Olek.P Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 2 Listopada 2013 Hallo !!! woda nie jest środkiem peklującym i tak jak pisał Miro możesz ją pominąć w swoich rozważaniach. Pomijajac wode mamy peklowanie na sucho. Miro, analizujac twoje rozumowanie doszedlem do wniosku ze jak rozpuszcze 80g Psoli w 0,4l wody czy 0,8l to jes to samo??Wedlug mnie zmienia sie stezenie solanki i trzeba dopasowac inny czas peklowania. .Zwróć uwagę z czym reaguje mięso .Z wodą czy zawartą w tej wodzie solą?. Pytanie moje jest z jaka iloscia soli reaguje i w jakim czasie? . W obu przypadkach mamy do czynienia z roznymi objetosciami solanki o tym samym stezeniu, ale roznej zawrtosci wagowej soli.Mysle jak juz wyzej pisalem zadaniem jest dobrac odpowiedni czas peklowania aby uzyskac odpowiednia slonosc miesa. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 2 Listopada 2013 Miro, analizujac twoje rozumowanie doszedlem do wniosku ze jak rozpuszcze 80g Psoli w 0,4l wody czy 0,8l to jes to samo?? Wedlug mnie zmienia sie stezenie solanki i trzeba dopasowac inny czas peklowania. Stężenia będą inne. Ale nie o tym piszę z Wojtkiem.Wojtek używa zalewy o tym samym stężeniu, taki sam wagowo kawałek mięsa, ale różne ilości zalewy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 2 Listopada 2013 Ale żeście tu Panowie zamotali.... Moim zdaniem ( odpowiadając na pytanie Wojciecha ) nie powinno być za słone , ale ową tezę należało by jednak potwierdzić doświadczeniem praktycznym... Co z ciekawości uczynię przy najbliższym peklowaniu Pozdrawiam Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 2 Listopada 2013 (edytowane) Hallo !!! Wojtek używa zalewy o tym samym stężeniu, taki sam wagowo kawałek mięsa, ale różne ilości zalewy. No to ja wiem. Edytowane 2 Listopada 2013 przez Olek.P Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 2 Listopada 2013 (edytowane) Ale żeście tu Panowie zamotali.... Tak, teoria o zawartości soli w wodzie, kiedy się skończy? W koszu znaczy się.... Olek napisał: Moj Sp. Ojciec tez tak peklowal.Robil solanke 10li dawal wiem ze niecaly kilogram peklosoli. Mieso dodawal tak ze plywalo w solance,a wedzonki nigdy nie byly za slone Mój ś.p. robił tak samo Edytowane 2 Listopada 2013 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 2 Listopada 2013 i tak oto od akademickiej dyskusji o roli stężenia roztworu solanki i dyfuzji w procesie peklowania przeszliśmy do peklowania w ujęciu transcendentalnym Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 2 Listopada 2013 Mój ś.p. robił tak samo Ameryki tu nie odkryłeś bo wystarczy dobrać odpowiednie naczynie i zaleć solanką w ilości 0,4l/kg i mięso będzie pływać . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 2 Listopada 2013 Ameryki tu nie odkryłeś bo wystarczy dobrać odpowiednie naczynie i zaleć solanką w ilości 0,4l/kg i mięso będzie pływać .z wielką przyjemnością lecz i z zainteresowaniem śledzę wymianę wiedzy miedzy Panami tylko tak mi się przypomniało ,któż to Arku w dawnych czasach dobierał naczynia twierdzę ,że niewielu wiedziało o zależnościach o których tu piszecie po prostu lali wodę sypali sól dodawali saletry i to nie na wagę tylko na czubku łyżeczki czy też noża i po ptakach tak to się dawniej robiło czyż nie.Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 2 Listopada 2013 Hallo !!! wystarczy dobrać odpowiednie naczynie i zaleć solanką w ilości 0,4l/kg i mięso będzie pływać 1 kg. miesa w 0,4 l solanki przy odpowiednim naczyniu bedzie tylko przykryte solanka,a plywac to bedzie chyba tylko gulaszowe? