Skocz do zawartości

Krem cytrynowy - lemon curd


Rekomendowane odpowiedzi

Krem cytrynowy - lemon curd

 

Składniki :

  • 3 jajka (lub 2 jajka i 2 żółtka)
  • 200g cukru
  • 3 cytryny
  • 100g masła

post-53398-0-52102200-1382368034_thumb.jpg

 

Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (sok przecedzić przez sitko)

Jajka i cukier wrzucić do garnka, dodać sok i skórkę z cytryn.

Garnek postawić na małym ogniu (lub w kapieli wodnej) i mieszać (trzepaczką lub mącidełkiem) aż zacznie gęstnieć.

Dodawać po kawałku masła i mieszać dalej do rozpuszczenia masła i zgęstnienia kremu.

Uważać, żeby się nie przypalił.

Po ugotowaniu przetrzeć przez sitko, żeby się pozbyć resztek skórki cytrynowej i uzyskać gładki krem.

 

post-53398-0-02058900-1382368268_thumb.jpg

 

Krem ma konsystencję budyniu.

Po ostygnięciu wstawić do lodówki.

Można przechowywać ok.tygodnia.

 

post-53398-0-92092700-1382368355_thumb.jpg

 

Krem można wykorzystać do przełożenia tortu (czy innych ciast), jako nadzienie do babeczek, ciastek, naleśników, jako "polewę" do ciast lub do ich dekoracji (super wyglada na serniku).

 

Uwaga!!!

Często się zdarza się, że w podejrzanych okolicznościach znika z lodówki :D

 

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8674-krem-cytrynowy-lemon-curd/
Udostępnij na innych stronach

Krem cytrynowy - lemon curd

 

Bardzo ciekawy przepis...zresztą wszystkie kremy na bazie jajek są wyśmienite.

Sama często używam takich kremów do przekładania ciast... tym bardziej że nie dodaje się surowych jaj :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8674-krem-cytrynowy-lemon-curd/#findComment-308042
Udostępnij na innych stronach

Kora ... super przepis :) łatwy w wykonaniu ... :clap: :clap:

jaka ilość tego kremu otrzymamy ?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8674-krem-cytrynowy-lemon-curd/#findComment-308043
Udostępnij na innych stronach

Kora :) skąd  masz takie informacje że ja tak bardzo ten krem lubię? :D

 

A znasz inne wersje tego kremu, czy tylko cytrynową  :question:

 

 

Krem cytrynowy - lemon curd

 

Bardzo ciekawy przepis...zresztą wszystkie kremy na bazie jajek są wyśmienite.

Sama często używam takich kremów do przekładania ciast... tym bardziej że nie dodaje się surowych jaj :)

 

 

Mam taki stary ulubiony krem, który moja mama robiła do świątecznego tortu: jajka ubite z cukrem na parze do gęstości, po ostudzeniu dodane do utartego masła i do tego dodatki - cytryna albo kakao, albo kawa mmmmm  pychotki  :tongue:

 

Dodano: 21 październik 2013 - 17:30

łatwy w wykonaniu 

 

Łatwy, trzeba tylko uważać, żeby nie przypalić

 

 

jaka ilość tego kremu otrzymamy ?

Nie mierzyłam  :blush:  ale w zależności od wielkości jajek i cytryn ok. 400-500 ml

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8674-krem-cytrynowy-lemon-curd/#findComment-308044
Udostępnij na innych stronach

KOra czesto robie ten curd,kiedy cytryn mam za duzo, tylko ja zostawiam skorke, nie przecedzam go. Zwykle wsadzam do sloikow jeszcze goracy i zaciagna sie,poznie trzymam jednak w lodowce. Jest bardzo dobry na siezy toast na sniadanie.Lubie go tez dac jako wypelnienie do ciatsa kruchego  :clap: Kora

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8674-krem-cytrynowy-lemon-curd/#findComment-308053
Udostępnij na innych stronach

Lubie go tez dac jako wypelnienie do ciatsa kruchego  

Do kruchego ciasta świetnie pasuje :)

Ciekawa jestem Aniu w jakich proporcjach dajesz składniki :question:

Każdy robi inaczej - widziałam różne wersje - zwłaszcza jeśli chodzi o ilość cukru i masła.

Ja np. cukru daję tak jak w przepisie i czasem dosładzam już po ugotowaniu jak jest jeszcze gorący.

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8674-krem-cytrynowy-lemon-curd/#findComment-308071
Udostępnij na innych stronach

Kora na4 cytryny mam tyle samo cukru, jednak tylko 2 jaja i 60g masla. Tylko ze u mnie jest glownie robione na toast , do tegojeszcze odrobina serka i sniadanie jest  :D

A wiesz ,ze tak samo mozesz zrobic z pomarancza czy limes?Nawet czytalam gdzies ze z mandarynki, ale to tylko z tych ,ktore maja gruba skorke, bo inaczej bedzie gorzkawe. jesli zas chcialabys zrobic to z passionfruit to na ta cala ilosc zmieni 250ml passionfruit pulp( wiesz tego srodka z owocu) + 1 cytryna. Tez smaczne.

