Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Maad , to nie ejst zaczepka , ale dlaczego tak uważasz , przyznam ze ja się nie bawiew odmierzanie solanki na litry , jest prawda ze wedzonki robie w wiekszych ilosciach i marynate przygotowuje w wiadrach zawsze okolo 24 litrów rozpuszczajac 2 kg peklososli , ulakdam mieso w pojenikach i zalewam po trochu w miare wkladania miesa , wedzonki po 14 dniach nie sa slone , ( oczywiscie dla mnie ) domownicy tez nie skarża sie oraz przyjaciele , ale moze przy mojej ilosci miesa jest to wlasnie ilosc marynat na kg miesa okolo 0,4 litra , Musze to przeliczyc. Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-308984
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Mięso wciąga peklosól nie wodę, dlatego tak ważna jest jej ilość.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-308986
Udostępnij na innych stronach

 

 

przyznam ze ja się nie bawiew odmierzanie solanki na litry
  Nie twierdzę , że Twój sposób jest nie odpowiedni ,  bo jak Sam twierdzisz ... 

 

wedzonki po 14 dniach nie sa slone , ( oczywiscie dla mnie ) domownicy tez nie skarża sie oraz przyjaciele ,
  Ale jakoś to tak ...od za przeproszeniem...D..py strony zaczynasz..  :cry: Przykładowo , ja najpierw ważę mięso , a pózniej obliczam ilość solanki ... Tj . 0,5 L solanki / 1 kg mięsa , stęzenie 80 g peklosoli / litr i jest :thumbsup:  Ps. Oczywiście kazdy robi jak mu wygodniej... :cool:  Pozdrawiam !
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-309069
Udostępnij na innych stronach

 

 

Maad , to nie ejst zaczepka , ale dlaczego tak uważasz ,

 

Też tak uważam, bo robiłem eksperyment z peklowaniem w 0,4 l i 1l zalewy .Peklowane były dwie kulki o tej samej wadze, w tym samym czasie,  w tym samym stężeniu, w tej samej temperaturze. Na zlocie w Purdzie był test. Wszyscy jednoznacznie wskazali, że szynka peklowana w 1l jest nieznacznie słońsza.Przed eksperymentem nikt nie wiedział ( oprócz mnie) w których zalewach były peklowane szynki. Dodam, że różnica w słoności nie była powalająca, jednak. Na forum oprócz mnie chyba ostał się tylko Abratek, który uczestniczył w "eksperymencie"  no i MirekB czasami zagląda.

 

Pozdrawiam   :thumbsup:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-309101
Udostępnij na innych stronach

o legendarny masarski wskaźnik 1:0,4 toczyliśmy już na forum krwawe boje, trzeba poszukać w archiwum

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-309114
Udostępnij na innych stronach

einshel

 

Ale jakoś to tak ...od za przeproszeniem...D..py strony zaczynasz.. 
, dziekuje poruszyłaś dosc ważny element od ktorego zaczynają mężczyżni ,wiesz w moim wieku jestem dosc ostrozny, chyba doswiadczony i zawsze sprawdzam nim zaczne. ;) Zapeweniam Cię ze znam wage miesa , pekluje sposobem mieszanym .Liczyłem na to ze po rozpoznaniu kierunku i czynności od której zaczynam napiszesz mi odpowiedź na pytanie . które zadałem ,ale sie pośpieszyłaś i nic z tego :D , proszę o poprawna odpowiedz nawet wtedy gdy wyjdzie ze jestem Pacan :D  .Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-309323
Udostępnij na innych stronach

 

 

, Dziekuje poruszyłaś DOSC Ważny elementem od ktorego zaczynają mężczyżni, wiesz w moim Wieku JESTEM DOSC ostrozny, chyba doswiadczony i ZAWSZE sprawdzam NIM zaczne.  Zapeweniam CIE ZE znam płac miesa, pekluje sposobem mieszanym. Liczyłem na do ZE po rozpoznaniu kierunku i czynności od której zaczynam napiszesz mi odpowiedz na pytanie. które zadałem, ale sie pośpieszyłaś i nic z Tego  , prosze o poprawna odpowiedz nawet wtedy GDY wyjdzie ZE JESTEM Pacan   . Pozdrawiam

Oj Wojciechu Wojciechu :facepalm: i o co Ci w tym wszystkim chodzi :question:  .Sorki ,ale z Twojego słowotoku nic nie rozumie ,za mało jestem inteligentny czy cóś :hmm:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-309891
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Liczyłem na to ze po rozpoznaniu kierunku i czynności od której zaczynam napiszesz mi odpowiedź na pytanie . które zadałem ,ale sie pośpieszyłaś i nic z tego
  :rolleyes:  A Czy mogie'' prosić o powtórzenie owego pytania...? :D Rownież pozdrawiam !
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-309963
Udostępnij na innych stronach

