894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kangur00 Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 31 Października 2013 ok w Sobotę wędze ale już nie będe moczył niczego , po osiągnięciu temperatury zostawie do wystygnięcja zrobię jak kiedyś robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-309977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 31 Października 2013 Bagno, dnia 30 Paź 2013 - 21:18, napisał: Wędzimy w wędzarni, w końcowej fazie wędzenia pieczemy a później studzimy powietrzem. Andrzeju, chyba chodzi o wyroby parzone. pis67 -porada dotyczy wyrobów upieczonych w wędzarni. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-309979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kangur00 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 3 Listopada 2013 i po wędzeniu , wędlina wygląda dobrze jutro zrobię kilka fotek i postaram się wstawić , teraz juz nie moczyłem tylko po podpieczeniu wyjąłem i powiesiłem na kijach aby wystygła . Dziś rano oglądałem w przekroju może za chuda ale smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-310526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) może za chuda Sądzę ,że chciałeś napisać za mało soczysta i to by się zgadzało .Może za mocno podpiekłeś i stąd ten efekt choć wędliny pieczone są moim zdaniem mniej soczyste niż parzone Edytowane 3 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-310529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kangur00 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Listopada 2013 I tu niestety masz rację , kiedyś parzyłem po wędzeniu teraz mi się nie chce , trochę wygoda i lenistwo ale tamte były lepsze i to zdecydowanie . Będę musiał wrócić do tego i zakupić jakiś większy gar . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8653-moczenie-po-uw%C4%99dzeniu/page/2/#findComment-310563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.