 Jesli kiedys bedziesz robic jako wypelnienie ciasta kruchego, polecam wymieszac curd z kremowym serkiem( jesli chcesz dodaj cukier, ale on bardziej rozpusci calosc), a po upieczeniu daj na koniec piane z bialek i ja po porstu lekko juz tylko podpiecz. I masz lemon tart :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8674-krem-cytrynowy-lemon-curd/#findComment-308072
Udostępnij na innych stronach

Wersję pomarańczową też robię, z mandarynek nie próbowałam.

Jadłam natomiast limonkowy i ananasowy - były równie dobre jak cytrynowy.

 

Passionfriut to passiflora  :question:  Chyba w naszych sklepach nie do zdobycia...

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8674-krem-cytrynowy-lemon-curd/#findComment-308074
Udostępnij na innych stronach

Tak wyglada ten owoc.http://www.google.com.au/imgres?imgurl=http://www.flourishmagazine.com.au/images/Passion-fruit-1.jpg&imgrefurl=http://www.flourishmagazine.com.au/articles/put-some-passion-in-your-life-withpassionfruit.html&h=337&w=467&sz=18&tbnid=NXhv7hVC78yhGM:&tbnh=98&tbnw=136&zoom=1&usg=__k8_b2sJlpTDrgogsXWBd73PkEDM=&docid=YxmVugXlZF2WGM&sa=X&ei=y3tlUqy2EYjXkgXk_ICgAg&ved=0CIcBEP4dMAs

 Rosnie jako pnacze



Dodano: 21 październik 2013 - 21:27

Wiesz Kora wlasnie wygrzebalam druga ksiazke z ktorej tez czasem robie i podaja ze wiecej jest cukru( 250g), wiec dokladnie nie wiem Ale nie dosladzam, jak juz robie wg ktoregos z przepisow.

I tak jesliktos bedzie chcial to doslodzi, ja wole bardziej kwaskowy smak ( lubie smak cytryny)

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8674-krem-cytrynowy-lemon-curd/#findComment-308075
Udostępnij na innych stronach

post-53398-0-66951400-1382625961_thumb.jpg

 

Wersja pomarańczowa kremu  :)

Ja jednak najbardziej lubię cytrynową  :tongue:

 

 

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8674-krem-cytrynowy-lemon-curd/#findComment-308564
Udostępnij na innych stronach

Kora jeszcze teraz przetestuj z innymi cytrusami  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8674-krem-cytrynowy-lemon-curd/#findComment-308591
Udostępnij na innych stronach

Najbardziej lubię cytrynowy, taki mocno kwaskowy. Pomarańczowy robię rzadziej  ;)

Inne... kto wie  :cool:

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8674-krem-cytrynowy-lemon-curd/#findComment-308602
Udostępnij na innych stronach

Kora mozesz pomieszac. Smak cytryny zawsze bedzie przewazal jak i zapach pomarancza, wiec jesli bedzie taka mieszanka, to cytrynowy o zapachu pomaranczowny moze byc :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8674-krem-cytrynowy-lemon-curd/#findComment-308604
Udostępnij na innych stronach

Yogi, ja zawsze robie na parze. Woda wrze w garnku iw misce mam curd ciagle mieszam, krem sam zgestnieje a jajka beda jakby to powiedziec nie surowe. Nigdy nie mierzylam temperatury.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8674-krem-cytrynowy-lemon-curd/#findComment-308712
Udostępnij na innych stronach

Passionfriut to passiflora  :question:  Chyba w naszych sklepach nie do zdobycia...

 

Witam. :)  Passiflora może łatwiej będzie do znalezienia pod nazwą maracuja. Z tego co wiem, jest dostępna w dużych marketach. Mieszkam w Irlandii, u nas kupuję ją w Lidlu, na sztuki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8674-krem-cytrynowy-lemon-curd/#findComment-308723
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Specjalnie  dla Anuś - nowy przepis :)

 

Lemon curd - znaleziony na jakiejś stronie angielskiej, niestety nie umiem jej w tej chwili odszukać... w oryginale w uncjach

 

3 jajka

3 żółtka

196 g cukru

210 ml soku z cytryny

126 g masła

 

Sok z cytryny stawiam na garnku z wodą (na parze), wsypuję cukier i mieszam do rozpuszczenia cukru.

W drugiej misce rozbijam jajka i żółtka i powoli wlewam gorący sok z cukrem, cały czas ubijając.

Miskę stawiam na parę i ubijam do zgęstnienia kremu - ma mieć konsystencję budyniu.

Odstawiam miskę z pary i dodaję pokrojone w kosteczki masło ( w temp. pokojowej) i ubijam do rozpuszczenia masła i połączenia składników.

Ubijałam mikserem na małych obrotach, przez co krem jest bardziej puszysty.

Edytowane przez @hana

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8674-krem-cytrynowy-lemon-curd/#findComment-418150
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.