Skocz do zawartości

Mięsa parzone w niskiej temperaturze


Rekomendowane odpowiedzi

 

Poczytajcie o 

Sous-vide

 

Czytamy, czytamy ,tylko praktyka z karkówką jest inna.

 

Do ile w środku zalecacie i jaki czas?

W tej metodzie nie możesz nic zrobić do temperatury w środku bo nie możesz przebić woreczka. Czas 6 godzin i więcej robi swoje.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8664-mi%C4%99sa-parzone-w-niskiej-temperaturze/page/2/#findComment-346731
Udostępnij na innych stronach

Klasyka tej techniki to 70st C dla mięs czerwonych reszta to bagaż doświadczeń własnych ;) 

Karkówka będzie bardziej soczysta od polędwicy.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8664-mi%C4%99sa-parzone-w-niskiej-temperaturze/page/2/#findComment-346732
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Dosyć szczegółową tabelę czasu i temperatury gotowania sous vide znalazłem na tej stronie: https://gotowaniesousvide.com/ 

Ale wiadomo każdy ma własne upodobania i doświadczenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8664-mi%C4%99sa-parzone-w-niskiej-temperaturze/page/2/#findComment-580836
Udostępnij na innych stronach

Ja też pozazdrościłem kolegom :D , i również nabyłem "drogą kupna" na dzisiejszej promocji w szwedzkim LIDLu to urządzonko w wersji "stick"  https://www.lidl.se/sv/erbjudanden.htm?articleId=5854podoba mi się o tyle że nie zabiera wiele miejsca w trakcie przechowania, bo tych "gratów" związanych z naszym hobby nazbierało się, oj nazbierało, a szafki niestety gumowe nie są :D . To ten sam model który jest sprzedawany w Polsce, a i jego cena po przeliczeniu na złotówki jest też taka sama. Nawet instrukcja obsługi posiada wariant w języku polskim. Próby jednak będę już chyba robił na spokojnie po Świętach :) .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8664-mi%C4%99sa-parzone-w-niskiej-temperaturze/page/2/#findComment-580897
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.