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 2 Listopada 2013 (edytowane) bedzie chyba tylko gulaszowe? Chyba u Ciebie . .U mnie własnie pływają całe elementy Edytowane 2 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 2 Listopada 2013 Ameryki tu nie odkryłeś bo wystarczy dobrać odpowiednie naczynie i zaleć solanką w ilości 0,4l/kg i mięso będzie pływać Do mnie piszesz o Ameryce, to Ci odpowiem, że te 0,4litra mam w głębokim poważaniu. .U mnie własnie pływają całe elementy Co do tego to nie ma wątpliwości nikt. Wołam - temat do kosza, do kosza, no kto będzie pierwszy? Na tę intencję kliknę w reklamy... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 2 Listopada 2013 , to Ci odpowiem, że te 0,4litra mam w głębokim poważaniu To tak jak ja Twoje lanie ile wlezie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 2 Listopada 2013 To tak jak ja Twoje lanie ile wlezie Miszczu - Jak zwykle gratuluję wiedzy na poziomie.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 2 Listopada 2013 Hallo !!! .U mnie własnie pływają całe elementy No dobra niech plywaja, ale chyba tak po warszawsku brzuchem po.......... Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 2 Listopada 2013 Spoko już Cię głowa o to nie boli. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 2 Listopada 2013 Ja też się nie stosuję do 0,4 l / 1 kg mięsa , ale czy to ważne ......... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) Witam czytając wpisy szanownych kolegów toczących heroiczne powiedzmy to boje o 0,4 l/kg tak się zastanawiam ilu tak naprawdę trzyma się ściśle tego przepisu , nie ma problemu przy większej ilości tu 0,4/kg załatwia sprawę,lecz przy mniejszej nie. Według mojego przypuszczenia każdy ma tak jak ja swój knyf czyli wypracowaną metodę i ją stosuje z powodzeniem tylko nie każdy na forum się do tego przyznaje,wiecie nie przemawia do mnie widok kolegi czy też koleżanki biegającej po mieszkaniu z uporem godnym lepszej sprawy w poszukiwaniu naczynia lub też słoiczka do wypełnienia pustej przestrzeni Takie mam zdanie w tym temacie nie mniej zawsze z uwagą śledzę dyskusję w w/w temacie .Pozdrawiam Dodano: 03 listopad 2013 - 05:08 Do mnie piszesz o Ameryce, to Ci odpowiem, że te 0,4litra mam w głębokim poważaniu. Ja też się nie stosuję do 0,4 l / 1 kg mięsa , ale czy to ważne ......... Z tego co widzę to jest nas już trzech na jednej stronce ,a nasz kolega Arek ma też zapewne swój myk Edytowane 3 Listopada 2013 przez baca 48 Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 3 Listopada 2013 wiecie nie przemawia do mnie widok kolegi czy też koleżanki biegającej po mieszkaniu z uporem godnym lepszej sprawy w poszukiwaniu naczynia lub też słoiczka do wypełnienia pustej przestrzeni Ja tam za niczym nie biegam .Mam po prostu pojemniki różnej wielkości i kształtu i dopasowuję sobie do ilości peklowanego mięsa.Oczywiście ,że nic się nie stanie jak wlejesz 0,5 l/kg , ale lanie solanki ile wlezie to już moim zdaniem lekka przesada. . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 3 Listopada 2013 ale lanie solanki ile wlezie to już moim zdaniem lekka przesada. . Masz rację przeważnie przekraczam 0,4 o setkę lub dwie solanki oczywiście jeżeli już jak pisałem przy większych ilościach problemu niet Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) koledzy okazuje sie ze wiekszość kolegów w koncu pekluje podbnie do mnie .Pozdrawiam Edytowane 3 Listopada 2013 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8677-zielone-plamy-w-mi%C4%99sie/page/3/#findComment-310627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.