Eishel zarzucilas mi ze robie od .... , ja tak nie robie , zadalem pytanie kolegom dlaczego ilosc  marynaty 0,4 litra jest typowa dla kilograma miesa  i dlaczego uwazaja ze zrobienie podwojnej ilosci marynaty lub nawet wiekszej ilosci ale o tym samym steżeniu peklosoli i umieszczenie w niej kilograma miesa ,spowoduje ze mięso bedzie bardziej słone po peklowaniu ,to jest moje pytanie ,Nie chcialem sie dowiedzic od Ciebie ze zaczynam peklowanie nie zgodnie z trendem , a tak napisalas pouczajac mnie , ze kolejnosc jest inna , wiec prosze jesli znasz odpowiedz napisz mi czy mieso  o masie 1 kg peklowane w ilosci 3 litrów solanki bedzie poprocesie peklowania bardziej slone niz taka sam ilosc miesa peklowana w ilosci 0,4l solanki o takim samym stezeniu jak solanka o objetosci 3 litrów .Pozdrawiam 



Dodano: 31 październik 2013 - 21:37


baca48 przekreciles cytat mojej wypowiedzi i zrobiłes zmiany w niej - nie odpowiada on orginałowi wróć i przeczytaj zacytuj poprawnie ;) .Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-310039
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na forum oprócz mnie chyba ostał się tylko Abratek, który uczestniczył w "eksperymencie" no i MirekB czasami zagląda.

 

No Gonzo, jest nas więcej, niż myślisz, ale ta bardziej słona nie była za słona. :cool:

 

Myślałem, że temat o zielonym mięsie, a tu jak zwykle o ilości solanki. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-310071
Udostępnij na innych stronach

Simon, na ten temat dużo już było.  Ta ilość wody/solanki/, 0,4l/1l  wystarcza, pod warunkiem że masz odpowiednie naczynie. Mięso musi być ułożone ściśle, tak aby wypełniało naczynie.Jest jeszcze kilka "myków" aby wypełnić przestrzeń. 

Pozdrawiam i powodzenia życzę,

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-310073
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myślałem, że temat o zielonym mięsie, a tu jak zwykle o ilości solanki.

 

Widzisz Piotrze i tu było potrzebne wygaszanie.Bym wygasił moją wypowiedź skierowaną do Pana Pacana a temat po jednym dniu nadal by się ostał tylko o zielonych plamach.

 

Pozdrawiam  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-310083
Udostępnij na innych stronach

 

 

baca48 przekreciles cytat mojej wypowiedzi i zrobiłes zmiany w niej - nie odpowiada on orginałowi wróć i przeczytaj zacytuj poprawnie  .Pozdrawiam

Sorki faktycznie różni się trudno w to uwierzyć :rolleyes: ,ale żadnych zmian nie robiłem tylko cytat jaki wtedy widziałem i stąd moje wcięcie w temacie .czyżby komp? nie mam pojęcia tak czy siak przepraszam Cię za mój wpis :blush:  :facepalm:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-310091
Udostępnij na innych stronach

zadalem pytanie kolegom dlaczego ilosc  marynaty 0,4 litra jest typowa dla kilograma miesa  i dlaczego uwazaja ze zrobienie podwojnej ilosci marynaty lub nawet wiekszej ilosci ale o tym samym steżeniu peklosoli i umieszczenie w niej kilograma miesa ,spowoduje ze mięso bedzie bardziej słone po peklowaniu ,to jest moje pytanie ,Nie chcialem sie dowiedzic od Ciebie ze zaczynam peklowanie nie zgodnie z trendem , a tak napisalas pouczajac mnie , ze kolejnosc jest inna , wiec prosze jesli znasz odpowiedz napisz mi czy mieso  o masie 1 kg peklowane w ilosci 3 litrów solanki bedzie poprocesie peklowania bardziej slone niz taka sam ilosc miesa peklowana w ilosci 0,4l solanki o takim samym stezeniu jak solanka o objetosci 3 litrów .

 

 

 

Wojtku jeśli mogę.

Jeśli przygotujesz solankę o składzie 10 dkg peklosoli na litr wody i 1kg mięsa zapeklujesz w 0,4L solanki, a drugi w 3L solanki, to drugie mięso będzie słone.

Dlaczego ?

Dlatego, że mięso nie reaguje z wodą tylko z zawartą w niej peklosolą.

Układ mięso + solanka dąży do wyrównania ilości soli.

W układzie 3L solanki soli jest trzykrotnie więcej.

 

Podobnie jest w przypadku ziemniaków.

Wlej do garnka litr wody dodaj 2 łyżeczki soli + 1kg ziemniaków

Do drugiego garnka 3 litry wody, 6 łyżeczek soli i również 1 kg ziemniaków.

Które według ciebie będą bardziej słone ?

 

Z mięsem jest tak samo.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-310188
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtku jeśli mogę.

 

Miro wątek jest o zielonych plamach a nie o przemyśleniach Pana Pacana odnośnie ilości solanki na kg mięska.

 

Pozdrawiam  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-310208
Udostępnij na innych stronach

Panie Gonzo , jesli sie nie mylę to wiekszośc forumowiczów ustaliła ,ze powodem zielonych plam jest właśnie niewłaściwy sklad solanki , wiec moje pytanie nie odbiega od tematu.Wynika z tego ze albo nie czytałeś tematu lub też zapomniałeś co na poczatku było .Mozesz dać wniosek do moderatorów o ich usunięcie , jesli uznaja ze masz racje przyjme ta decyzje .Twoja niecierpliwość jest wg. mnie nieuzasadniona. Pozdrawiam

 

Miro ja rozpatruje stezenia peklososli  : 10dkg peklosoli / litr wody i 30dkg peklososli / 3 litry wody ,sa one równe , pekolsól jest roztworem ,  uważasz ze 1 kg miesa wlozony do tych dwoch objetosci pochlonie wieksza ilosc peklosoli w wiekszej objetosci , chyba w  1kg miesa - ilosc  wchłonietej solanki powienna byc jednakowa bez wzgledu na objetość solanki . 

Przekonuje mnie to. ze moj wuj zawodowy masarz i rzeznik zawsze mnie uczula by w przypadku mieszanego peklowania ,zastosować taka sama ilosc peklosoli na 1kg miesa do zrobienia roztworu , jaki uzyłem do jego natarcia  na sucho, robie tak wyroby nie są z tego tytulu bardziej slone. Stosujac Twoj tok myslenia powinienem zmniejszyc ilośc peklososli lub zalac tylko woda w objetosci 0,4 litra natarty peklosola  1 kg miesa ( przyslowiowy ) .Pozdrawiam 

 

Baca 48 dziekuje , :) .Pozdrawiam 

 

Miro teze o ziemniakch sprawdze . :D Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-310212
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj jeszcze raz co napisał Miro bo źle kombinujesz.Zwróć uwagę z czym reaguje mięso .Z wodą czy zawartą w tej wodzie solą?.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-310216
Udostępnij na innych stronach

 

 

Panie Gonzo , jesli sie nie mylę to wiekszośc forumowiczów ustaliła ,ze powodem zielonych plam jest właśnie niewłaściwy sklad solanki , wiec moje pytanie nie odbiega od tematu.Wynika z tego ze albo nie czytałeś tematu lub też zapomniałeś co na poczatku było .Mozesz dać wniosek do moderatorów o ich usunięcie , jesli uznaja ze masz racje przyjme ta decyzje .Twoja niecierpliwość jest wg. mnie nieuzasadniona. Pozdrawiam  

 

Panie Pacanie nie wiem co ustaliła większość forumowiczów ale na pewno zielone plamy nie powstają/powstały w wyniku peklowania, czy to było w 0,4l czy w 3l solanki.Zresztą Pan nie odnosi się do zielonych plam tylko do słoności. I już Pan zaczynasz mieszać w to wuja i peklowanie mieszane.Na czym skończymy ???

 

Pozdrawiam :thumbsup:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-310217
Udostępnij na innych stronach

Na niczym my we wspolnej dyskusji panie Gonzo - dla kolegi jest to moja ostatnia odpowiedz .Pozdrawiam

 

Arkadiusz , myślę ze spróbuję głebiej poszukać w literaturze , moze sie uda , znależć właściwą odpowiedż.Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-310219
Udostępnij na innych stronach

Ok Wojtku.

 

Pomiń wodę jako nośnik/rozpuszczalnik peklosoli.

Teraz abstrahując umieść 1kg mięsa w 10 gkg peklosoli, a drugi kg mięsa w 30 dkg peklosoli.

Który kawałek mięsa będzie bardziej słony ?

 



Dodano: 01 listopad 2013 - 21:42

 

 

Przekonuje mnie to. ze moj wuj zawodowy masarz i rzeznik zawsze mnie uczula by w przypadku mieszanego peklowania ,zastosować taka sama ilosc peklosoli na 1kg miesa do zrobienia roztworu

A tu sam sobie odpowiedziałeś. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-310221
Udostępnij na innych stronach

Miro , już napisałem ze mnie to nie przekonuje ,bedac pare lat na delegacji pieklem kurczaki w duzej ilosci soli i wcale nie byly słone wzięly tylko tyle soli, ile ? ,że nam smakowaly i nie byly nadmiernie słone. Jako Ci juz obiecalem sprawdzę ziemniaki  gotujac je w roznych objetosciach przy zachowaniu tej samej masy .O efekcie powiadomię .Pozdrawiam

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-310223
Udostępnij na innych stronach

Wojtku zerknij na układ mięso - woda - sól.

Woda nie ma znaczenia, pozostaje mięso i sól.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-310224
Udostępnij na innych stronach

Wojtek, przemyśl jeszcze raz sprawę wyrównywania się stężeń, biorąc pod uwagę, że mięso składa się głównie z .... wody.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-310247
Udostępnij na innych stronach

Może to Ci rozjaśni nieco Twoje wątpliwości.Zwróć uwagę ,że woda nie jest środkiem peklującym i tak jak pisał Miro możesz ją pominąć w swoich rozważaniach.

 

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/959-prawie-wszystko-o-peklowaniu-d

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/2/#findComment-310250
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.